Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért nem jön a szeretet csak úgy?

2015. július 31. 03:00 - noemiblogol

 „Szeresd az Urat, a te Istenedet, hallgass a szavára, és ragaszkodj hozzá, mert így élhetsz és így lakhatsz hosszú ideig azon a földön, amelyet Istened, az Úr esküvel ígért oda atyáidnak: Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak.” (5 Mózes 30:20, NIV fordítás)

cool-love-hd-wallpapers-background.jpg

Ma azzal a mítosszal fogunk foglalkozni, amely szerint a szeretet kontrollálhatatlan, amolyan esetlegesen bekövetkező esemény az életünkben. Még a nyelv, melyet használunk is ezt sugallja. Sokszor mondjuk, hogy „I fell in love." (magyarra fordítva: "Szerelembe estem."), mintha a szerelem valamiféle szakadék volna. Egy nap csak sétálgatok, és - bumm! - szerelmes lettem. Nem tehetek róla.

El kell viszont árulnom neked az igazat. Ez nem szerelem. A szerelem ugyanis nem történik meg veled csak úgy. A szerelem egy választás, amely elkötelezettséget jelent.

Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy a vonzalom és a vágy uralhatatlanok. A vonzalom és vágy viszont nem egyenlő a szeretettel. Vezethetnek ehhez, de nem egyenlők vele. A szeretet egy választás.

A te döntésed, hogy szereted-e az Urat: Ő soha nem fog erre kényszeríteni (5 Mózes 30:20). Választhatsz tőle teljesen független irányt, fittyet hányva a szavára. Tönkreteheted az egész életed, ha úgy akarod. Ő még ekkor sem fogja erőltetni, hogy szeresd őt, mert pontosan tudja, hogy a szeretetet nem lehet kierőszakolni.

Ugyanez igaz a kapcsolataidra: dönthetsz úgy, hogy szeretni fogod a másikat, de Isten soha nem fog erre kényszeríteni.

Van az életedben olyan – legyen az családtag, barát, szomszéd –, akit nehezedre esik szeretni? Isten segíteni fog neked abban, hogy szeretni tudd ezt a személyt, ha úgy döntesz, hogy megpróbálod.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden tökéletes lesz. Még csak azt sem jelenti, hogy ez a személy elfogadja a szereteted. Egyedül te vagy viszont az, aki megakadályozhatja mások felét irányuló szeretetedet, mert a szeretet döntését neked kell meghoznod. 

Beszéljetek róla:

  • Miért fontos hogy az emberek megértsék, hogy az ők dönthetnek úgy a különböző kapcsolataikban, hogy szeretik-e a másikat vagy sem?
  • Hogyan válhat jelentősebbé a szeretet, ha megértjük, hogy az a döntésünk következménye, nem pedig a véletlen kérdése?
  • Ki felé irányuló szereteteddel kapcsolatban van Isten segítségére szükséged? 

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.07.24.)

Szólj hozzá!

Miért szereti a sátán a különálló hívőket?

2015. július 30. 03:00 - Á. Bözse

"Sőt buzdítsátok egymást minden egyes napon..., hogy a bűn csábítása közületek senkit meg ne keményítsen." (Zsidókhoz írt levél 3:13)


one-way-jesus-1038x649.jpg

A gyülekezeti család segíteni fog neked abban, hogy ne sodródj el.

Egyikünk sem mentes a kísértésektől. A megfelelő szituációban te és én is képesek vagyunk bármilyen bűnre. Isten tudja ezt, ezért bízta ránk annak a felelősségét, hogy egymás életét nyomon kövessük.

A Biblia azt mondja: "Sőt buzdítsátok egymást minden egyes napon..., hogy a bűn csábítása közületek senkit meg ne keményítsen." (Zsidókhoz írt levél 3:13) A "Törődj a saját dolgoddal!" nem egy keresztény kifejezés!

Arra lettünk elhívva és azt a parancsot kaptuk, hogy vegyünk részt egymás életében. Ha ismersz olyan embert, aki most szellemileg ingadozik, a te felelősséged, hogy utánamenj és visszahozd a közösségbe.

Jakab azt mondja nekünk: "Ha ismertek olyan embereket, akik eltértek Isten igazságától, ne írjátok le őket. Menjetek utánuk. Hozzátok vissza őket." (Jakab 5:19, MSG fordítás)

Egy helyi gyülekezet védelmet nyújt az istenfélő vezetőkön keresztül is. Isten azt a felelősséget adja a pásztornak, hogy őrizze, óvja, védje nyáját, és törődjön annak jólétével (Apostolok Cselekedetei 20:28-29, 1 Péter 5:1-4, Zsidókhoz írt levél 13:7).

Azt olvassuk a Bibliában, hogy "A munkájuk az, hogy figyeljenek a lelkekre, és Istennek elszámoltathatók legyenek." (Zsidókhoz írt levél 13:17b, NLT fordítás)

A sátán szereti azokat a hívőket, akik elszigetelten élnek, lekapcsolódva a Testről, elkülönülve Isten családjától. Az ilyen hívők nem elszámoltathatók a szellemi vezetők által, védtelenek és erőtlenek a sátán mesterkedéseivel szemben.

Ne engedd, hogy megvesse a lábát az életedben! Maradj kapcsolatban a gyülekezeti családoddal.

Beszéljetek róla:

  • Milyen kapcsolatokat kell kifejlesztened, ha szeretnéd, hogy a Krisztus testében lévő emberek felé elszámoltatható legyél?
  • Hogyan kellene imádkoznod a gyülekezeted vezetőiért?
  • Mit kell tenned, hogy újra kapcsolódj a gyülekezeti családodhoz? Ki az, akit ismersz és akit vissza kellene hozni a gyülekezeti családodba?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.07.23.)

Szólj hozzá!

Hogyan szeressük azt, aki nem szeretetre méltó?

2015. július 29. 03:00 - Szíj Melinda

Így kell gondolkoznom mindnyájatokról, mert szívemben hordozlak titeket...” (Filippiek 1:7a)

kep_a_napi_remeny_2015_07_22-hoz.jpg

Megfigyeltem, hogy azok az emberek, akik nincsenek a szívemben, az agyamra mennek. Ha gyermekeid nem rejtőznek a szívedben, akkor az idegeidre mennek. Ha férjed nem a szíved csücske, az agyadra megy.

Azért forgácsolódik szét oly sok házasság, mert a párok sokkal inkább az agyukkal reagálnak egymásra, mintsem a szívükkel. Amikor a feleséged azt mondja, „lehangolt vagyok”, figyelj oda rá, biztos alapos oka van. Amikor a férjed így szól: „Úgy érzem, nem helyes, ha ezt tesszük, azt hiszem, ezt másképpen kell tennünk”, hallgasd meg.

A szívbéli szeretet annak megértésével kezdődik, miért érez valaki úgy, ahogy. Kérdezz és figyelj! Legyenek antennáid a fájdalom észlelésére, áss a gondok mélyére, vedd észre, mi bosszantja társad. Értened kell legközelebbi hozzátartozóid nyelvén, miért viselkednek úgy, ahogy. Ha törődsz velük, egy nyelven tudtok majd beszélni.

Hogyan szeretheted azokat az embereket, akiket még ha meg is értesz, mégsem tartasz szerethetőnek?

„Mert tanúm az Isten, mennyire vágyódom mindnyájatok után a Krisztus Jézus szeretetével” (Filippiek 1:8). A görög nyelvben a „ragaszkodás” szót használják a zsigerek nevesítésére. A görög kultúrában azt tartották, hogy az érzelmek központi helye a gyomorban és a májban van.

Pál azt mondta: „A feltétel nélküli szeretet érzésével vagyok irántatok.” Ez nem holmi természet adta szeretet, hanem valami, ami túlmutat ezen. Ezért mondta Pál is, hogy nem ő, hanem a Jézus Krisztus által való szeretet a mozdító erő. Az emberi szeretet elkopik, kiszárad és elfonnyad a szőlőtőkén. Az egyetlen szeretet, mely a szívfájdalom és a mostoha körülmények közti nehézségek ellenére is megmarad, az Isteni szeretet – Jézus Krisztus szeretetereje.

Hogyan lehet hát megkapni ezt a velős szeretetet? „Szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által” (Rómaiak 5:5b). Isten szeretete nem olyasvalami, amiért meg lehet dolgozni. Ez valami olyasmi, ami kiárad benned a Szentlélek által, amint engeded, hogy benned éljen napról napra.

Beszéljünk róla:

  • Tedd szokásoddá ezen a héten, hogy teljes figyelmet szentelsz az embereknek: meghallgatod, komoly kérdéseket teszel fel, őszinte érdeklődést mutatsz irántuk. Mit tapasztalsz, hogyan reagálnak az emberek?
  • Kinek irányába kell ma kimutatnod Isten természet feletti szeretetét?
  • Miben látod, hogy Isten szeretete rajtad keresztül mások felé árad, miközben egyre tudatosabban figyeled a benned munkáló Szentlelket?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.07.22.)

 

Szólj hozzá!

Isten életet akar neked adni, nem törvényeskedést

2015. július 28. 03:00 - Habakuk

"A tolvaj azért jött, hogy lopjon, gyilkoljon és pusztítson. Én azért jöttem, hogy igazi és örök életük legyen, teljesebb és bőségesebb életük, mint amiről valaha álmodtak." (János 10:10, Message fordítás)

Sokan azt gondolják (rosszul), hogy Jézus követése azt jelenti: ítélkezővé és törvényeskedővé kell válni.  Semmi sem áll messzebb az igazságtól. Jézus azért jött, hogy gazdag és elégedett életet adjon nekünk. "A tolvaj azért jött, hogy lopjon, gyilkoljon és pusztítson. Én azért jöttem, hogy igazi és örök életük legyen, teljesebb és bőségesebb életük, mint amiről valaha álmodtak." (János 10:10, Message fordítás)

A Sátán az, aki el akarja "lopni, gyilkolni és pusztítani" a szabadságod és az örömöd.

Rendszeresen előfordul, hogy jó szándékú és félrevezetett emberek fanatizmusa miatt kerüljük Istent. Íme néhány típusa a vallásos fanatizmusnak, amelyeket megfigyeltem az évek során:

Frici, a farizeus: Merev, szűk látókörű, törvényeskedő, mindenre van egy szabálya. A kedvenc szava a „ne”. Sok ember számára természetes a félelem, és valószínűleg még inkább ilyenekké válnak, amikor keresztények lesznek. Jézus azonban a Freddy farizeushoz hasonló embereket „vak vezetők”-nek nevezi: „Vak vezetők, akik megszűritek a szúnyogot, a tevét pedig lenyelitek.” (Mt. 23:24, NLT fordítás)

Özséb, az önelégült: szentebb-vagyok-mint-te magatartással és mások iránti előítélettel Özséb kedvenc mondata: "Hála Istennek, nem vagyok olyan, mint te!" Jézus elmesélte a két ember imádságának a történetét, az egyik önelégült volt, a másik pedig alázatos a hibái miatt: "Mondom nektek, hogy azt a vámszedőt Isten elfogadta, és kérésére megbocsátotta a bűneit. De a farizeust és annak az imádságát elutasította! Miért? Mert aki felemeli magát, azt megalázzák, aki pedig megalázza magát, azt felemelik!” (Lk. 18:14)

Billy, a Biblia-vagdalózó: Ő egy kellemetlen és túlbuzgó keresztes lovag. A kedvenc kifejezése a „Megszoksz vagy megszöksz!”. Isten terve azonban arra, hogy hazavigyen minket magához tele van szeretettel, kegyelemmel és áldozattal: „Mert Isten úgy szerette az embereket, hogy az egyszülött Fiát adta oda cserébe értük, hogy aki hisz a Fiában, az ne pusztuljon el, hanem örök életet kapjon. Isten nem azért küldte a Fiát az emberek közé, hogy elítélje őket, hanem azért, hogy a Fiú közreműködésével megmenekülhessenek." ( János 3:16-17, egyszerű fordítás)

Paulina, a Dicséret-Hallelúja: Nem tud vallásos frázisok nélkül beszélni. Körülötte minden a csoda vagy maga a Gonosz műve. Az ilyen típusú emberek a polcra tették az eszüket. Isten azonban nem akarja, hogy amikor kereszténnyé válsz, ne gondolkozz tovább; valójában Jézus gondolkozásmódját akarja nekünk adni (1 Korinthus 2:16).

Ezek sztereotípiák, de olyan embereket mutatnak be, akik feladják Jézussal való kapcsolatukat azért, hogy a vallást öleljék magukhoz. Jézus azonban ezt mondja: ,,Azért jöttem, hogy életed legyen (nem vallásod), és a legteljesebb mértékben megélhesd azt!”

Beszéljetek róla:

  • Melyek a személyiségjegyei annak az embernek, amilyenné Isten akar változtatni?
  • Hogyan jellemeznéd a vallás és az Istennel való kapcsolat közötti különbséget?
  • Tarts egy lelki önértékelést. Van-e olyan része az életednek, amelyet jobban jellemez a törvényeskedés, mint a szeretet?

 

 *(Daily hope by Rick Warren, 2015.07.21)

 

 

Szólj hozzá!

Isten szeretete nagyobb a problémádnál

2015. július 27. 03:00 - torokaron

„Akkor az Úr lenyúlt értem a magasból és felemelt engem, kihúzott a mély vizekből.” (Zsoltárok 18:16, TEV fordítás)

Vannak olyan időszakok az életünkben, amikor azt gondoljuk „Most merülök el utoljára! El fogok süllyedni!” Nem számít, milyen mélységben vagy, Isten szeretete akkor is ott van. Ő ki tud húzni téged a legmélyebb vizekből.

Nem számít, milyen problémád van, Isten szeretete nagyobb annál. Lehet, hogy rettentően kétségbe vagy esve, nagy bajban, vagy éppen hatalmas stressz alatt vagy. Lehetnek nagy problémáid – lelki, fizikai vagy anyagi problémák.

Isten szeretete azonban még mindig nagyobb ezeknél.

Corrie ten Boom és Betsy ten Boom hívő keresztyének voltak, akik a második világháború alatt Hollandiában éltek. Az otthonukban zsidókat bujtattak, hogy megvédjék őket a náciktól. Amikor azok erre rájöttek, nem csak a rejtegetett zsidókat, hanem Corrie-t és Betsy-t is elvitték a koncentrációs táborba, ahol a háború hátralevő részében raboskodtak.

Miután egyik kegyetlenséget látták a másik után, Corrie azt mondta Betsynek: „Ez a hely a pokol egyik gödre!” Betsy ezt felelte: „Nincs olyan mély gödör, aminél Isten szeretete ne lenne nagyobb.”

Az elmúlt hónapokban lehet, hogy padlót fogtál. Lehet, hogy pénzügyileg magad alatt vagy és azt gondolod, hogy „Össze fogok roppanni!”, vagy érzelmileg vagy magad alatt, netán a házasságod romokban hever, vagy éppen egészségügyi gondjaid vannak. Frusztrált vagy és azt gondolod: „El fogok süllyedni”.

Hol van Isten, amikor padlót fogsz? Ő éppen ott van alattad. Ő a „te menedéked, az Ő örökkévaló karjai alulról tart téged” (5 Mózes 33:27a, NLT második kiadás).

Engedd, hogy az ő szerető karjaiba hullj. Engedd, hogy elkapjon és támogasson, amikor nincs máshova menned.

Beszéljetek róla:

  • Isten melyik ígéretében kell ma megnyugodnod?
  • Miközben Isten támogat téged, mit gondolsz, mi a te felelősséged?
  • Mit jelent „menedéknek” lenni?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.07.20.)

 

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása