Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A megbízható embereket előléptetik

2015. április 30. 03:00 - mintyovanviki

„Ezért Potifár Józsefre bízta mindenét, és semmire sem volt gondja mellette, legfeljebb csak arra, hogy milyen ételt egyen.” (1 Mózes 39:6, NLT fordítás)

A legnagyobb bók, amit egy főnöktől kaphatsz ez: „nem aggódom”, mert ez annyit jelent, hogy megbízható, szavahihető és szolgálatkész ember vagy. Számíthatnak rád.

Az 1 Mózes 39:6 ezt mondja: „Ezért Potifár Józsefre bízta mindenét, és semmire sem volt gondja mellette, legfeljebb csak arra, hogy milyen ételt egyen.” (1 Mózes 39:6, NLT ford.)

Hogy tetszene egy olyan munka, amikor csak azért kellene aggódnod, hogy mit egyél? Potifár bízott Józsefben, és a döntést mindenben őrá bízta, mert tudta, hogy számíthat rá.

Józsefet azért léptették elő mindig, mert a felettesei el tudták mondani róla, hogy „erre az emberre még az életemet is rá merném bízni.” A Biblia azt írja, hogy amikor börtönben volt, a börtönőr még a foglyok felügyeletét is Józsefre bízta. Nem kellett aggódnia semmi miatt, mert megbízhatott benne.

Megbízhatónak lenni azt jelenti,  hogy kiérdemled mások bizalmát azzal, hogy megtartod az ígéreteidet és vállalod a felelősséget még akkor is, ha ez áldozatot követel tőled.

Mit tennél, ha azt a feladatot kapnád, legyél kész valamivel 10 órán belül, de 10 óra alatt még csak a felével vagy kész? Feláldoznád a saját szabadidődet is azért, hogy kész legyél mielőbb? Vagy azt mondanád, hogy „elnézést, de ez másnak a feladata”, vagy azt, hogy „előbb is odaadhatták volna”?

Igen, lehet, hogy előbb ki kellett volna adniuk neked a feladatot, de a megbízhatóság azt jelenti, hogy megcsinálod még akkor is, ha a saját idődet kell feláldoznod és plusz erőfeszítéseket kell tenned. Így lehet mások bizalmát kiérdemelni.

József tudta, hogyan kell megbízhatónak lenni. Előléptették, mert teljesítette a rá bízott feladatokat. Megtartotta a szavát még akkor is, ha az fájdalommal, veszteséggel vagy áldozattal járt számára. Elmondható ugyanez rólad is?

 

Beszéljetek róla

• Mit gondolsz, mi motiválja a megbízható embereket?

• Hogyan tudod megmutatni a főnöködnek és a munkatársaidnak ezen a héten, hogy megbízható ember vagy?  Hogyan segít neked ez abban, hogy elérd a céljaidat a munkahelyeden?

• Mit gondolsz, a megbízható emberek miért tűnnek ki annyira a munkahelyükön?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 04. 23.)

Szólj hozzá!

Hogyan lehetsz szerethető ember?

2015. április 29. 03:00 - magyarosijulia

„József egyiptomi urának, Potifárnak a házában lakott. Potifár hamarosan rájött, hogy az ÚR sikeressé tette Józsefet mindenben, amit csinált. Potifár megkedvelte Józsefet és háziszolgájává tette.” (1Móz 39,2-4, CEV fordítás).

Ha kiemelkedő akarsz lenni a munkahelyeden, olyannak kell lenned, akit mások szeretnek. Ha az emberek nem kedvelnek, nem fognak megbízni benned, és nem fognak előléptetni sem.

Sokan azt gondolják, hogy az, hogy valakit tudunk-e szeretni vagy sem, az a másik ember személyiségétől függ. Vagy szimpatikus és szerethető, vagy nem.

De ez egyáltalán nem így van! Az, hogy valaki szerethető, nem a személyiségétől függ, hanem a jellemétől és a magatartásától. Attól, hogy hogyan viszonyul az emberekhez. Akkor leszel szimpatikus, és akkor fognak szeretni mások, ha vonzó tulajdonságaid vannak – amelyek a te döntéseden múlnak! –, és ha képes vagy másokkal jó kapcsolatot kialakítani. Ilyenkor mások szívesen fognak veled dolgozni.

Szeretnéd, hogy mások kedveljenek? Ennek a titka a következő: szeress te is másokat! Ennyi az egész. Ha te kedveled az embereket, ők is kedvelni fognak! Ha nem kedvelsz másokat, téged sem fognak rokonszenvesnek tartani. Ahhoz, hogy szeressenek, neked is szeretned kell az embereket. Őszintén örülj nekik, és élvezned a társaságukat. Inkább mások iránt legyél érdeklődő, és gondolj kicsit kevesebbet magadra.

Arra, hogy hogyan lehet valaki szerethető, József jó példa. Az 1Móz 39,2-4-ben ez áll: „József egyiptomi urának, Potifárnak a házában lakott. Potifár hamarosan rájött, hogy az ÚR sikeressé tette Józsefet mindenben, amit csinált. Potifár megkedvelte Józsefet és háziszolgájává tette.” (CEV fordítás). Potifár felemelt egy szolgasorban lévő embert és az egész háztartása vezetőjévé tette, mert meglátta benne, hogy jó ember, és kedvelte őt.

Melyek azok a vonzó tulajdonságok, amelyek valakit rokonszenvessé és szerethetővé tesznek? Ilyen például 

–  az alázat; Te egy arrogáns vagy egy alázatos ember társaságában vagy szívesebben?

–  a vidámság; Te egy vidám vagy egy mogorva, zsörtölődő ember társaságát szereted jobban?

– az empátia;  Amikor elmondod valakinek, hogy nem érzed jól magad, melyik válasz esik jobban, ha azt mondják, "hát, az rossz lehet", vagy az, hogy "nagyon sajnálom, mondd el, mi történt"? Amikor együtt érző vagy valakivel, akinek fáj valami, akkor rokonszenvessé válsz. Egy főnök jobban kedveli azt, aki át tudja érezni, milyen stressz alatt van, aki megérti őt, és aki mások szemszögéből is képes látni egy adott helyzetet.

Amikor segítesz valakinek, hogy sikert érjen el valamiben, akkor kedvelni és szeretni fognak. És ha szeretnek, akkor sokra fogod vinni!

Beszéljetek róla

  • Milyen jellemvonásokra vagy tulajdonságokra vagy szükség ahhoz, hogy együtt érezz és bátoríts olyan embereket, akiket mások nem kedvelnek?
  • Milyen ember szeretnél lenni mások szemében?
  • Hogyan tudnád kimutatni a munkatársaid iránti törődésedet ezen a héten?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 04. 22.)

1 komment

A hűség kiemel a munkádban a többiek közül

2015. április 28. 03:00 - angie.keyr

"Józsefnek szép termete és szép arca volt. Potifár felesége hamarosan kívánsággal kezdett rátekinteni, és ezt parancsolta: Gyere, hálj velem! József viszont visszautasította. Így felelt ura feleségének: Nézd, az én uram rám bízta az egész háztartását... Semmit sem tiltott el tőlem, csak téged, mivel te a felesége vagy. Hogyan követhetném el ezt a nagy gonoszságot?" (1Mózes 39:6b-9, NLT fordítás)

A hűség egy olyan erény, ami ma nehezen megtalálható a társadalmunkban. Már senki sem hűséges semmihez. Nincs márkahűség, ahogy az emberek nem hűségesek a cégekhez, főnökeikhez vagy vezetőikhez. Az emberek csak önmagukhoz hűségesek.

A hűség egy régimódi érték. De ha valaki kinyilvánítja, hogy van benne egy ilyen régimódi érték, mint a hűség, akkor előrébb jut. Ha hűséges vagy, az kiemel a tömegből.

A hűség azt jelenti, hogy akkor is a főnököd és Isten mellé állsz, amikor a nehézségek megpróbálják az elköteleződésedet.

Könnyű hűségesnek lenni, amikor minden rendben megy, de amikor a hajó viharba kerül, akkor mutatkozik meg az igazi hűség. Mivel Istent jobban érdekli a személyiséged, mint a karriered, ezért meg lesz próbálva a hűséged. A vihar közepén látja majd meg, hogy bízhat-e rád nagyobb felelősséget a Mennyben.

Józsefnek nagyon nehéz próbán kellett átmennie. A Biblia azt mondja: "Józsefnek szép termete és szép arca volt. Potifár felesége hamarosan kívánsággal kezdett rátekinteni, és ezt parancsolta: Gyere, hálj velem! József viszont visszautasította. Így felelt ura feleségének: Nézd, az én uram rám bízta az egész háztartását... Semmit sem tiltott el tőlem, csak téged, mivel te a felesége vagy. Hogyan követhetném el ezt a nagy gonoszságot?" (1Mózes 39:6b-9, NLT fordítás).

Na ez a hűség! József előtt volt egy gyönyörű nő, aki a karjaiba vetette magát, biztosítva arról hogy, "Azt hiszed elmondom a férjemnek? Viccelsz? Senki nem fogja megtudni. Te is kiveheted a részed a jóból. Megtarthatod a pozíciódat, közben lehet köztünk is valami. Jó lesz, mindenki jól jár!"

Biztos vagyok benne, hogy Potifár nem volt tökéletes főnök, mert nincs tökéletes főnök. Biztos vagyok benne, hogy Józsefnek gyakran különbözött a véleménye a Potifárétól, mert mindketten emberek voltak. Senkinek sincs mindig igaza.

De József mégis visszautasította a nőt, mert hűséges volt a főnökéhez. Megbecsülte a bizalmat, amit Potifár iránta tanúsított.

Isten látja ezt a fajta hűséget és azt mondja: "Na ez az a fajta ember, akit előbbre juttatok!"

Szeretnéd, hogy Isten rólad is ezt mondja?

Beszéljetek róla:

  • Hogyan tudod kifejezni a hűségedet a feladatod és a főnököd iránt?
  • Miért fontos hogy a hűséges ember állhatatos is legyen?
  • Mit akarsz elérni a munkádban vagy karrieredben? Hogyan fogja ezt elősegíteni az, ha hűséges vagy a céghez, ahol dolgozol?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.04.21)

Szólj hozzá!

A nagyobb teljesítőképesség nagyobb felelősséget jelent

2015. április 27. 03:00 - gyanus

"Potifár... Józsefet tette meg személyi intézőjévé. Az egész háztartását, és minden javát a gondjaira bízta. Attól a naptól fogva, amikor Józsefre bízták urának a háztartását és minden tulajdonát, Az Úr áldása volt Potifár háztartásán József miatt." (1Móz 39:4-5a NLT)

407984-500x220.png

Mennyi lehetőséged van a növekedésre?

El fogsz olvasni valamilyen könyvet a következő évben? Elmész valamilyen kurzusra? Fogsz növekedni? Fogod fejleszteni valamelyik készségedet? Meg fogsz tanulni valamilyen kapcsolatokhoz szükséges készséget? Vagy ugyanolyan leszel még 10 év múlva is, amilyen most is vagy?

A teljesítőképességed a növekedésre való lehetőséged. Ez fontos, mert azok az emberek, akik fejlődnek a tudásukban, nagyobb felelősséget kapnak a munkájukban.

Minden vezető tanuló. Abban a percben, amikor abbahagyod a tanulást, befejezed a vezetést is. A növekvő vállalkozásokhoz növekvő emberekre van szükség. Abban a percben, amint abbahagyod a növekedést, az üzlet sem tud nőni.

Vannak olyan alkalmazottak, akik 30, vagy több éve vannak a Saddleback Gyülekezetnél, és az ő elsődleges tulajdonságuk az a képességük, hogy folyamatosan növekednek és tanulnak és nem ragaszkodnak ahhoz, hogy ugyanazt a dolgot tegyék, amit mindig is tettek, hanem új módszereket próbálnak ki, és új ötletekkel állnak elő.

Ez történt Józseffel. Nőtt a teljesítőképessége úgy, hogy saját magát is fejlesztette tanulás és növekedés által. Az 1Mózes 39:4-5 azt mondja: "Potifár...Józsefet tette meg a személyi intézőjévé. Az egész háztartását, és minden javát a gondjaira bízta. Attól a naptól fogva, amikor Józsefre bízták urának a háztartását és minden tulajdonát, az Úr áldása volt Potifár háztartásán József miatt." (NLT).

Megáldja Isten azt a vállalkozást, ahol dolgozol? A gyülekezet, vállalkozás, vagy szervezet profitál abból, hogy ott vagy? Megvan a megfelelő teljesítőképességed?

Attól kezdve, hogy József lett a vezető, az Úr megáldotta Potifárt József miatt. "Minden háztartással kapcsolatos ügye gond nélkül folyt, és virultak a földjei, az állatállományával együtt." (1Mózes 39:5b). Miért? Mert Józsefnek volt teljesítőképessége.

Amikor Józsefet elvitték Egyiptomba rabszolgának, nem volt képes mindent kézben tartani. Meg kellett tanulnia hogyan gondozza a jószágokat, és a háztartást. Tanulnia kellett, és növekednie, ahogyan egyre több felelősséget bíztak rá.

Ha nem folytatod az új készségek tanulását, és azt mondod: "Ez minden, amit tudnom kell", beszűkíted a teljesítőképességedet. De ha folytatod a tanulást, a növekedés is folytatódni fog, és Isten is meg fog áldani.

Beszéljetek róla:

  • Melyek azok a gyakorlati lépések, amiket megtehetsz ezen a héten, hogy megtanulj egy új készséget, vagy új tudást szerezz az állásoddal kapcsolatban, vagy a munkaterületeden?
  • A teljesítőképességed fejlesztésére gyakran kezdeményező képesség szükséges, és néha még áldozatokba is kerül. Miért fontos egy munkaadónak, hogy lássa ezeket a vonásokat a munkádban?
  • Fontolgatsz egy munkahely váltást, mert úgy gondolod, hogy a jelenlegi munkádban mindent elértél, amit csak lehetett? Tölts egy kis időt imában, és kérd Istent, hogy mutassa meg, hogyan tudod fejleszteni a teljesítőképességedet a munkádban, és hogyan tudsz növekedni a személyes és a szakmai területen.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.04.20.)

Szólj hozzá!

Hogyan bízz Istenben a nagy álmod beteljesüléséhez

2015. április 26. 03:00 - Robin85

"Egyszer József álmot álmodott, elmondta testvéreinek, és emiatt még jobban meggyűlölték. ... Amikor ezt apjának és testvéreinek elbeszélte, az apja megdorgálta, és ezt mondta neki: Micsoda álmot álmodtál?" (1Mózes 37:5, 10a NIV fordítás)

Ha karriert akarsz csinálni, vakmerőnek kell lenned. A vakmerőség bátorság nagy dolgokat álmodni, kezdeményezni és vállalni az álmod kockázatát, még ha a bukás lehetőségét is tartogatja.

Az 1Mózes 37-ben József történetét olvashatjuk, akinek olyan elképesztően nagy álma volt, hogy a világon senki nem hitt neki. Azt álmodta, hogy egy nap hatalmas vezető lesz, aki előtt az összes testvére meg fog hajolni.

Ez igaz volt? Igen. Az álom Istentől jött? Igen. Beteljesedett? Igen. József egy picit őrült volt, hogy elmondta ezt a testvéreinek? Igen.

Józsefnek vakmerő álma volt. Amikor megosztotta a családjával "még jobban meggyűlölték. ... Amikor ezt apjának és testvéreinek elbeszélte, az apja megdorgálta, és ezt mondta neki: Micsoda álmot álmodtál?" (1Mózes 37:5, 10a NIV fordítás).

Ki kell lépned hittel - még ha semmi értelmét sem látod, még ha az emberek kinevetnek, még ha félsz is, még ha az esélyek ellened is szólnak. Ha Isten egy álmot helyez a szívedre, te pedig hittel elindulsz, Ő megáld.

Van egy levelem, amit a Zondervan könyvkiadótól kaptam, ami azt mondja a "Céltudatos élet" című könyvemre, hogy borzasztó és soha nem fogják tudni eladni. Végigolvasták a könyvet és az összes helyre rámutattak, amire úgy gondolták, hogy tévedés és miért nem fogják tudni eladni: Senki nem olvas el 40 fejezetet. Nincs benne elég történet. Túl sok Igevers van benne. Túl darabos. Visszaírtam nekik, hogy hitem szerint ilyen módon kellett megírnom Isten útmutatása szerint, de nem kötelező nekik publikálni.

Tulajdonképpen kötöttem az ebet a karóhoz, aztán mégis ki akarták adni. Mit gondolsz, örülnek, hogy megtették? Néha csak egy kis vakmerőség kell a továbblépéshez, mert hiszel abban, amit Isten mondott neked.

József egyik vakmerő döntését hozta a másik után hitben. Ennek eredményeképp, megkapta élete kinevezését - egy nagy vezér lett és mindenki fölött uralkodott Egyiptomban.

Neked hol kell vakmerőnek lenned? Hol kell megbíznod Istenben? Hol kell kilépned hitből? Hol kell nagyban gondolkoznod? Hol kell kezdeményezned? Hol kell kockázatot vállalnod?

Beszéljetek Róla

  • Mit kellene tenned, hogy a munkádban vakmerő legyél?
  • Mit gondolsz, arrogánsnak kell lenned a vakmerőséghez? Miért vagy miért nem?
  • Miként akarod, hogy Isten használjon? Mit akarsz elérni az életedben? Miben és hogyan kell vakmerőnek lenned, hogy megcsináld azokat?

*(Daily Hope by Rick Warren 2015.04.19.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása