Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hat módja annak, hogy becsületes maradj

2015. november 10. 03:00 - torokaron

„Visszautasítjuk mindenféle álarcok használatát és játékok űzését. Nem manőverezünk és manipulálunk a színfalak mögött. Nem forgatjuk ki Isten szavát a magunk tetszése szerint. Inkább mindent, amit teszünk és mondunk, azt nyíltan csináljuk.” (2 Korinthus 4:2, MSG fordítás)

A becsületesség megköveteli, hogy az életed minden egyes területét ugyanazzal az elszántsággal kezeld. Ugyanúgy kell törekedned a tökéletességre a házasságodban, mint a munkahelyeden. Ugyanúgy törekszel a tökéletességre a szolgálatban, mint a gyereknevelésben.

Hadd mutassak hat olyan dolgot, aminek gyakorlása által becsületes emberré válhatsz. Becsületes leszel, ha...

  1. Megtartod az ígéreteidet. A becsületes emberek megtartják a szavukat. Ha azt mondják valamire, hogy azt megteszik, akkor az úgy is lesz. Ha megígérik, hogy valahol ott lesznek, akkor ott is lesznek. A Bibliában a Példabeszédek 25:14-ben azt olvassuk, hogy „Azok az emberek, akik olyat ígérnek, amit sosem tesznek meg, olyanok, mint az a szél és felhő, ami nem hoz esőt.” (TEV fordítás).

  2. Kifizeted a számláidat. Lehet, hogy arra gondolsz, hogy ez nem fontos dolog, de Isten szemében az. Többet költesz, mint amennyit keresel? Akkor ez a becsületességnek egyfajta hiánya. Adósságba vered magad olyan dolgok miatt, amiket nem engedhetsz meg magadnak? Ez is a becsületesség hiányára utal. A Zsoltárok 37:21-ben azt olvassuk, hogy "A gonoszok kölcsönkérnek, és aztán sosem fizetik vissza.”

  3. Visszautasítod a pletykákat. Isten olyan becsületes férfiakat és nőket keres, akik tudnak titkot tartani, és nem teszik azt közzé a különböző közösségi médiákon. Ne beszéld ki az embereket a hátuk mögött. Soha még csak ne is figyelj a pletykára! „A pletykálkodót nem lehet megbízni titokkal, de aki becsületes, az nem fogja veszélyeztetni a bizalmat.” (Példabeszédek 11:13, MSG fordítás)

  4. Hűségesen adsz tizedet. Ahova először a pénzedet teszed, az a terület a legfontosabb számodra. A Malakiás 3:8-10 azt írja, hogy „Meglophatja-e egy ember Istent? Persze, hogy nem, ti azonban mégis megloptok engem. "Hogyan?" - kérdezitek. A tizeddel és a felajánlásokkal. Hozzátok be a tizedetek teljes összegét a templomba… Adjátok nekem, tegyetek próbára és meg fogjátok látni, hogy kinyitom a menny ablakát és kiárasztom rátok mindenféle jó dolgok bőséges folyamát!” (TEV fordítás)

  5. A legjobbat adod magadból a munkahelyeden. A Biblia azt mondja a Kolossé 3:23-ban, hogy „Mindig tudatosan úgy dolgozzatok, bármi is legyen a feladatotok, mintha az Úrnak csinálnátok és nem az embereknek!” (NLT fordítás) Ha hívő vagy, akkor az igazi főnököd maga Isten, és ha nem is látja senki, hogy éppen mit is csinálsz, Isten tud mindenről.

  6. Igazul viselkedsz. Egy becsületes ember nem viselkedik másként, amikor a gyülekezetben van, vagy a munkahelyén, vagy éppen egy golf tanfolyamon. „Visszautasítjuk mindenféle álarcok használatát és játékok űzését. Nem manipulálunk és manőverezünk a színfalak mögött. Nem forgatjuk ki Isten szavát a magunk tetszése szerint. Inkább mindent, amit teszünk és mondunk, azt nyíltan csináljuk.” (2 Korinthus 4:2, MSG fordítás)

Beszéljetek róla

  • Hogyan tudsz tartózkodni attól, hogy meghallgass egy pletykát?
  • Ahhoz, hogy becsületes maradj, ígéreteidet be kell tartanod. Előfordult, hogy nem tartottál be valamit, amit megígértél?
  • Hogyan változtatnál a munkahelyi viselkedéseden akkor, ha Isten ott ülne a főnököd irodájában és felügyelné a munkádat?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.03.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása