Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A kedvesség lecsendesíteni a konfliktust

2015. október 26. 03:00 - sema22

"Egy kedves válasz lecsillapítja a haragot, de a durva válasz felkavarja az indulatot." (Példabeszédek, 15:1 NIV)

 

Észrevetted már, hogy az emberek hajlamosak utánozni azokat az érzelmeket, amiket a velük szemben lévő emberen tapasztalnak? Ez az agyban lévő tükörneuronok miatt van. Ezek tesznek bennünket együtt érzővé, és ezek miatt vagyunk képesek visszatükrözni a másokban megnyilvánuló érzelmeket.

Például ha valaki dühös lesz rád, akkor te is azzá válsz. Ha valaki nagyon depressziós és te sokat vagy a közelében, te is depressziós leszel. 

És ha például az emberek felemelik a hangjukat veled szemben, akkor te is felemeled a hangod. Aztán ők még ingerültebbek lesznek, mire te is, és hamarosan elveszíted az uralmat az érzelmeid felett. 

A Biblia ezt mondja: "Egy kedves válasz lecsillapítja a haragot, de a durva válasz felkavarja az indulatot." (Példabeszédek, 15:1 NIV)

Hadd adjak egy tanácsot, amivel sok fájdalomtól és konfliktustól kímélheted meg magad az életben: Amikor mások felemelik a hangjukat veled szemben, te nyugodtan és kedvesen beszélj. Ezt az elvet alkalmazd a házastársaddal, a barátaiddal és a munkatársaiddal is. Ilyenkor egy belőled kitörni készülő erőt tartasz féken. Ezt hívják önuralomnak.

A kedvesség "hatástalanítja" a konfliktust, és megakadályozza, hogy a harag és a düh eljusson a tetőpontjára. 

Itt egy jó igevers, amire szükséged lesz - talán már ezen a héten is: A Prédikátor 10:1 így hangzik: "Ha a felettesed megharagszik rád, ne add fel. Szelíd természettel még a nagy hibák is legyőzhetők." (NLT ford.)

Ha a főnököd mérgesen szól hozzád, vagy a házastársad felemeli a hangját veled, az lehet, hogy nem miattad van.  Ahelyett, hogy visszatámadnál, inkább legyél kedves. Ha kedvesen válaszolsz, az lefegyverzi a másik embert, és a kedélyek lehiggadnak.

Beszéljetek róla:

  • Mi a szokásos reakciód arra, amikor valaki - például a szemtelenül viselkedő gyereked vagy a vitatkozó házastársad - felemeli a hangját veled szemben? 
  • Mit gondolsz, miért tud másokat annyira lefegyverezni az, ha nem dühösen, hanem kedvesen válaszolsz a haragra? Miért figyelnek fel erre az emberek? 
  • Keress alkalmat ezen a héten arra, hogy kedves legyél valakivel. Hogyan reagálnak az emberek, amikor kedvesen válaszolsz? Fel is jegyezheted, mit csináltál, és azt, hogy az milyen reakciót váltott ki másokból. Mondd el a tapasztalatod a házi csoportban, ahová jársz.

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 10.19.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása