Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten alkotott, hozzá tartozol

2015. szeptember 30. 03:00 - Habakuk

"Mária pedig ezt mondta: Magasztalja lelkem az Urat, és ujjong az én lelkem megtartó Istenemben...” (Lukács 1:46-47, NIV kiadás)

crying_out1.jpg

Amikor tervezésről van szó, sok keresztény ateistaként viselkedik. Tudják, hogy Jézus megmentette őket, de nem igazán bíznak benne. Azt hiszik, hogy úgy tervezhetik az életüket, ahogy akarják. De az a helyzet, hogy Isten teremtett mindenkit, és mindenkivel megvan az egyedülálló célja is. Mindenkinek egy különleges életutat szánt.

Istennek terve volt Máriával. Kiválasztotta, és arra teremtette, hogy Isten Fiának édesanyja legyen. Mit válaszolt erre Mária? Nem mondta hogy: ,,Megvan a saját tervem az életemmel. Túl elfoglalt vagyok. Azt kell tennem, ami nekem a legjobb.” Nem így volt. Mária megértette, hogy Istennek célja van az életével, és kész volt megtenni azt, amit Isten tőle kért.

Mária dicsőítő énekkel válaszolt: "Mária pedig ezt mondta: Magasztalja lelkem az Urat, és ujjong az én lelkem megtartó Istenemben...” (Lukács 1:46-47, NIV kiadás) Mária megértette, hogy Isten az ő Ura és Megváltója, készen állt buzgón cselekedni az Ő akaratát. Rábízta az életét Istenre, még úgy is, hogy tudta, hogy senki nem fogja neki elhinni azt, amit az angyaltól hallott.

Elhiszed azt, hogy Isten egy különleges célra teremtett téged? A Bibliában azt olvassuk, hogy ,,Tudjátok meg, hogy az Úr az Isten! Ő alkotott minket, az övééi vagyunk: az Ő népe és legelőjének juhai.” (Zsoltárok 100:3, NCV fordítás)

Isten teremtett téged. Ő alkotott és formált téged és hozzá tartozol. Isten terve az életedre sokkal jobb mindennél, amit valaha is el tudnál képzelni. Ha tehát valakinek kezébe helyeznéd az életedet, nincs jobb a teremtődnél, akinek célja van életeddel.

Beszéljetek róla:

  • Milyen terveket szőttél magadnak? Hogyan mutatják ezek meg Istenbe és az Ő tervébe vetett bizalmadat?
  • Ha igazán megbíznál Isten neked szánt céljában, miben változna az imaéleted? Miben változna a kapcsolatod más emberekkel? A világi eseményekről alkotott nézeted?
  • Tölts el néhány percet azzal, hogy leírsz egy saját dicsőítő éneket, ami megmutatja Istennek, hogy az Ő akaratát akarod követni és készen állsz betölteni azt a célt, amit Isten neked szán.


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.09.23.)

1 komment

Isten jó célra használja a problémáidat

2015. szeptember 29. 03:00 - torokaron

„Még ha mindenféle próbatételek is zaklatnak átmenetileg titeket… Ez nem véletlenül van – azért történik, hogy megpróbálja a hiteteket, ami sokkal értékesebb, mint az arany.” (1 Péter 1:6-7, Phillips fordítás)

use-me.jpg


Az élet nem véletlenszerű és szeszélyes balesetek sorozata. Az élet nem teljesen megtervezhetetlen. Az élet nem jelentéktelen. Isten tudja, mi történik a világban. Ő az, aki fonja életed szövetét, aminek van színe és fonákja – boldog és szomorú esemenye – hogy gazdagságot, formát és színt hozzon az életedbe. Semmi sem történhet Isten gyermekének az életével úgy, hogy Isten azt meg ne engedné. Minden átmegy az Atya szűrőjén.

Azonban ne érts ezt félre. Nem azt mondom, hogy minden, ami az életedben történik, az Isten tökéletes akarata. Ez egészen egyszerűen nem igaz. Nagyon sok olyan dolog történik, ami nem Isten akarata. Ha a széles útra térsz és vétkezel, az nem Isten akarata. Ha valaki más követ el bűnt veled szemben, az sem Isten tökéletes tervének a része.

Istennek egy megengedő akarata van. Ha túl sokat eszem, megfizetem az árát. Ha tönkreteszem a testem, én fogok szenvedni miatta. Isten nem okoz gonosz dolgokat és nem okoz szenvedést. Azonban megengedi őket, mert célja van velük. Megengedi őket, aztán pedig használja őket.

Isten a mestere annak, hogy hogyan lehet a rosszból jót kihozni. Megakadályozhatta volna, hogy Pált Filippiben börtönbe zárják, azonban inkább engedte ezt, és ennek eredményeként a börtönőr megtért. Isten megmenthette volna Jézust a kereszttől, de ehelyett engedte, hogy megfeszítsék. Engedte, hogy a saját Fia szenvedjen és meghaljon. Lett ennek bármi jó a következménye? De még mennyire!

Isten szereti a keresztre feszítést átváltoztatni feltámadássá. Isten sokszor olyan dolgokon keresztül formál, olyan eseményeken keresztül erősíti a hitünket, amelyeket el akarnánk inkább távolítani az életünkből. Az ilyen problémákat jóra szeretné használni az életedben. Van, ami sokkal fontosabb a fájdalmadnál: az, amit megtanulsz abból a fájdalomból. Isten irányítása alatt tartja a dolgokat.

Mi tehát a lényeg? Mi a mi válaszunk? Az, hogy ennek a tudatában kezeljük a fájdalmainkat.

„Emiatt nem adjuk fel sohasem. Ugyan a testünk haldoklik, a lelkünk minden nap megújul. Ugyanis a mostani problémáink kicsik és nem tartanak sokáig. Ez az örökkévaló dicsőség pedig, amit szereznek nekünk, messze felülmúlja ezeket.” (2 Korinthus 4:16-17, NLT fordítás)

Beszéljetek róla:

  • Mit mondanál te a saját szavaiddal valakinek, aki megkérdezné, hogy miért engedi Isten, hogy rossz dolgok történjenek jó emberekkel?
  • Mit gondolsz, hogyan szeretné Isten, hogy imádkozz, amikor a fájdalmaid közepette vagy?
  • Mit jelent az, hogy „a lelkünk minden nap megújul” (2 Korinthus 4:16)?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.09.22.)

Szólj hozzá!

A csendességhez való megfelelő hozzáállás

2015. szeptember 28. 03:00 - sema22

"Az Úr nem azokat a dolgokat nézi, amiket az ember néz. Az ember azt nézi, ami kívülről látható, de az Úr a szívet nézi. "(I Sámuel 16:7, NIV ford.)

quiet_time.jpg

Talán megérted, hogy a lelki növekedéshez fontos a naponkénti elcsendesedés, és motivált is vagy rá, de vajon hogyan fogod megtenni?

A helyes hozzáállással kell kezdened. Isten szemében sokkal többet jelent az, hogy hogyan teszel valamit, mint az, hogy mit teszel. Egyszer Isten azt mondta Sámuelnek, hogy "Az Úr nem azokat a dolgokat nézi, amiket az ember néz. Az ember azt nézi, ami kívülről látható, de az Úr a szívet nézi." (I Sámuel 16:7, NIV ford.) Nagyon is lehetséges jó dolgot tenni rossz hozzáállással. 

Amikor Isten elé jössz csendességedben, hogy találkozz vele, a következő hozzáállásra van szükséged:

- Várakozás: Gyere Istenhez előretekintéssel és lelkesedéssel! Számíts arra, hogy közösségben leszel vele, és, hogy az együtt töltött időből áldást nyersz majd. Így várakozott Dávid is: "Istenem, Te vagy az Istenem, komolyan kereslek téged." (Zsoltárok 63:1, szabad ford.)

- Hódolat: Ne ess csak úgy bele Isten jelenlétébe, hanem készítsd fel a szívedet azzal, hogy elcsendesedsz előtte, és hagyod, hogy a csend kiűzze a világgal kapcsolatos gondolataidat. Figyelj Habakkuk prófétára: "Isten az ő szent templomában van, csendesedjen el előtte az egész világ." (Habakkuk 2:20, lásd Zsoltárok 89:7-et is) Isten elé jönni nem olyan, mint foci meccsre menni vagy máshogy szórakozni. 

- Éberség: Először is ébredj fel. Ne felejtsd el, hogy a Teremtővel, a Föld és Ég alkotójával, az emberiség megváltójával fogsz találkozni. Légy kipihent és éber. A legjobb felkészülés egy reggeli csendességhez már az előző este elkezdődik. Inkább pihenj le korábban, hogy kipihent legyél az Istennel való találkozáskor másnap reggel. Megérdemli a figyelmedet.

- Az engedelmességre való törekvés: Nem jöhetsz úgy a csendességre, hogy válogatsz, hogy mit fogsz és mit nem fogsz megtenni, hanem úgy, hogy bármit, és mindent meg fogsz tenni, amit Isten szeretne, ha megtennél. Jézus ezt mondja: "Mindenki, aki azt választja, hogy megteszi Isten akaratát, meg fogja tudni, hogy amit mondok Istentől jön-e vagy magamtól mondom." (János 7:17, szabad ford.) Tehát gyere te is úgy Istenhez, hogy eldöntöd, hogy tenni fogod akaratát bármi is legyen az.

Beszéljetek róla: 

  • Ha nagyon lelkes lennél a csendességet illetően, akkor mennyiben változna az meg, hogy milyen gyakran és mennyi időt töltesz Istennel?
  • Milyen időpont, hely lenne a legalkalmasabb arra, hogy a legnagyobb tiszteletet és figyelmet add Istennek?
  • Honnan fogod tudni, hogy mi Isten akarata és mit szeretne ha tennél?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.09.21.)

Szólj hozzá!

Szükséged van egy külső erőforrásra

2015. szeptember 27. 03:00 - Lilla:)

"Mindent kipróbáltam és semmi sem segített. Az erőm fogytán. Nincs senki, aki tehetne értem valamit? Nem ez az igazi kérdést?" (Róma 7:24. MSG)

Rájöttél már, hogy sokszor te vagy a legnagyobb ellenséged? A saját reakcióid, a saját félelmeid és a saját megfelelni vágyásod, ami azt eredményezi, hogy őrült módjára viselkedj. Tudom, hogy rám ez igaz.

Biztonságba kell helyeznem magam magamtól, mert vannak olyan dolgok, amiket nem szeretek magamban - dolgokat, amiket bár másképpen csinálnék, dolgok, amiken változtatnom kellene. Én azonban nem tudom megváltoztatni őket, legkevésbé a saját erőmből. Szükségem van egy külső erőforrásra.

Talán azt mondod: "Én meg tudok változni." Utálom ezt mondani, de nem tudsz. Lehet, hogy minden új évkor készítesz egy listát a fogadalmaidról, ami január végére lista már a kukában lesz. Miért? Mert magadtól nem tudsz megváltozni; szükséged van Isten erejére. Szükséged van egy Megmentőre, valakire, aki képes véghezvinni azokat a változásokat, amiket te nem.

Ha őszinte akarsz lenni, az igazság az, hogy néha úgy érzed elveszíted a kontrollt az életed felett. Ez egy igen gyakori érzés. Üdvözöllek az emberi fajban!

Pál apostol is így érzett 2000 évvel ezelőtt. Ezt mondja a Bibliában: "Mindent kipróbáltam és semmi sem segített. Az erőm fogytán. Nincs senki, aki tehetne értem valamit? Nem ez az igazi kérdést?" (Róma 7:24. MSG). Ez a válasz!

Talán azt az egy dolgot keresed, ami megadja neked a békességet, a teljesség érzetét, válaszol az élet értelmére. Azonban ha nem keresed Jézust a megváltásért, akkor csak a rossz helyeken fogsz kutakodni. Ezért leszel ideges.

Néhányan azt gondoljuk, hogy ha meg tudnánk házasodani, vagy ha szereznénk végre munkát, vagy ha előléptetnének, vagy meggazdagodnánk, vagy születne egy kisbabánk - vagy a babánk felnőne és leérettségizne! - a dolgok máris jobbak lennének. Sok ember az önsegítő könyvekben, a terápiában, a hóbortjaikban, a fogyókúrázásban, vagy a nyaralásban keresi a megváltást.

Ha ezt teszed, akkor rossz helyeken keresgélsz.

A válasz nem a körülményeidben rejlik. Nem egy helye, egy programon, vagy egy tablettában találod meg. A válasz egy személy: Jézus Krisztus. Isten által és Istennek lettél teremtve. Amíg ezt nem érted meg, az életed nem fog értelmet nyerni.

Beszéljetek róla:

- Hogyan változna meg az életed ha teljesen elfogadnád, hogy Jézushoz tartozol? Hogyan néz ki a "teljesen elfogadom" hit?
- Milyen lépéseket kellene megtenned azért, hogy átadd életed irányítását Istennek? Milyen gyakran kell ilyen lépéseket tenned?
- Mit jelent az, hogy Istennek lettél teremtve?

(*Daily Hope by Rick Warren, 2015. 09. 20.)

Szólj hozzá!

Isten beválasztott téged családjába

2015. szeptember 26. 03:00 - Florabell

„Határtalan irgalma által az újjászületés kiváltságában részesített minket, így Isten családjának tagjai vagyunk.” (1 Péter 1:3 TLB fordítás)

Isten azt mondja, hogy a megváltásod nem egy véletlen baleset következménye. Ő már sokkal azelőtt kiválasztott téged, mielőtt te őt választottad volna. Ő volt a kezdeményező. A Biblia az 1 Péter 1:2-ben azt mondja: "Isten céljaira lettetek kiválasztva" (TEV fordítás).

Miért választana Isten téged vagy engem a családja tagjaivá? Mert ő a szeretet Istene. Ő a kegyelem Istene. Minél jobban megérted a kegyelmet, annál jobban le fog nyűgözni. Isten kiválasztott téged. Vajon megérdemelted? Biztosan nem. Megérdemled, hogy a mennybe juthass? Kizárt! Elég jó vagy ahhoz, hogy Isten családjába tartozz? Nem. Ő egyszerűen kiválasztott téged. És ez nagyszerű hír!

Mi alapján választott téged? „Határtalan irgalma által az újjászületés kiváltságában részesített minket, így Isten saját családjának tagjai vagyunk.” (1 Péter 1:3 TLB fordítás)

Isten az irgalma alapján választott téged, nem a teljesítményed miatt. Soha nem fogod kiérdemelni, nem fogsz tudni rászolgálni. Soha nem tudsz elég keményen megdolgozni érte. Soha nem lehetsz elég tökéletes. Csakis Isten kegyelme és irgalma az, ami miatt a világegyetem teremtője azt mondta: "Azt szeretném, hogy a családomhoz tartozz."

Ha ez nem bátorít téged, akkor győződj meg róla, hogy valóban élsz-e!

Beszéljetek róla:

• Fogalmazd meg a saját szavaiddal, mit jelent a kegyelem!

• Miért nehéz mások kegyelmét elfogadni? Miért nehéz Isten kegyelmét elfogadni?

(*Daily Hope by Rick Warren, 2015.09.19.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása