Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A Mennyországért élni

2015. március 29. 03:00 - Robin85

“Ha vissza akartak volna térni, megtehették volna, hogy visszatérnek ennek a világnak a jó dolgaihoz. De nem akartak. A Mennyországért éltek. És most Isten nem szégyelli, hogy Istenüknek hívták őt, ezért egy mennyei várost készített nekik." (Zsidók 11:15-16, TLB fordítás)

A Menny mindent megváltoztat azzal kapcsolatban, hogy ma miként éled az életedet. Ha a Mennybe tartasz (és a tegnapi csendesség után remélem ezt teszed), akkor ennek a valóságnak hatással kell lennie arra, hogyan élsz itt a Földön.

Megváltozik az értékrended. Ahelyett, hogy a mának és a mostnak élnél, az örökkévalóságnak fogsz élni. Tudod, a jövőd biztonságban van. Nem számít, mi történik a Földön, az örökkévalóságot Istennel fogod eltölteni a legcsodásabb helyen, ahol valaha jártál.

Tehát miként kellene élned, ha tudod, hogy az örökkévalóságban a Mennyországban fogsz élni?

  1. Ne engedd, hogy a kísértések eltereljék a figyelmedet. “Drága testvérek, ti csak látogatók vagytok itt. Mivel az igazi otthonotok a Mennyben van, könyörgöm, maradjatok távol ennek a világnak a gonosz élvezeteitől; nem nektek valók ezek, mert a lelketek ellen harcolnak." (1 Péter 2:11, TLB fordítás). Nagyon sok minden elterelheti a figyelmed - jók és rosszak is. Összpontosíts arra, aminek örökkévaló jelentősége van. Ne keress elégtételt. A társadalmunkban persze minden pont az ellenkezőjére bátorít. Arra figyelj, ami előtted van.
  2. Ne csüggedj el a bajban. “Nem a látható bajokra nézünk, hanem inkább azokra a dolgokra összpontosítunk, amelyek láthatatlanok. Mert a most láthatók dolgok hamarosan eltűnnek, azok azonban, amelyek láthatatlanok, örökké tartanak majd.” (2 Korinthus 4:18 NLT fordítás). Amikor az örökkévalóság fényében élsz, a bajok egyszerűen nem fognak annyira zavarni, mint korábban. Tudod, hogy a problémák nem fognak örökké tartani, ezért egyszerűen nem adod fel.
  3. Arra összpontosítsd az energiádat, ami örökké tart. “Engedd, hogy a Menny töltse be gondolataidat; ne töltsd az idődet a földi dolgok miatt aggódva." (Kolossé 3:2 TLB fordítás) Töltsd be az Istentől kapott célokat az életedben. Élj dicsőítő életet. Építs kapcsolatot Isten embereivel. Fektesd az idődet abba, hogy még inkább Jézusra hasonlíts a tanítványságon keresztül. Szolgálj másoknak önmagad feladásával. Beszélj az embereknek Jézusról. Ezek a tevékenységek örökre megmaradnak.

A Menny számára készíttettél. Ha Jézust az életed főnökévé tetted, az örökkévalóságot ott fogod eltölteni. Engedd, hogy ez az igazság megérintsen egy pillanatra. 

Aztán engedd, hogy megváltoztassa az életedet.

Beszéljetek Róla:

  • Milyen kísértések terelik el a figyelmedet leginkább az örökkévaló következményekkel járó dolgokról?
  • Melyek azok a jó dolgok, amelyek elterelhetnek minket Isten rajtunk keresztül elvégzendő dolgairól?
  • Milyen rövid távú problémák okoznak feszültséget benned mostanában? Miként tudja megváltoztatni a szemléletmódodat ezzel kapcsolatban az, ha az örökkévalóságra összpontosítasz?

 

*(Daily Hope by Rick Warren 2015.03.22.)

Szólj hozzá!

Hogyan juthatsz a mennybe?

2015. március 28. 03:00 - FodorImi

„Az evangélium mondja el, hogyan tesz Isten igazzá a maga szemében. Ez az elejétől a végéig, hit által történik, ahogy az Írás mondja, ’az igaz ember hit által él.’ ” (Róma 1:17 – NLT fordítás)

Nincs az életünknek nagyobb célja a Mennynél. A Biblia beszél a mennyről: „Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett, azt készítette el az Isten az őt szeretőknek.” (1 Korinthus 2:9b)

A Biblia azonban beszél arról is, hogy a mennybe vezető út keskeny, egyedül csak Istenben bízva érhetjük el. Róma 1:17 azt mondja, „Az evangélium mondja el, hogyan tesz Isten igazzá a maga szemében. Ez az elejétől a végéig, hit által történik, ahogy az Írás mondja, ’az igaz ember hit által él.’ ”

Hogyan jöhetünk tehát Istenhez hit által? A válasz olyan egyszerű, mint az ABC és a D.

A (admit = elismerni)
Ismerd el, hogy szükséged van Megváltóra. Saját erődből nem érheted el Istent. Bűnös vagy. Elszúrtad. A Menny tökéletes, te viszont nem vagy az.

B (believe = hinni)
„Higgy az Úr Jézusban, és üdvözülsz.” (ApCsel 16:31a) Hidd el, hogy Jézus valóban az, akinek a Biblia mondja, bízd rá mindened, amid csak van.

C (confess = megvallani)
Valld meg bűnödet. Mondd el Istennek, hogy amit tettél, rossz volt, kérj bocsánatot és térj meg.

D (depend upon = valamitől függeni)
Ragaszkodj Isten ígéretéhez, amit János 3:16-ban adott: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” Nem számít mit tettél, vagy milyen sokáig tetted, Isten azt ígérte, hogy aki hisz benne, az nem kárhozik el.

Lehet, hogy a mennybe vezető út keskeny, de nem azért, mert Isten nem akarja, hogy rajta legyél. Isten nagyon-nagyon szeretné, hogy az örökkévalóságot vele töltsd a mennyben.

Ez pedig olyan egyszerű, mint az ABC és a D!

Beszéljetek róla:

  • Melyik a legjobb hely, ahol valaha voltál az életedben? Milyen ez a Mennyhez hasonlítva?
  • Elkötelezted már életedet Jézus mellett, és biztosítottad-e már a helyed a Mennyben?
    Ha nem, akkor mi tart vissza attól, hogy ezt megtedd?
  • Kinek mondhatod el ezen a héten azt, hogyan juthat a mennybe?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2015.03.21)

 

 

 

Szólj hozzá!

Feltárul a Mennyország rejtélye

2015. március 27. 03:00 - hofgartekesnoemi

"Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett, azt készítette el Isten az őt szeretőknek." (Pál első levele a Korintusbeliekhez 2:9)

hargbhorseheadflame-final-image-600x365.jpg

Amikor kisgyermek voltam, a szüleimmel Észak-Kaliforniában éltünk. Az egyik nyaralásunkat Disneylandbe szerveztük. A hosszú autóút alatt édesapám megpróbálta elmagyarázni, hogy milyen is lesz, ha odaérünk. Időpocsékolás volt részéről: ugyanis nem tudod elképzelni, milyen is Disneyland, míg meg nem tapasztalod.

Néhány élményünk egészen egyszerűen leírhatatlan.

Ugyanez igaz a Mennyországra is. Nem hasonlíthatjuk a Mennyet semmihez, amit itt a Földön tapasztalunk. Az a bolygó, amelyen most élünk csak egy igen-igen szegényes másolata annak a helynek, amelyet az Úr az örökkévalóságra készített nekünk.

A Biblia azonban néhol felfed egy-egy részletet ebből a rejtélyből a Korintusbeliekhez írott első levélben: "Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett, azt készítette el Isten az őt szeretőknek."

Habár az emberi szavak nem alkalmasak arra, hogy tökéletesen elmagyarázzák a Menny titkait, egy keveset azért tudunk arról, amiben részünk lehet.

  1. Újra egyesülhetünk minden hívővel. (Zsidókhoz írt levél 12:22-23) A Zsidókhoz írt levélben azt olvashatjuk, hogy a Mennyben minden egyes hívő velünk lesz. Ebben benne van minden ismerősöd is, akik követték Jézust, és azok a gyermekek is, akik nem hozhatták meg ezt a döntést.  
  2. Jutalmakban lesz részünk. (Lukács 6:35) A Biblia gyakran emlegeti a mennyei jutalmakat. Ebben lesz részed minden jó cselekedeted nyomán, a nagylelkűséged, a szolgálatod és a személyiséged miatt. Isten ugyanis mindent lát. Döntened kell, hogy hol szeretnél jutalomban részesülni: itt, ebben az ideig-óráig tartó világban, vagy fent a Mennyben, ahol a jutalmad örökké tart.
  3. A Mennyben is lesznek felelősségeink. (Lukács 16:10-12) Dolgozni fogsz a Mennyben is, de van azért egy különbség az evilági munkádhoz képest: az Istentől kapott adottságaidat használhatod majd arra, hogy azt tedd, amit igazán szeretsz. Százszázalékosan elégedett leszel a munkáddal. Nem tudom, hogy mi lesz ez. Lukács könyvének 16. fejezete szerint azonban azon fog múlni, hogy hogyan álltál az evilági kötelességeidhez.
  4. Nyugalomra találhatunk. (A Zsidókhoz írt levél 4:9-11) Sokunknak hangzik nagyon-nagyon jól ez az ígéret. Egy élethossznyi munka után olyan nyugalomra találhatunk a Mennyben, amilyet azelőtt soha nem tapasztaltunk. Lesz munkánk – de ez a munka pihentető és élvezetes lesz, nem pedig egy súlyos teher a vállunkon.
  5. Örvendezni fogunk. (Máté 25:21) Ünnepelni fogunk Istennél! Hatalmas élmény lesz vele lenni a Mennyben, hatalmas élmény lesz egymás társaságát élvezni nála, egy igazi „bulin” vehetünk részt Istennel.

Száz szónak is egy a vége: a Mennyben mind azt fogjuk tenni, amit a Földön előre begyakoroltunk. Hatalmas kaland lesz, amit az örökkévalóság ezen oldalán senki nem tud leírni.

Egy biztos: te sem szeretnél kimaradni belőle.

Beszéljetek róla:

  • Próbáld meg valakinek leírni az általad valaha látott legcsodálatosabb helyet. Ezután próbáld átgondolni, miért is olyan nehéz a Mennyről beszélni.
  • Kivel akarsz újra találkozni a Mennyben? Miért?
  • Ha el kellene képzelned azt a munkát, amelyet a Mennyben kell végezned, és tökéletesen passzol hozzád, mi lenne az?

 

* Daily Hope By Rick Warren (2015.03.20.)

1 komment

Három tény a mennyről

2015. március 26. 03:00 - Á. Bözse

"Mivel egy új életre támadtatok fel a Krisztussal, a menny valóságos dolgaira szegezzétek tekinteteteket, ahol a Krisztus a dicsőséges helyen, az Isten jobbján ül." (Kolossé 3,1, NLT fordítás)

Rengeteg téves elképzelésünk van arról, hogy milyen is a menny. Nem leszel angyal. Nem lesznek szárnyaid. Nem leszel egy kicsi pufi kérub, fehér köntösben, aki a felhőkön lebeg.

Számomra ez a pokol lenne. Nem tudnék elképzelni annál unalmasabbat, mint egy színtelen helyen lenni, ahol egy hárfán kellene játszani.

Jól kell gondolkoznunk a mennyről - nem pedig úgy, mint ahogy Hollywood teszi. A Biblia azt mondja a Kolossé 3,1-ben: "Mivel egy új életre támadtatok fel a Krisztussal, a menny valóságos dolgaira szegezzétek tekinteteteket, ahol a Krisztus a dicsőséges helyen, az Isten jobbján ül."

Szóval milyen tényeket mond a Biblia azokról, amik odafent vannak?

  1. Ez az a hely, ahol Isten él és uralkodik. A Biblia a mennyet "Isten lakhelyének", "Isten házának" és " Isten városának" nevezi. Ez nem csak az a hely, ahol Isten él, hanem ahol uralkodik. Jézus 31-szer mondja a mennyről, hogy az "Isten királysága" vagy a "Menny királysága".
  2. Ez egy valós hely. A menny nem az elme egy érzete, egy létállapot, vagy egy olyan állapot, amelyben test nélkül lebegsz. Valójában a Biblia azt mondja, hogy a mennyben lesznek utcák, fák, víz, és otthonok. Sok ige utal arra, hogy állatok is vannak a mennyben. A mennyben fizikai tested is lesz. A Máté 6,20 azt mondja, hogy a mennyben gyűjtünk magunknak kincseket. Nem gyűjthetsz egy olyan helyen kincseket, ami nem valóságos.
  3. Neked és nekem lett tervezve. Isten nem magának tervezte a mennyet. Nekünk alkotta meg. Amikor Isten elkezdett gondolkozni a földről, elkezdett gondolkozni a mennyről is. A Biblia azt mondja, hogy Isten alkotta az egész univerzumot, mert szeretett volna egy családot, akikkel eltöltheti az örökkévalóságot. A menny az a hely, amit ő a családjának alkotott. Nem a földi életre lettünk megteremtve. Te és én a mennybe lettünk kitalálva!

A menny egy csodálatos hely. A Biblia azt mondja: "Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett, azt készítette el Isten az őt szeretőknek" (I. Korinthus 2,9b)

Beszéljetek róla:

  • Miért olyan jelentős az a tény, hogy a menny az a hely, "ahol Isten uralkodik"?
  • Hogyan változtatja meg az életedet itt és most a Menny valósága?
  • Mit tehetnél ezen a héten, hogy segíts valakinek a mennybeli otthonáról hallani?

* Daily Hope by Rick Warren — 2015. 03. 19.

Szólj hozzá!
Címkék: valóság menny

Ne csak reméld, hogy a Mennybe jutsz!

2015. március 25. 03:00 - Szíj Melinda

"Ez a bizonyságtétel pedig az, hogy Isten örök életet adott nekünk, és ez az élet az ő Fiában van. Akié a Fiú, azé az élet; akiben nincs meg Isten Fia, az élet sincs meg abban." (1 János 5:11-12 NIV)

heaven_and_hell_zps5270db07.jpg

Ha ma elmennél a plázába és megkérdeznéd az embereket, vajon a mennybe jutnak-e vagy a pokolra, alighanem azt mondanák: "Remélem, a mennybe fogok jutni."

Ám nem elég pusztán csak remélni. Remélem te nem így válaszolnál! Örökkévaló sorsod túlontúl fontos ahhoz, hogy ne tudd bizonyosan.

Csak egy bolond volna felkészületlen arra, amit mindannyian tudunk, hogy elkerülhetetlen: a halál. A legújabb statisztikák azt mutatják, hogy a halálozási arány a világon 100%!

Nem garantálható, hogy a következő percben is ezen világon leszel, még kevésbé, hogy a következő órában. Ne halogasd hát életed legfontosabb döntését!

A Biblia az 1János 5:11-12-ben ezt mondja: "Ez a bizonyságtétel pedig az, hogy Isten örök életet adott nekünk, és ez az élet az ő Fiában van. Akié a Fiú, azé az élet; akiben nincs meg Isten Fia, az élet sincs meg abban" (NIV).

Ennél egyértelműbben már nem is lehet fogalmazni. Ha Jézus benned van, tiéd az élet. Ha Jézus nincs benned, az élet sem a tiéd. A döntés rajtad áll.

Nem fogsz a mennybe jutni más valaki hite miatt. Soha nem fogsz pokolra jutni más valaki választása miatt.

Ez a Te választásod! Te döntöd el, hol fogod eltölteni az örökkévalóságot.

Ezért akkora jelentőségű a Karácsony és a Húsvét. Ha Jézus nem született volna meg Karácsonykor, nem halt volna meg és támadt volna fel Húsvétkor, akkor reményvesztettek lennénk. Mit sem számítana, mit teszünk. Akkor nem volna választás.

A kereszt a válasz legmélyebb problémánkra - Istentől való elhatárolódásunkra.

A Biblia ezt írja: "Amikor halottak voltatok a bűneitek és körülmetéletlenségetek miatt, Isten Krisztussal együtt nektek is új életet adott. Megbocsátotta minden bűnünket, eltörölvén a minket terhelő és felettünk ítéletet hirdető adósságlevelet; eltüntette, odaszegezve a keresztfára” (Kolosséiakhoz 2:13-14).

Isten mindent odaszegezett a keresztre, ami elválaszt téged Tőle. Isten ellenben nem fog rákényszeríteni, hogy hozd meg életed legfontosabb döntését. Ez a te kezedben van.

Ideje választanod!

Tudj meg többet, miként hozhatod meg ezt az életbe vágó döntést, és nézd végig ezt a videót: rickwarren.org/know-god. Amennyiben úgy döntesz, hogy követed Jézust, kérlek, tudasd velem. Szeretném döntésedet veled ünnepelni! Írj nekem: rick@rickwarren.org

Beszéljetek róla:

  • Az a tény, hogy nincs rá biztosíték hogy, a következő másodpercet megérheted-e még a Földön, mennyiben sürgeti akár a te döntésed, akár a barátaidét és családodét, hogy követitek-e Jézust?
  • A te életedben kiknek volna szükségük arra, hogy elolvassák ezt az üzenetet? Hogyan fejleszthetnéd a kapcsolatotokat egy olyan szintre, ahol meg tudod ezt osztani velük?
  • Ha a döntés - miszerint követni Jézust életet jelent ill. megtagadni Jézust azt jelenti, hogy nincs életünk - ennyire világos és egyértelmű, mit gondolsz, miért olyan nehéz meghoznia mégis egyes embernek ezt a döntést?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.03.18)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása