Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A hit előre köszönetet mond Istennek

2015. szeptember 13. 03:00 - Florabell

“Amikor imádkoztok, és kértek valamit, higgyétek, hogy már a tiétek, akkor meg is fogjátok kapni.” (Márk 11,24 TEV fordítás)

Nem az a hit, amikor elhisszük, hogy Isten képes valamit megtenni. Nem is az, amikor reméljük, hogy meg fog tenni valamit. A hit előre megköszöni Istennek, amit kapni fog.

Jézus azt mondta: “Amikor imádkoztok, és kértek valamit, higgyétek, hogy már a tiétek, akkor meg is fogjátok kapni.(Márk 11,24 TEV fordítás).

Most azt mondod: "Várj csak egy percet! Előre meg kell köszönnöm Istennek az áldást, mintha már megkaptam volna, hogy az enyém legyen?" Pontosan. Ha azután köszönöd meg, hogy megkaptad, az hálaadás. Ha előre megköszönöd, az a hit.

Ha adnék neked egy ezerdolláros csekket, vajon várnál a beváltásáig, hogy megköszönd? Nem, azonnal megköszönnéd. Pedig amíg be nem váltod, a pénz még nem a tiéd, a csekk igazából csak egy ígéret. Amikor odaadom a csekket, megköszönöd, és elhiszed, hogy megbízható vagyok, és hogy van fedezetem a bankban ezer dollárra. A hit előre köszönetet mond Istennek.

Én azt mondom: ha Isten elküld Moby Dickre vadászni csónakkal, jobb, ha magaddal viszed a mártást is, mert nagy halvacsorád lesz!

Jézus mondta: "A hitetek miatt meg fog történni" (Máté 9,29 NLT fordítás, második kiadás).

Beszéljetek róla:

  • Gondolj néhány szófordulatra, amelyeket gyakran használunk az imádságainkban. Vajon az Istenbe vetett hitünket tükrözik?
  • Hogyan változna a hozzáállásod és a perspektívád, ha valóban elhinnéd, hogy Isten mindent megad, amit Tőle kérsz?
  • Hogyan fejezheted ki ma Isten iránti hitedet a szavaiddal?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.09.06.)

Szólj hozzá!

Úgy mondd, ahogyan lehetne

2015. szeptember 12. 03:00 - mintyovanviki

"Isten oly bizonyossággal beszél a jövőbeli eseményekről, mintha azok már megtörténtek volna" . (Róma 4,17 TLB fordítás)


Hatalmas erő van a szavaidban. Hogyha hívő férfivé vagy nővé szeretnél válni, meg kell változtatnod ahogyan beszélsz. Ki kell mondanod bizonyos szavakat ahhoz, hogy később megtapasztalhasd.

Hívőként beszélni néha teljesen butaságnak, arroganciának, a valóságtól való teljes elrugaszkodásnak tűnhet azoknak az embereknek, akik nem értik a hitet. Ábrahám tudta ezt. Isten egy nap Abrámhoz fordult, és ezt mondta: "Nem nevezlek többé Abrámnak, hanem Ábrahám lesz a neved". Ábrahám jelentése: „sok nép atyja".

Egyetlen egy probléma volt csak: Ábrahám 99 éves volt és nem voltak gyermekei. Valószínűleg kegyetlenül kigúnyolták a neve miatt. De Isten azt mondja, hogy nem az emberek szerinti valóság világában élünk. Egy szellemi valóság világában élünk, és nem úgy látjuk a dolgokat, ahogy valójában léteznek, hanem ahogy lehetne, amilyenné válhatna, ahogyan Isten szeretné látni.

A Róma 4,17 azt mondja: "Isten olyan bizonyossággal beszél a jövőbeli eseményekről, mintha azok már megtörténtek volna." Ezt hívják hívő beszédnek. Mondd ki, hogy később megtapasztalhasd!

Legnagyobb szellemi ajándékom a hit ajándéka. Nem úgy mondom el a dolgokat, ahogyan vannak, hanem amilyenek lehetnének, amilyeneknek lenni kellene, ahogy Isten szeretné, hogy legyen.

Vannak olyan tanárok – közülük elég sokan jól ismertek –, akiknek az a feladata, hogy elmondják, milyen a világ. És elég sok rossz van a világban, ők pedig kritizálják és leírják ezt, és hajlamosak elég negatívak lenni, mert sok okuk van, hogy negatívak legyenek. Azt mondják: "Én csak a valóságot mondom el."

Ez egy módja, hogy hogyan csináljuk. De van egy jobb is ennél. Ne a valóságot mondd el! Mondd el azt, ahogyan az lehetne. Még senki nem változott meg attól, hogy elmondták nekik a valóságot. Az emberek csak védekező pozícióba helyezkednek tőle.

Például mondhatnád valakinek: „Pocsék apa vagy. Egyáltalán nem töltesz időt a gyermekeiddel, mert a karriered fontosabb számodra". De amikor megbélyegzel valakit, csak megerősíted azt. Ehelyett mondhatnád: „A nagyság lehetőségét látom benned. Ha átengeded Jézus Krisztusnak az életed irányítását, nem leszel tökéletes, de egy olyan istenfélő emberré válhatsz, akit a gyermekei csodálni fognak." Ez az a fajta beszéd, ami motivál a változásra!

Nem kell mindent nyers valójában elmondanod. Úgy mond el, ahogyan lehetne, ahogyan kéne lennie, ahogyan Isten szeretné, hogy legyen. Előlegezd meg és beszélj hittel!

Beszéljetek róla:

  • Meg tudják az emberek állapítani, hogy egy hívő ember vagy abból, ahogy a hétköznapokban beszélsz?
  • Ki az az életedben, akinek szüksége van, hogy hittel beszélj, és azt mond el, ami lehetne?
  • Mit teszel ma, hogy elősegítsd a változást annak a személynek az életében a szavaiddal?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.09.05.)

Szólj hozzá!

Alakíts ki olyan szokásokat, amelyek Istenképűvé formálnak

2015. szeptember 11. 03:00 - magyarosijulia

“Hit által hagyta el Mózes Egyiptomot, anélkül, hogy félt volna a király haragjától. Ahogy meglátta a láthatatlan Istent, nem fordult többet vissza.” (Zsid 11:27, TEV fordítás)


Néha nincs kedvem kedvesnek lenni a feleségemmel és a gyermekeimmel. Nincs kedvem az önzetlenséget választani. Csak a kanapén szeretnék heverészni és tévézni. Egyetlen egy dolgot sem akarok ma már elvégezni. Nem akarok egy problémával se foglalkozni. De csak azért, mert nincs kedvem hozzá, nem azt jelenti, hogy nem is kellene megtegyem.

Ez nagyon le fog döbbenteni, de néha nincs kedvem imádkozni vagy Bibliát olvasni. Mégis megteszem. Rájöttem, hogy ha csak akkor imádkozok, amikor kedvem tartja, akkor az ördög gondoskodik arról, hogy soha ne legyen hozzá kedvem. Ha csak akkor olvasom a Bibliám, amikor kedvem is van hozzá, akkor az ördög megoldja, hogy sose legyen kedvem hozzá. Akkor vagy érett és felnőtt, amikor az életedet az elköteleződés, és nem az érzelmek vezérlik!

A sikeres és a sikertelen emberek között az a különbség, hogy a sikeresek hajlandóak megtenni mindazokat a dolgokat, amikhez a sikerteleneknek nincs kedvük. Szokásokat alakítanak ki. Elköteleződnek. Nem mehetsz az Olimpiára csak azért, mert kedved van hozzá. Az Olimpiára sok-sok edzéssel töltött óra után juthatsz csak ki, amikhez mind nem volt kedved. Nem válhatsz kiváló zenésszé próbákkal töltött hosszú órák nélkül, amelyekre valószínű nem mindig volt kedved.

Ugyanígy, nem válhatsz egy Istenképű emberré, ha csak azt teszed, amihez éppen kedved van. Az Istenképű férfiak és nők úgy döntenek, hogy olyan szokásokat alakítanak ki az életükben, amelyek az Istenképet fejlesztik. Semmivel sem könnyebb, mint a diétázás, az edzés, a zenepróbák, vagy bármi egyéb, ami jó neked, de épp nincs kedved hozzá.

Hogyan lehet az ilyen fajta állhatatosságot kifejleszteni?

A kulcs az, hogy ne a problémáidra nézz, hanem az Úrra. Talán a legnagyobb példa a kitartásra Mózes: 40 éven keresztül vezetett egy síró, civakodó, perlekedő és panaszkodó gyereksereget a pusztában, akik az egész idő alatt megkérdőjelezték a vezetését. Ő viszont nem adta fel.

A Zsidók 11:27-ben ezt olvassuk: “Hit által hagyta el Mózes Egyiptomot, anélkül, hogy félt volna a király haragjától. Ahogy meglátta a láthatatlan Istent, nem fordult többet vissza.” (TEV fordítás)“. Mózes "látta a láthatatlan Istent “, és rajta tartotta a szemét.

Tartsd Istenen a szemedet! Ha a problémádra tekintesz, csüggedt és lehangolt leszel, de ha Istenre összpontosítasz, békességre lelsz!

Beszéljetek róla:

  • Miről mondtál le, mert túl nehéz volt, vagy túl sok időt és munkát igényelt?
  • Miért nehezebb sokszor a jó dolgot tenni a könnyebbik helyett?
  • Milyen gyakorlati lépésekkel tudsz Istenre összpontosítani?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.09.04.)

Szólj hozzá!

Hogyan engedelmeskedj hittel

2015. szeptember 10. 03:00 - angie.keyr

"Hit által épített Nóé bárkát és mentette meg családját az özönvíztől. Engedelmeskedett Istennek, aki figyelmeztette olyan dolgokról, amik előtte sosem történtek." (Zsidókhoz írt levél 11:7a)

jesus-christ-cross-prayer.jpg

Hinni azt jelenti, hogy engedelmeskedsz akkor is, ha nem érted, hogy mi az értelme. Az Új Szövetségben egyedül 1050 parancs van, mind a te javadra. Isten olyanokat említ, mint "szeresd az ellenségeidet" és "bocsáss meg azoknak, akik bántanak". Ez nem könnyű! Sok olyan parancs van a Bibliában, ami nehéznek, ésszerűtlennek, valószerűtlennek, elérhetetlennek, sőt akár lehetetlennek is tűnik. Amikor Isten azt kéri, hogy "a szexet a házasságra tartogasd", akkor nem gonoszkodni akar veled, azért mondja, mert jobban tudja nálad, hogy mi a legjobb neked, hogy mi tesz téged boldoggá.

Minden alkalommal, amikor Isten mondd neked valamit, azzal a hitedet teszi próbára. A kérdés a következő: Kiben bízol, Istenben vagy a saját megérzéseidben? Isten igéjében bízol, vagy a világban?

Fogsz engedelmeskedni?

Volt olyan, hogy gyermekként a szüleid olyat kértek tőled, aminek úgy tűnt, hogy semmi értelme? És amikor megkérdezted tőlük, hogy "Miért kell ezt megtennem?", azt válaszolták: "Mert én azt mondtam!"

Ha visszanézel azokra a dolgokra, amikről a szüleid azt mondták, hogy tedd meg, "mert én azt mondtam", helyesnek találod ezeket az utasításokat most? Igen. Látod már ebből a távlatból, hogy miért volt igazuk? Isten egész életedben fog neked utasításokat adni, nem csak gyerekkorod alatt. Amikor 80 éves leszel, Isten azt fogja mondani: "Szeretném, hogy tedd meg ezt!", erre te visszakérdezel: "Miért?", "Mert én azt mondtam" - fogja válaszolni Isten.

Ez egy teszt. A hit: látni azt, ami nincs a szemed előtt, de ugyanakkor engedelmesség is, amikor nem érted hogy miért. Ha nem tanulsz meg engedelmeskedni, rengeteg áldástól esel el, amit Isten neked tartogat.

Ha viszont megtanulod, hogy kérdés nélkül tedd meg, amit Isten kér, még akkor is, ha abszurdnak tűnik, vagy pont az ellenkezője annak, amit természetesnek gondolnál, akkor hitben növekedni fogsz és áldott leszel.

Beszéljetek róla:

  • Van olyan dolog, amit Isten szerette volna, ha megteszel, te viszont úgy gondoltad, hogy lehetetlen?
  • Mit gondolsz, Isten miért kér tőlünk olyan dolgokat, amik saját erőnkből lehetetlenek?
  • Milyen hitbeli lépést kell ma megtenned, hogy engedelmeskedni tudj Istennek?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.09.03)

Szólj hozzá!

Hinned kell, mielőtt megláthatod

2015. szeptember 09. 03:00 - Robin85

“A hit annak a biztos tudata, hogy amiben reménykedünk meg is fog történni; bizonyosságot ad azokról a dolgokról, melyeket nem látunk." (Zsidókhoz írt levél 11:1, NLT kiadás)

believe2.jpg

A hit a jövőt ábrázolja. Elhinni valamit, mielőtt azt meglátnád. A Zsidókhoz írt levél 11:1-ben azt olvassuk, hogy “A hit annak a biztos tudata, hogy amiben reménykedünk meg is fog történni; bizonyosságot ad azokról a dolgokról, melyeket nem látunk." (NLT fordítás)

Sokan mondják, hogy "Hiszem, ha látom!" Isten azt mondja, hogy pont az ellentéte igaz: "Akkor fogod látni, ha először elhiszed." Nagyon sok dolog van az életben, amiben először hinni kell és csak utána látható meg.

Az 1960-as években az oroszok kiküldték az első asztronautát az űrbe. Körberepülte a földet, majd amikor visszatért, egy sajtótájékoztatón a következőket mondta: "Kerestem a Mennyországot, és kerestem Istent, de nem találtam sehol. Ezért, Isten nem létezik." A Kommunisták, akik ateista diktatúrát folytattak azt mondták: "Most már tudományos bizonyítékunk van arra, hogy nincs Isten." Úgy hat hónappal később, John Glenn kiment az űrbe, háromszor körberepülte a Földet a Geminivel, visszajött, majd ő is tartott egy sajtótájékoztatót. Azt mondta, hogy "Mindenhol Istent láttam! Láttam a dicsőségét a galaxisban. Láttam a pompáját az univerzumban. Láttam a fenségét a csillagokban."

Melyiknek volt igaza? Mindkettőnek. Jézus azt mondta: "Amíg nem születsz újjá, nem láthatod meg az Isten Királyságát." (János 3:3) Mielőtt az életedben megtörténne a lelki átalakulás, a tudatod beszűkült állapotban van, hogy láthasd annak a lehetőségét, hogy mire képes Isten az életedben.

Wernher von Braun, a nukleáris megmozdulások atyja azt mondta: "A történelemben soha nem jött létre nagyszerű eredmény, hit nélkül." A hit miatt tervez egy építész házat, mert először el kell hinnie, hogy meg lehet csinálni. A hit miatt gyakorol és vállalja a megmérettetést egy olimpiai atléta, mert hiszi, hogy elérheti a célt. A hit miatt dolgozik a szobrász vagy egy festő, mert hiszi, hogy meg tud festeni egy képet, vagy ki tud faragni egy szobrot. A hit miatt tartja lehetségesnek egy tudós, hogy embert küldhet a Holdra. Valakinek el kell hinnie, mielőtt megláthatod. Ez az élet egyik örökérvényű igazsága.

Beszéljetek Róla

  • Mit gondolsz, mit szeretne Isten elvégezni az életedben?
  • A hit hogyan kellene, hogy befolyásolja a célkitűzéseidet?
  • Mit gondolsz, miért akarja Isten hogy higgyünk, ahelyett, hogy csak megmutatná az eredményt mielőtt hinnénk?

 
*(Daily Hope by Rick Warren 2015.09.02.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása