Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szeretet elűzi a félelmet a kapcsolataidból

2015. május 29. 03:06 - rorsy

"A szeretetben nincs félelem, mert a tökéletes szeretet szeretet elűzi a félelmet. Ha félünk ... az azt jelenti, hogy nem tapasztaltuk meg a tökéletes szeretetet." (1Ján 4:18, NLT ford.)

"Utállak!"

Amikor az emberek ezt mondják egy kapcsolatban, az gyakran annak a jele, hogy valaki megpróbál uralkodni az embertársán. Mi van az uralkodás mögött? A félelem. A bizonytalanság arra késztet, hogy uralkodjunk mások felett vagy arra, hogy elutasítsuk mások uralkodását magunkkal szemben. Amikor annyira bizonytalan vagy, hogy minden gondolatod akörül forog, vajon mások mit gondolnak rólad, az lerombolja a kapcsolataidat és ellehetetleníti az életedet.

Mi emberek hatalmas dilemma előtt állunk: arra vágyunk, hogy közel kerüljük valakihez, de nagyon félünk attól, hogy közel legyünk valakihez. Vágyunk az intimitásra, de ugyanakkor halálra is vagyunk rémülve tőle.

A bizonytalanság meggátolja az intimitást és le is rombolja a kapcsolataidat. Nem kerülhetsz úgy közel valakihez, hogyha félelem van a kapcsolataidban. Ha a bizonytalanság szétrombolja a kapcsolataidat, akkor mi építi őket? A szeretet! A szeretet építi a kapcsolatokat.

A Biblia ezt írja: "A szeretetben nincs félelem, mert a tökéletes szeretet szeretet elűzi a félelmet. Ha félünk ... az azt jelenti, hogy nem tapasztaltuk meg a tökéletes szeretetet." (1Ján 4:18, NLT ford.)

Ez hogyan működik? Hogyan űzi el a szeretet a félelmet?

A szeretet fókuszában nem te fogsz állni többé, hanem a többiek. Az emberek sokszor megkérdeznek: "Soha nem leszel ideges, amikor az előtt a sok ember elött beszélsz Seddlebackben?" A válasz: "Dehogynem!" De tudod, hogy mi a különbség? Nem magamra összpontosítok, hanem inkább azokra az emberekre, akik velem szemben ülnek. Ha viszont ott állnék, s azon gondolkoznék, vajon mit gondolnak a hajamról, lenne mitől félnem, nem igaz? De abban a pillanatban, amint arra kezdek gondolni, mennyire szeretem a gyülekezetemet és hogyan szolgáljuk együtt Istent, a félelem hirtelen eltűnik.

Ez ugyanígy müködik minden kapcsolatban. Ha másokra összpontosítunk, az megadja az erőt a félelem kiűzéséhez.

Hogyan kell hát megtalálni azt az erőt, ami segít másokra fókuszálni? Rá kell ébredned arra, mennyire szeret téged Isten. Abban a pillanatban, amint megérted mennyire szeret Isten téged, nem kell önmagadnak bizonyítanod többé. Nem kell többé azzal töltened az életed, hogy mások jóindulatát megnyerd, mert már tudod, hogy Isten szeret téged.

Tudod milyen felszabadító és örömteli így élni? Az identitásod és az önértékelésed nem azon múlik többé, vajon mit gondolhatnak mások rólad. Amikor biztonságban vagy a Jézussal való kapcsolatodban, nem nyom le mások elvárásának terhe. Isten szeretete megszabadít arra, hogy másokat is félelem nélkül szeress.

Beszéljetek róla:

- Milyen bizonytalanságok és félelmek tartanak vissza attól, hogy az életedet és a szívedet megnyitsd valakinek, akár egy barátnak, társnak, vagy családtagnak?

- Hogyan segít a kultúránk abban, hogy elbizonytalanodjunk a kapcsolatainkban?

- Mit gondolsz, mit hisz Isten rólad? Mit lát, amikor rád néz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása