Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A megválaszolt imádságok négy titka

2015. december 13. 03:00 - BélaPéter

„Akkor így szólt Nehémiás: "Ó, Uram, menny Istene, te nagy és félelmetes Isten! Te hűségesen megtartod a szövetséget azokkal, akik szeretnek téged, és megtartják parancsolataidat. Fordulj hozzám figyelmesen, tekints reám, és hallgasd meg szolgád imádságát, aki most éjjel-nappal imádkozik előtted a te szolgáidért, Izráel fiaiért. (...) Megvallom, hogy vétkeztünk ellened. (…) Emlékezz vissza arra az ígéretre, amelyet kijelentettél a te szolgádnak, Mózesnek: Ha ti hűtlenek lesztek, én szétszélesztelek benneteket a népek közé, de ha megtértek hozzám, megtartjátok parancsolataimat, és teljesítitek azokat, akkor ha az ég széléig űztelek is el benneteket, még ott is összeszedlek és elviszlek benneteket arra a helyre, amelyet kiválasztottam, hogy ott lakjék az én nevem. (…) Adj ma sikert a te szolgádnak, és add, hogy legyen hozzá irgalmas a király!” (Nehémiás 1:5-11 NLT fordítás)


Álljon itt Nehémiás életéből a megválaszolt imák négy titka:

1. Alapozd az imád Isten természetére! Imádkozz úgy, mint aki tudja, hogy választ kap az Úrtól! „Várom, hogy válaszolj az imámra, mert az vagy, aki. Hűséges, nagyszerű és szerető Isten vagy. Képes vagy megbirkózni a problémámmal.”

2. Valld meg a bűneidet! Miután Nehémiás a könyörgését Isten természetére alapozta, megvallotta neki bűneit. Azt mondta: „Vétkeztünk.” Nem az ő hibája volt, hogy Izrael fogságba esett. Még meg sem született, amikor ez történt, már a fogságban jött világra. De sorsközösséget vállal a népével, mikor azt mondja, hogy ő is részese a problémának.

3. Kapaszkodj az Úr ígéreteibe! Nehémiás így imádkozik: „Azt szeretném, ha emlékeznél arra, amit szolgádnak, Mózesnek mondtál.” El tudod képzelni, hogy felszólítod az Urat: emlékezzen? Nehémiás emlékezteti Istent Izraelnek tett ígéretére. Így imádkozik: „Uram, figyelmeztetted Mózest, hogy hűtlenségünk miatt elveszíthetjük Izrael földjét. De azt is megígérted, hogy ha megbánjuk bűneinket, visszakapjuk azt.” Rászorul-e Isten az emlékeztetőinkre? Természetesen nem. Talán elfelejtkezik arról, amit megígért? Kizárt. Miért imádkozzunk mégis így? Mert nekünk segít emlékezni az Úrtól kapott ígéretekre.

4. Légy pontos a kéréseidben! Ha pontos választ szeretnél az imáidra, pontos kérésekkel kell előhozakodnod. Ha az imáid egy sor általános kérésből állnak, honnan is tudhatnád, érkezett-e rájuk válasz? Nehémiás nem habozott sikerért imádkozni. Nagyon bátran könyörgött. Imádkoztál-e már valaha azért, hogy sikeres légy? Ha nem, miért nem? Mi másért könyörögsz, talán a kudarcért?

Helyes dolog, ha azt kéred Istentől, hogy sikeres légy? Minden attól függ, mit értesz siker alatt. Én úgy hiszem, a siker definíciója a következő: hit, szeretet és a Szentlélek ereje által betölteni Isten célját az életünkkel, és az Úrtól várni az eredményeinket. Ez olyan életcél, amelyért magabiztosan könyöröghetünk.
Gondold csak át: ha nem kérheted Istent, hogy tegyen sikeressé abban, amit csinálsz, valami mást kell inkább tenned. Az Úr nem akarja, hogy elpazarold az életed.

Beszéljetek róla:

  • Miért akarja Isten, hogy számíts a válaszaira, és várakozással imádkozz? 
  • Milyen ígéreteket találsz a Bibliában, amelyekbe kapaszkodhatsz? 
  • Gondold át néhány eheti imakérésedet. Hogyan fogalmazhattál volna konkrétabban? 

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.12.06.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása