Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor bálványokat készítesz, olyanokká leszel, mint azok

2015. november 28. 03:00 - Babacson

"Hozzájuk hasonlóak lesznek a készítőik és mindazok, akik bennük bíznak!" (Zsoltárok 115:8, GW fordítás)

A tegnapi áhítatban már említettem, hogy mindenki bízik valamiben. Még a jó dolgokat is, mint például a házasságunkat, családunkat vagy a gyülekezeti szolgálatunkat is képesek vagyunk bálványozni.

Azonban, ha Istenen kívüli dolgokba helyezzük a bizalmunkat, annak pusztító hatása lehet az életünkre. Ha azt gondoljuk, hogy az, hogy kivel vagyunk vagy, hogy mit csinálunk teljesen betölti majd az űrt az életünkben, akkor kemény csalódásra kell felkészülnünk. A Biblia felhívja a figyelmünket Jeremiás próféta könyvében arra, hogy "Akik bálványokban bíznak, mind ostobák!" (Jeremiás 10:14, GNT fordítás)

Mégis ezt tesszük a karrierünkkel, a kapcsolatainkkal és a bankszámlánkkal is. Úgy teszünk, mintha ezek a készített dolgok adnának értelmet az életünknek.

Amikor pedig ezt tesszük bukásra ítéljük magunkat. A Bibliában azt olvassuk, hogy "Bizony, megcsalt szíve vezeti félre azt, aki hamuban gyönyörködik, s fatuskót imádja! Ezért nem mentheti meg lelkét, ezért nem veszi észre, hogy amit istenként imád: puszta hazugság!" (Ézsaiás 44:20, NLT fordítás)

Ó, igen, azok a bálványok hazugságok. Sajnos a bálványok nem állnak meg rögtön, ahogy csalódást okoztak. Egy idő után rabszolgájukká tesznek minket.

Az Igében azt olvassuk, hogy "Hozzájuk hasonlóak lesznek a készítőik és mindazok, akik bennük bíznak." (Zsoltárok 115:8, GW fordítás) Bármi is legyen, amit leginkább becsülsz az életben, olyanná fogsz válni. Ha a pénzt értékeled, végül anyagiassá válsz. Ha az élvezeteket hajhászod, hedonistává válsz. Ha a munkát értékeled túl, pragmatistává válsz. Ha mindenek felett Jézust Krisztust becsülöd, kereszténnyé válsz.

Tehát, ha a más dolgok első helyre helyezése megkötöz, akkor miért tesszük?

Egy olyan istent akarunk, melyet irányítani tudunk. Vezetni akarjuk őt. Ha a pénzt tesszük istenünkké, úgy érezzük irányítani tudjuk. Ha más embereket teszünk isteneinkké, vezetni akarjuk őket. Jobban érezzük magunk ettől.

Istent azonban nem irányíthatjuk. Ő azt mondja, hogy "Ne fokozz le engem. Ne próbálj beilleszteni engem az életviteledbe. Ne próbálj irányítani."

Beszéljetek róla

  • Miként volt másoknál látható, hogy bálványokat hoztak létre, amik végül eluralkodtak rajtuk?
  • Hogyan válhatnak egészséges dolgok bálványokká az életünkben?
  • Minek a vezetését kell elengedned az életedben, hogy az ne legyen bálvánnyá?

 
*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.21.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása