Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A száj egy erőteljes eszköz, használd óvatosan!

2015. augusztus 23. 03:00 - Habakuk

"Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják." (Ef 4,29)

Isten azt akarja, hogy a beszédünk építsen másokat. Az Efézus 4:29-ben ezt írja: "Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják."

Néha a szavaink olyanok mint egy nagykalapács. Elhajítjuk őket gondolkodás nélkül, és amikor hirtelen körbetekintünk, nem látunk mást, csak egy halom romot a kapcsolatainkban. Amikor meggondolatlanul hajigálod a szavaidat és megsérted az embereket, akkor a kapcsolataid szenvedni fognak.

Az egyik ok, amiért nem építésre használjuk a szavainkat, hogy nem vagyunk tudatában, hogy milyen hatalma  van ennek az eszköznek – a szánknak és a szavaknak, amit Isten adott nekünk. Mindenfélét mondunk gondolkodás nélkül, amire az emberek emlékeznek. Bizonyos dolgokra, amiket meggondolatlanul mondtak neked, – akár az általános iskolában, főiskolán vagy az első munkanapodon –, még mindig emlékszel. Ennyire hatalmasak a szavak! Tehát amikor a szádra jönnek a szavak, gondolkodj el ezek hatalmáról és óvatosan bánj velük.

Egyszer a garázsban a kezembe vettem az elektromos fűrész használati utasítását. Amíg olvastam az utasításokat, lenyűgözött, hogy mennyire kapcsolódik ez egy másik erős eszköz használatához, amit Isten adott nekünk: a szájhoz. Az utasítások a következők voltak:

  1. Ismerd meg az eszközöd.
  2. Tartsd őrzött helyen.
  3. Légy óvatos vele gyermekek között.
  4. Csomagold el, ha nincs használatban.
  5. Vigyázz a túlhasználattal.
  6. Ne használd robbanékony környezetben.

Hogyan használhatjuk a szánkat óvatosabban, mások építésére, és hogy ne sértsünk meg másokat?

  1. Hagyjuk abba a mentegetőzést. Ne mondjuk, hogy: Nem így értettem, igazából nem ezt akartam mondani... vagy Csak épp felment a cukrom.... Vedd észre, hogy amit mondasz, hatással van a körülötted lévőkre.
  2. Beszélj kevesebbet. Rendszeresen bajba kerülünk amiatt, hogy nem tudjuk, mikor kell csöndben maradni. Ha ez egy erőteljes eszköz, nem kellene túl sokat használni, igaz?
  3. Figyelj többet. Ha többet figyelsz, jobban megérted az emberek szükségleteit.
  4. Kezdj el építeni. Legyen ez az első gondolatod: Vajon mire van szüksége annak a személynek? Hogyan használhatom a szavaimat bátorításra, hogy épüljön belőlük? Mit tudok neki mondani, hogy változást hozzon az életében?

Beszéljetek róla:

  • Miért kell különösen odafigyeljünk a beszédünkre egy „robbanékony környezetben”?
  • Mit tudsz gyakorolni a kapcsolataidban, ami segít kevesebbet beszélni és többet hallgatni?
  • Melyik igeverseket tanulhatod meg, amelyek segítenek az igazságot mondani és másokat bátorítani?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.16.)

Szólj hozzá!

A világ nem körülötted forog

2015. augusztus 22. 03:00 - torokaron

„Mások javát is nézzétek, ne csak a magatokét.” (Filippi 2:4, TEV fordítás)

Van egy régi kínai bölcsesség, amely úgy szól, hogy „Próbálj te másokat megérteni, mielőtt azt akarnád, hogy téged megértsenek.” A Biblia is beszél erről: „Mások javát is nézzétek, ne csak a magatokét.” (Filippi 2:4, TEV fordítás)

Ez egy olyan igevers, ami nagyon ellentmond a mai társadalomnak. A társadalom arra biztat minket, hogy először magunkra gondoljunk. Természetünknél fogva nem igazán gondolunk más emberekre, ez valami olyan, amit meg kell tanulnunk csinálni. Természetszerűleg a mi szükségleteinkre, vágyainkra, céljainkra és ambícióinkra figyelünk. Ennek eredményeképpen több millió elszigetelt embert kapunk, mert ők mindannyian először magukra gondolnak, nem pedig valaki más szükségére.

Legutóbbi, körülbelül két órás televízió nézésem során három olyan reklámot is láttam, aminek a mondanivalója arra épült, hogy „Megérdemled.” „Vedd meg ezt a sampont, mert megérdemled!” „Vedd meg ezt a drága kocsit, mert te megérdemled azt!” Azt sugallják ezek, hogy mi vagyunk a legnagyobb érték az életünkben.

Hadd mondjak el két nagyon alapvető igazságot az életről. Először is, a világ nem körülötted forog. Isten szemében te egy nagyon különleges teremtény vagy, akivel Neki célja van, de a világ nem körülötted forog. Ha meg szeretnéd tudni, hogy mennyire hiányoznál a társadalomnak, akkor dugd csak be a kezedet egy vödör vízbe és utána húzd ki onnan: nézd csak meg, miféle lyukat hagytál magad után. Meglehetősen gyorsan feltöltődik!

A második igazság pedig ez: Isten megígérte, hogy ha azzal törődsz, hogy más emberek igényeit betöltsd, akkor ő betölti a te igényeidet. Miért? Azért, mert ő meg szeretne tanítani téged, hogyan legyél önzetlen. Azt szeretné, hogy megtanulnál annyira szerető és nagylelkű lenni, mint amilyen ő volt. Az, hogy előzékeny vagy úgy nyilvánul meg, hogy elengedned mások hibáit és nem várnod tőlük, hogy tökéletesek legyenek (Kolossé 3:13). Te sem vagy tökéletes, miért is követelnéd meg ezt bárki mástól?

A Példabeszédek 17:9-ben azt olvassuk, hogy „A szeretet elfelejti a hibákat” (TLB fordítás). Amikor valakivel kapcsolatot alakítasz ki, akkor nem kell úgy tenned, mintha nem látnád a másiknak a hibáit. Egyszerűen csak úgy kell döntened, hogy figyelmen kívül hagyod azokat. Az igazi barátok jó felejtők. Ők nem bedörzsölik a hibákat, hanem éppen kidörzsölik azokat az emlékezetükből. Hiszen sokkal inkább érdekli őket a másik ember szüksége.

Beszéljetek róla

  • Mik azok a dolgok, amik miatt inkább magadra fókuszálsz, ahelyett, hogy másokra koncentrálnál?
  • Szerinted Isten miért szeretné azt, hogy egyre inkább olyanok legyünk, mint Ő?
  • Mi a különbség aközött, ha valakinek figyelmen kívül hagyjuk a hibáit és ha valakit felelősségre vonunk?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.15.)

Szólj hozzá!

Három dolog, amit a félelem a kapcsolatokkal tesz

2015. augusztus 21. 03:00 - sema22

"A Szentlélekre, az Isten ajándéka az, hogy ne féljünk az emberektől, hanem, hogy bölcsek és erősek legyünk, szeressük őket, és élvezzük a társaságukat." ( 2 Timóteus 1:7, TLB fordítás) 

Ha kapcsolatba akarsz kerülni valakivel, hajlandó kell legyél arra, hogy megteszed az első lépést. Ez sokszor bátorságot követel. Miért? Mert a félelem tartja távol az embereket. Amikor tele vagyunk félelemmel és feszültséggel, nem tudunk másokhoz közel kerülni. Valójában visszakozunk. Félünk, hogy visszautasítanak, manipulálnak, megsebeznek, megbántanak, kihasználnak. Ezek a félelmek mind elősegítik az elszigetelődést. 

Ezen félelem az emberiséggel egyidős. Amikor Ádám és Éva bűnbe esett és Isten kereste őket, Ádám így szólt: "Féltem és elrejtőztem". Az emberek azóta is ezt teszik. Félünk, ezért elrejtőzünk. Elrejtjük a valós lényünket. Nem engedjük másoknak, hogy igazán megismerjenek, mert ha megteszik és nem tetszik nekik, amit látnak, akkor majd visszautasítanak minket. És ezért szerepet játszunk.

A félelem három borzalmas dolgot tehet a kapcsolatainkkal:

1. A félelem védekezővé tesz minket. Amikor az emberek rámutatnak a gyengeségeinkre, akkor mi visszavágunk és védekezünk. 

2. A félelem távolságtartóvá tesz. Nem engedjük másoknak, hogy közel kerüljenek hozzánk. Visszavonulunk, elrejtjük az érzelmeinket. 

3. A félelem követelőzővé tesz. Minél nagyobb bizonytalanságban érezzük magunkat, annál jobban akarjuk irányítani a dolgokat. Szeretnénk, ha a miénk lenne az utolsó szó. Szeretnénk dominálni. 

Tehát akkor honnan vehetsz bátorságot ahhoz, hogy megtedd az első lépést a kapcsolatteremtésben, hogy egy mélyebb szintre juthass?

Isten Lelkétől fogod ezt megkapni. A Bibliában azt olvassuk, hogy "A Szentlélekre, az Isten ajándéka az, hogy ne féljünk az emberektől, hanem, hogy bölcsek és erősek legyünk, szeressük őket, és élvezzük a társaságukat." (2 Timóteus 1:7, TLB fordítás)

Honnan tudod, hogy be vagy-e töltve Isten Lelkével? Bátrabb vagy a kapcsolataidban. Szereted az embereket, szeretsz velük lenni. Nem félsz tőlük, mert az életedben ott van Isten Lelke. A Biblia azt írja, hogy "Isten a szeretet" és "A teljes szeretet kiűzi a félelmet". Minél inkább jelen van Isten az életedben, annál kevésbé lesz benned félelem. 

Beszéljetek róla

  • Kivel kellene jobban elmélyíteni a kapcsolatodat? Imádkozz és kérd Istent, hogy adja meg a bátorságot az első lépés megtételéhez még ma. 
  • A kapcsolataidban milyen más nyilvánvaló jegyei vannak még a Szentlélek működésének?
  • Hogyan lehetne Isten még jobban jelen az életedben? Milyen gyakorlati lépést kell még ma megtenned?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.14.)

Szólj hozzá!

El kell fogadnunk Isten kegyelmét

2015. augusztus 20. 03:00 - gyanus

"A bűn fizetsége a halál, de Isten ingyen ajándéka az örök élet Jézus Krisztus, a mi Urunk által." (Róma 6:23, NLT fordítás)


A Bibliában, Róma 6:23-ban azt olvassuk, hogy "A bűn fizetsége a halál, de Isten ingyen ajándéka az örök élet Jézus Krisztus, a mi Urunk által." (NLT fordítás). Lehet, hogy azt mondod, hogy a kegyelem az az ajándék, amely folyamatosan ad. Amikor egyre jobban megismered Jézus Krisztust, az Ő kegyelmét és szeretetét, ez csak egyre jobb és jobb lesz. Rendelkezésünkre áll és kiterjed egészen az örökkévalóságig. A java még hátra van!

Milyen lesz a Menny? Találkozni fogsz azokkal a szeretteiddel, akik ismerik az Urat. Jutalmat kapsz a hitedért. Olyan munkakörrel bíznak majd meg, amelyet szeretsz csinálni. Megszabadulsz majd a fájdalomtól, depressziótól, kétségbeeséstől, szégyentől és bűntudattól, örvendezni és ünnepelni fogsz örökké. Micsoda ajánlat!

De kicsit cseles, mert el kell fogadnod.

Ha ma, amikor hazaérsz találnál egy ajándékot az asztalodon, de otthagynád a következő évig, kibontatlanul, az nagy butaság lenne. Az ajándékok értéktelenek, amíg azokat el nem fogadod. El kell fogadnod Isten kegyelmét az Ő Fián, Jézus Krisztuson keresztül.

Néhányatokat az tart vissza, hogy féltek az elutasítástól. Talán a szüleid elutasítottak. Lehet, hogy a barátod, vagy a barátnőd utasított el, és ez nagyon fájt. Vagy talán elutasított a testvéred, vagy a gyerekek a játszótéren. Lehetnek közöttetek, akik olyan módon lettek elutasítva, hogy férjük, feleségük elhagyta őket, bántó dolgokat vágott a fejükhöz, amikre még ma is emlékeznek.

De van egy valaki, aki sosem fog elutasítani, az Ő neve Jézus Krisztus. Jézus azt kéri tőled, hogy "Gyere haza." Előfordult mostanában, hogy a szégyen elárasztott? Megszabadulhatsz tőle ma. Minél jobban megérted Isten kegyelmét, annál jobban fogod szeretni Istent, és annál közelebb akarsz majd kerülni Jézushoz - mert majdnem lehetetlen, hogy ne szeress valakit, aki ennyire szeret.

Beszéljetek róla!

  • Hogyan kellene reagálnod Isten kegyelmére, ha azt ajándéknak tekinted?
  • Mi az a bűntudat, vagy szégyen, vagy keserűség a múltadból, ami visszatartott, vagy még most is visszatart attól, hogy elfogadd Isten kegyelmét? Átadtad már ezeket teljesen Istennek?
  • Mit jelent az, hogy "gyere haza" Istenhez?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.13.)

Szólj hozzá!

Isten kegyelme mindenkié

2015. augusztus 19. 03:00 - Florabell

"Az ígéret nemcsak azoké, akik Mózes törvénye szerint élnek, hanem mindenkié, aki hitben jár, ahogy Ábrahám is tette." (Róma 4:16, ICB fordítás)

 


Nem számít, hogy ki vagy, hogy mit tettél, Isten szeret téged, és hazavár. El akar árasztani a kegyelmével. Nagy ünneplést szeretne neked csapni visszatérésed alkalmából. 

A Róma 4:16-ban azt olvassuk, hogy "Az ígéret nemcsak azoké, akik Mózes törvénye szerint élnek, hanem mindenkié, aki hitben jár, ahogy Ábrahám is tette." (ICB fordítás)

Kik azok, akik "Mózes törvénye szerint élnek"? A zsidó nép, Izrael népe az ószövetségi időkben Mózes törvénye szerint élt. Ez az igevers azt mondja, hogy Isten kegyelme nemcsak a zsidók számára elérhető, akik Mózes törvényeit követik. A kegyelem elérhető mindazok számára, akik hitben járnak. 

Ez nagyon jó hír! Isten kegyelme nemcsak a zsidóknak szól, hanem nekünk mindannyiunknak. Mindannyian jöhetünk Istenhez: csak hinnünk kell az ő kegyelmében, amely fiában, Jézus Krisztusban lett nyilvánvaló.

A mindenkibe vajon beletartoznak az alacsony emberek is? Igen. Jelent ez egyaránt gazdag és szegény embereket? Igen. Vonatkozik politikusokra és kétkezi munkásokra is? Igen. A mindenkibe a világ összes országának lakosa beletartozik? Igen.

A mindenki mindenkit jelent. Isten kegyelme számodra is elérhető!

Nem értheted meg, hogy mit jelent Istennel kapcsolatban lenni addig, amíg meg nem érted, hogy mi a kegyelem. Kegyelem nélkül nem lehet kapcsolatod Istennel. Ez a kereszténység lelke. Ez a Krisztus-követésnek, a hívő létnek a lényege. Ne feledd: nem számít, hogy mit tettél, vagy, hogy ki vagy, Isten kegyelme számodra is elérhető.

Beszéljetek róla!

  • Szerinted miért okoz sok embernek nehézséget, hogy higgyen Isten kegyelmében?
  • Isten irántad való kegyelmének fényében hogyan kellene másokkal törődnöd, különös tekintettel azokra, akik nem érdemlik meg, hogy törődj velük?
  • Milyen hatással van a kegyelem arra, ahogy Istenhez közelítesz?

 
*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.08.12.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása