Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten egyszerre egy lépéssel visz előre

2015. július 02. 03:00 - Á. Bözse

"Tehát szabaduljatok meg az óembertől, aki miatt eddig úgy éltetek, ahogy – az óembertől, akit a hamis kívánságok tönkretettek. A szíveiteknek és a gondolataitoknak teljesen meg kell újulnia, és fel kell öltöznötök az újembert, aki Isten tetszésének megfelelően teremtetett, és az igaz életben mutatkozik meg, amely felfelé tekint és szent." (Efézus 4,22-24, TEV)

Habár Isten azonnal képes átalakítani, azt választotta, hogy lassan fejleszt minket. Jézus megfontoltan fejlesztette a tanítványait, ahogyan Isten is kis lépésekben engedte meg az izraelitáknak, hogy meghódítsák az ígéret földjét, így nem borult rájuk egyszerre az egész teher. (IV. Mózes 7,22) Isten jobban szeret egymást követő lépésekkel dolgozni az életünkben.

Miért tart olyan sokáig amíg megváltozunk és felnövünk? Íme néhány ok:

  • Lassan tanulunk. Gyakran akár 40-szer, 50-szer újra kell tanulnunk egy leckét, hogy teljesen felfogjuk. A problémák újra visszatérnek, és azt gondoljuk: "Ne, már megint! Ezt már megtanultam!" De Isten jobban tudja. Izrael történelme bemutatja, hogy milyen gyorsan elfelejtjük azokat a leckéket, amiket Isten tanít nekünk, és milyen hamar visszatérünk a régi megszokott viselkedési mintáinkhoz. Szükségünk van rá, hogy újra és újra ugyanabba a helyzetbe kerüljünk.
  • Sok mindent el kell felejtenünk. Mivel a legtöbb problémánk – és az összes rossz szokásunk – nem máról holnapra alakul ki, irreális azt várni, hogy azonnal el fognak tűnni. Nincsen gyógyszer, ima, vagy alapelv ami azonnal visszafordítja a hosszú évek alatt kialakult károkat. Ez az eltávolítás és a helyettesítés komoly munkáját igényli. A Biblia ezt az óember levetkőzésének, és az újember felöltözésének nevezi. ( Róma 13,12, Efézus 4,22-23, Kolossé 3,7-10,14)
  • A növekedés gyakran fájdalmas és ijesztő. Nincsen növekedés változás nélkül, nincsen változás félelem vagy veszteség nélkül, és nincsen veszteség fájdalom nélkül. Minden változásban benne van valaminek az elvesztése. Félünk ezektől a veszteségektől, még akkor is, ha a régi utak önpusztítóak voltak, mert, mint pl. egy elnyűtt cipő, ezek is legalább kényelmesek és ismerősek.
  • A jó szokások kialakulása időbe telik. Emlékezz arra, hogy a személyiséged a szokásaid teljességéből tevődik össze. Nem mondhatod magad kedvesnek, hacsak nem vagy állandóan kedves. A szokásaid meghatározzák a személyiséged.

Csak egy módja van annak, hogy kialakuljon egy Krisztushoz hasonló személyiség: Gyakorolnod kell ezeket a szokásokat - és ez időbe telik! Nincsenek azonnal kialakuló szokások! Pál arra biztatta Timóteust: "Gyakorold ezeket a dolgokat. Az életedet szentelt ezeknek, hogy mindenki láthassa a fejlődésed." (I. Timóteus 4,15, GW)

Beszéljetek róla:

  • Mit gondolsz, Isten miért engedi meg, hogy fájdalmakon menjünk át, és veszteségeink legyenek, miközben lelkileg növekszünk?
  • Mi az a rossz szokás az életedben, aminek megváltoztatásával problémád van?
  • Mi az az egy dolog, aminek gyakorlására nap, mint nap szükséged van, hogy kifejlődjön benned a Krisztusi személyiség?

 

* (Daily Hope by Rick Warren — 2015.06.25.)

 

Szólj hozzá!
Címkék: szokások

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása