Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan segít Isten abban, hogy élvezd az életet?

2015. július 26. 03:00 - sema22

"Parancsold meg azoknak, akik itt a jelenvaló világban gazdagok, hogy ne legyenek arrogánsak, és ne bízzanak a vagyonukban, ami olyan nagyon bizonytalan, hanem bízzanak Istenben, aki bőségesen megad nekünk mindent, ami az élet élvezéséhez szükséges." (1 Tim. 6:17, NIV fordítás)

 

o-life-change-facebook.jpg

Lehet, hogy most nagy nyomás nehezedik rád betegség, a munkád, a gazdaság, vagy egy kapcsolat miatt, Isten azonban továbbra is azt szeretné, hogy leld meg az örömödet az életben. 

Nem szeretné, ha vidámság nélkül élnél. Máté apostol, aki három évet töltött Jézussal ezt írta: "Az ember fia eljött, és élvezte az életet" (Máté 11:19a, Phillips fordítás)

Keresztényként örülhetsz az életnek, mert tiszta a lelkiismereted. Élvezheted az életed, mert Isten szeretetében biztonságban vagy. Vidám lehetsz, nevethetsz a gyülekezetben. Élvezheted a barátok és a család társaságát. 

Sajnos sokan vannak, akik azért nem akarják Istent beengedni az életükbe, mert attól félnek, hogy Isten miatt mindent fel kell adni, ami vidám. 

Más szóval azt gondolják, hogy kereszténynek lenni azt jelenti, hogy a bulinak vége, a lelkiség együtt jár a nyomorúsággal. Az emberek kétségbeesetten keresik az állandó vidámságot, de ez annyit jelent, hogy a csökkenő hozamok törvénye alatt élnek. Egyre több pénz, több idő és több energia befektetésével egyre csökkenő mértékű izgalomhoz jutnak. Mennek körbe-körbe és ezt kérdezik: "Ugye, még mindig milyen jól szórakozunk?" 

A félelem ellen azzal az igazsággal harcolhatsz, amit Isten mond: "gazdagon megajándékozott minket mindennel ahhoz, hogy boldog életünk legyen." (1 Tim 6:17b NIV)

Isten szeret téged. Engedd meg neki, hogy hordozza a terhedet, add neki oda azt az aggódalmadat, ami feszültté tesz. Itt az ideje, hogy élvezd az életet!

 

Beszéljetek róla:

- Hogyan tudod élvezni az életet a baj és stressz közepette? Azt akarja Isten, hogy hanyagold el a kötelességedet?

- Miért feltételezik az emberek a keresztényekről, hogy nyomorult emberek?

- Mit adott Isten, ami az örömödet szolgálja? Kihasználod teljes mértékben?

 

* (Daily hope by Rick Warren, 2015.07.19)

 

Szólj hozzá!

Isten kegyelme a nehézségek között is folytatódik

2015. július 25. 03:00 - Lilla:)

"A fájdalmam és a hontalanságom gondolata keserű méreg. Folyton erre gondolok és a lelkem depressziós. A remény visszatért, amikor eszembe jutott ez az egy dolog: a nem halványuló szeretete és kegyelme még mindig árad, friss mint a reggel, biztos mint a napsütés. Az Úr az egyetlen amim van és benne reménykedem." (Jeremiás siralmai 3:19-24. TEV)

Amikor a világod darabokra hullik, nagyon egyszerű a fájdalomra, a problémákra, a nyomásra és a nehézségekre összpontosítani. Ez a természetes válaszreakció. A biblikus válasz azonban az, hogy fókuszálj Isten szeretetére.

Akkor is ha mérges vagy Istenre, emlékeztetned kell magad arra, hogy ő mennyire szeret téged. Figyelj az ő feltétel nélküli szeretetére. Emlékezz rá, hogy nem tudsz olyat tenni, ami miatt ő ne szeretne. Panaszkodhatsz neki, ordibálhatsz vele, de akkor is örökké fog szeretni.

Ezt a biblikus hozzáállást láthatod Jeremiás életében is a Jeremiás siralmai 3:19-24-ben. Jeremiás egyszer csak már nem a saját fájdalmára kezd el figyelni: "A fájdalmam és a hontalanságom gondolata keserű méreg. Folyton erre gondolok és a lelkem depressziós." (TEV). Jeremiást felemésztette a körülötte történt pusztítás; ez töltötte meg a gondolatait és tette elkeseredetté, depresszióssá.

Ha megakarod változtatni az életed, változtatnod kell a gondolataidon. Ez tette tehát Jeremiás is. Láthatjuk a szellemi változást a következő versben: "A remény visszatért, amikor eszembe jutott ez az egy dolog: a nem halványuló szeretete és kegyelme még mindig árad, friss mint a reggel, biztos mint a napsütés. Az Úr az egyetlen amim van és benne reménykedem."

Isten szeret téged. Ő nem egy kiengesztelhetetlen szigorú szülő. Ő nem egy elszúrt, tökéletlen szülő gyengeségekkel és hibákkal. Ő Isten - az örökkévaló, mindentudó, hibátlan Isten, aki azért teremtett téged, hogy szeressen és sose hagyjon el.

Szóval, amikor úgy érzed, hogy minden elveszett, ne arra koncentrálj, hogy mi veszett el, hanem kezdj el arra összpontosítani, ami megmaradt: Isten és az ő feléd irányuló szeretete.

Beszéljetek róla:
- Milyen módokon láttad megnyilvánulni Isten szeretetét és kegyelmét az életedben?
- Mi az a néhány gyakorlati lépés, amivel segíteni tudsz a gondolataid megváltoztatásán, hogy Isten szeretetére összpontosíts?
- Mit gondolsz, miért engedi Isten, hogy átessünk veszteségeken és fájdalmakon?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015. 07. 18.)

Szólj hozzá!

Hogyan viselkedsz a csalódást okozó emberekkel?

2015. július 24. 03:00 - Florabell

„Testvéreim, ha valaki közületek valamit rosszul tesz, ti, akik szellemi emberek vagytok, menjetek oda hozzá, és gyengéden segítsétek őt, hogy helyrehozhassa. De vigyázzatok, mert a bűn titeket is megkísérthet." (Galata 6,1 NCV fordítás)

Bárkivel is találkozol életed során, valamiben csalódást fog okozni. Hogy miért? Mert senki nem tökéletes.

Szóval hogy reagálsz a csalódást okozókra? Mi a szeretet válasza, ha az emberek csalódást okoznak?

A Biblia a Galata 6,1-ben azt mondja "Testvéreim, ha valaki közületek valamit rosszul tesz, ti, akik szellemi emberek vagytok, menjetek oda hozzá, és gyengéden segítsétek őt, hogy helyrehozhassa. De vigyázzatok, mert a bűn titeket is megkísérthet." (NCV fordítás)

A szeretetteljes válasz a csalódást okozókra a gyengédség, nem pedig az ítélkezés.

Hogyan folytathatsz le kemény beszélgetéseket gyengéden? Hogyan konfrontálódsz a szeretteiddel, amikor látod, hogy valami olyasmit tesznek, amit nem kellene? A Biblia azt tanítja, hogy gyengéden és tiszteletteljesen bánjunk egymással, ne legyünk durvák, kíméletlenek és utálatosak.

Itt egy rövid egyenlet, hogy könnyen megjegyezhesd: Az igazság  + Durvaság = Helytelen.

Nem számít, hogy igazad van. Ha durva vagy, senkit nem érdekel, mit akarsz mondani. Egyszerűen felhúzzák a védőpajzsot! Gyengédnek és szeretetteljesnek kell lenned, ha meg akarod értetni magad valakivel, aki csalódást okozott neked.

A Példabeszédek 15,4-ben az áll: "A kedves szavak az élet fája, de a hamis nyelv összetöri a lelket" (NLT fordítás, második kiadás)

Mindig eldönthetjük, hogyan beszélünk valakivel - és ez különösen igaz a gyerekeinkre. Tudod, milyen mélyen megsebezhetnek egy gyereket a szavak? Évekig tartó sebet okozhatnak. A Biblia szerint a kedves szavak viszont segítséget nyújtanak és gyógyulást hoznak. Ha a gyerekeid valamit elrontanak, ne kapj a lehetőségen, hogy elmondhasd, milyennek is látod őket abban a pillanatban. Adj nekik perspektívát, hogy milyenné válhatnak a dolgok! Szavaid legyenek az élet, az egészség és a remény szavai, ne pedig a kíméletlen ítélkezésé! Légy gyengéd!

Ugyanez igaz a házasságra is. Hány házassági konfliktust elkerülhetnénk, ha vennénk egy levegőt, és gyengéd, kedves szavakat használnánk, nem pedig gonoszakat és kíméletleneket! Meg kell tanulnunk, hogyan legyünk nagyvonalúak egymással, hogyan beszéljünk és reagáljunk le dolgokat gyengéden és kedvesen.

Beszéljetek róla:

  • Találj ki egy módszert, ami segít abban, hogy gondolkozni tudj, mielőtt beszélsz, hogy kedvesen és ne ítélkezően szólalj meg!
  • Hogyan fejleszthető a kedves lelkület?
  • Mit jelent az, hogy perspektívát adsz a gyermekeidnek, megmutatva, hogy milyenné válhatnak a dolgok? Hogyan gyakorolhatod ezt a személyes életedben?


*(Daily Hope by Rick Warren,  2015. 07.17.)

2 komment

Amiért az akadékoskodás soha nem megoldás

2015. július 23. 03:00 - mintyovanviki

"A bölcs, érett ember megértő. Minél kedvesebbek a szavai, annál meggyőzőbb." (Példabeszédek 16:21 TEV fordítás)

Észrevetted mennyi „nehéz” ember él a világon? Érezted már néha, hogy foglalkoznod kellene néhányukkal?

Tudod milyen faragatlanságok idegesítenek a legjobban? Például az, amikor felhív valaki és megkérdezi a telefonban: „Kivel beszélek?” vagy például azok az emberek, akik tiszta erőből nyomják a dudájukat a dugóban. Vagy azok az emberek, akik az boltban betolakodnak elém a sorba. Vagy akár azok az emberek, akik beállnak az orrom előtt az általam kiszemelt parkolóhelyre.

A listát a végtelenségig folytathatnám és biztos vagyok benne, hogy Te is tudnál ilyeneket mondani. Szóval, hogyan tudunk szeretettel válaszolni a „nehéz” embereknek?

A Példabeszédek 16:21 azt mondja: „A bölcs, érett ember megértő. Minél kedvesebbek a szavai, annál meggyőzőbb.”

Minél kedvesebb vagy, annál meggyőzőbb vagy. Ugyanakkor soha nem leszel meggyőző, ha nyers vagy.

Ahogyan tálalod a mondanivalódat meghatározza azt, ahogyan fogadják majd tőled. Ha valamit támadólag mondasz, akkor védekezéssel fogják fogadni. Ezért a szeretetnek kell a szavaidon átsugároznia. A szeretet őszinte, de egyben tapintatos is.

A tapintat és a hangnem mindig együtt jár. Nem csak az számít, amit mondasz, hanem ahogyan mondod. Mondhatsz valami nagyon „nehéz” dolgot valakinek, de ha ezt a megfelelő hangnemben teszed – egy szeretetteljes hangnemben – sokkal jobban fogja fogadni a másik fél.

Egy szeretetteljes válasz egy „nehéz” embernek megköveteli tőled, hogy kedves és tapintatos legyél. Ha alá akarsz kerülni akkor harcolj vele. Ha ki akarsz vele egyezni, akkor egyezkedj. De ha Jézus szavaival szeretnél válaszolni neki, mutasd ki a kimondott szavaiddal az adott ember felé.

Beszéljetek róla:

  • Emlékszel olyan esetre, amikor el kellett menned valaki mellől, hogy ne sértsen meg téged? Hogyan kellene ebben a helyzetben válaszolni Isten szerint?
  • Kivel szemben akadékoskodtál, hogy érvényesítsd az akaratodat? Mi lett az eredmény?
  • Szeretnéd, ha bölcs szívű, érett emberként ismernének? Mit kellene változtatnod az emberekkel való kommunikációdon?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.07.16.)

Szólj hozzá!

Milyen viselkedést vár el Isten tőled azok felé, akik bántottak?

2015. július 22. 03:00 - magyarosijulia

„A gyülőlet bajt kavar, de a szeretet minden sértést megbocsát.” (Péld 10,12 TEV fordítás)

Lehet, hogy gyerekként bántott egy felnőtt – egy tanár, egy családtag, lehet éppen a szüleid. A Biblia azt mondja, súlyos ítélete lesz a gyermekbántalmazásnak, a gyerekek elhanyagolásának és magárahagyásnak; egy nap Isten kiegyenlíti a számlát. Amikor Isten azt kéri, hogy tiszteld apádat és anyádat, nem azt várja, hogy tiszteld a bűneiket, az önzőségüket vagy a szegényes döntéseiket. Ő nem azt kéri, hogy figyelmen kívül hagyd az életedben levő fájdalmakat, és boldog arcot vágj, megjátszva, hogy minden nagyszerű.

Akkor mit vár el Isten? Hogyan kérheti, hogy szeresd azokat a romboló embereket, akik bántottak?

Isten nem várja el, hogy figyelmen kívül hagyd, hogy megszépítsd, letagadd, visszafojtsd vagy mentegesd azokat akik bántottak.

Isten nem azt akarja, hogy színészkedj, hanem, hogy szembenézz, mert addig nem tudsz megbocsátani, amíg nem szembesülsz a fájdalmaddal. Le kell állnod a futásból és a hibáztatásból.

Hogyha azzá a szerető nővé vagy férfivá válsz, akivé Isten akar látni, foglalkoznod kell azzal a rombolással, amit valaki a múltadban okozott. Hogyha még mindig haragszol a szüleidre, vagy bárki másra, még mindig megengeded neki, hogy irányítson.

Ne engedd meg többé! Szembe kell nézned a haraggal! Számolnod kell vele, mielőtt meg tudnád bocsátani.

A Péld 10,12-ben ez mondja: „A gyülőlet bajt kavar, de a szeretet minden sértést megbocsát.” (TEV fordítás).

Nem tudom kinek kell megbocsátanod, de azt tudom, hogy ma ennek a napja! A szeretet elengedi és megbocsátja. Azért, mert megérdemlik? Nem, hanem azért, mert Isten is így tett veled, és ez a szabadság egyetlen útja.

 Beszéljetek róla:

  • Melyek azok a sérelmek, amelyekhez még mindig ragaszkodsz?
  • Milyen hatása van az életedre, ha megbocsátasz valakinek? Hogyan változtat meg téged?
  • Hogyan tudsz tisztelni valakit, aki bántott a múltban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.07.15)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása