Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Választanod kell a változást

2015. június 21. 03:00 - Robin85

"Vessétek le a régi élet szerint való ó embert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott." (Efézus 4:22, NLT fordítás)

changes1.jpg


A változáshoz döntések kellenek. Nem elég csak álmodozni a változásról. Nem elég kívánni a változást. Annak érdekében, hogy megváltozz, hoznod kell egy döntést. Választanod kell azt, hogy megváltozol.

A változás egy szándékos cselekedet. Más leszel valamiben hat hónap múlva? Jobb leszel egy év múlva? Egészségesebb, erősebb és még érettebb leszel? Boldogabb leszel? Kevesebb adósságod lesz? Jobban fogsz hasonlítani ahhoz, akit Isten akar látni benned?

Azonnal el tudom mondani a választ ezekre a kérdésekre. Csak akkor fognak megtörténni a felsoroltak, ha választod a változást, mert véletlenül bizony egyik sem fog megvalósulni.

Tudatos választást igényelnek.

Sokszor azt gondolhatjuk, hogy mi várakozunk Istenre, hogy Ő megváltoztasson minket. Nem! Isten rád vár. Arra vár, hogy azt mondd: "Igen, Uram, akarom megtenni ezeket a változásokat."

Tudatos választásokat kell tennünk a növekedésünk érdekében. Nincs növekedés változás nélkül, nincs változás veszteség nélkül, és nincs veszteség fájdalom nélkül. Ha növekedni szeretnél, változnod kell, és a változás azt jelenti, hogy néhány régi dolgot el kell engedned, annak érdekében, hogy megragadhass az újakat.

Ez olyan, mint amikor a légtornászok hintáznak. A légtornásznak be kell lendülnie egy függesztett rúdon, majd ezt elengedve el kell kapnia a másikat. Egy ponton el kell engednie az egyiket, hogy a másikat megfoghassa, különben nem fog átjutni a túloldalra. Ha azt gondolná, hogy tartani tudja egyszerre mindkettőt, mi fog történni? Beragad középen, majd szépen leesik.

Néhányan közületek beragadtak középen, és azért zuhantok le, mert nem engedtétek el a régi mintákat, a régi szokásokat, és a régi gondolkodásotokat. El kell hagynotok a régi utatokat.

A Biblia azt mondja: "Vessétek el magatoktól a régi bűnös természeteteket és a korábbi életmódotokat..." (Efézus 4:22a NLT fordítás). Más szavakkal: engedd el. Azok a régi szokások, régi fájdalmak, régi minták, azok a régi bűnök az életedben - engedd el őket. A Bibia azt mondja, hogy dobd el magadtól és bízz Istenben, aki kimunkálja benned "az akarást és a cselekvést, hogy betöltse az ő jó céljait" (Filippi 2:13b NIV fordítás) 

Beszéljetek Róla

  • Milyen változásokkal kapcsolatban vársz Istenre, hogy elvégezze azokat benned? Mit gondolsz, mi a te felelősséged abban, hogy az a változás bekövetkezzen?
  • Miként tud a más hívők előtti felelősségvállalás segíteni abban, hogy eldöntsd: változni akarsz és végig is akarod csinálni?
  • Mit kell neked tenned, miután a változást választottad? Milyen lépések fognak segíteni előrehaladásodban?

*(Daily Hope by Rick Warren 2015.06.14.)

Szólj hozzá!

Ha változni akarsz, szembesülnöd kell az igazsággal

2015. június 20. 03:00 - FodorImi

„Mivel hallottatok Jézusról és megismertétek az igazságot, amely tőle jön…” (Efézus 4:21a, NLT fordítás)

dollarphotoclub_58621582.jpg

A személyes változás titka nem az akaraterő. A titok az igazságot ismerni és az azzal szembenézni. Ismerned kell magadat és szembesülnöd kell magaddal és természeteddel. 

Semmi sem fog az életedben megváltozni addig, amíg szembe nem nézel a gyengeségeiddel, kapcsolataiddal, sikereiddel és kudarcaiddal, a múltaddal és jövőddel.

Semmi sem fog megváltozni addig, amíg nem nézel szembe az igazsággal, amíg meg nem ismered azt. Az igazság pedig Jézus Krisztusban található.

Miért szükséges megismerned az igazságot, mielőtt bármi megváltozhatna az életedben? Azért, mert életedben minden önpusztító szokás mögött egy hazugság van, amit elhittél. Ha adósságban vagy, ez azért van, mert elhitted azt a hazugságot, hogy „Költhetek minden következmény nélkül.” vagy „Vissza tudom majd fizetni.” Túlbecsülhetted mennyit tudsz megkeresni, vagy elhitted, hogy sokkal nagyobb házra van szükséged.

Biztos vagy benne, hogy ez az igazság? Be tudod bizonyítani? Abszolút biztos vagy abban, hogy amit hittél a pénzügyeiddel kapcsolatban, az igaz? Mi a helyzet a kapcsolataiddal? Mi van azokkal a dolgokkal, amiket magadról mondasz? A mód, ahogyan gondolkozol a múltadról vagy bizonyos eseményekről, az igaz, vagy az az igazság, amit Isten mond róla?

A Biblia azt tanítja, hogy a személyes változás az igazsággal kezdődik. Az igazság tesz szabaddá. Pál Apostol azt mondja: „Mivel hallottatok Jézusról és megismertétek az igazságot, amely tőle jön…” (Efézus 4:21a, NLT fordítás) Ki az igazság? Jézus, és mivel Jézus az igazság, Ő mindig az igazat mondja neked. Az Ő szava igazság. A Biblia az Ő szava, ez azt jeleni, hogy a Biblia igazság. (2 Timóteus 3:16-17)

Amit a TV-ben hallasz és könyvekben olvasol, nem mindig tud segíteni rajtad, mert az nem mindig az igazság. Rájöttél már? Amit azonban Isten mond neked, az mindig az igazság. Isten Igéje megmutatja neked, hogyan nyerd vissza azt az életet, melyre teremtve lettél, hogy hogyan éld azt, és megmutatja, hogyan maradj az Isten útján.

Ezért fontos, hogy naponként legyen időd elcsendesedni Isten Igéjében. Semmi sem változik, míg be nem fogadod a az igazságot a szívedbe. Mindaddig, míg életedet hazugságok, téves nézetek, félrevezetések, fél igazságok alapjára építed, semmi nem fog változni. Amikor azonban szembenézel az igazsággal és reagálsz arra, elkezded majd látni a változást az életedben.


Beszéljetek róla

  • Szántál-e időt valaha is, hogy gondolkozz a gyengeségeiden, és imádkozz értük? Miért fontos tenni ezt?
  • Miért bízhatsz abban, hogy a Biblia Isten szava?
  • Mit szükséges megváltoztatnod az időbeosztásodban és a prioritásaidban ahhoz, hogy naponként időt tudj fordítani Isten Igéjének olvasására?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.06.13.)

Szólj hozzá!

Ne feledd: még nem értél haza

2015. június 19. 02:46 - rorsy

„Mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.” (2Kor. 4:18)

Miközben megpróbálod elérni a céljaidat, fontos, hogy észben tartsd: a földi lét csak átmeneti megbízás. Ez a felismerés gyökeresen megváltoztathatja az értékrended, és az örökkévalóságban is fontos dolgokra irányíthatja a figyelmed.

Ahogyan C.S. Lewis megállapította: „Mindörökre haszontalan, ami nem örökkévaló.”

Végzetes hiba azt gondolni, hogy Isten célja az életeddel az anyagi jólétben vagy a népszerűségben áll. A gazdag életnek semmi köze az anyagi gazdagsághoz. Az Úrhoz való hűség nem garantálja a sikeres karriert vagy akár a sikeres szolgálatot. Soha ne a múló dicsőségekre fókuszálj.

Pál hűséges volt – börtönben végezte. Keresztelő János is hűséges volt – lefejezték. Hűséges hívők millió haltak mártírhalált, veszítettek el mindent, vagy értek életük végére anélkül, hogy bármit felmutathattak volna. Az élet vége azonban nem jelenti mindennek a végét.

A Korinthusbeliekhez írott levélben ez áll: „Mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.” (2Kor 4:18, TEV fordítás)

Amikor az élet kemény, amikor kétségek és nehézségek gyötörnek, amikor azon töprengsz, hogy a Krisztusban való élet megéri-e egyáltalán azt a rengeteg erőfeszítést emlékezz: még nem értél haza. A halállal nem elhagyod az otthonod – épphogy megérkezel oda.

Beszéljetek róla

- Gondolkozz el azokon a célokon, amelyek felé nap mint nap igyekszel. Illenek-e az erőfeszítéseid az örökkévalóság perspektívájába?
- Ez a nézőpont hogyan befolyásolja a kapcsolataidat, a hozzáállásodat, a bizonyságtételedet?
-Mit gondolsz, miért áld meg Isten anyagi javakkal, ha a világi dolgok nem fontosak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.06.12.)

Szólj hozzá!

Amikor terelőúthoz érsz, ne add fel!

2015. június 18. 03:00 - Á. Bözse

"Isten mindig éber, állandóan figyeli azokat, akik teljesen elkötelezték magukat neki." (II. Krónikák 16,9 MSG)

Amikor Isten ad neked egy küldetést, biztos lehetsz benne, hogy a megvalósítása közben késedelmekbe, nehézségekbe, terelőutakba, és zsákutcákba fogsz futni. Ezek az élet természetes velejárói. De felkészülhetsz rájuk.

Például, ha valakinek, hát Noénak lett volna oka elbátortalanodni. Tudod, hogy meddig tartott Noénak megépíteni a bárkát? 120 évig. Képes lennél 120 évig dolgozni egy projekten úgy, hogy a környezetedben senki mástól nem kapsz egy szó bátorítást sem?

Noé bízott Istenben. És amikor meghallotta Isten figyelmeztetését a jövőjével kapcsolatban, hitt neki, még akkor is, amikor semmi jele nem volt az özönvíznek. Lefogadom, hogy nagyon sok olyan nap telt el, amikor Noénak nem volt kedve dolgozni, de 43 800 napig ugyanarra a helyre ment, és dolgozott. Soha nem adta fel.

Te se add fel az álmodat! Ne add fel a házasságodat! Ne add fel az egészségedet! Ne, ne, ne add fel! Isten mindent kézben tart. Még nem olvastad az életed utolsó fejezetét. Isten már megírta, de te még nem olvastad el.

A Biblia azt mondja: "Isten mindig éber, állandóan figyeli azokat, akik teljesen elkötelezték magukat neki" (II. Krónikák 16,9 MSG). Isten olyan embereket keres, akik elkötelezték magukat mellette és az ő terve mellett, és így megáldhatja őket.

Nem akarsz egy lenni ezek közül az emberek közül? Akkor ne add fel!

Beszéljetek róla

  • Mi az az Isten-méretű álom, amit éppen feladtál volna, mert nehézségek adódtak, és úgy tűnt késik a beteljesedése?
  • Hogyan növekedtél szellemileg a terelőutak és a késlekedések miatt az életedben?
  • Hogyan szeretnéd, hogy Isten megáldjon téged, miközben teljesen elkötelezed az életed mellette?

*(Daily Hope by Rick Warren — 2015.06.11)

Szólj hozzá!

Az egyszerűbb utak rövidtávra szólnak

2015. június 17. 03:00 - Szíj Melinda

„Hallgasd figyelmesen szavaim, ne téveszd őket szem elől. Engedd, hogy mélyen átjárják szívedet, mert életet és ragyogó egészséget hoznak mindazoknak, akik felfogják értelmét.” (Példabeszédek 4:20b-22 NLT-fordítás, második kiadás)

 shortcut-to-success4.jpg

Az egyik csapda, mellyel szembe találod magad, miközben az elhivatásod teljesíted, a kísértés, hogy a rövidebb utat válaszd.

Az igazság az, hogy ezek a rövidebb utak csak eltérítenek a helyes iránytól, legyenek azok akár morális, erkölcsi, lelki, pénzügyi vagy akár a kapcsolatainkhoz kötődőek.

A rövidebb út kísértése eltérít attól, hogy azt tedd az életedben, amit Isten kér tőled, adott esetben akár olyan áron is, ami felemészti az idődet, energiádat, erőforrásaidat és kreativitásodat.

Az egyszerűbb utak mindig rövidtávra szólnak. Isten azt várja el tőled, hogy ne azzal légy „eltelve, ami a szemed előtt van. Nézz fel, és légy éber, mi történik Krisztus körül - ott kell a tettek mezejére lépned. Az ő szemszögéből nézd a dolgokat.” (Kolossé 3:2 MSG-fordítás).

 

Beszéljetek róla:

 

  • Honnan tudod, melyik a rövidebb út?
  • Milyen utakat próbáltál megrövidíteni a múltban, miközben a céljaid elérésén munkálkodtál?
  • Hogyan késztethetnek minket a rövidebb utak az Istennel szembeni engedetlenségre?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2015.06.10)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása