Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A nem helyénvaló indulat ára

2015. december 04. 03:00 - mintyovanviki

„Az indulatos ember… sokféle bajba kerül.” (Példabeszédek 29,22 TLB fordítás)

A haragnak mindig ára van. Amikor felismered ezt az igazságot, jobban fogod tudni kezelni az indulataidat. A Biblia azt mondja nekünk: „Az indulatos ember… sokféle bajba kerül.” (Példabeszédek 29,22 TLB fordítás). A legtöbben közülünk láttunk már valakit, aki valami nagyon nagy butaságot követett el csak azért, mert dühös volt.

A Biblia nagyon határozott a harag kérdésével kapcsolatban. A Szentírás azt mondja, hogy:

  • Szóváltáshoz vezet (Példabeszédek 15,18).
  • Hibákhoz vezet (Példabeszédek 14,29).
  • Bolondságokhoz vezet (Példabeszédek 14,17).

Valószínűleg te is észlelted már ezeket a dolgokat a saját haragoddal és mások indulataival kapcsolatosan. A Biblia szintén világosan beszél a helytelenül kifejezett haragunkról is. A Példabeszédek 11,29 azt mondja: „A bolondnak, aki haraggal és nehezteléssel háborgatja háza népét, végül semmije nem marad.”

Gondoljunk csak a harag családunkra gyakorolt hatására. Szülőként gyakran kísért bennünket az, hogy a haragunkat használjuk motivációs eszközként a gyermekeinkkel szemben. Rövid ideig működik ez a dolog. Amikor dühbe gurulsz, a gyermekeid el kezdenek félni Istentől (és tőled is). Egy rövid ideig engedelmeskednek neked, hosszú távon viszont nem fog működni a dolog.

A nem helyén való indulatok végső eredménye az elidegenedés. Eltávolodsz azoktól az emberektől, akiket a legjobban szeretsz. Végül még több indulatot kapsz vissza és aztán jön az érzéketlenség. Senki nem akar majd a közeledben lenni.

Az igazság az, hogy mindig vesztesz, ha elveszted a türelmedet. Ha nem tudod kontrollálni az indulataidat, elvesztheted a tekintélyedet, a munkádat, a gyermekeidet vagy a férjed/feleséged szeretetét.

És ez az ár soha nem kifizetődő.

Beszéljetek róla:

  • Milyen példákat láttál a környezetedben, ahol az indulatok miatt elidegenedtek embereket egymástól?
  • Mi volt az ára annak, amikor nem helyénvaló volt az indulatod?
  • Gyakorlatban hogyan tudnád kezelni az indulataidat, hogy ne okozz fájdalmat magadnak és a környezetedben élőknek sem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.27.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása