Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten azt mondja: igazságtalanságra szeretet legyen a válasz

2015. december 22. 03:00 - Babacson

„Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket." (Mt 5,43-44)

Az igazságtalanság az emberi állapot része. Nem élhetsz sokáig úgy a földön, hogy ne érezd azt, hogy valaki igazságtalanul bánt veled. Talán egy szülő, aki nyomorúságos gyermekkort okozott neked. Talán egy munkaadó, aki másképpen kezel téged, mint a munkatársaidat. Talán úgy érzed, hogy igazságtalanul bántak veled egy jogi eljárás alatt.

Választhatod, hogy bántással válaszolsz azoknak az embereknek, akik téged is bántottak. Kétségtelen, hogy ezt a könnyebb választani.  

Isten azonban az Igéjében egy másik lehetőséget ad nekünk: „Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket." (Mt 5,43-44).

Amikor az emberek megbántanak, arra számítanak, hogy visszavágsz. Arra számítanak, hogy bosszút állsz. Isten viszont ennek teljesen az ellenkezőjét akarja, hogy cselekedd. Azt akarja, hogy szeretettel válaszolj.

Ha a rossz bánásmódra szeretettel válaszolsz, meggátolod az embereket attól, hogy irányíthassanak. Booker T. Washington egyszer azt mondta "Soha nem engedem meg egy másik embernek azt, hogy irányítson, azzal hogy megengedem, hogy megutáltassa magát velem." Azt nem tudod irányítani, hogy mások mikor bánnak veled igazságtalanul, viszont az igen, hogy megkeseredetté válsz-e a folyamat alatt vagy sem. Irányíthatod azt, hogy hogyan válaszolsz az igazságtalanságra. 

Csak azért, mert egy támadónak szeretettel válaszolsz nem jelenti azt, hogy továbbra is engeded az igazságtalanságot. Pont ellenkezőleg, szeretetteljesen kell az igazságra törekednünk. Az igazságért kell dolgoznunk a világban anélkül, hogy a bosszúra törekednénk. A Biblia arra utasít minket, hogy „járjatok el törvényesen és igazságosan!" (Jeremiás 22,3a, NLT fordítás, második kiadás).

Martin Luther King Jr. egy nagyszerű példa erre. Erőszak nélkül harcolt az igazságtalanság ellen. A gonosz felé emelkedett a szeretet erejével. Jézus példáját követte, aki még akkor is szerette a üldözőit, amikor megölték őt. 

Ez az elhívásunk Jézus követőiként. A rossz bánásmód és az igazságtalanság az emberi lét velejárója lehet, de mi nem dőlhetünk be neki. Isten arra hív minket, hogy szeretettel válaszoljunk. 

Beszéljetek róla:

  • Az életedben milyen személyes igazságtalanságra nehéz szeretettel reagálnod? Miért?
  • Hogyan engedjük meg másoknak, hogy irányítsanak minket, amikor utálatot érzünk irántuk, vagy keserűséget dédelgetünk velük kapcsolatban?
  • Isten szeretetével milyen kreatív módon tud a családod vagy a kis csoportod reagálni a közösségedben lévő igazságtalanságokra?

*(Daily Hope by Rick Warren 2015.12.15)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.