Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Erő, amivel tovább mehetsz

2015. április 12. 03:00 - Robin85

“Isten, aki elkezdte a jó munkát bennetek, folytatni fogja az ő munkáját, amíg az nincs készen." 

(Filippi 1:6, NLT fordítás)

A Bibliában azt olvassuk, hogy Isten mindig befejezi azt, amit elkezdett: “Isten, aki elkezdte a jó munkát bennetek, folytatni fogja az ő munkáját, amíg az nincs készen." (Filippi 1:6, NLT fordítás). Nem azt mondja, hogy Isten talán befejezi, vagy Isten reméli, hogy befejezi. Azt mondja, hogy Isten be fogja fejezni. Mit is jelent ez?

Azt jelenti, hogy ha tényleg odaadtad az életedet Jézus Krisztusnak, ha megnyitottad magadat Isten előtt és azt mondtad: "Krisztus, legyél te az első az életemben", akkor el fogsz jutni a Mennyországba. Semmi kétség nem férhet hozzá. És kész, ezzel a dolog le van zárva. Át fogsz haladni a célvonalon, mert nem a te teljesítményeden múlik, hanem Isten megtartó kegyelmén. Az egyetlen kérdés az, hogy miként fejezed be a versenyt. Tudjuk, hogy vannak, akik jól fejeznek be egy versenyt, és vannak, akiknek rosszul sikerül.

Nem azt akarom, hogy éppenhogy csak bejuss a Mennybe, vagy épphogy csak átlépd a célvonalat. Segíteni szeretnék neked, hogy az élet versenyét jól zárd. Azt akarom, hogy örülj az életnek, a bővölködő életnek, hogy megértsd, mire alkotott meg Isten, és azt tedd is meg.

Miért lehetsz biztos abban, hogy be fogod fejezni az élet versenyét? Isten megtartó kegyelme miatt. Isten nem csak egyszerűen megmenteni akar. Meg is akar tartani egy életen keresztül. Azt akarja, hogy sikerüljön neked.

Mi a megtartó kegyelem?

A megtartó kegyelem az az erő, ami akkor is továbbvisz, amikor te legszívesebben feladnád. Erő ahhoz, hogy a jót tedd, amikor nem érzed, hogy azt szeretnéd tenni.

Rengeteg buktató és csapda van az életünk maratoni futása során. Ám függetlenül attól, hogy milyen dolgokon mész keresztül, vagy hogy mivel kell még szembenézned idén, számíthatsz Isten megtartó kegyelmére.

"Célom az írásommal az, hogy bátorítsalak titeket és biztosítsalak afelől, hogy az, amit átéltek, igazán része Isten irántatok való kegyelmének. Álljatok szilárdan ebben a kegyelemben." (1 Péter 5:12)

Beszéljetek róla

  • Miért van az, hogy sokszor csak "túl akarjuk élni" a hetet, miközben Isten azt szeretné, hogy bővölködő  életet tapasztaljunk meg?
  • Miként tapasztaltad meg, hogy Isten megtartó kegyelme segített neked abban, hogy kitarts az életednek egy nehéz időszakában?
  • Milyen helyzetekben van szükséged Isten segítségére, hogy erősen megállj? Kérted Istent, hogy megtartson téged?

 

*(Daily Hope by Rick Warren 2015. 04. 05.)

Szólj hozzá!

Isten a kegyelem szemével néz rád

2015. április 11. 03:00 - FodorImi

„Ne tekintsétek Isten kegyelmét értelmetlennek. Ha a törvény megtartásával igazak lehetnénk Isten előtt, akkor nem kellett volna Krisztusnak meghalnia.” (Galaták 2:21 – NLT fordítás)

A János 1:17-ben ezt mondja a Biblia: „A törvény Mózes által adatott, a kegyelem és az igazság azonban Jézus Krisztus által jött el.” (NCV fordítás) Miért Jézus Krisztus által?  Miért Jézus Krisztus az egyetlen út a mennybe? Miért nem Buddha? Miért nem valaki más?

Jézus Krisztus az egyedüli út számodra a Mennybe, mert ő fizette ki az árát, hogy bejuthass. A kereszten ő fizetett a bűneidért.

A kegyelem ingyen van, kétségtelen, de nem olcsó. Jézus Krisztus életébe került.

A törvény megmondja, amikor rosszat teszek. Azt mondja: „Elszúrtad!” A kegyelem azonban ezt mondja: „Megbocsátottam neked.  Visszatérhetsz a jó útra, aztán menjünk együtt a helyes irányba.”

A Biblia szereti a „Krisztusban van” kifejezést használni arra, aki elfogadta Isten kegyelmét - több mint 120-szor fordul elő az Újszövetségben. Arra utal, hogy valakinek üdvössége van Isten kegyelme által.

Képzelj el egy jegyzetlapot, amely az én életemet jelképezi, és a Bibliát, ami Jézus Krisztust szimbolizálja. Az életemben van egy csomó dolog, amit rosszul tettem, amelyek kizárnak engem abból, hogy egy olyan tökéletes helyen élhessek, mint a Menny. A gondolatban és cselekedetekben elkövetett bűneim miatt sérültek a kapcsolataim. Vannak dolgok, amelyeket igazán szégyellek, dolgok, amelyek megtörtek és sebeket, forradásokat hagytak rajtam. Amikor az én életemet nézed – a piszkos, szakadt, csúnya jegyzetlapot – könnyű ezt gondolnod: „nincs esélye, hogy a Mennybe jusson, még csak meg sem közelíti a tökéletest.”

Jézus Krisztus azonban elfogadja az életem minden sebhelyével, bűnével és szégyenével együtt. Amikor én elfogadom Isten kegyelmének és az üdvösségnek az ingyenes ajándékát, akkor Krisztusban leszek.

Amikor Krisztusban vagyok, látod a hibáimat? Amikor a jegyzetlapot beteszed a Bibliába, látod, hogy milyen gyűrött, szakadt, tépett az a lap? Nem látsz mást, csak a Bibliát. És minden, amit láthatsz, amikor én Krisztusban vagyok, az csak Krisztus. Mikor Isten a kegyelem szemével néz rám, csak Jézus Krisztus tökéletességét látja.

„Ne tekintsétek Isten kegyelmét értelmetlennek. Ha a törvény megtartásával igazak lehetnénk Isten előtt, akkor nem kellett volna Krisztusnak meghalnia.” (Galaták 2:21 – NLT fordítás)

Ha Isten segítsége nélkül bejuthatnál a Mennybe, akkor Jézusnak nem kellett volna eljönnie és meghalnia a kereszten érted. De nem volt más út. És te is vagy Krisztusban jutsz a Mennybe, vagy sehogy.

A kegyelem Isten gazdag ajándéka számodra, amiért Krisztus fizette ki az árat. Nem kell fizetned érte, csak fogadd el hittel!

Beszéljetek róla:
- Mit gondolsz, miért egyedülálló Jézus áldozata? Mi az, ami megkülönbözteti Jézust más vallásos személyektől?
- Miért fontos megérteni a törvény és Isten kegyelme közötti viszonyt?
- Mit jelent az, hogy gyakran úgy kezeljük Isten kegyelmét, mintha az értelmetlen lenne?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2015. 04. 04.)

Szólj hozzá!

Ki lesz ott a Mennyországban miattad?

2015. április 10. 03:00 - hofgartekesnoemi

 
"A legfontosabb dolog az, hogy elvégezzem a küldetésem, a munkát, amit az Úr  Jézus adott nekem;  azt, hogy elmondjam az embereknek a jó hírt Isten kegyelméről."  (Apostolok Cselekedetei 20:24, NCV ford.)
 
Az Apostolok Cselekedeteiben a következő sorokat olvashatod: "A legfontosabb dolog az, hogy elvégezzem a küldetésem, a munkát, amit az Úr  Jézus adott nekem;  azt, hogy elmondjam az embereknek a jó hírt Isten kegyelméről."
 
Fontos, hogy itt nem azt mondja az Ige, hogy az életedben a legfontosabb dolog az, hogy megházasodj, vagy hogy sokat utazz, hogy hírnevet szerezz, vagy esetleg kifizesd a házadat. Azt írja: a legfontosabb dolog az életedben, hogy teljesítsd a küldetésed. Ha Jézus azért halt meg a kereszten, hogy te beteljesíthesd az életedre vonatkozó tervét, és te ezt nem teszed, nos, akkor ez súlyos mulasztás és veszteség.
 

Isten céllal helyezett Téged a Földre. Van egy terve számodra, amelyet kizárólag te teljesíthetsz be. Ennek része az is, hogy másoknak elmondod az Isten kegyelméről szóló jó hírt. Azért ismered Krisztust, mert valaki beszélt neked róla. Rajtad a sor - kinek adod tovább az evangéliumot? 

Ha valaki meghalt érted, talán nem szeretnéd tudni, hogy ki volt az? Jézus minden egyes emberért adta az életét. Ezen a hétvégén a tipikus amerikai otthon ül, tévét néz egy pohár üdítő vagy sör társaságában, talán újságot is olvas, hátradől a székében és lazít. És mindeközben egyáltalán nem foglalkoztatja sem az, hogy Jézus Krisztus meghalt érte a kereszten, sem az, hogy mekkora kegyelem vált számára is elérhetővé ezáltal. 

Péter második levelében a Biblia arra tanít minket, hogy Isten egyetlen ember vesztét sem akarja, sokkal inkább arra vágyik, hogy bűnbánó szívvel mindenki hozzá térjen. Az Úr az ő családjában akar tudni minden egyes embert, és ha ő ezt akarja, nekünk is ezen kell munkálkodnunk.

Ilyenkor, Húsvét idején az emberek fogékonyabbak a gyülekezetek hívására, mint máskor. Ne vesztegesd el ezt a lehetőséget! Ne menj el anélkül istentiszteletre, hogy ne vinnél magaddal még valakit, akinek hallania kell az evangéliumot. Ha nem jut eszedbe senki, fordulj imában Istenhez, és kérd, hogy segítsen meglátni, kik szeretnék hallani a jó hírt. Ők lehet, hogy könyvekből próbálnak most segítséget kapni, vagy talán egy kapcsolattól, valamilyen sporttól vagy hobbitól várnak beteljesedést. Van egy üresen tátongó lyuk az életükben, de ezt egyedül Isten képes betölteni. 

Úgy tudjuk kifejezni a hálánkat Isten kegyelméért, hogy olyan életet élünk, aminek van igazi tartalma azáltal, hogy elmondjuk a jó hírt annyi embernek, amennyinek csak tudjuk.

Lesz valaki, aki a te közvetítéseddel jut a Mennyországba? 

Beszéljetek róla

  • Kit hívhatnál meg, hogy vegyen részt veled Húsvét idején egy istentiszteleten? 
  • Mi tart vissza attól, hogy megoszd a körülötted lévőkkel az evangéliumot? 
  • Szánj egy kis időt arra, hogy leírd a bizonyságtételed. Így nem fogsz elszalasztani egyetlen lehetőséget sem arra, hogy megoszd ezt mással. 
*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.04.03.)
1 komment

Hogyan kaphatod meg Isten megtartó kegyelmét?

2015. április 09. 03:00 - Á. Bözse

„Háromszor is kértem az Urat, hogy vegye el tőlem. Minden alkalommal ezt mondta: Csak az én kegyelmemre van szükséged. Az én erőm akkor működik legjobban, amikor valaki erőtlen.” (II. Korinthus 12,8-9, NLT fordítás)

Mit teszel olyankor, amikor nem tudsz megoldani egy megoldhatatlan problémát? Vagy akkor, amikor nem tudsz megfejteni egy megfejthetetlen rejtvényt? És mit csinálsz, ha nem tudsz megváltoztatni egy megváltoztathatatlan körülményt?

Isten megtartó kegyelmére bízod magad.

Hogyan tehetsz szert arra a kegyelemre, ami segít továbbmenni a kísértések, a próbák, a feszültség, a fáradtság és a bajok ellenére is?

Négy dolgot tehetsz:

  1. Kiálts Istenhez, hogy segítsen. Amíg úgy teszel, mintha egyedül is képes lennél mindent megoldani, addig kizárod Isten erejét az életedből. „(Isten) kegyelmet ad az alázatosoknak. Ezért adjátok oda teljesen Istennek magatokat…, jöjjetek közel Istenhez, és Isten is közel fog jönni hozzátok.” (Jakab 4,6-8, NCV ford.)
  2. Töltsd meg az elméd Isten Igéjével. Hagyd, hogy megvigasztaljon, megerősítsen, feltöltsön és megadja neked azt az energiát, amire szükséged van, hogy tovább mehess. Dávid így imádkozott: „A porban fekszem, kelts életre engem a te szavaddal.” (Zsoltárok, 119, 25 NLT ford.)
  3. Fogadj el segítséget Isten embereitől. A Biblia azt mondja, hogy „amikor segítitek egymást a problémáitokban, akkor engedelmeskedtek igazán Krisztus törvényének.” (Galata 6,2, NCV ford.). Isten azért enged meg nehézségeket az életünkben, hogy ráébredjünk, mennyire szükségünk van egymásra. Nem az volt a terve, hogy egyedül küzdj meg az élet nehézségeivel.
  4. Ragaszkodj Isten ígéreteihez. Több mint 7000 ígéret van a Bibliában, és nem kell mást tenned, csak meg kell vallanod és el kell fogadnod ezeket. Itt van például a következő: „Megerősíti a gyengét, és megnöveli az erőtlen teherbírását. Még a fiatal is elfárad és kimerül… de akik az Úrban reménykednek, erejük megújul. Szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak és nem lankadnak el, járnak és nem fáradnak el. (Ézsaiás 40,29-31, NIV ford.) Tartsd a szemed a mennyei reménységen, ne csak az itt és most látható dolgokon.

Milyen területen van szükséged Isten megtartó kegyelmére ma? Melyik területen érzed, hogy elcsüggedtél és már inkább feladnád? Valamilyen kísértés alatt vagy? Vagy olyan fáradt vagy, hogy már lépni sem bírsz? Vagy stressz, nyomás és próbák vannak az életedben, és nem találod a megoldást? Nem számít, mi az, amin keresztül mész most  — Isten megtartó kegyelme megtart téged, ha engeded.

„Háromszor is kértem az Urat, hogy vegye el tőlem. Minden alkalommal ezt mondta: Csak az én kegyelmemre van szükséged. Az én erőm akkor működik legjobban, amikor valaki erőtlen.” (II. Korinthus 12,8-9, NLT ford.)

 Ha olyan problémával küzdesz, amit nem tudsz megoldani, ne add fel! Inkább nézz fel!

Beszéljetek róla

  • Miért nehéz beismerni, hogy nem tudjuk kézben tartani az életünket, vagy hogy segítségre van szükségünk?
  • Milyen próbákban van szükséged Isten megtartó kegyelmére? Kérted már Őt, hogy segítsen?
  • Mit gondolsz, Isten hogyan használja hívő barátaidat arra, hogy megtartson téged az élet problémái között?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 04. 02.)

 

Szólj hozzá!

Megváltás: Amit el kellett végezni, már elvégeztetett

2015. április 08. 03:00 - Szíj Melinda

 

„Mindenki igazultassék meg Isten által az Ő kegyelméből, ami ingyen ajándék. Szabadíttassék fel bűnei alól Jézus Krisztus által.” (Róma 3:24 NCV fordítás)

Ha találomra megkérdeznénk 50 járókelőt, hogy miként juthatunk a Mennybe, sokféle választ kapnánk. Ám abban alapvetően valamennyien egyetértenének, hogy az oda vezető utat saját magunknak kell kiköveznünk. Efféle dolgokat hallanál: „Próbálj jó lenni, és tedd meg a tőled telhetőt”, vagy „Tégy több jót, mint rosszat az életben”. Ezek alapja mind az igyekezet, nem pedig a kegyelem.

Ám a Róma 3:24 azt mondja: „Mindenki igazultassék meg Isten által az Ő kegyelméből, ami ingyen ajándék. Szabadíttassék fel bűnei alól Jézus Krisztus által.” (NCV). Isten azt mondja, hogy a megváltás teljesen ingyenes! Nem dolgozhatsz meg az ajándékért, és nem is érdemelheted ki, meg sem vásárolhatod.

Ez a lényegi különbség a keresztyénség és minden egyéb vallás között. Minden más hitrendszer összefoglalható egyetlen szóval: elvégezni. Megteszel bizonyos dolgokat annak érdekében, hogy elérd a boldogságot, elnyerd a Mennyországot, kivívd Isten jóakaratát. Csupa-csupa rendszabály, előírás és rituálé árán.

Ezzel szemben, ha a keresztyénséget akarnád egyetlen szóval körülírni, az a szó: elvégeztetett.

Egyszer egy srác azt kérdezte tőlem: „Rick tiszteletes, mit tehetnék azért, hogy megmeneküljek?” Erre én azt feleltem, „Már elkéstél!” (Teljesen megrémült.) „Mintegy 2000 évet késtél! Amit el kellett végezni a megváltásodért, az már elvégeztetett, így már nem tehetsz semmit.”

Jézus Krisztus már elvégezte. Ő fizetett megváltásodért a kereszten, és most kegyelmét ingyen ajándékként kínálja neked. Ezért mondta Jézus Krisztus, amikor keresztre feszítették: „Elvégeztetett.” Hogy mi végeztetett el? A megváltásod - a terv, amely kegyelmet nyújt minden ember számára, akinek szüksége van rá.

Nem fogsz a Mennybe jutni attól függően, hogy mit cselekszel, hanem annak alapján jutsz a Mennybe, amit Jézus Krisztus már megtett érted.

Semmit sem tehetsz, hogy megmentsd magad, csak elfogadhatod Isten ingyen adott ajándékát, a kegyelmet.

Beszéljetek róla:

  • Mit gondolsz, miért nehéz az embereknek elfogadniuk valamit, ami ingyen van?
  • Mit vall Isten természetéről az ingyen adott megváltás ajándéka?
  • Milyen dolgokat teszel, melyekkel megpróbálsz Isten kedvében járni? Szerinted Istennek milyen szándék lenne kedvesebb?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.04.01)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása