Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten soha nem rohan

2015. július 05. 03:00 - Robin85

“Ne próbálj mindenből éretlenül idő előtt kikerülni. Engedd, hogy elvégezze benned a munkáját, így válsz éretté és kifejlettél.” (Jakab 1:4 MSG fordítás)

Legyél türelmes Istennel és magaddal szemben. Az élet egyik zavaró dolga, hogy Isten órarendje ritkán hasonlít a miénkhez. Mi gyakran rohanásban vagyunk, amikor Isten nem ezt teszi. Talán frusztrál is a látszólag lassú előrehaladásod az életben.

Emlékezz rá, hogy Isten soha nem siet, de mindent időben tesz. Az egész életidődet fel fogja használni, hogy felkészítsen az örökkévalóságban betöltött szerepedre.

A Biblia tele van példákkal, miként használ Isten hosszú folyamatokat a jellem kifejlesztésére, különösen vezetők esetében. 80 évet vett igénybe Mózes felkészítése, amibe a 40 éves pusztai vándorlás is beletartozott. 14600 napon keresztül várt és kérdezgetett Mózes: "Itt van már az ideje?" Ám Isten folyamatosan azt válaszolta: "Még nem."

Ellentmondva néhány ismert könyvcímnek, nem léteznek "Könnyű lépések az Éretté váláshoz" vagy "Titkos recept az azonnali Szentséghez". Amikor Isten egy óriási tölgyfát akar létrehozni, 100 évet ad neki, amikor egy gombát készít, elég hozzá egy éjszaka.

A nagyszerű jellemek küzdelmek, viharok és szenvedések útján születnek. Legyél türelmes ebben a folyamatban. Jakab azt tanácsolja: “Ne próbálj mindenből éretlenül idő előtt kikerülni. Engedd, hogy elvégezze benned a munkáját, így válsz éretté és kifejletté.” (Jakab 1:4 MSG fordítás)

Ne csüggedj el. Amikor Habakuk depressziós lett, mert úgy gondolta, hogy Isten nem cselekszik elég gyorsan, Istennek ezt kellett mondania: "Ezek a dolgok amiket elterveztem nem azonnal fognak bekövetkezni. Lassan, egyenletesen, biztosan jön el az idő, amikor ez a látomás beteljesedik. Ha lassúnak tűnik, ne ess kétségbe, mert ezek a dolgok biztosan bekövetkeznek. Csak légy türelmes! Egy nappal sem fognak elkésni! (Habakuk 2:3 TLB fordítás)

Emlékezz arra, hogy milyen messze elhozott már, ne csak arra, hogy még mennyi van hátra. Nem ott vagy ahol szeretnéd, de már nem is ott vagy ahol valaha voltál. Évekkel ezelőtt az emberek egy népszerű kitűzőt hordtak magukon amerikában, melyeken ezek a betűk álltak: PBPGINFWMY. Azt jelenti "Kérlek légy türelmes. Isten még nem végzett velem." (angolul: Please Be Patient. God Is Not Finished With Me Yet.) Isten ugyanígy nem végzett még veled, szóval te csak folytasd előrehaladásodat. Még a csiga is elérte a bárkát kitartásával!

 

Beszéljetek róla

  • Milyen leckéket tanultál meg, amikor Isten valamit elhalasztott az életedben?
  • Mit gondolsz, Isten mit szeretne, hogy tegyél, amikor elcsüggedsz az időzítése miatt?
  • Miként tudsz türelmet gyakorolni másokkal szemben az alapján ahogy Isten teszi ezt veled? Miként tudod bátorítani manapság az embereket lelki növekedésükben?

 

* (Daily Hope by Rick Warren 2015.06.28.)

Szólj hozzá!

Készíts lelki növekedési naplót

2015. július 04. 03:00 - FodorImi

 

„Életbevágóan fontos erősen kapaszkodnunk abba, amit hallottunk, hogy el ne sodródjunk.” (Zsidók 2:1 – MSG fordítás)

 

 

 

 

 

 Amint növekedsz a lelki érettségben, együtt kell munkálkodnod Istennel ebben a folyamatban.

Ennek egyik módja, hogy elhiszed, Isten dolgozik az életedben akkor is, ha te ezt nem érzed. A lelki növekedés néha lassú, lépésről lépésre történő fárasztó munka. A fejlődés pedig folyamatos lesz. A Biblia azt mondja, „A földön mindennek megvan a maga ideje, a saját időszaka.” (Prédikátor 3:1 – CEV fordítás)

Ugyanígy vannak időszakok a lelki életedben is. Néha vannak rövid, intenzív, virágzó növekedési szakaszok (tavasz), melyeket aztán a stabilizáció, a megszilárdulás és a próbák szakaszai követnek (eső és tél).

Mi van azokkal a hibákkal, szokásokkal, sebekkel, melyektől megszeretnél szabadulni a csodák által? Jó dolog a csodákért imádkozni, de ne légy csalódott, ha a válasz egy folyamatos változás által jön.  Az idők során egy lassú, folyamatos vízáramlás kivájja a legkeményebb sziklát is. A hatalmas kövek kicsi kavicsokká válnak. Az idők során egy kicsi csíra hatalmas, 100 méter magas kaliforniai óriásfenyővé nőhet. 

Készíts egy jegyzetfüzetet vagy naplót a leckékről, melyeket megtanultál. Ez ne a napi eseményekről szóljon, hanem arról, amit tanultál. Írd le a benyomásaidat, az élet tanulságokat, amit Isten tanít önmagáról, rólad, az életről, a kapcsolatokról vagy bármi másról. Írd le ezeket, hogy később átnézhesd, hogy emlékezz rájuk, és átadd a következő nemzedéknek. (Zsoltárok 102:19; 2Tim 3:14)

Az ok, amiért újra kell tanulnunk a leckéket, az, hogy elfelejtjük őket. A lelki naplód visszanézésével elkerülhetsz rengeteg szükségtelen fájdalmat és bánatot. A Biblia mondja, „Életbevágóan fontos erősen kapaszkodnunk abba, amit hallottunk, hogy el ne sodródjunk.” (Zsidók 2:1 – MSG fordítás)

Beszéljetek róla

  • Hogyan látod növekedésed a lelki érettségben, az elmúlt hónapban? Az elmúlt évben?
  • A lelki növekedésed milyen időszakában vagy éppen most?
  • Milyen módokon készíthetsz lelki növekedési naplót toll és papír használata nélkül?

* (Daily Hope by Rick Warren – 2015.06.27.)

Szólj hozzá!

Szellemi növekedés: számolj le a régi szokásokkal!

2015. július 03. 03:00 - noemiblogol

 

„Gyakorold ezeket a dolgokat. Szenteld életed ezeknek, hogy előrehaladásod nyilvánvaló legyen mindenki számára.” (1Timóteus 4:15b GW)

Bár az újjászületésed pillanatában teljesen új természetet kaptál, továbbra is kísérnek régi szokásaid és gyakorlataid, amelyeket le kell cserélned.

Engedd el azokat a félelmeket, amelyek megakadályozzák növekedésed! Az igazság szabaddá tesz bennünket, de először gyakran érezhetjük magunkat szánalmasnak. Az attól való félelem, hogy mi is vár ránk ha őszintén szembenézünk gyengeségeinkkel a tagadás börtönébe zárhat. Csak akkor kezdhetünk el dolgozni ezeken, ha az Úr fedi fel hibáinkat és tévedéseinket. Ezért nem növekedhetünk alázatos és fogékony szellemiség nélkül.

Ne a hibáid köré építsd fel az önazonosságod! Gyakran mondogatjuk: „Ez vagyok én…” vagy „Én már csak ilyennek születtem.” Tudat alatt aggaszthat, hogy mi is marad belőlem, ha feladom a szokásaimat, a sérelmeimet? Ez a fajta félelem határozottan gátat szabhat a növekedésünknek.

Ahogyan tegnap is írtam: a jó szokások kialakításához időre van szükség. A személyiséged szokásaid összessége. Nem követelhetsz becsületességet mindaddig, míg szokásoddá nem válik az őszinteség. Az a férj, aki legtöbbször hűséges a feleségéhez, a legkevésbé sem az! A szokásaid meghatároznak.

Emlékezz: minden nap gyakorolnod kell azokat a szokásokat, amelyek hasonlatossá tesznek Krisztushoz. „Gyakorold ezeket a dolgokat. Szenteld életed ezeknek, hogy előrehaladásod nyilvánvaló legyen mindenki számára.” (1Timóteus 4:15b GW) 

Beszéljetek róla

  • Milyen rossz szokás határozza meg a jellemed?
  • Hogyan mutathatod meg alázattal az Úrnak, hogy készen állsz szembenézni a gyengeségeiddel?
  • Mit kell megváltoztatnod az életedben – az időbeosztásodban, a kapcsolataidban, a szabadidődben – hogy jobb szokásokat alakíthass ki?

 

*Daily Hope by Rick Warren, 2015.06.16.

Szólj hozzá!

Isten egyszerre egy lépéssel visz előre

2015. július 02. 03:00 - Á. Bözse

"Tehát szabaduljatok meg az óembertől, aki miatt eddig úgy éltetek, ahogy – az óembertől, akit a hamis kívánságok tönkretettek. A szíveiteknek és a gondolataitoknak teljesen meg kell újulnia, és fel kell öltöznötök az újembert, aki Isten tetszésének megfelelően teremtetett, és az igaz életben mutatkozik meg, amely felfelé tekint és szent." (Efézus 4,22-24, TEV)

Habár Isten azonnal képes átalakítani, azt választotta, hogy lassan fejleszt minket. Jézus megfontoltan fejlesztette a tanítványait, ahogyan Isten is kis lépésekben engedte meg az izraelitáknak, hogy meghódítsák az ígéret földjét, így nem borult rájuk egyszerre az egész teher. (IV. Mózes 7,22) Isten jobban szeret egymást követő lépésekkel dolgozni az életünkben.

Miért tart olyan sokáig amíg megváltozunk és felnövünk? Íme néhány ok:

  • Lassan tanulunk. Gyakran akár 40-szer, 50-szer újra kell tanulnunk egy leckét, hogy teljesen felfogjuk. A problémák újra visszatérnek, és azt gondoljuk: "Ne, már megint! Ezt már megtanultam!" De Isten jobban tudja. Izrael történelme bemutatja, hogy milyen gyorsan elfelejtjük azokat a leckéket, amiket Isten tanít nekünk, és milyen hamar visszatérünk a régi megszokott viselkedési mintáinkhoz. Szükségünk van rá, hogy újra és újra ugyanabba a helyzetbe kerüljünk.
  • Sok mindent el kell felejtenünk. Mivel a legtöbb problémánk – és az összes rossz szokásunk – nem máról holnapra alakul ki, irreális azt várni, hogy azonnal el fognak tűnni. Nincsen gyógyszer, ima, vagy alapelv ami azonnal visszafordítja a hosszú évek alatt kialakult károkat. Ez az eltávolítás és a helyettesítés komoly munkáját igényli. A Biblia ezt az óember levetkőzésének, és az újember felöltözésének nevezi. ( Róma 13,12, Efézus 4,22-23, Kolossé 3,7-10,14)
  • A növekedés gyakran fájdalmas és ijesztő. Nincsen növekedés változás nélkül, nincsen változás félelem vagy veszteség nélkül, és nincsen veszteség fájdalom nélkül. Minden változásban benne van valaminek az elvesztése. Félünk ezektől a veszteségektől, még akkor is, ha a régi utak önpusztítóak voltak, mert, mint pl. egy elnyűtt cipő, ezek is legalább kényelmesek és ismerősek.
  • A jó szokások kialakulása időbe telik. Emlékezz arra, hogy a személyiséged a szokásaid teljességéből tevődik össze. Nem mondhatod magad kedvesnek, hacsak nem vagy állandóan kedves. A szokásaid meghatározzák a személyiséged.

Csak egy módja van annak, hogy kialakuljon egy Krisztushoz hasonló személyiség: Gyakorolnod kell ezeket a szokásokat - és ez időbe telik! Nincsenek azonnal kialakuló szokások! Pál arra biztatta Timóteust: "Gyakorold ezeket a dolgokat. Az életedet szentelt ezeknek, hogy mindenki láthassa a fejlődésed." (I. Timóteus 4,15, GW)

Beszéljetek róla:

  • Mit gondolsz, Isten miért engedi meg, hogy fájdalmakon menjünk át, és veszteségeink legyenek, miközben lelkileg növekszünk?
  • Mi az a rossz szokás az életedben, aminek megváltoztatásával problémád van?
  • Mi az az egy dolog, aminek gyakorlására nap, mint nap szükséged van, hogy kifejlődjön benned a Krisztusi személyiség?

 

* (Daily Hope by Rick Warren — 2015.06.25.)

 

Szólj hozzá!
Címkék: szokások

Nem lehet lerövidíteni a szellemi érettséghez vezető utat

2015. július 01. 03:00 - Szíj Melinda

„… és meggyőződésem, hogy Isten, aki elkezdte a jó munkát bennetek, folytatja addig, amíg be nem fejezi azt azon a napon, amikor Jézus Krisztus visszatér.” (Filippi 1:6, NLT fordítás)

 

fruit_tree_with_cherry_berries_pictures_napi_remenyhez.JPG

Évekbe telik, hogy felnőtté váljunk, és egy gyümölcs is szép lassan érik meg és lesz szüretelhető. A Szentlélek gyümölcse is ilyen. A krisztusi jellem kialakulását bennünk nem lehet siettetni. A szellemi-lelki fejlődés – akárcsak a testi – időt vesz igénybe.

Billy Graham munkatársa, Lane Adams a szellemi-lelki fejlődés folyamatát egyszer ahhoz a stratégiához hasonlította, amelyet a szövetségesek alkalmaztak a II. világháború idején a Csendes-óceáni szigetek felszabadításakor. Először is „fel kellett puhítani” egy szigetet, ami azt jelentette, hogy lőtték és bombázták a part közelében állomásozó hajókról az ellenség erődítményeit, és így gyengítették meg az ellenállásukat.

Azután a tengerészgyalogság egy kis csoportja betört a szigetre, és egy „tengerparti főhadiszállást” létesített. Így a szigetnek egy kis területét ellenőrzésük alatt tudták tartani. Amikor pedig a főhadiszállást már biztonságban tudták, egyre több területet szabadítottak fel.

Végül az egész szigetet az ellenőrzésük alá vonták jónéhány kemény csata árán.

Adams a következő párhuzamot találta: Mielőtt Krisztus belép az életünkbe a megtéréskor, „fel kell puhítania minket” azáltal, hogy megenged az életünkben olyan problémákat, amelyeket nem tudunk kezelni. Míg egyesek azonnal megnyitják életüket Krisztus előtt, amikor Ő "bekopog az ajtajukon", legtöbbünk ellenáll és védekező magatartást vesz föl. A megtérésünket megelőző időszakban tehát Jézus valami ilyesmit mondhat: „Itt állok az ajtód előtt, és bombázlak!”

Abban a pillanatban, hogy megnyitod magad Krisztus előtt, Isten egy „főhadiszállást” kap az életedben. Azt hiszed, hogy az életed összes területét átadtad neki, de az igazság az, hogy sok területről még csak nem is tudsz. Az életednek csak azokat a területeit tudod átadni Istennek, amelyekről tudsz - és ezzel nincs semmi gond.

Ha Krisztusnak már van "főhadiszállása", ő megkezdi offenzíváját, és egyre több területet vesz uralma alá, amíg az életed minden területe teljesen az övé nem lesz. Küzdelmek és harcok várnak rád, ám a végkifejlet soha nem lesz kétséges. Isten megígérte, hogy "aki elkezdte bennetek a jó munkát, folytatja addig, amíg be nem fejezi azt azon a napon, amikor Jézus Krisztus visszatér" (Filippi 1:6 ).

 Beszéljetek róla:

  •  Ha a megtérésedet megelőző tapasztalataidra gondolsz, mit engedett megtörténni az életedben az Úr, hogy "felpuhítson"? Hogyan reagáltál?
  • Az életednek milyen területeit nem engedted még át az Úrnak?
  • Milyen gyümölcsöket szeretnél, hogy megérleljen Isten az életedben?

 

   *(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 06. 24.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása