Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan bízz Istenben a nagy álmod beteljesüléséhez

2015. április 26. 03:00 - Robin85

"Egyszer József álmot álmodott, elmondta testvéreinek, és emiatt még jobban meggyűlölték. ... Amikor ezt apjának és testvéreinek elbeszélte, az apja megdorgálta, és ezt mondta neki: Micsoda álmot álmodtál?" (1Mózes 37:5, 10a NIV fordítás)

Ha karriert akarsz csinálni, vakmerőnek kell lenned. A vakmerőség bátorság nagy dolgokat álmodni, kezdeményezni és vállalni az álmod kockázatát, még ha a bukás lehetőségét is tartogatja.

Az 1Mózes 37-ben József történetét olvashatjuk, akinek olyan elképesztően nagy álma volt, hogy a világon senki nem hitt neki. Azt álmodta, hogy egy nap hatalmas vezető lesz, aki előtt az összes testvére meg fog hajolni.

Ez igaz volt? Igen. Az álom Istentől jött? Igen. Beteljesedett? Igen. József egy picit őrült volt, hogy elmondta ezt a testvéreinek? Igen.

Józsefnek vakmerő álma volt. Amikor megosztotta a családjával "még jobban meggyűlölték. ... Amikor ezt apjának és testvéreinek elbeszélte, az apja megdorgálta, és ezt mondta neki: Micsoda álmot álmodtál?" (1Mózes 37:5, 10a NIV fordítás).

Ki kell lépned hittel - még ha semmi értelmét sem látod, még ha az emberek kinevetnek, még ha félsz is, még ha az esélyek ellened is szólnak. Ha Isten egy álmot helyez a szívedre, te pedig hittel elindulsz, Ő megáld.

Van egy levelem, amit a Zondervan könyvkiadótól kaptam, ami azt mondja a "Céltudatos élet" című könyvemre, hogy borzasztó és soha nem fogják tudni eladni. Végigolvasták a könyvet és az összes helyre rámutattak, amire úgy gondolták, hogy tévedés és miért nem fogják tudni eladni: Senki nem olvas el 40 fejezetet. Nincs benne elég történet. Túl sok Igevers van benne. Túl darabos. Visszaírtam nekik, hogy hitem szerint ilyen módon kellett megírnom Isten útmutatása szerint, de nem kötelező nekik publikálni.

Tulajdonképpen kötöttem az ebet a karóhoz, aztán mégis ki akarták adni. Mit gondolsz, örülnek, hogy megtették? Néha csak egy kis vakmerőség kell a továbblépéshez, mert hiszel abban, amit Isten mondott neked.

József egyik vakmerő döntését hozta a másik után hitben. Ennek eredményeképp, megkapta élete kinevezését - egy nagy vezér lett és mindenki fölött uralkodott Egyiptomban.

Neked hol kell vakmerőnek lenned? Hol kell megbíznod Istenben? Hol kell kilépned hitből? Hol kell nagyban gondolkoznod? Hol kell kezdeményezned? Hol kell kockázatot vállalnod?

Beszéljetek Róla

  • Mit kellene tenned, hogy a munkádban vakmerő legyél?
  • Mit gondolsz, arrogánsnak kell lenned a vakmerőséghez? Miért vagy miért nem?
  • Miként akarod, hogy Isten használjon? Mit akarsz elérni az életedben? Miben és hogyan kell vakmerőnek lenned, hogy megcsináld azokat?

*(Daily Hope by Rick Warren 2015.04.19.)

Szólj hozzá!

Hogyan nézz szembe a félelemmel és határozatlansággal

2015. április 25. 03:00 - FodorImi

„Bízz az Úrban teljes szíveddel, és ne támaszkodj a magad értelmére. Gondolj az Úrra mindenben, amit teszel, akkor Ő sikert ad.” (Példabeszédek 3:5-6, NCV fordítás)

 trustsermonimage.jpg

Minden határozatlanság gyökere a félelem. Mindannyiunknak vannak különféle félelmei. Félünk, hogy elhibázunk valamit, és zavarba jövünk. Félünk, hogy nem leszünk képesek befejezni, amit elkezdtünk. Félünk, hogy nem vagyunk elég jók.

Az egyik fajta félelem, amely megakadályoz a döntések meghozatalában, a mások helytelenítésétől, rosszallásától való félelem A Példabeszédek 25:29 azt mondja: „Az emberektől félni veszedelmes csapda, de az Istenben való bizalom biztonságot jelent.” (TLB fordítás). Abban a pillanatban, amikor elkezdesz aggódni, hogy mások mit gondolnak, véged van, mert a nemtetszéstől való félelem mindig rosszabb, mint maga a nemtetszés.

De hogyan szabadulhatsz meg a félelemtől? Egyetlen módon: szembe nézel vele, és elindulsz ellene. Megteszed azt a dolgot, amitől a legjobban rettegsz. Egyszer csak befejezed a célzást és meghúzod a ravaszt.

A félelem egyetlen ellenszere a hit. Hitben kell lépned. Bíznod kell Istenben, és el kell indulnod.

Minden főbb döntéskor, melyet a Saddleback Gyülekezetben hoztunk meg, rettenetesen féltem, de mégis döntöttem.

A bátorság nem a félelem hiánya. A bátorság az, hogy a félelem ellenére is haladsz előre. Ha nem félsz, nincs szükséged bátorságra. A bátorság azért jön, mert bár halálra rémültél, mégis hiszed, hogy ez az, amit Isten vár tőled, hogy megtegyél, ezért megteszed.

A Példabeszédek 3:6 azt mondja: „Bízz az Úrban teljes szíveddel, és ne támaszkodj a magad értelmére. Gondolj az Úrra mindenben, amit teszel, akkor Ő sikert ad.” (NCV fordítás).

Isten támogatja azokat, akik hitben járnak. Ezért meg kell kérdezned, hogy még milyen területeket kell Istenre bíznod? Valójában nincs szükséged Benne bíznod egészen addig, míg meg nem próbálsz valami olyat tenni, amit a saját erődből nem vagy képes.

Nem tudom, milyen döntést kell meghoznod, de fel kell készülnöd rá, aztán hitben lépned kell. Miért? Mert a döntéseid meghatározzák a jellemed, és meghatározzák a sorsod. Bízd magad az Úrra, és Ő ad neked bölcsességet és bátorságot olyan döntést hozni, amely közelebb visz azzá válni, akinek Isten teremtett téged.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan akadályozzák a félelmek, hogy előre haladj az életben?
  • Állsz-e olyan döntés előtt, melynek meghozatalához Istenben kell bíznod? Milyen hitbeli lépést vár tőled Isten?
  • Szerinted mit jelent Istenre bízni a döntéseidet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.04.18.)

Szólj hozzá!
Címkék: döntés félelem

Mielőtt bevállalsz valamit, hogyan méred fel a következményeit a döntésednek?

2015. április 24. 03:00 - hofgartekesnoemi

 „Őrültség könnyelműen fogadalmat tenni az Úrnak, mielőtt számolnál a következményekkel.” (Példabeszédek 20:25, TLB fordítás)

plan.jpg


Amikor fontos döntés előtt állsz, a Biblia tanítása szerint számolnod kell a lehetséges következményekkel:
„Őrültség könnyelműen fogadalmat tenni az Úrnak, mielőtt számolnál a következményekkel.” (Példabeszédek 20:25, TLB fordítás)

Minden egyes döntésünk árcímkézve van. Meg kell kérdezned magadtól, hogy mi lesz a döntésed ára a következő területeket figyelembe véve: idő, a pénz, energia, kapcsolatok.

Engedélyt adok neked, hogy azt válaszold, hogy „Visszatérünk rá”. Teljesen rendben van, ha mérlegeled és megvizsgálod a döntéseid árát. Ne feszengj emiatt, hiszen van az életnek egy törvénye, amelyre a Példabeszédek és a Prédikátor könyve tanít minket: mindig könnyebb beszállni, mint kikeveredni.

Sokkal könnyebb adósságba keveredni, mint abból kimászni. Könnyebb egy kapcsolatot megkezdeni, mint befejezni azt. Könnyebb feltölteni a naptárad, mint teljesíteni a vállalt időpontokat. Mindig könnyebb beszállni, mint kiszállni.

Lukács 14:28-29-ben azt olvassuk, hogy „Ha tornyot akarsz építeni, először leülsz és kiszámolod, hogy mennyibe fog kerülni, hogy lásd, hogy lesz-e elég pénzed, hogy a munkát befejezd. Ha nem így jársz el, lehet, hogy az alapot leteszed, de biztos, hogy a tornyot nem fogod tudni befejezni. És mindenki, aki látná, kigúnyolna téged.” (NCV fordítás)

Mielőtt megalakítottuk a Saddleback Gyülekezetet, át kellett gondolnom, hogy mi is lesz ennek az ára az időm, erőm, pénzem és családom tekintetében.

A gyülekezetünk első éves költségvetése mindennel együtt 60.000 dollár volt. Számtalan dolgot kellett feláldozni mindennek a kezdetén, és fel kellett tennem magamnak a kérdést: „Vajon megéri majd?” És igen – megérte. A tudat, hogy emberek ezrei lesznek a mennyben egy teljes örökkévalóságig a Saddleback Gyülekezet szolgálata nyomán minden áldozatot megér.

Ez tehát a kérdés, amelyet fel kell tenned magadnak az életben adódó nagy döntések előtt. Vajon megéri? Mindig számolj a következményekkel, mielőtt elkötelezed magad.

Beszéljetek róla:

  • Mit gondolsz, miért fontos átgondolnod azt, hogy egy adott döntésed mennyi erődet emészti fel?
  • Mikor kell egy döntéssel kapcsolatban azt válaszolnod, hogy "Hadd gondoljam át."? Hogyan reagál erre a környezeted?
  • Mi az, ami érdemessé tesz egy ügyet arra, hogy időt, pénzt és erőt szánj rá?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.04.17.)

Szólj hozzá!

Három lépés, amit meg kell tenned egy nagy munkahelyi döntés előtt

2015. április 23. 03:00 - Á. Bözse

“Az Úr az, aki bölcsességet ad, tőle származik az ismeret és az értelem. Segítséget és védelmet nyújt az igazaknak és becsületeseknek.” (Példabeszédek 2:6-7, TEV fordítás)

bible-course.jpg

Nehéz döntés előtt állsz azzal kapcsolatban, hogy mit tegyél a karriereddel, vagy, hogy válts-e munkahelyet? Szerencsére a leggazdagabb üzletember, aki valaha élt a földön a Biblia két könyvét is megírta, a Példabeszédek és a Prédikátorok könyvét, és ezek által megosztotta velünk bölcsességét a gazdagsággal és a munkával kapcsolatban.

Három fontos kezdő lépést tanulhatunk Salamon bölcsességeiből, a Példabeszédek könyvéből, amit alkalmazhatunk minden nagy döntés előtt, amit meg kell tennünk. Hogyan kezdj hozzá?

  1. Először, vedd elő a Bibliát. Mielőtt bárki másnak kikérnéd a véleményét arról, hogy mit kellene tenned, az Igéhez kell fordulnod, és meg kell ismerned Isten perspektíváját. A Bibliában, a Példabeszédek 2:6-7-ben úgy olvassuk, hogy: “Az Úr az, aki bölcsességet ad, tőle származik az ismeret és az értelem. Segítséget és védelmet nyújt az igazaknak és becsületeseknek.” Hagyj fel azzal, hogy egy hangra vársz, kezd el az igeverset keresni.
  2. Ezután, ismerd meg a tényeket. A Példabeszédek 18:13 azt írja, hogy “Milyen rossz – mennyire ostobaság – úgy dönteni, hogy nem ismered a tényeket!” (TLB fordítás) Mielőtt elkezdtük a Saddleback Gyülekezetet, 6 hónapot töltöttem a tények megismerésével. Mindent elolvastam, amit a gyülekezetnövekedésről valaha írtak még mielőtt Orange County-ba költöztem volna. Aztán megvizsgáltam a demográfiai és a népszámlálási adatokat, és felfedeztem, hogy 1970 és 1980 között Orange County volt a leggyorsabban növekvő állam Amerikában, és a Saddleback Valley volt a leggyorsabban növekvő terület Orange County-ban. Azt gondoltam “Biztosan szükségük lesz néhány új gyülekezetre.” Kiválasztottam egy helyet a szolgálatra ahol tudtam, hogy szükség lehet, és kutatással valóban felfedeztem a szükséget és azt is, hogy miként lehet ezt a szükséget pótolni.
  3. Ezt követően, kérj tanácsot. Beszélned kell emberekkel, akik hasonló döntéseket hoztak, és olyan emberekkel is, akik ismernek téged. Kérdezd meg tőlük: "Valóban erre vagyok alkotva, vagy nem? Ez én vagyok, vagy nem?" A Példabeszédek könyve 15:22-ben azt olvassuk, hogy "Tanács nélkül a tervek kudarcot vallanak, de sok tanácsadóval sikeresek lesznek." (GW fordítás)

Az egyik ok, amiért nem akarunk tanácsot kérni az, hogy nem akarjuk beismerni, hogy nem tudjuk mindenre a választ. De az alázat és a bölcsesség együtt jár. Amikor büszke vagy és úgy gondolod, hogy mindent tudsz, akkor nagyobb az esélye annak, hogy kudarcot vallasz. Ahhoz, hogy egy bölcs döntést tudj hozni, és sikeres legyél, először elő kell venned a Bibliát, aztán meg kell ismerned a tényeket, és végül tanácsot kell kérned olyan emberektől, akiknek van tapasztalata és jól ismernek téged.

Beszéljetek róla:

  • Mit gondolsz, miért fontos ismerni az alkatod, amikor egy nagy döntést hozol a munkádban?
  • Kihez tudsz a munkáddal kapcsolatban tanácsért fordulni? Miért bízol meg abban az emberben?
  • Hogyan tudod ezeket a lépéseket alkalmazni az életed más területein?
     

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.04.16.)

Szólj hozzá!

Hittel lépj a munkában!

2015. április 22. 03:00 - Szíj Melinda

 

„Ha tökéletes körülményekre vársz, sosem fogsz semmit elvégezni.” (Prédikátor 11:4, TLB fordítás)



2012-ben Felix Baumgartner világrekordot állított fel, amikor a valaha megkísérelt legnagyobb ejtőernyős ugrást hajtotta végre 39 km magasságból, szabadeséssel a világűrből, átlépve a hangsebességet. Ez aztán hitbéli lépés a javából!

Miközben azon munkálkodsz, amire elhívott, előfordulhat, hogy Isten arra kér majd, hogy tégy egy nagy hitbeli lépést. Valószínűleg nem fogja elvárni tőled, hogy akkorát lépj, mint Baumgartner, mégis úgy tűnhet, amikor arra kér, hogy állást változtass.

A Bibliában, a Prédikátor könyve 11:4-ben azt olvassuk, hogy „Ha tökéletes körülményekre vársz, sosem fogsz semmit elvégezni.” (TLB fordítás)

Barátom, Mark Burnett a legsikeresebb televíziós producer ma Hollywoodban. Számos tévécsatornán vannak kiemelkedő műsorai, az ő neve fémjelez olyan sikereket, mint a „Survivor”, a „Hírességek Szakképzője” vagy a „The Voice”. Mark nem mellesleg egy hithű keresztény ember.

Amikor arról faggattam Markot, hogy szerinte hogyan célszerű a megszokottból kilépve, hittel új ötletek felé nyitni, így felelt: „Nincs azzal semmi baj, ha nem tudod pontosan, hogy mit tegyél. Van egy filozófiám, amit úgy hívok, hogy "ugorj bele". Akik 100%-an biztosak akarnak lenni abban, amit tenni készülnek, végül sosem fognak abba belevágni. Nem fogsz megházasodni, minden bizonnyal állást sem fogsz változtatni, illetve új üzletbe sem fogsz belekezdeni. Szerintem bőven elegendő 30, 40 vagy 50%-os bizonyosság, a többit pedig ki lehet kalkulálni. Az „ugorj bele” elmélet azt jelenti, hogy még ha nem is vagy biztos abban, hogy tudsz úszni, ússz akkor is.”

Ha arra vársz, hogy megoldj minden problémát, mielőtt belefognál, akkor soha nem fogod elkezdeni. Olyan ez, mint a gyermeknevelés - senki sem tudja, hogy hogyan kell szülővé válni! Egyszer csak lesz kisbabád, és aztán magadtól beletanulsz. Életed valamely pontján meg kell tenned egy hitbéli lépést, hogy elmozdulj abba az irányba, amit Isten szánt neked.

Nincs garancia ezen a Földön arra, hogy mindenben sikeres leszel. Ám ha hittel kilépsz, Istenben bízva és folytatva a terajtad, te érdekedben végzett munkáját, ő megígéri neked a Példabeszédek könyve 16:3-ban leírtakat: „Bízd az ÚRra a te dolgaidat, és akkor sikerülnek majd.” (szabad fordítás)

Beszéljetek róla: 

  • Mi az a hitbeli lépés a munkádban, amit folyton emlegetsz vagy amiről mindig is álmodtál?
  • Mely körülmények akadályoznak meg abban, hogy megtedd ezt a hitbeli lépést? Gondolod, hogy ezek a körülmények meg fognak változni?
  • Az életed milyen területén kell jobban bíznod Istenben?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.04.15)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása