Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne hagyd magad eltéríteni a legjobbtól

2015. június 14. 03:00 - sema22

"Szerezz bölcsességet: fejleszd a jó ítélőképességet." (Példabeszédek könyve 4:5a - NLT fordítás)

Miközben azt a feladatot végzed amire Isten elhívott, az egyik legnagyobb próbatétel az, hogy a kultúra eltereli a figyelmedet. Lehetséges, hogy azért téveszted el a célt, mert ezek közül valamelyik dolog megvan az életedben?

A népszerűség eltereli a figyelmedet. Ha mindig azon aggódsz, hogy mit mondanak mások, akkor eltéveszted a saját célodat.

Az élvezetek elterelik a figyelmedet. Jó dolog ha szórakozol és jól érzed magad, de ha ez életedben a fő irány akkor eltévedsz a célodtól.

A haszon eltereli a figyelmedet. Nem szolgálhatsz egyszerre Istennek és a pénznek. Ne a hasznon legyen a fő célja az életednek.

A tulajdon eltereli a figyelmedet. Az alapján megítélni a sikert, hogy mid van állandóan arra fog sarkallni, hogy megtarts és fenntarts dolgokat.

Ha be akarod váltani amire Isten küldött akkor merned kell másnak lenned mint a többiek. Maradjon a fókusz a legfontosabb dolgon: a Jézus Krisztussal való kapcsolatodon.

Beszéljetek róla: 

  • A felsorolt figyelem elterelő dolgok közül mely az, amelyik megakadályoz, hogy elérd az Isten által elkészített legjobb dolgot az életedben?
  • Milyen gyakorlati lépéseket kell tenned, hogy ezeket a dolgokat minimalizáld az életedben?
  • Imádkozz, hogy Isten adjon neked erőt szembemenni a kulturális elvárásokkal és merj más lenni. 

 

* (Daily Hope by Rick Warren - 2015. 06. 07.)

Szólj hozzá!

Légy bölcs: Nézz előre és nézz szembe a valósággal!

2015. június 13. 03:00 - Lilla:)

"A bölcs ember előre néz. A bolondot megkísérti saját bolondsága és nem fog szembenézni a tényekkel." (Példabeszédek 14:8. TLB)

Az életben sok ember indít jól, de végül mégis gyengén haladnak, mert nincsen tervük a csapdák esetére. A Biblia azonban azt mondja, hogy a bölcs ember szembenéz a valósággal.

Ahogy terveket készítünk a jövőnkre, mindannyian szembe kell nézzünk olyan csapdákkal, mint a kultúrális figyelemelterelés, a kétségbeesés hangja, kísértés arra, hogy levágd az utat és az elbátortalanító késedelmek. Csak nézz Noéra: ő is csapdákba esett, miután Isten megmondta neki, hogy bárkát kell építenie, de ő kijött belőlük - és te is ki tudsz jönni!

Ez most nem azt jelenti, hogy Isten egy olyan merész célt fog eléd helyezni, mint a bárka építése volt, de én imádkozom érte, hogy egy nagy célt adjon neked - sőt akár egy merészet - életed következő 10 évében.

A Biblia azt mondja: "A bölcs ember előre néz. A bolondot megkísérti saját bolondsága és nem fog szembenézni a tényekkel." (Példabeszédek 14:8. TLB) Ahogy előre tekintünk, nem csak arra készülünk fel, hogy észrevegyük a csapdákat amikor bekerülnek az életünkbe, hanem arra is fel vagyunk szerelkezve már, hogy tervet készítsünk, hogy olyan emberekké tudjunk válni, akiknek Isten szeretne látni.

Kérd Istent, hogy segítsen neked célokat állítani életed következő évtizedére! Utána már készen állsz majd arra, hogy előre lépj és megtanuld kezelni a csapdákat amik szándékosan távol akarnak tartani a célod beteljesítésétől, hogy eljuss oda, ahol Isten akar látni.

Beszéljetek róla:

  • Az elmúlt 10 évedből mik azok a leckék, amiket alkalmazni tudsz életed következő évtizedében?
  • Amikor a jövőre tekintesz, kivé akarsz válni? Mit szeretnél, mit teljesítsen be Isten az életedben?
  • Hogyan mutatják be céljaid Isten erejét az életedben? Álmaid is nagyok, hisz egy nagy Istent szolgálsz?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 06. 06.)

Szólj hozzá!

Isten válasza a nagylelkűségedre

2015. június 12. 03:00 - Florabell

„Isten képes arra, hogy neked adjon mindent, amire szükséged van, és még sokkal többet, hogy ne csak a te szükségeidre legyen elég, hanem azon felül is bőségesen maradjon, hogy örömmel adhass másoknak” (2 Korinthus 9,8 TLB fordítás)

Hallottam egy történetet egy emberről, aki elvitte a fiát a McDonald’s-ba, és extra nagy adag sült krumplit vett neki. Hazafelé menet a sült krumpli olyan csábítóan illatozott, hogy átnyúlt, vett egy kis darab krumplit a fia dobozából, és megette. A fia mérges lett: „Apa, nem veheted el! Ez az én sült krumplim!” Az apának három dolog jutott eszébe:

„Először is, a gyermekem elfelejti, hogy a krumpli teljes mértékben tőlem származik. Én vittem el a McDonald’s-ba, én rendeltem, én fizettem az ételért, én adtam neki, én viszem őt haza. Egyedül miattam, a Nagy Sültkrumpli-adományozó miatt lehet neki egyáltalán sült krumplija!”

„Másodszor, a gyermekem nincs tisztában azzal, hogy a krumplit bármelyik pillanatban visszavehetném. Másrészt viszont egy egész kamionnyi krumplit vehetnék neki, ha akarnék, mert mindkettőre megvan a hatalmam.”

„Harmadszor, nincs szükségem az ő krumplijára. Könnyedén vehetek magamnak. Ha akarom, száz dobozzal is vehetek magamnak. Csak azt akartam, hogy megtanulja az önzetlenséget.”

Isten azt akarja, hogy te is megtanuld ezt a három leckét, hogy nagylelkű tudj lenni más emberekkel. Először is, Isten azt akarja, hogy emlékezz: mindennek ő a forrása. Nem lenne semmid – még az életed sem! – ha mindez nem lenne az övé. Ő döntött úgy, hogy megteremt, és mindazt neked adja, amid van. Másodszor, Isten mindent elvehet egy szempillantás alatt, de kétszer ennyit is adhat, mert megvan rá a hatalma. Harmadszor, Istennek nincs szüksége a pénzedre. Azt szeretné, hogy megtanuld az önzetlenséget és a nagylelkűséget. Azt akarja, hogy fejlődjön a hited.

Mi történik, ha nagylelkűbb emberré kezdesz válni? Isten azt mondja a 2 Korinthus 9,8-ban: „Isten képes arra, hogy neked adjon mindent, amire szükséged van, és még sokkal többet, hogy ne csak a te szükségeidre legyen elég, hanem azon felül is bőségesen maradjon, hogy örömmel adhass másoknak” (TLB fordítás)

Isten azt mondja, hogy ha gyakorlod a nagylelkűséget, mindent meg fog adni, amire szükséged van, ezen felül még többet, hogy másokkal is megoszthasd. Olyan csatornát keres, mint egy szívószál – valakit, aki azt mondja: „Uram, használj engem, hogy áldássá lehessek mások számára”-, és ha megtalálja, elkezdi rajta keresztül önteni az áldásait.

Ha megtanulod a nagylelkűséget, Isten gazdagabban meg fog áldani, mint azt el tudod képzelni!

Beszéljetek róla:

  • Hogyan bánsz a vagyonoddal és az anyagi erőforrásaiddal, miután megértetted, hogy minden Istené?
  • Ha Isten ma mindent elvenne tőled, hogyan reagálnál rá?
  • Hogyan mutathatnád ki a nagylelkűségedet ezen a héten?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.06.05.)

Szólj hozzá!
Címkék: nagylelkűség

Kinek szolgálsz: Istennek vagy a pénznek?

2015. június 11. 03:00 - mintyovanviki

„Senki sem szolgálhat két úrnak. Vagy gyűlölöd az egyiket és szereted a másikat, vagy odaszánod magad az egyiknek és megveted a másikat. Nem tudjátok Istent is és a pénzt is szolgálni.” (Máté 6:24, NIV fordítás)

Egyetértesz velem abban, hogy egy materialista kultúrában élünk? Az emberek célja az, hogy mindig több, több és több legyen nekik. És amikor már majdnem sikerül lépést tartani másokkal, akkor azok vagy újabb kölcsönt vesznek fel - hogy kifizessék az előző kölcsönük tartozásait -, vagy esetleg magáncsődöt jelentenek. Vagy gondoljunk arra, amikor mindened megvan, mégis, egy karácsony előtt megjelenő hirdetés hatására azt gondolod, hogy anélkül a bizonyos dolog nélkül egyszerűen nem tudsz élni.

 Nagyon nehéz a fontos dolgokat szem előtt tartani akkor, amikor egy olyan társadalomban élsz, amiben minden a ”dolgok megszerzéséről” szól.  Az a nyerő, aki a legtöbbet tudja megszerezni, igaz? Nem! Mert aki sokat szerez magának, annak is meg kell halnia egyszer. Mindenki meghal függetlenül attól, hogy sok vagy kevés dolgot szerzett az életében.  

Az anyagiasság egyetlen ellenszere a bőkezűség. Minden alkalommal, amikor nagylelkű és bőkezű vagy, szellemi győzelmet aratsz, és a szíved állapota is jobb lesz. Minden alkalommal, amikor bőkezű vagy,  megtöröd az anyagiasság hatalmát az életedben. Miért? Mert az anyagiasság a dolgok megszerzéséről szól – még, még, még többet akarunk! Ilyen az ember természete, megszerezni és birtokolni akar. Isten azt mondja, hogy minden alkalommal, amikor bőkezű vagy, megtöröd és legyőzöd az anyagiasságot az életedben.

Ha vannak gyermekeid, azok is kell, hogy lássák, hogy adsz. Kell, hogy lássák, hogy nagylelkű és bőkezű vagy, mert sehol máshol nem fogják tudni ezt megtanulni. Tegyél meg mindent azért, hogy jó példa legyél számukra ezen a téren, és hogy ők is megtanulhassanak nagylelkűnek és bőkezűnek lenni.

A Biblia a Máté 6:24-ben ezt mondja: „Senki sem szolgálhat két úrnak. Vagy gyűlölöd az egyiket és szereted a másikat, vagy odaszánod magad az egyiknek és megveted a másikat. Nem tudjátok Istent is és a pénzt is szolgálni.” (NIV ford.) Fontos, hogy az igevers nem azt mondja, hogy nem kellene vagy nem szabadna mindkettőt szolgálni, hanem azt, hogy nem tudjuk mindkettőt szolgálni. Mert lehetetlen. Nem lehet két első számú dolog az életedben. Választanod kell, hogy melyik a legfontosabb.

Válaszd a bőkezűséget, és más lesz a kapcsolatod az emberekkel és Istennel is. És miközben tanulod, hogyan legyél olyan nagylelkű és bőkezű, mint amilyen Isten is veled, meg fogsz változni - először belül, aztán kívül is.

Beszéljetek róla:

  • A pénzügyeid melyik területén érzed a legnagyobb függőséget?
  • Hogyan tudsz példát mutatni a gyermekeidnek abban, hogy bőkezű, de ugyanakkor alázatos is vagy?
  • Mikor és hogyan tapasztaltad meg eddig, hogy Isten bőkezű volt veled?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 06. 04.)

1 komment

Milyen legyen a szíved, amikor adakozol?

2015. június 10. 03:00 - magyarosijulia

„Mindannyian el kell döntsétek a szívetekben, hogy mennyit akartok adni. És ne vonakodva adjatok, se nyomás hatására, mert Isten azt az embert szereti, aki örömmel ad.” (2Kor 9,7 - NLT fordítás)

Hogyan lehet az adakozáshoz való hozzáállásod olyan, amilyet Isten szeretne? Minden a szívedben kezdődik. Istent sokkal jobban érdekli az, hogy mennyire vagy hajlandó adni, mint a vagyonod. Őt az érdekli, mi történik a szívedben, amikor elhatározod, hogy adakozol.

A Biblia azt írja a 2Kor 9,7-ben: „Mindannyian el kell döntsétek a szívetekben, hogy mennyit akartok adni. És ne vonakodva adjatok, se nyomás hatására, mert Isten azt az embert szereti, aki örömmel ad.” (NLT ). Ez az igevers konkrétan négy dolgot említ azzal kapcsolatban, hogy milyen legyen a szívünk és a hozzáállásunk, amikor adakozunk:

  1. Adakozz meggondoltan. Ne egy hirtelen döntés alapján adj! Akkor adakozol szellemből, amikor átgondolod, imádkozol ezzel kapcsolatban, és úgy döntöd el. Miért? Mert az életben mindent megtervezünk, ami fontos számunkra. Isten azt szeretné, hogy az adakozás fontos és jelentőségteljes legyen az életedben.
  2. Adakozz lelkesen. Ne mond azt, hogy muszáj adnod, mert különben Isten lesújt rád, se bármi ehhez hasonlót. Adj úgy, hogy tudod, hogy Isten valami nagy dolgot végez el a szívedben, amikor nagylelkűvé tesz.
  3. Adakozz önként. Amikor úgy érzed, hogy más emberek nyomást akarnak rád gyakorolni, hogy adj, akkor ne adj. Azt az adakozást nem áldja meg Isten. Azonban ha érzed, hogy Isten indít, akkor tedd is meg!
  4. Adakozz örömmel. Adj vidáman! A görögben az adakozás szónak még túláradó jókedv jelentése is van. Isten azt szeretné, ha örülnél, amikor Neki vagy másoknak adsz.

Néha nehéz derűsnek lenni, amikor Isten adakozásra indít. Amikor így érzel, emlékeztesd magad arra, hogy Isten jó munkát végez ilyenkor a szívedben.

Miért legyünk nagylelkűek? Mert a nagylelkűség

  • közösséget épít,
  • legyőzi az anyagiasságot,
  • erősíti a hitet,
  • befektetés az örökkévalóságba,
  • számunkra is áldást hoz, és
  • Istenhez tesz minket hasonlóvá.

 

 Beszéljetek róla:

  • Milyen adakozással kapcsolatos terved van?
  • Hogyan tudsz különbséget tenni adakozáskor a külső nyomás és Isten indíttatása kötött?
  • Hogyan tudsz példát mutatni a jókedvű adakozásban a családodnak?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 06. 03.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása