Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Milyen csatornákon szólhat hozzád Isten?

2015. augusztus 09. 03:00 - sema22

" Az Úr igenis szól - egyszer így, máskor úgy - bár az emberek talán nem értik. (Jób 33: 14, NCV fordítás)"

 Sokan úgy gondolják, hogy túl elfoglaltak ahhoz, hogy meghallják, amit Isten mond. De időt kell szánnunk, hogy ráhangolódjunk és meghalljuk, mert Isten szól hozzánk. A Jób 33:14 azt mondja, "Az Úr igenis szól - egyszer így, máskor úgy - bár az emberek talán nem értik." (NCV ford.)

A kérdés az, hogyan tudjuk megérteni, ráhangolódni és meghallani Isten hangját.

Isten a következő négy csatornát használhatja:

1. Isten a Biblián keresztül beszél hozzád. A Biblia az életed kézikönyve. Megmutatja, mi a helyes lépés, amit tenned kell. Ezért kell minden nap olvasnod Isten Igéjét. Ha nem töltesz időt Istennel minden nap, és nem olvasod a Bibliát, akkor Isten számára "foglaltat jelez a vonalad", amikor Ő beszélni akar veled.  Folyamatosan kapcsolatot kell tartanod Istennel; azt pedig, hogy mi az Ő akarata, Isten Igéjéből tudjuk meg.

2. Isten egy tanításon keresztül szól hozzánk. Előfordult már veled, hogy istentiszteleten ültél, és amit a pásztor mondott, olyan volt, mintha közvetlenül Isten szólt volna hozzád? Egyetlen tanító vagy prédikátor se tudhatja pontosan, hogy kinek mi az egyéni szüksége. De Isten tudja. Így aztán minden Istentisztelet előtt így szoktam imádkozni: "Istenem, te ismered az embereket és hogy mire van szükségük. Add, hogy a helyes szavakat tudjam mondani." És valahogy Isten tudja használni a tanításaimat, illetve más pásztorok tanításait arra, hogy azt mondjuk, amire szüksége van azoknak, akik hallgatják.  

3. Isten benyomások által is tud szólni. Ezzel kapcsolatban két véglet van. Az egyik a racionalista ember, aki azt mondja, hogy egy benyomás nem lehet Istentől, és mindennek logikusnak kell lennie. A másik  véglet az, amikor valaki abban hisz, hogy minden benyomás Istentől van. Nekünk a középutat kell választanunk, és tudnunk kell, hogy a bennünket ért benyomás akkor van Istentől, ha az Isten Igéjével összhangban van. 

4. Isten szól hozzánk a körülményeinken keresztül. Ha értelmes és gyümölcsöző életet akarunk élni, akkor Isten folyamatosan korrigálni fogja az irányt, amerre haladunk, és ehhez az életünkben lévő körülményeket használja fel.

Ha elkezdesz odafigyelni arra, hogy mit mond Isten a körülményeken, a benyomásokon, a tanításokon és a Biblián keresztül, akkor Isten néha olyan utakra is vezet majd, amiket nem értesz. De tarts ki! Istent követni nem mindig könnyű, de olyan sok áldást fog hozni az életedben, amit elképzelni se tudsz. 

 Beszéljetek róla: 

  • Mikor használta Isten valamelyik csatornát a négy közül, hogy elmondja, mi az Ő akarata az életedre vonatkozóan?
  • Mit gondolsz, hogyan szeretné Isten, hogy ellenőrizd, hogy egy benyomás Őtőle van-e?
  • Hogyan kell változtatnod a körülményekhez való hozzáállásodon, hogy Isten azokon keresztül is tudjon szólni hozzád?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 08. 02.)

 

 

Szólj hozzá!

Ha meg akarod tudni, mi Isten akarata...

2015. augusztus 08. 03:00 - gyanus

"Ha szeretnéd tudni, hogy Isten mit szeretne, hogy tegyél, kérdezd meg Őt, és örömmel elmondja majd, mert mindig kész arra, hogy bőségesen adjon bölcsességet mindenkinek, aki kéri tőle." (Jakab 1:5, NIV fordítás)

Ha szeretnéd tudni Isten akaratát, akkor tedd ezt:

1. Ismerd be, hogy irányításra van szükséged. Nem szeretjük bevallani, ha nem tudjuk, mit tegyünk. Főleg a férfiak nem! A természetünk nem olyan, hogy azt mondjuk, "eltévedtem", és aztán útbaigazítást kérjünk. Ezért van az, hogy amikor Isten akaratát szeretnénk megtudni, igazi bátorságra van szükségünk ahhoz, hogy bevalljuk, nem tudjuk, mit tegyünk, és szükségünk van irányításra. A Zsoltárok 25:9 azt mondja,"Ő útmutatást ad az alázatosoknak a helyes dologgal kapcsolatban, és megmutatja nekik az Ő útját" (NIV ford.). Ha nagyképű vagy és azt gondolod, hogy te mindent tudsz, Isten azt fogja mondani, "Rendben, akkor csak nyugodtan csináld a dolgokat, ahogy akarod!" Egyes emberektől néha ezt hallom: "Keresztény vagyok 20 éve, és még sosem éreztem, hogy Isten vezetne." Mi erre a válaszom? Az, hogy talán azért, mert sosem ismerted be, hogy szükséged van rá. Dolgozni mész, és úgy gondolod, tudod, mit kell tenned, nem is kell ezért imádkoznod. A pénzügyeiddel kapcsolatban is állandóan döntéseket hozol anélkül, hogy imádkoznál előtte. Terveket készítesz a nyaralásról, ima nélkül. Döntéseket hozol a karrieredet illetően, ezt is ima nélkül. Ha egyedülálló vagy, elhívsz valakit randizni anélkül, hogy imádkoznál ezzel kapcsolatban. Úgy gondolod, tudod, mit kell tenned.... Pedig talán meg kellene állnod és be kellene ismerned, hogy útmutatásra van szükséged. Mert ez az első lépés ahhoz, hogy megtudd Isten akaratát az életedre. 

2. Kérd Istent hittel, hogy adjon útmutatást. A Biblia azt mondja a Jakab 1:5-6-ban: "Ha szeretnéd tudni, hogy Isten mit szeretne, hogy tegyél, kérdezd meg Őt, és örömmel elmondja majd, mert mindig kész arra, hogy bőségesen adjon bölcsességet mindenkinek, aki kéri tőle; nem veszi azt zokon. De ha kéred Őt, biztos légy abban, hogy tényleg várod, hogy elmondja, mert a kételkedő elme olyan változékony, mint a tenger hulláma, amit ide-oda visz a szél." (TLB ford.) Vedd észre, hogy két kulcsa van annak, hogy legyen bölcsességed és tudd Isten akaratát. Először is, a megfelelő személyt kell megkérdezned: Istent. Nem a manikűrösödet, a bárpultost vagy egy "megbízható" tekintélynek számító talk-show vezetőjét. Istent kell megkérdezned, mert Ő a megfelelő személy! A másik fontos dolog pedig az, hogy megfelelő hozzáállással kell kérned Istent: számítanod kell arra, hogy Ő válaszol. Kérted valaha Istent, hogy vezessen téged, de mégsem számítottál rá, hogy megteszi? Biztosan előfordult már ilyen. Ezért nem kaptál tőle választ. Úgy kell kérned, hogy számítasz rá, hogy Ő válaszol. Isten tiszteli a hitet, és megígéri, hogy ad bölcsességet neked az életed következő lépéséhez.

Beszéljetek róla

  • Milyen nagy döntéseket hoztál az életedben mostanában? Honnan tudtad, hogy az Isten akarata? Milyen kihatással volt a döntésedre az, hogy imádkoztál?
  • Kihez fordulsz, amikor segítségre van szükséged ahhoz, hogy tudd, mi Isten akarata? Hogyan próbál meg az a személy Isten Igéje és az ima felé orientálni téged?
  • Mit gondolsz, Isten miért akarja, hogy várakozással teli hozzáállással imádkozzunk? 

 

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.01.)

 

 

Szólj hozzá!

Miért nem mondja meg Isten, mi a következő lépés?

2015. augusztus 07. 03:00 - Florabell

"Ha ígéretet teszel Istennek, ne halogasd a véghezvitelét, mert Isten nem leli kedvét a bolondokban." (Prédikátor 5,4 NLT fordítás)

Már nagyon sok mindent tudsz arról, mit szeretne Isten az életeddel. Miért nem kezdesz hozzá? Isten nem fogja megmutatni neked a második lépést azelőtt, hogy megtennéd az elsőt. Közületek néhányan azt mondogatják, "szeretném tudni, mi Isten akarata a házasságomra/munkámra nézve". Isten ezt mondja: "Kezdjük az alapoknál. Olvasod a Bibliát? Tagja vagy egy kis keresztény csoportnak? Befizeted a tizedet? Beszélgetsz velem?" El kell kezdened megtenni azt, amiről már tudod, hogy Isten akarata az életedben.

Szóval mi az, amiről már tudod, hogy meg kell tenned, de még mindig nem tetted meg? Mi a következő lépésed?

Talán már több mint egy éve jársz egy gyülekezetbe, de lehet, hogy itt az ideje, hogy tag legyél...Talán már imádkozol a bemerítkezéseddel kapcsolatban, de lehet, hogy itt az ideje, hogy beírd az időpontot a naptáradba! Talán egy kis keresztény csoportot keresel éppen, akikkel rendszeresen összejöhetnétek, de lehet, hogy a te otthonodban kellene indítani egy ilyen kis csoportot... Lehet, hogy Isten már megmutatta neked, milyen ajándékaid és adottságaid vannak, de talán itt az ideje, hogy elkezdj velük szolgálni mások felé...

Hagyod, hogy elteljen a következő hét vagy a következő év anélkül, hogy elkezdenéd megtenni, amit Isten már megmutatott neked? Mire vársz?

A Prédikátor 5,4-ben ezt olvassuk: "Ha ígéretet teszel Istennek, ne halogasd a véghezvitelét, mert Isten nem leli kedvét a bolondokban" (NLT fordítás). Ne halogasd a dolgokat. Tedd meg, amiről tudod, hogy meg kell tenned.

Mondd el ma ezt az imát: "Uram, szükségem van a vezetésedre és útmutatásodra az életemben. Hittel kérem Tőled, hogy mutasd meg az irányt, hogy merre menjek. Segíts, hogy meghalljam a válaszodat, hogy ne legyek túl elfoglalt ahhoz, hogy meghalljam, amit mondasz. Atyám, amikor nem értem, amit mondasz, kérlek, segíts, hogy bízzak benned, és megértsem azt, hogy a te utad a javamra van. Uram, mi a következő lépés? Kérlek, segíts, hogy meg tudjam tenni azt, amit már tudok, hogy tennem kell. Kérlek, segíts, hogy ne legyek frusztrált, hogy ne féljek, és hogy tudjak benned bízni. Jézus nevében kérlek. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.07.31.)

1 komment

Három hiba, amelyet elkövethetsz, amikor Isten akaratát keresed

2015. augusztus 06. 03:00 - mintyovanviki

„Az Úr irányítja az embernek a lépteit…Ha elesik is, nem marad fekve, mert az Úr kézen fogja.” (Zsolt 37,23a-24 NASB fordítás)

Lehet, hogy most azt gondolod, hogy zsákutcába futott az életed. „Soha nem fogunk kikeveredni az adósságból! Soha nem lesz gyermekem. Az álmaim soha nem válnak valóra. Hogy fognak valaha is kialakulni a dolgaim?”

Lehet, hogy most minden sötétnek látszik, úgy érezed, hogy vereséget szenvedtél, és minden olyan rejtélyes. De egy napon mindent az örökkévalóság világosságában fogsz látni és megérted, hogyan illeszkedtek ezek a dolgok Isten tervébe. De addig is íme három hiba, amelyet érdemes elkerülnöd, amikor Isten akaratát keresed. Ezek segíteni fognak neked abban, hogy bízz Benne még akkor is, amikor nem érted.

  1. Ne légy fatalista! A fatalizmus eszméje – hogy minden, ami körülötted történik Isten akarata – önsajnálathoz vezet. Ez okozza azt, hogy Istent hibáztatunk minden rosszért, ami az életünkben történik ahelyett, hogy felvállalnánk a felelősséget, hogy mi magunk okoztuk a problémát. Másrészt a fatalizmus passzivitáshoz vezet. Arra késztet, hogy azt gondoljuk: „Várok Istenre, hogy találjon nekem  feleséget.” vagy „Várok Istenre, hogy munkát találjon nekem.” Isten azonban azt mondja: „Adtam neked józan észt! Adtam neked két lábat! Gyerünk és tégy magadért!”
  2. Ne légy nyugtalan! Ha megpróbálsz mindent kiszámítani az életedben, akkor nagyon nyugtalan leszel. Néha, amikor azt teszed, amiről azt gondolod, hogy Isten akarata – nem sikerül. „Azt gondoltam, Isten vezetett engem, hogy ezt az üzletet elindítsam és mégsem sikerült.”
    És mit teszel akkor, amikor nem jön válasz? Kitartóan bízol Istenben tudva, hogy minden körülményben a jellemedet formálja és jó terve van számodra.
  3. Ne félj! Mi van a félelem mögött? A fő probléma az, hogy kételkedsz Isten szeretetében. A Biblia azt mondja: „A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet.” (1János 4,18a). Mindig bajba keveredünk, amikor kételkedni kezdünk Isten szeretetében. Mivel nem bízunk Benne, ezért nem engedelmeskedünk Neki.

A Zsoltárok 37:23-24 ezt mondja: „Az Úr irányítja az embernek a lépteit…Ha elesik is, nem marad fekve, mert az Úr kézen fogja.” (NASB fordítás).

Isten akarata a szeretet megnyilvánulása. Amikor nem érted, hogy mit tesz Isten, légy türelmes. Isten tudja, mi a legjobb neked. Te nem láthatod a végeredményt, de Ő igen. Isten útja lehet a fájdalom útja, de minden késedelem, nehézség és probléma a jellemedet formálja.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan válaszolnál erre a kérdésre: „Miért történnek rossz dolgok a jó emberekkel?”
  • Mit vársz Istentől, hogy megtegyen az életedben? Mit gondolsz, Ő mit vár tőled, hogy megtegyél?
  • Szerinted mit jelent, hogy Isten akarata a szeretet megnyilvánulása?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.07.30)

Szólj hozzá!

Hogyan tudhatod meg Isten akaratát?

2015. augusztus 05. 03:00 - magyarosijulia

„Isten … meghívott erre a csodálatos barátságra a Fiával, Krisztussal, a mi Urunkkal.” (1 Korinthus 1:9,  TLB fordítás)

 

Isten nem játszik veled. Azt szeretné, hogy megértsd az akaratát, a célját és az életeddel való tervét.

Lehet azt mondod, hogy "Azt akarom, hogy Isten vezessen, de még mindig összezavarodok, nem tudom, hogy mit tegyek." Legtöbbször az a gond, hogy nem a megfelelő dologra nézünk: szükséges, hogy tudjuk, hogy mit keresünk, ahhoz, hogy megtaláljuk azt.

Tehát, mi az Isten akarata?

  1. Isten akarata nem egy érzés.

Sokan közületek érzéseket keresnek, vagy egy természetfeletti jelet. Arra vágynak, hogy Isten megpengesse a szívük húrjait, hogy pontosan megtudják, mit kell tenniük.

A gond az, hogy az érzések megbízhatatlanok, és sokszor a rossz irányba fognak vezetni. Az érzéseket okozhatja a fáradtság, a hormonok vagy azok az események, amelyeket épp megatapasztaltunk. A Jeremiás 17:9-ben azt olvassuk, hogy „Csalárdabb a szív mindennél…”. Még a saját szívünk is becsaphat. Az ördög is tud érzéseket ébreszteni bennünk. Hogyha az érzéseimre hallgattam volna, sosem házasodtam volna meg, hiszen az esküvőnk előtti napon az érzéseim azt diktálták, hogy szaladjak el. De ez nem Isten akarata volt, hanem a félelem!

Sose érzésekre várj, amikor az Isten életedre vonatkozó tervét akarod megtudni.

  1. Isten akarata nem egy képlet.

A mi kultúránkban mindent könnyűnek akarunk. Azt akarjuk, hogy a dolgok egyszerűen működjenek képletszerűen, és azonnali változás történjen az életünkben. Egy lépésről-lépésre szóló útmutatást akarunk.

Ám van egy gond ezzel a megközelítéssel: nem csúszhat be egy hiba sem. Hogyha Isten akarata egy recept, mi történik, ha kimarad egy hozzávaló? Hogyha kimarad a sütőpor a receptből, meglátjuk a különbséget egy szülinapi torta és egy palacsinta között. Mi történik, ha „52 lépés, hogy megtudd Isten akaratát” című listából kimarad a 37. lépés?

Isten akarata nem egy zárt rendszer, hanem dinamikus. Nem mindig A vagy B választás létezik. Valójában, a legtöbb esetben A-tól Z-ig tart a választási lehetőségek sora, és bármelyik helyes lenne. A döntés a miénk. Miért teremtett volna Isten agyat nekünk, ha azt akarná, hogy ne használjuk? Megengedi, hogy döntsünk, és ad második esélyt is.

Hogyha Isten akarata nem egy érzés, és nem egy recept, akkor micsoda?

  1. Isten akarata személyes kapcsolat.

A Biblia azt írja 1 Korinthus 1:9-ben, hogy „Isten … meghívott erre a csodálatos barátságra a Fiával, Krisztussal, a mi Urunkkal.” (TLB fordítás)

Nagyon keveset ír a Biblia arról, hogy milyen módon tudhatjuk meg Isten akaratát, de annál több, száz meg száz igevers szól a Jézus Krisztussal való szeretetkapcsolat kialakításáról. Miért? Mert Isten akarata a Vele való személyes kapcsolat.

Minél jobban megismered Istent, annál kevesebb zavarodottság lesz benned az akaratát illetően. Ismerd meg Istent, és minden más másodlagossá válik.

Beszéljetek róla:

  • Mit szeretne Isten, hogy tegyél, ha olyan érzésed támad, ami szerinted Isten akaratáról szól?
  • Szerinted miért engedi meg Isten, hogy mi döntsünk, sőt hibázzunk is, amikor az akaratát keressük?
  • Hogyan ismerhetjük meg még jobban Istent?

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2015.07.29)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása