Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A célok rugalmassá teszik a hitedet

2015. január 11. 03:00 - mintyovanviki

„Legyen a ti hitetek szerint!” (Máté 9:29b)

mp900386800.JPG

Minden alkalommal, amikor kitűzöl egy célt, a következőt mondod: „Úgy hiszem, hogy Isten azt szeretné, hogy ezt megtegyem erre és erre időpontra.”,  és ez egy hitvallás.

Ha nagy célt tűzöl ki magad elé, Isten nagy munkát fog végezni az életedben. Ha egy közepes méretű célt tűzöl ki magad elé, akkor Isten ilyenformán fog munkálkodni. Ha egy kis célt tűzöl ki magad elé, akkor Isten is eszerint fogja végezni a munkát az életedben.

Láthatod tehát, hogy hogyan teszik a célok rugalmassá a hitedet. A céljaid bizonyítják, hogy bízol Istenben, de azt is megmutatják, hogy mennyire bízol Istenben. A Bibliában azt olvassuk, hogy „Legyen a ti hitetek szerint!” (Máté 9:29b)

Ezt azt jelenti, hogy a célok nem lesznek célok maguktól. Más szavakkal élve, ha nem tűzöl ki magad elé célt, akkor ezzel már ki is tűzted a célt magad elé, mert a cél ugyanaz maradt, ami előtte volt.

Lássuk, hogyan működik ez a gyakorlatban:

  • Ha azt kérdezem tőled, hogy „Milyen célkitűzéseid vannak az egészségeddel kapcsolatban?”, és Te azt mondod, hogy „Nincs semmilyen célkitűzésem.”, akkor a célod ugyanaz maradt.
  • Ha azt kérdezem tőled: „Milyen célkitűzéseid vannak az emberi kapcsolataid terén?” és Te azt mondod: „Nincs semmilyen célkitűzésem.”, akkor a célod valójában az, hogy a kapcsolataid ne legyenek jobbá. 
  • Ha azt kérdezem tőled: „Milyen célkitűzéseid vannak a pénzügyeid és a adósságaidból való kilábalásod terén?” és Te azt mondod: „Nincs semmilyen célkitűzésem.”, akkor a célod mindössze annyi, hogy az adósságban maradj.
  • Ha azt kérdezem tőled: „Milyen célkitűzéseid vannak a karriereddel kapcsolatban?” és Te azt mondod: „Nincs semmilyen célkitűzésem.”, akkor a célod annyi, hogy sodródj az árral.


Ezért tanítja nekünk a Biblia, hogy legyenek céljaink. Ezek lelki önfegyelemre tanítanak bennünket. Próbára teszik a hitünket. A személyiségünket formálják és építik a bennünk lévő reményt.

Beszéljetek róla

  • Hogyan mutatták meg a céljaid azt, hogy mennyire bízol Istenben, abban, hogy Ő nagy dolgokat tud tenni az életedben?
  • Az életed melyik területén hanyagoltad el a célkitűzést?
  • Milyen célt fogsz ma kitűzni, hogy folyamatosan fejlődhess életed minden területén?

 
*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.01.04.)

Szólj hozzá!

Ahogy céljaid elérésén dolgozol, Isten munkálkodik benned

2015. január 10. 03:00 - magyarosijulia

„Nem értem még el a céljaimat, és nem vagyok tökéletes. De Krisztus megragadott engem. Így tovább szaladok és harcolok, hogy megszerezzem a díjat.” (Filippi 3:12, CEV fordítás)

Tegnap arról beszéltünk, hogy miért fontos célokat kitűzni. A mai napon három újabb okát vizsgáljunk meg annak, hogy miért annyira fontosak a célkitűzések, hogy még Jézus is foglalkozott ezzel.

Szükséged van célokra, mert azok reményt adnak, hogy tovább haladj és tűrj.

Jób a következőket írja: „Milyen erőm maradt még, amiben reménykedhetek? Milyen célom lehet még, amiért meg szeretném hosszabbítani az életem idejét? (Jób 6:11, NLT fordítás). Szükséged van a célokra, hogy tovább tudj haladni.

A célodnak nem kell nagy dolognak lennie ahhoz, hogy motiváljon. Például, ha épp műtét után vagy, a felépülésed első célja az is lehet, hogy fel tudj az ágyban ülni. Később lehet, hogy azért dolgozol, hogy fel tudj állni és végül, hogy, végig tudj sétálni a folyósón.

Ezek csak apróságok, de mind nagyon fontosak, hiszen a mostani helyzettől a sikerig nem egy nagy ugrás van, hanem sok apró lépés. A célodnak nem kell nagynak lenni ahhoz, hogy fontos legyen – csak bátorítania kell téged, hogy ne add fel!

Célokat kell kitűznöd, mert azok építik a jellemed.

Az életed legnagyobb előnyei nem a megvalósításaidból származnak, hanem sokkal inkább abból, hogy mi történik benned, ahogy haladsz előre a célod felé.

Istent sokkal jobban érdekli a jellemed, mint a megvalósításaid. Amíg te a céljaidon dolgozol, addig Isten benned munkálkodik. A jellemedet építi, és ez az, ami az örökkévalóságban is megmarad.

Ezért írja Pál a Filippi 3,12-ben, hogy „tovább szaladok és harcolok, hogy megszerezzem a díjat.” (CEV fordítás). Energiára, megerőltetésre és céltudatosságra van szükséged ahhoz, hogy a céljaidat elérd, az eredmény viszont az lesz, hogy egyre inkább Krisztushoz hasonlóvá válsz.

Szükséged van célokra, mert a jó célok megjutalmaznak.

A Példabeszédek 11:27-ben azt olvassuk, hogy „Ha jók a céljaid, tisztelni fognak.” (TEV fordítás). Amikor egy jó célra teszed fel az életed, tiszteletet szerez az neked és építi örökségedet a Földön.

A célkitűzésekért a legnagyobb jutalom az örökkévalóságban lesz a miénk. A Biblia azt írja az 1 Korinthus 9:25-26-ban: „Minden sportoló fegyelmezett az edzésben. Ők olyan jutalomért teszik ezt, ami elmúlik, mi viszont az örök jutalomért tesszük. Tehát minden lépésemben céllal futok.” (NLT fordítás). Pál apostolnak céltudatos célkitűzései voltak. Neked is ilyennek kell lenned, hogy elnyerd Isten jutalmát a Mennyországban.

Beszéljetek róla

  • Ha ma elcsüggedtél, szükséged van új célokra. Mi az, amiért dolgoznál, ami naponta motiválna és bátorítana, hogy közelebb kerülj a célodhoz?
  • Mit tanultál meg magadról és Istentől amíg a célod elérésén dolgoztál?
  • Hogyan szeretnéd Isten munkáját az életedben? Milyen módon tükrözik a céljaid a reménységed és elvárásaid, hogy Isten munkálkodni fog benned és általad?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2014.01.03)

Szólj hozzá!

Gyere haza, otthon ünnepelve várnak

2015. január 09. 03:00 - angie.keyr

"Énekelj Istennek, mondj dicséreteket nevének, emeld fel Hozzá éneked, mert az Ő neve Úr! (Zsolt 68:4 ESV fordítás)

Vissza akarsz térni Istenhez? Akkor először eleged kell legyen a bűneidből, aztán be kell vallanod őket, és felajánlanod az életed áldozatul. Mindezek után pedig ünnepelsz!

A tékozló fiú történetében fontos észrevennünk az apa válaszát: "Még távol volt, amikor apja meglátta őt, megszánta... Az apa viszont ezt mondta szolgáinak: Hozzátok ki hamar a legszebb ruhát, és adjátok reá, húzzatok gyűrűt a kezére, és sarut a lábára! Azután hozzátok a hízott borjút, és vágjátok le! Együnk, és vigadjunk..." (Lk 15:20a, 22-23)

A tékozló fiú apja olyan, mint a te mennyi Atyád. Mindegy mit tettél, ha hazajössz Istenhez, Ő körülölel szeretetével. A legjobbat adja, és azt mondja "Minden megbocsátva! Hozzátok a köpenyt, a cipőket! Ünnepeljünk, mert az én gyermekem visszatért hozzám!"

Ünneplésre jössz haza, nem ítéletre, és Isten azt akarja, hogy csatlakozz hozzá az ünneplésben, ahogy dicsőíted Őt.

Azzal ünnepled meg a saját átváltozásodat, hogy egyszerűen azt mondod: Köszönöm Istenem. Köszönöm a kegyelmedet, a szeretetedet, jóságodat. Hozzád szálljon a dicséret!

A Biblia azt mondja a Zsolt 68:4-ben: "Énekelj Istennek, mondj dicséreteket nevének, emeld fel Hozzá éneked, mert az Ő neve Úr! (ESV fordítás)

A változás érdekében szükséges hogy énekelj a gyülekezetben. Meg kell ünnepelned amit Isten tett az életeddel, és meg kell ezt köszönd énekben. Talán vannak közöttetek olyanok, akik úgy érzik, az éneklés nem az erősségük, és soha nem találják el a megfelelő hangnemet.

De a Biblia nem azt mondja, hogy szépen énekelj. Azt mondja, hogy énekelj örömmel! Ezt meg tudod tenni te is! Mindenki tud örömteli hangokat kiadni.

Énekelj Istennek - nem csak azért, aki Ő, hanem a változásért is, amit az életedbe hozott!

Beszéljetek róla:

  • A földi édesapáddal való tapasztalataid alapján milyen reakciót vársz Istentől, amikor elrontasz valamit?
  • Mi tart vissza attól, hogy énekben dicsérd Istent?
  • Mit jelent örömteli hangokat kiadni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.01.02)

Szólj hozzá!

Az Istenhez visszavezető ösvény

2015. január 08. 03:00 - gyanus

"Ha nagyon komolyan veszed, hogy megtalálj engem,és mindennél jobban szeretnéd, biztos lehetsz benne, hogy nem fogsz csalódni." (Jeremiás 29:13. - Angolból szabadon fordítva - MSG)

Nem tudom hol vagy ma. Lehet, hogy messze vagy Istentől. Talán évek óta nem voltál gyülekezetben, vagy talán csak távol voltál egy vagy két hónapig. Lehet, hogy olyan heted volt, amikor azt gondoltad: "Igazából nem érzem Isten jelenlétét az életemben." És mégis mindannyian arra vágyunk, hogy közel legyünk Istenhez. Hogyan juthatsz vissza hozzá?

Ez a lelki átalakuláshoz ezető ösvény - három dolog ahhoz, hogy visszatérj Istenhez:

1. Legyen eleged az életedből!

Semmi sem fog történni az életedben, ameddig nem leszel elégedetlen azzal, ahogyan vagy, ameddig azt nem tudod mondani, hogy "Nem tetszik nekem ez. Belefáradtam, hogy mindig ki vagyok készülve. Belefáradtam, hogy mindig frusztrált legyek. Belefáradtam abba, hogy mindig agyon dolgozom magam. Belefáradtam, hogy Istentől távol érezzem magam." Miért enged Isten eddig a pontig? Azért mert úgy szeret, ahogyan vagy, de jobban szeret annál, mint hogy hagyjon úgy maradni ahogy vagy. Nem fogja hagyni, hogy elfecséreld az életed. Jeremiás 29:13 azt mondja: "Ha nagyon komolyan veszed, hogy megtalálj engem,és mindennél jobban szeretnéd, biztos lehetsz benne, hogy nem fogsz csalódni" (Angolból szabadon fordítva - MSG).

2. Ismerd be a bűnödet!

Ézsaiás 59:2 azt mondja: "Az a gond, hogy a bűneitek elválasztottak Istentől. A bűn miatt elfordította tőletek az arcát" (Angolból fordítva - TLB). Imádkoztál már úgy, és érezted már úgy, mintha Isten egy millió kilométerre lenne, vagy mintha egy fátyol lenne közötted és Isten között? Honnan jött ez? A bűneid elválasztottak Istentől. De ha távol érzed magad Istentől, találd ki, hogy ki távolodott el? Isten mindig ott volt. Ő feltétel nélkül szeret téged, és arra vár, hogy beismerd a bűnödet, hogy azután megint rendben legyen vele a kapcsolatod.

3. Ajánld fel magad

A Biblia azt mondja 2. Korintus 3:18-ban: "Mindannyian megmutattuk Isten dicsőségét, és megváltozunk, hogy olyanok legyünk mint Ő. Ez a változás bennünk még nagyobb dicsőséget hoz, ami Istentől jön, aki a Lélek" (Angolból fordítva - NCV). Igazi átalakulás történik, amikor a szíved elmozdul az önközpontúságtól az Isten - központúságig. Ott vagy már?

Ez a változás nem történik meg egyik napról a másikra. Isten dolgozni fog rajtad, egész életedben. De van egy döntés, amitől elkezdődik ez a folyamat.

"Kérlek titeket, testvéreim, Isten irgalmára, hogy szánjátok oda a testeteket elő áldozatul" (Róma 12:1a - Angolból fordítva - NIV).

Beszéljetek róla!

  • Mit gondolsz miért nehéz néha hogy elengedjük azokat a dolgokat, amik lefárasztanak minket?
  • Mit jelent megbánni valamit?
  • Mit jelent a gyakorlatban az, hogy odaszánod magad Istennek?

 

* Rick Warren, Daily Hope, 2015.01.01.

Szólj hozzá!

A célok segítenek azt tenni, ami igazán számít

2015. január 07. 03:00 - Lilla:)

"Isten bármire képes, sokkal többre, mint azt valaha is képzelnéd, gondolnád vagy várnád a legmerészebb álmaidban!" (Efézus 3:20. MSG)

A Biblia azt mondja, hogy Jézus célokat állított maga elé. Sőt gyakran elmondta a nyilvánosságnak, hogy mi volt a következő cél a szolgálatának következő fázisában.

Szóval miért is kell célokat állítanunk magunk elé? Ennek három okáról fogunk ma beszélni és háromról holnap.

Célokat kell felállítanunk, mert ez lelki felelősségünk.

Ha nincsenek céljaid az életedre, már el is döntötted, hogy engeded, hoy más emberek irányítsák az életedet. Ha nem döntöd el, mi az ami első sorban fontos, engeded, hogy mások döntsenek helyetted. Az lesz a vége, hogy elpazarlod az életed mert még nem tisztáztad magadban, hogyan is akarsz Krisztus követőjeként növekedni.

A Biblia azt mondja, ha lelkileg érett akarsz lenni, célokat kell állítanod és haladni is feléjük úgy, hogy végig rajtuk tartod a szemed.

"Még nem értem el célom, és nem vagyok tökéletes. Azonban Krisztus a kezében tart. Tehát tovább futok és küzdök, hogy elérjem a jutalmam... A cél felé futok, így megnyerhetem a jutalmat, hogy a mennybe kerülhetek. Ezt a jutalmat ajánlotta Isten azáltal, amit Jézus Krisztus tett. Mindannyiunknak, akik érettek vagyunk, hasonlóképpen kell gondolkodnunk." (Filippi 3:12, 14-15/a. CEV)

Célokat kell állítanunk, mert ezek a hitünkről beszélnek.

Ha hiszel Jézus Krisztusban és célokat állítasz, azt mondod: "Hiszem, hogy Isten azt akarja tőlem, hogy ezt elérjem ennyi idő alatt. Hiszem, hogy Isten ezt akarja tenni az életemmel."

A célok nem csak beszélnek a hitről, formálják is a hitedet. Minél nagyobb a célod, annál inkább formálódik majd a hited, ez pedig tetszik Istennek.

Az Efézus 3:20 mondja: "Isten bármire képes, sokkal többre, mint azt valaha is képzelnéd, gondolnád vagy várnád a legmerészebb álmaidban!" (MSG)

Célokat kell állítanod, mert ezzel összpontosíthatod az energiád.

Az összpontosítás a kulcsa a hatékony életnek. Ha mindenfelé szórod az energiád, egyszerre több dologra is, akkor egyikre sem lesz igazán hatással. Azonban ha összpontosítod az életed, akkor az erőteljes lesz és megváltoztathatja a világot.

Nincs időd mindenre. Van egy jó hírem: Isten nem várja el tőled, hogy mindent megtegyél! Tedd azt, ami igazán számít és felejtsd el a többit; ez a kulcsa annak, hogy Isten hatékony embere légy. A célok segítenek ezekre a fontos dolgokra összpontosítani.

"Nem cél nélkül futok. Úgy küzdök, mint egy ökölvívó, aki üt valamit - nem csak a levegőbe csapkod." (I. Korinthus 9:26. NCV)

Beszéljetek róla:

  • Hogyan tükrözik a céljaid azt, hogy mit hiszel Istenről?
  • A családodban tűztök ki közösen célokat? Miért lenne fontos, hogy együtt, családként tegyétek ezt?
  • Mik azok a dolgok amikre az időd és energiád szánod, pedig nem is igazán fontosak?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2014. 12. 31.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása