Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten célja, hogy fejlessze a jellemed, nem pedig, hogy kényelmes életed legyen

2015. október 11. 03:00 - Lilla:)

"Öltsünk magunkra egy teljesen új életet - egy Isten által tervezett életet, mely belülről újult meg és ti magatok is dolgozzatok azon, hogy Isten jelleme is tükröződjön ezen az életen."(Efézus 4:22-24. MSG)

Sok vallás és New Age filozófia a régi hazugságot hirdeti, hogy emberfelettiek lehetünk vagy istenekké válhatunk. Hadd legyek teljesen világos: sosem válhatsz az Istenné sőt egy istenné sem.

Ez az arrogáns hazugság a Sátán legősibb kísértése. Sátán azt ígérte Ádámnak és Évának, hogy ha követik az ő tanácsát, "Lehettek olyanok mint az istenek" (I. Mózes 3:5. KJV)

Gyakran kívánjuk azt, hogy istenek lehessünk, amikor próbáljuk magunk körül a körülményeinket, a jövőnket és az embereket irányítani. Azonban mint teremtmények sosem válhatunk Teremtővé. Isten nem akarja, hogy istenné válj; azt akarja, hogy istenivé válj, átvedd az ő értékrendjét, hozzáállását, jellemét. Arra lettünk teremtve, hogy "öltsünk magunkra egy teljesen új életet - egy Isten által tervezett életet, mely belülről újult meg és ti magatok is dolgozzatok azon, hogy Isten jelleme is tükröződjön ezen az életen."

Isten földi életedre vonatkozó célja nem kényelmes, a jellemedet fejleszti. Azt akarja, hogy felnőj lelkileg és Krisztusivá válj. Azzal, hogy Krisztusivá válsz nem veszted el önmagad, nem válsz tőle agyatlan klónná.

Isten egyedivé teremtett, tehát ezt nem szeretné lerombolni. A Krisztusiság a jellemedet formálja, nem a személyiségedet.

Minden alkalommal, amikor elfelejted, hogy ez a jellem Isten célja az életedre, ideges leszel a körülményeid miatt. Azon gondolkodsz, "Miért történik ez velem? Miért ilyen bonyolult ez a helyzet?" Az egyik válasz az, hogy az életnek bonyolultnak kell lennie! Ez teszi lehetővé a növekedésed. Emlékezz, a Föld nem a Menny.

Sok keresztény félremagyarázza Jézus "bőséges életre" (János 10:10.) vonatkozó ígéretét. Azt hiszik ez tökéletes egészséget, kényelmes életet, állandó boldogságot, az álmok valósággá válását és az imáknak és hitnek köszönhetően a problémáktól való teljes felszabadulást jelenti.

Egy szóval, arra számítanak, hogy a keresztény élet könnyű. Mennyországra számítanak a Földön.

Ez az önközpontú gondolkodás úgy kezeli Istent, mintha egy dzsinn lenne, aki azért létezik, hogy téged szolgáljon és az önző kívánságaidat teljesítse. Isten azonban nem a szolgád, és ha azt gondolod, hogy az életnek könnyűnek kell lennie, akkor vagy komolyan kiábrándulttá fogsz válni vagy a valóságot tagadva fogsz élni.

Sose felejtsd el, hogy az élet nem rólad szól! Isten céljaiért létezel, nem fordítva. Miért nem teremtett Isten Mennyországot számodra a Földön? Isten azért adta nekünk az időt a Földön, hogy építsük és erősítsük a jellemünket a Mennyországra.

Beszéljetek róla:

  • Annak fényében, hogy a világ folyton változik, de nem épp jobb irányba, hogyan bátorít téged ez az áhítat?
  • Melyik igeverset idézed fel magadban, hogy segítsen amikor bátortalansággal vagy bonyolult körülményekkel találod szembe magad?
  • Mit vársz Istentől? Honnét jön a motiváció azokhoz az elvárásokhoz?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015. 10. 04.)

Szólj hozzá!

Isten munkát szán neked

2015. október 10. 03:00 - Florabell

"Maga Isten teremtett minket olyanokká, amilyenek vagyunk, és adott nekünk új életet Jézus Krisztusban; és már régen szerepel a terveiben, hogy ezt az életet másokat segítve töltsük.” (Efézus 2:10 TLB fordítás)

A szolgálat, amire Isten elhív, messze felülmúlja minden elképzelésedet. Azért küldött a Földre, hogy ajándék légy mások számára.

Nem csak azért vagy itt, hogy fogyaszd a rendelkezésedre álló erőforrásokat - hogy egyél, lélegezz, helyet foglalj el a Földön. Isten arra tervezett, hogy az életeddel változást hozz. Hogy hozzáadj a földi léthez, ne csak elvegyél belőle. Isten azt szeretné, ha vissza is adnál.

A Biblia azt mondja: "Isten jó cselekedetekkel teli életre teremtett minket, melyeket előre elkészített, hogy megcselekedhessük őket" (Efézus 2,10 TEV fordítás). Ezek a "jó cselekedetek" a világ felé való szolgálatodat jelentik. Amikor valamilyen módon másoknak szolgálsz, tulajdonképpen Istent szolgálod. (Kolossé 3,23-24, Máté 25,34-45, Efézus 6,7). 

Amit Isten Jeremiásnak mondott, az rád is igaz: "Mielőtt anyád méhében megalkottalak, már kiválasztottalak. Mielőtt megszülettél volna, már félretettelek egy különleges feladatra." (Jeremiás 1,5a NCV fordítás)

A legtöbb ember ezalatt a "különleges feladat" alatt a papokat, pásztorokat, a hivatalos papságot érti, de Isten azt mondja, hogy családjának minden tagja szolgálatra lett teremtve. A Bibliában a "szolga" és a "szolgáló" szavak egymás szinonimái. Ha keresztyén vagy, egyben szolgáló is vagy, és ha szolgáló vagy, akkor Istennek szolgálsz.

Nem tűnődtél még el azon, miért nem visz minket Isten rögtön a mennybe, miután elfogadtuk az ő kegyelmét? Miért nem visz el minket erről a bukott világról? Azért hagy itt minket, hogy betöltsük az őáltala kitűzött célokat. Ahogy elfogadod a megváltást, Isten a saját céljaira szeretne téged használni. Isten szolgálati területet szán neked a gyülekezetben, és küldetést a nagyvilágban.

Beszéljetek róla: 

  • Mi tart vissza attól, hogy elfogadd Isten felhívását a szolgálatra?
  • Ha minden ember szolgáló, akkor miért felelősek a gyülekezet vezetői? Hogyan imádkozhatsz a gyülekezeted vezetőiért?
  • Isten szolgálatot szán neked a gyülekezetben, és küldetést a nagyvilágban. Mi az, amire itt és most hív el, hogy megtedd - az otthonodban, a szomszédságodban, a közösségedben - , akármilyen kicsi dologról is legyen szó? Mit felelsz a hívásra?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.10.03.)

Szólj hozzá!

Másokat szolgálunk, mert megváltottak vagyunk

2015. október 09. 03:00 - mintyovanviki

„Mert Ő szabadított meg minket, és Ő választott ki minket az Ő szent munkájára; nem azért, mert kiérdemeltük, hanem mert ez volt a terve.” (2Timóteus 1:9, TLB)

Isten azért mentett meg, hogy Őt szolgáld. A Biblia azt mondja, hogy „Ő szabadított meg minket, és Ő választott ki minket az Ő szent munkájára; nem azért, mert kiérdemeltük, hanem mert ez volt a terve.” (2Tim. 1:9)

Isten azért váltott meg téged, hogy az Ő „szent munkájában” részt vehess. Azzal a céllal mentett meg, hogy szolgáld Őt. Isten országában betöltendő helyed, célod, szereped és feladatod van. Ez teszi az életedet jelentőségteljessé és értékessé.

Jézusnak az életébe került, hogy megvásárolja az üdvösséget számodra. A Biblia emlékeztet minket: „ Isten nagy árat fizetett értetek. Ezért arra használjátok a testeteket, hogy tiszteljétek és imádjátok Istent.” (1Korinthus 6:20, TEV ford.)

Nem bűntudatból, félelemből vagy kötelességből szolgáljuk Istent, hanem örömmel és őszinte hálával azért, amit értünk tett. Az életünket köszönhetjük neki. A megváltás azt jelenti, hogy Isten a múltunkat lezárta és megbocsátotta, a jelenünknek értelmet ad, és a jövőnk felől is bizonyosak lehetünk. Ezek elképesztően nagy dolgok! Ezért mondta Pál, hogy "Isten nagy irgalma miatt ... áldozzátok fel magatokat élő áldozatul Istennek, odaszánva magatokat az Ő szolgálatára." (Róma 12:1, TEV ford.)

János apostol azt mondja, hogy a mások iránti, szeretetből  fakadó szolgálatunk mutatja meg, hogy valóban megváltott minket Isten. Azt mondja: „Az egymás iránt való szeretetünk a bizonyíték arra, hogy átmentünk a halálból az életbe.” (1János 3:14, CEV ford.)

Ha nincs benned szeretet mások iránt, ha nem vágysz arra, hogy mások felé szolgálj, és csak a saját szükségleteid kielégítése fontos számodra, akkor vizsgáld meg magad és gondolkozz el azon, hogy vajon Krisztus valóban ott van-e az életedben. Ha Krisztushoz tartozol, akkor a szívedben vágyat érzel arra, hogy másokat szolgálj.

Beszéljetek róla:

• Mások szolgálata vajon miért olyan meghatározó egy Jézusban hívő ember életében?

• Hogyan használod a testedet arra, hogy dicsőítsd Istent? (1Korinthus 6:20)

• Sok ember gondolja úgy, hogy túl elfoglalt és túl sok felelősség van a vállán ahhoz, hogy mások felé szolgáljon. Ha Te is így érzel, imában kérd Istent, hogy mutassa meg, mit kell változtatni az életeden, hogy engedelmeskedni tudj neki.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.10. 02.)

 

Szólj hozzá!

Másokat szolgálj, ne önmagad!

2015. október 08. 03:00 - magyarosijulia

„Mindannyian személyesen fogunk számot adni Istennek.” (Róma 14,12, NLT fordítás)

Földi életed végén meg fogsz állni Isten előtt, és Ő megnézi majd, hogy mennyire szolgáltál másokat az életeddel. A Biblia azt írja, hogy „mindannyian személyesen fogunk számot adni Istennek.” (Róma 14,12, NLT ford.)

Gondolkozz el ezen. Egy nap Isten összeveti, hogy mennyi időt és energiát szántál önmagadra, és mennyit fektettél a másoknak való szolgálatba.

Akkor minden énközpontú, önző mentségünk üres kifogás lesz: "túl elfoglalt voltam", "megvoltak a saját céljaim", "túlságosan belefeledkeztem a munkába, a szórakozásba vagy a nyugdíjra való felkészülésbe" stb. Erre Isten válasza ez lesz: "Sajnálom, a válasz rossz. Én megteremtettelek, megváltottalak és elhívtalak téged, és azt a parancsot adtam neked, hogy szolgáló életet élj. Mi az, amit nem értettél ebből?"

A Biblia figyelmezteti a nem hívőket, hogy Isten "kitölti majd a haragját és dühét azokra, akik önmaguknak élnek." Azok pedig, akik hisznek,  elveszíthetik a jutalmat, ami az örökkévalóságban várna rájuk. (Róma 2,8)

Csak akkor élünk igazán, ha másokat segítünk és szolgálunk. Jézus azt mondta, "ha meg akarod menteni az életed, elveszíted azt. Egyedül azok fogják valaha is megtudni, hogy mit jelent igazán élni, akik feladják az életüket értem és a Jó Hírért." (Mk 8,35 TLB fordítás; lásd még: Mt 10,39; 16,25; Lk 9,24; 17,33)

Ez az igazság annyira fontos, hogy ötször olvasható az evangéliumokban. Ha nem szolgálsz, akkor csak létezel, mert az élet szolgálatból áll. Isten azt akarja, hogy megtanulj másokat önzetlenül szeretni és szolgálni.

Beszéljetek róla:

  • Milyen hatással van rád az, amikor másokat szolgálsz?
  • Miért akarja Isten, hogy megtanuljunk másokat szeretni és szolgálni? Mit mond el ez Őróla?
  • Milyen szolgálatra hívott el Isten, amivel kapcsolatban te úgy gondolod, hogy nincs elég időd vagy energiád rá?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.10.01.)

Szólj hozzá!

Törekedj az egyszerűségre a Biblia tanulmányozásakor

2015. október 07. 03:00 - angie.keyr

"Vizsgálj meg, Uram, és nézz a szívembe; próbálj meg és lásd aggódó gondolataimat. Nézd meg, hogy van-e bennem rossz indulat, és vezess az örökkévalóság felé vezető úton." (Zsoltárok 139:23-24, NIV ford.)

Ha már meg vagy róla győződve, hogy a lelki-szellemi növekedésedhez szükség van arra, hogy minden nap csendességben időt tölts Istennel, akkor biztosan azt is szeretnéd tudni, hogyan lehet ezt megvalósítani. Talán megvan benned a késztetés, de nem tudod, mit kell tenned.

Egyszer valaki azt mondta: "Ha a semmit tűzöd ki magad elé célként, azt biztosan eléred." Ahhoz, hogy tartalmas legyen az Istennel csendességben eltöltött idő, szükséged vagy néhány irányelvre, amit követhetsz.

A legfontosabb, hogy egyszerűségre törekedj.

Először is, legyen nálad egy új fordítású Biblia és egy jegyzetfüzet, hogy leírd, amit az Úr mutat neked,  vagy hogy fel tudd jegyezni, miért kell majd imádkoznod. Készíts ki egy dicséretes füzetet is, mert lehet, hogy dicsérni is akarod majd az Urat.

Aztán kövesd a következő három egyszerű lépést: 1. elcsendesedés, 2. kérés, 3. igeolvasás.

1. Várj Istenre (elcsendesedés). Légy csendben egy percig; ne rohanj Isten jelenlétébe és ne kezdj azonnal beszélni hozzá. Kövesd Isten intését: “Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!” (Zsoltárok 46:11) Csendesedj el, hogy a kellő tisztelettel tudj menni Istenhez.

2. Röviden imádkozz (kérés). Ez most nem az imaidőd, hanem csak egy rövid ima, hogy megkérd Istent, tisztítsa meg a szíved, és vezessen a vele eltöltött idő alatt. Rá kell hangolódnod az Íróra, ha meg akarod érteni a Könyvét! Két ige, amit érdemes megjegyezni: Zsoltárok 139:23-24 és Zsoltárok 119:18.

3. Olvass egy részt a Bibliából (igeolvasás). Itt kezdődik a beszélgetésed Istennel. Ő az Igéje által beszél hozzád, te pedig imában szólsz hozzá. Így olvasd a Bibliát:

  • Lassan olvass, ne siess; ne akarj egyszerre túl sokat elolvasni, és ne rohanj át a szövegen;
  • Olvass el újra meg újra egy részt, amíg ki nem alakul róla egy kép a fejedben;
  • Ne állj meg olvasás közben. Ne állj meg egy mondat közepén hogy párhuzamokat keress, és ne kezdd tudományosan megvizsgálni egy-egy szó jelentését ilyenkor. Egyszerűen csak olvasd folyamatosan, élvezd, amit olvasol, és hagyd, hogy Isten beszéljen hozzád.
  • Mondd ki, amit olvasol. A hangos olvasás segít koncentrálni, és jobban megérted, amit olvasol, mert nemcsak látod, hanem hallod is. Azonban ne olvass túl hangosan, hogy ne zavarj másokat.
  • Olvass szisztematikusan, mindig azt a részt, ami következik. Ne használd a "kinyitom valahol" technikát, ne találomra válassz ki egy részt vagy egy fejezetet, és ne valami olyan részt keress ki, amit szeretsz vagy érdekes számodra. Olvasd a Bibliát úgy, ahogy azt megírták — egy könyvet vagy egy levelet elejétől a végéig.

Beszéljetek róla

  • Miért fontos, hogy leírd, amit Isten mutat vagy mond a vele csendességben eltöltött idő alatt?
  • Hogyan kell megváltoztatnod a napi időbeosztásodat ahhoz, hogy mind a három lépésre legyen időt?
  • Milyen más dolgok fontosak még ahhoz, hogy tartalmas legyen ez a csendességben eltöltött idő Istennel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.09.30.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása