Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A Nagy Küldetés nem csak egy javaslat

2015. szeptember 20. 03:00 - Á. Bözse

"Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt,amit én parancsoltam nektek, és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig." (Máté 28,18-20, Ref)

Az egész világnak szüksége van Jézusra.

Jézus teljesen világosan újra és újra ezt mondta, de a Máté 28,18-20-ban nekünk adta a Nagy Küldetést: "Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt,amit én parancsoltam nektek, és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig." (Ref)

Mi a feladatunk? Az, hogy menjünk. Ez nem egy javaslat. Nem opcionális. Ha Isten gyermeke vagy, Isten elvárja tőled, hogy menj.

Mit kell tennünk? Elmenni és tanítványokká tenni az embereket. Tanítvány az, aki azt az öt dolgot teszi, ami miatt a földre lettünk helyezve: ismeri és szereti Istent, növekszik a szellemi érettségben, Istent szolgálja az adottságaival a misszióban, megosztja a jó hírt, és dicséri Istent teljes szívvel.

 

Ki a mi feljebbvalónk? Nem a kormány, vagy a Magyar Honvédség. Jézus.

 

Mi a kötelezettségünk? El kellene mennünk és néhány nemzetet tanítvánnyá tenni? Nem. Minden nemzetet. Ebbe beletartozik Szíria is? Igen. Beletartozik Észak-Korea is? Igen. Beletartozik Irán is? Igen. Nincs olyan nemzet, amelyik ebből kimaradna.

 

Mit jelent ez számodra? Ha az egész világnak szüksége van Jézusra, akkor meg kell osztanod a jó hírt. Titokban tartani bűn lenne. Ha tudod az Alzheimer-kór, az Aids, vagy a rák ellenszerét, és nem osztod meg, az bűn lenne. De van valami sokkal jobb, mint egy kúra a betegségre. Tudjuk a gyógyszert az emberi szív részére, és az emberek legmélyebb szükségeire. Szükségük van egy Szabadítóra. Szükségük van megbocsátásra. El kell, hogy felejtsék a múltjukat, kell, hogy legyen egy céljuk az életre, és egy otthonuk a mennyben. Nem tarthatjuk magunkban. Meg kell osztanunk.

 

A János 3,17 azt mondja: "Mert az Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem, hogy üdvözüljön a világ általa."

 

Olyan akarok lenni, mint Jézus. Azt akarom, hogy te is olyan legyél, mint Jézus. Abba kell hagynunk a világ megítélését és azt, hogy kritikusak vagyunk. Legyünk azzal elfoglalva, hogy megosztjuk a jó hírt.

Beszéljetek róla

  • Ha Isten nem arra hívott el, hogy egy másik országba menj és megoszd az evangéliumot, akkor mi mást tehetsz, hogy támogasd az egész világot érintő misszióját?
  • Mit gondolsz, mit szólnának a szomszédjaid és a munkatársaid, ha tudnák, hogy ismered az örök élet titkát, és mégsem osztod meg velük?
  • Melyik része a nagy küldetésnek adhat neked bátorságot, amikor szükséged van rá, mert izgulsz, vagy félsz megosztani az evangéliumot?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.09.13.)

Szólj hozzá!

A gyülekezetben és az egyházban megtanulunk szeretni

2015. szeptember 19. 03:00 - Babacson

"Felépítem az egyházamat, és a pokol kapui sem fognak diadalmaskodni rajta." Máté 16,18 (NLT fordítás)

Csak az egyház marad meg örökké.

Semmi sem tart örökké - se üzlet, se kormány, se nemzet. Egyedül az egyház az, ami örökké tart. Jézus a Máté 16,18-ban azt mondta, "felépítem az egyházamat, és a pokol kapui sem fognak diadalmaskodni rajta." Az egyház a legnagyszerűbb dolog, amit Isten vagy bármely ember valaha is kigondolt.

Az egész univerzumot azért teremtette Isten, hogy családja legyen. Hogyan nevezik Isten családját? Egyháznak.

Az egyház, a gyülekezet nem egy épület, hanem Isten családja. Isten akart egy családot, ezért úgy döntött, hogy megteremti az univerzumot, hogy megteremtse a Földet és az embereket, akiknek szabad akaratot adott, hogy elfogadják vagy elutasítják őt. Tudta, hogy lesznek olyanok, mint mi, akik szeretni fogjuk, és ő magával visz majd a Mennybe, ahol örökre a családjához fogunk tartozni.

Mit jelent az, hogy Isten családjának tagjai vagyunk? Azt, hogy mivel örökre együtt fogunk élni, meg kell tanulnunk jól kijönni egymással. Amíg a Földön vagy, szeretned kell Isten családját.

Nem elég csak Istent szeretni, szeretned kell a gyülekezetet is. Szeretnéd tudni, hogy Isten mennyire szereti az egyházat? Annyira, hogy meghalt érte. Aki azt mondja, "szeretem Jézust, de nekem nincs szükségem gyülekezetre", az nem érti ezt, és még éretlen hívő. A gyülekezetet vagy az egyházat sokan csak "használják", de nem szeretik.

Te szereted a gyülekezeted vagy az egyházad? Vagy csak "használod"? Krisztus meghalt érte. Meg kell tanulnod szeretni Krisztus testét.

 

Beszéljetek róla

  • Mit jelent az, hogy "használni" a gyülekezetet?
  • Te hogyan szereted a nehezen szerethető embereket a gyülekezetben? Neked miben kell változnod, hogy jobban tudj szeretni másokat?
  • A gyakorlatban hogyan tudod kimutatni a gyülekezeted tagjai felé a szeretetedet?

*(Daily Hope by Rick Warren  2015. 09.12.)

Szólj hozzá!

Minden Istenről szól

2015. szeptember 18. 03:00 - Szíj Melinda

 

„Mert minden egyedül Istentől származik. Minden az ő hatalma által él, és minden az ő dicsőségét szolgálja.” (Róma 11:36 TLB-fordítás)

god.jpg

Nem rólad szól minden.

Nem haszonszerzésről, politikáról vagy bármi másról. Minden Istenről szól. Talán emlékszel, hogy a Céltudatos élet c. könyv első mondata így hangzik: „Nem rólad szól minden.” De lehet, hogy arra már nem emlékszel, hogy az első fejezet címe az, hogy „Minden Istenről szól.” Ezt a kettőt nem lehet elválasztani egymástól. Azért nem rólad szól minden, mert minden Istenről szól.

Amíg ezt nem érted, addig az élet soha nem nyer valódi értelmet számodra. Amíg erre nem jössz rá, nem fogod megérteni, amit mondok. Az én életem célja nem a szórakozás vagy az élvezetek hajszolása, nem a vagyonszerzés, nem magas pozíciók elérése, nem a politika terén való előrejutás, nem a hatalomszerzés, és nem is az, hogy népszerű legyek. Az életemnek nem célja semmi, ami a világ szemében érték. Az életem célja az, hogy Isten dicsőségére éljem azt.

A Róma 11:36 így ír: „Mert minden egyedül Istentől származik. Minden az ő hatalma által él, és minden az ő dicsőségét szolgálja”. A Föld és az univerzum minden teremtményét azért teremtette Isten, hogy az Ő dicsőségére legyen.

Mit következik ebből?

Ha minden Istenről szól, és nem rólad, vagy a pénzszerzésről, a népszerűség-hajhászásról, vagy a világ szemében értékes bármi egyébről, akkor ez azt jelenti, hogy a legfontosabb dolog az életben az, hogy szeresd Istent. Jézus ezt így fogalmazta meg: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, lelkeddel és elméddel. Ez az első és legfőbb parancsolat.” (Máté 22:37-38)

Semmi sincs, ami ennél fontosabb lenne! Ha ezt figyelmen kívül hagyod, hiábavalóság az egész életed. A legfontosabb dolog az életben az, hogy megismerd és szeresd Istent, aki alkotott téged.

Beszéljetek róla

  • Mi az életed célja?
  • Hogyan próbál napjaink tömegkultúrája meggyőzni téged arról, hogy minden rólad szól?
  • Hogyan tudod a gyakorlatban megvalósítani azt, hogy Istent teljes szíveddel, lelkeddel és elméddel szereted?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.09.11.)

 

 

Szólj hozzá!

Mi legyen a válaszunk Isten szeretetére?

2015. szeptember 17. 03:00 - Habakuk

„Éljetek és cselekedjetek úgy, ahogy az méltó azokhoz, akik az ehhez hasonló nagyszerű áldásokra lettek kiválasztva.” (Efézusi levél 4:1, TLB fordítás)

Isten irántad való szeretete soha, soha, soha nem fog elmúlni. Mindig szeretni fog. Semmi sem teheti tönkre a kapcsolatodat Istennel. Ha felfogod ezt a tényt, megváltozik az életed.

A Róma 8:38-39 ezt mondja:  ,,Mert meg vagyok győződve, hogy soha semmi sem választhat el minket az Ő szeretetétől. Halál nem, és élet sem. Angyalok sem fogják, és magának a pokolnak minden ereje sem tudja Isten szeretetét távol tartani. A mával kapcsolatos félelmeink, a holnaptól való aggodalmaink, vagy a hely, ahol vagyunk - magasan az égben, vagy az óceán legmélyén -, soha semmi nem fog tudni elválasztani minket Isten szeretetétől, amit az Úr Jézus Krisztus mutatott meg akkor, amikor meghalt értünk.” (TLB fordítás)

Ha odanyújtod a kezed Istennek, Ő megragadja, és soha nem ereszti el. Te lehet, hogy néha szeretnéd  elengedni az övét, de ő nem fogja. Örökre biztonságban vagy. Ha egyszer beleszületsz egy családba, azt nem tudod meg nem történtté tenni. Ha újjászülettél, nem tudsz "kiszületni" Isten családjából. Ha egyszer a neved be lett írva az élet könyvébe, azt nem lehet kitörölni - kitörölhetetlen tintával lett beírva. Nem számít, milyen sok kétely vagy félelem van benned,  és az sem, hogy mennyi bűnt követtél el. Ha a bizalmadat Jézusba veted,  akkor ő azt mondja, hogy semmi(!) nem választhat el az ő szeretetétől. Bármivel is kell szembenézned az életben, sosem vagy egyedül.

A jó hír ez: Isten megbocsátott neked, szabad vagy, Isten melletted van, és mindig szeretni fog.

Ezért áldoznak pénzt emberek ezrei arra, hogy a Daily Hope - Napi Remény – üzenete minél több emberhez eljusson. Ezért épült meg a Saddleback Gyülekezet épülete is. Ezért képezünk lelkipásztorokat világszerte. Ezért csinálunk  ifi- és gyerekszolgálatot és más egyéb szolgálatokat is. Azért, mert senki más nem tudja azt adni, amit Jézus: olyan életet, amiben ott van a szabadság, a megbocsátás és az erő, és aminek célja van az örökkévalóságig.

És mi legyen erre a mi válaszunk? Az Efézusi levél 4:1 ezt mondja: „Éljetek és cselekedjetek úgy, ahogy az méltó azokhoz, akik az ehhez hasonló nagyszerű áldásokra lettek kiválasztva.”

Élj méltó módon. Élj úgy, hogy mindig legyen reménységed, és ezt a reményt oszd meg másokkal is.

Beszéljetek róla

  • Milyen félelmeid és aggodalmaid vannak a mával vagy a holnappal kapcsolatban?
  • Mit gondolsz, mit akar Isten, hogy tegyél ezekkel a félelmekkel és aggodalmakkal?
  • Mit jelent számodra az, hogy "méltó módon élni"?

*(Daily Hope by Rick warren, 2015. 09. 10.)

 

Szólj hozzá!

Örökség vár rád

2015. szeptember 16. 03:00 - torokaron

„Az Ő szelleme a mi szellemünkhöz kapcsolódva megerősíti, hogy mi Isten gyermekei vagyunk. Mivel pedig a gyermekei vagyunk, így egyben az örökösei is. Valójában mi Krisztussal együtt Isten dicsőségének az örökösei vagyunk.” (Róma 8:16-17, NLT fordítás)

Ha Bill Gates fia vagy lánya lennél, nagy valószínűséggel egy nagy örökség várományosa lennél.

Neked azonban gazdagabb édesapád van, mint Bill Gates. A te mennyei édesapád örökséget készített számodra, aki a gyermeke vagy. A Biblia azt mondja a Róma 8:16-17-ben, hogy „Az Ő szelleme a mi szellemünkhöz kapcsolódva megerősíti, hogy mi Isten gyermekei vagyunk. Mivel pedig a gyermekei vagyunk, így egyben az örökösei is. Valójában mi Krisztussal együtt Isten dicsőségének az örökösei vagyunk.” (NLT ford.)

Ez az egész Biblia egyik legcsodálatosabb verse. Minden, amit Isten a Fiának, Jézus Krisztusnak adott, az a tiéd is. Osztozni fogsz az ő dicsőségében, ami végtelen! A mennyben majd korlátlan hozzáférésed lesz Isten korlátlan gazdagságához, mert Isten teremtett téged, így az ő gyermeke vagy. De neked is meg kell hoznod a döntést, hogy a gyermeke leszel: kérned kell őt, fogadjon be a családjába.

Mindenkit Isten teremtett, de nem mindenki Isten gyermeke. Választanod kell őt, és azt kell mondanod, hogy „Uram, benned bízom. Elfogadom azt, amit a kereszten értem tettél. Hiszek benned és szeretni akarlak, és bízni szeretnék benned.” Ha ezt elmondod, akkor Isten gyermekévé válsz, és egy napon majd elveheted az örökséged.

Minden szülő szeretne megbizonyosodni arról, hogy a gyermeke megbízható, mielőtt odaadná neki az örökségét. Gyakran a szülők próbára teszik a gyermekeiket kisebb összegekkel, mielőtt egy nagyobbat bíznának rájuk. Ugyanez igaz veled kapcsolatban is szellemi értelemben. Ez az élet a próba. Isten próbára tesz, hogy lássa, mit teszel a kevéssel, mielőtt még többet bízna rád az örökkévalóságban. Figyeli, hogy mit teszel a kisebb talentumaiddal, és hogy megbízható vagy-e eléggé ahhoz, hogy nagyobb talentumokat bízzon rád a Mennyben. Próbára tesz, hogy lássa, hogyan kezeled a pénzt, amit neked adott, hogyan kezeled a kapcsolatokat, amiket rád bízott, és hogyan használod ki a kisebb lehetőségeket, amiket ad.

Tudod, mi történik, ha jól kezeled, amit kaptál? A Biblia azt mondja, hogy többet fognak rád bízni a Mennyben: „Ha hűséges vagy a kisebb dolgokban, akkor hűséges leszel a nagyobb dolgokban is.” (Lukács 16:10)

Hogyan használod azt, amit Istentől kaptál?

Beszéljetek róla

  • Mik azok a dolgok, amiket Isten rád bízott, hogy próbára tegyen, hogyan kezeled azokat?
  • Hogyan tudnál még hűségesebb lenni a rád bízott dolgokban, hogy Isten még nagyobb dolgokat bízzon rád a Mennyben?
  • Hogyan befolyásolja a pénzhez való mostani hozzáállásod és a pénzügyeidet az, hogy  tudod, hogy örökkévaló és korlátlan örökség vár rád ?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.09.09.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása