Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy ok, amiért nem kellene aggódnod

2015. augusztus 17. 03:00 - Á. Bözse

"Ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál?" (Máté 6,25, NIV ford.)

Az aggodalom lényegében irányítási kérdés. Ez olyan, mintha irányítani akarnád az irányíthatatlant. Nem tudjuk irányítani a gazdaságot, szóval aggódunk a gazdaságért. Nem tudjuk irányítani a gyerekeinket, szóval aggódunk a gyerekeinkért. Nem tudjuk irányítai a jövőt, szóval aggódunk a jövő miatt. De az aggodalom soha nem old meg semmit! Aggódunk, anélkül, hogy tennénk valamit.

Jézus igazából négy okot is ad neked arra a Hegyi beszédben, hogy miért is nem kell aggódnod:

  1. Az aggodalom ésszerűtlen. A Máté 6,25 azt mondja: " Ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál?" (NIV ford.) Jézus azt mondja, hogy mivel nem fog sokáig tartani, ne aggódjatok érte. Valami olyanért aggódni, amit meg tudsz változtatni, butaság. Valami olyan miatt aggódni, amit nem tudsz megváltoztatni hasztalan. Bárhogyan is, aggódni ésszerűtlen.
  2. Az aggodalom természetellenes. Jézus a természetből ad nekünk illusztrációt a Máté 6,26-ban: "Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem takarna, és mennyei Atyátok eltartja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk?" (NIV ford.) Isten teremtményei közül csak egy van, amelyik aggódik: az ember. Mi vagyunk az egyetlenek azok közül, akiket Isten alkotott, akik nem bíznak benne, és Isten azt mondja, hogy ez természetellenes.
  3. Az aggodalom nem segít. Nem változtat meg semmit. A Máté 6,27 azt mondja: "Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy arasznyival is?" (NIV ford.) Amikor egy probléma miatt aggódsz, az egy centivel sem visz közelebb a megoldáshoz. Ez olyan, mintha egy hintaszékben ülnél – sok aktivitás, energia és mozgás, de semmi előrehaladás. Az aggodalom semmit nem változtat meg, rajtad kívül. Téged kétségbeesetté tesz!
  4. Az aggodalom szükségtelen. A Máté 6,30 azt mondja: "Ha pedig a a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, így öltözteti az Isten, nem sokkal inkább titeket, kicsinyhitűek?" (NIV ford.) Ha Istenben bízol, nem kell, hogy aggódj. Miért? Mert ő megígérte, hogy minden szükségedről gondoskodik. "Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban." (Filippi 4,19, NIV ford.)

Beletartoznak ebbe a számlák? Igen. Beletartoznak ebbe a kapcsolati problémák? Igen. Beletartoznak ebbe az álmaid, a céljaid és az ambícióid? Igen. Beletartoznak ebbe olyan egészségügyi kérdések, amelyekkel nem tudsz mit kezdeni? Igen. Isten Krisztusban minden szükségedet betölti.

Ne aggódj semmi miatt!

Beszéljetek róla

  • Mik azok a dolgok, amik maradandóak és ezért foglalkoznod kell velük?
  • Gondolj valamire, amiért aggódtál. Milyen konkrét lépést tudnál inkább tenni az aggodalom helyett?
  • Mit gondolsz, hogyan segít az ima az aggodalomnak búcsút modani?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.10.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása