Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tanulj meg együttérző lenni másokkal!

2015. június 07. 03:00 - Robin85

"Legyetek mindnyájan egyetértők, együttérzők, testvérszeretők, könyörületesek, alázatosak." (1Péter 3:8)

Soha nem fogsz egységben élni a feleségeddel, a férjeddel, a barátaiddal, vagy bárki mással empátia nélkül. Nem szervezhetsz csapatot, ha nem tudod mi történik a többiek életében. Ezért van az, hogy akik egy irodában dolgoznak, együtt végzik a munkát, de nem csapatként, amíg meg nem ismerik, hogy mi történik a másik ember életében.

Az együttérzés azért ilyen fontos, mert a két legmélyebb szükségünket tölti be: az alapvető igényt, hogy megértsenek és egy mély igényt az érzéseinkre történő visszajelzésre.

Ha csapatot akarsz építeni a barátokból vagy a munkahelyeden, vagy a gyülekezeti kiscsoportban, be kell építened az együttérzést a rendszerbe. Tehát, miként válhatsz együttérző emberré?

  1. Lassíts le. Mivel a kultúránk arra nevel, hogy gyorsan éljünk, a kapcsolataink általában felszínesekké válnak. Ez azt jelenti, hogy a kiemelkedő pillanatokban ott vagy, de kihagyod a sok apró részletet azok életéből, akiket a legjobban szeretsz. A Jakab 1:19 azt mondja: "Legyetek gyorsak a hallásra, késedelmesek a beszédre, és késedelmesek a haragra" (NLT második kiadás ford.).
  2. Tegyél fel kérdéseket. A Példabeszédek 20:5 azt mondja: "Az ember gondolatai olyanok mint egy mély kútban a víz, de a bölcs ki tudja azt meríteni." (GNT fordítás). A legtöbb ember nagyon ragaszkodik az érzéseihez, és nem mutatják ki valódi állapotukat. “Minden rendben" a jól megszokott válasz, de ez nem igazán árulkodik róla, hogy mit is érez valójában a másik. Ha megkérdezed: "Hogy vagy?" és a másik csak annyit válaszol, hogy "MInden rendben.", akkor így próbálj mélyebbre evezni: Tanuld meg másodszorra is feltenni ugyanazt a kérdést, mert így fejleszthetsz igazi együttérzést. Állj meg és mondd: "Nem. Hogyan érzed magad valójában?" A másik dolog amit megtanulhatsz, az a kivárás. Ez azt jelenti, hogy nem félsz a csendtől. Csak maradj a pillanatban, tedd fel a kérdést, és ne félj csak ott ülni és várni. Ne csapj bele azonnal az ütemtervedbe. Csak figyelj és tanulj.
  3. Fejezd ki az érzéseidet. A Biblia azt mondja a Róma 12:15-ben: "Örülj az örülőkkel és sírj a sírókkal." (NASB fordítás). Az együttérzés több, mint azt mondani: "Sajnálom, hogy fájdalmat érzel." Helyette azt mondja: "Veled együtt élem át a fájdalmat." Hajlandó vagy mással sírni, és hajlandó vagy mással örülni is. Csak egy úton válhatsz ilyen együttérzővé – maradj betöltve Istennel. Ha a tankodból kezd kifogyni Isten, egyáltalán nem leszel együttérző. Folyamatosan tele kell lenned Istennel.

"Legyetek mindnyájan egyetértők, együttérzők, testvérszeretők, könyörületesek, alázatosak." (1Péter 3:8).

Beszéljetek róla:

  • Milyen tulajdonságai vannak egy jó meghallgatónak?
  • Hogyan válaszolsz az embereknek, amikor megkérdezik: "Hogy vagy?"
  • Szerinted miért félnek az emberek annyira a csendtől a kapcsolataikban?

 *(Daily Hope by Rick Warren 2015.05.31.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása