Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Béketeremtő küldetésed van

2015. november 15. 03:00 - noemiblogol

  „(Isten) helyreállította a  kapcsolatunkat ővele Krisztus által, és nekünk adta azt a szolgálatot, hogy mi is állítsunk helyre kapcsolatokat. Más szavakkal, Isten Krisztust használta arra, hogy helyreállítsa a kapcsolatát az emberiséggel. Nem rótta fel az embereknek az elkövetett hibáikat, és felénk is az az üzenete, hogy  mondjuk el másoknak, hogy van lehetőség a kapcsolatok helyreállítására.” (2Kor 5:18-19, GW fordítás)

Ha egy konfliktussal terhes kapcsolatot szeretnél helyrehozni, a megbékélést helyezd középpontba, ne a megoldást.

Óriási a különbség. A megbékélés a kapcsolat új alapokra helyezését jelenti. Nem azt jelenti, hogy újra összeházasodsz a házastársaddal, hanem azt, hogy békességben éltek tovább.

Ha megoldást akarsz, akkor ahhoz minden egyes nézeteltérést el kell simítani, és ez szinte lehetetlen.  Az igazság az, hogy vannak bizonyos dolgok a házastársaddal, a barátoddal vagy a munkatársaddal való kapcsolatban, amikben soha nem fogtok dűlőre jutni, mert különbözőek vagytok. Viszont lehet más a nézetünk anélkül, hogy ezzel másokat megbántanánk. Ezt hívják érettségnek. És ezt hívják bölcsességnek. Ilyenkor vagyunk olyanok, mint Krisztus.

Ugyanígy, lehetünk egységben anélkül, hogy egyformák lennénk. Járhatunk kéz a kézben anélkül, hogy ugyanaz lenne a véleményünk. Kay, a feleségem és én 40 éve vagyunk házasok, és számtalan dologban eltérőek a nézeteink. De kéz a kézben haladunk, támogatjuk egymást, és békességben élünk.

Házassági tanácsadóként megtanultam, hogy ha a kapcsolatok helyreállítására fókuszálsz, maga a vitás kérdés már nem is lesz olyan lényeges. Gyakran a legkisebb dolgokból vannak a legnagyobb viták.  Ilyenkor valójában nem is az a kis dolog az igazi probléma. Meg kell állni, fel kell kutatni a probléma gyökerét, és a kapcsolat helyreállítására kell törekedni.

Nagyon sok konfliktus van a világban - háborúk, megosztások, viták, előítéletek, rasszizmus, terrorizmus, részrehajlás stb. -, és ezek eredményeként rengeteg sérült kapcsolat van. Sérült gazdaságok, sérült kormányok és sérült házasságok. Sérült életek és összetört szívek vannak körülöttünk.

Arra kérlek most téged mint hívőt, hogy kötelezd el magad, hogy a békességre és a megbékélésre fogsz törekedni ebben a konfliktusokkal terhes világban. Hidakat építs, ne falakat, és keresd a módját, hogy közelebb hozd egymáshoz az embereket, és ne megosztást, szakadást hozz közéjük.

A Biblia ezt írja a 2Kor 5:18-19-ben: „(Isten) helyreállította a  kapcsolatunkat ővele Krisztus által, és nekünk adta azt a szolgálatot, hogy mi is állítsunk helyre kapcsolatokat. Más szavakkal, Isten Krisztust használta arra, hogy helyreállítsa a kapcsolatát az emberiséggel. Nem rótta fel az embereknek az elkövetett hibáikat, és felénk is az az üzenete, hogy  mondjuk el másoknak, hogy van lehetőség a kapcsolatok helyreállítására.” (GW fordítás)

Ha Jézus Krisztus követője vagy, a békéltetés és a béketeremtés a küldetésed. Menj ki az emberek közé, és mondd nekik ezt: „Isten mindent megtett, hogy helyreállítsa a kapcsolatát veled. Kifizette az árat minden bűnödért, és nem kell, hogy az ellensége legyél.  Isten nem haragszik rád, hanem nagyon is szeret téged. Állítsd helyre a kapcsolatod az Úrral, békülj meg vele, és vidd ezt a békét másoknak is.”

Beszéljetek róla

  • Mi az a nézeteltérés a házasságodban/barátságodban, amire képtelen(ek) vagy(tok) megoldást találni?
  • Milyen lépéseket kell tenned annak érdekében, hogy magára a kapcsolatra és a megbékélésre fókuszálj, és ne a konkrét probléma megoldására?
  • Hogyan válhatsz  "békéltetővé" vagy "béketeremtővé" a családodban, a munkahelyeden vagy más emberekkel való kapcsolataidban?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 11. 08.)

Szólj hozzá!

Aggódsz vagy dicsőítesz?

2015. november 14. 03:00 - Á. Bözse

„Ha azért szenvedsz, mert a jót teszed, Isten meg fog jutalmazni érte. Szóval ne aggódj és ne félj a fenyegetéseiktől. Inkább dicsőítsd Krisztust mint életed Urát. És ha valaki megkérdez téged a hitből fakadó reménységedről, légy mindig kész elmagyarázni azt." (1Pt 3,14-15 NLT fordítás, második kiadás)

A keresztyénség nem a nyápicoknak, a félénkeknek, vagy az erőtlen szívűeknek való. A bátor férfiak és nők követik Jézust.

Az egész világon úgy szenvednek emberek, ahogy az amerikaiak sosem szenvedtek. De neked mibe kerül Krisztust követni? Nem valószínű, hogy valaha is erőszakos elnyomással kell szembenéznünk. De meg kell küzdeni a csendes elnyomással minden egyes nap, ahogy a kultúra egyre inkább világivá és keresztyén ellenessé válik.

Amikor a hited miatt szembenállással találkozol, természetes, hogy félsz. Szóval hogyan szabadulsz meg az ellenállás miatti félelemtől? Hogyan szabadulsz meg a rosszallástól való félelemtől? Hogyan szabadulsz meg az elutasítástól való félelemtől?

Be kell telned Isten szeretetével. A Biblia azt mondja, hogy a szeretetben nincs félelem, és a tökéletes szeretet elűzi a félelmet. Amikor szembenállással találkozol, fókuszálj Isten irántad érzett szeretetére. Azok az emberek, akik Isten szeretetében biztosan megnyugszanak, nem félnek az elutasítástól. Nem félnek a rosszallástól.

A Biblia azt mondja az 1Pt 3,14-15-ben: „Ha azért szenvedsz, mert a jót teszed, Isten meg fog jutalmazni érte. Szóval ne aggódj és ne félj a fenyegetéseiktől. Inkább dicsőítsd Krisztust mint életed Urát. És ha valaki megkérdez téged a hitből fakadó reménységedről, légy mindig kész elmagyarázni azt." (1Pt 3,14-15 NLT fordítás, második kiadás).

Két alternatívád van, amikor nyomást érzel arra, hogy hallgass a Krisztusban való hitedről: Aggódhatsz, vagy dicsőíthetsz. Ez azt jelenti, hogy vagy pánikolsz, vagy imádkozol. Vagy a problémára fókuszálsz, az elnyomásra és a zaklatásra, vagy Istenre összpontosítasz.

El kell fordítanod a figyelmed a nyomásról, amit érzel, és Isten felé kell fordulnod. Ez a dicsőítés – Istenre fókuszálni. Amikor szembenállással találkozol, aggódás helyett dicsőíts!

Beszéljetek róla:

  • Hol kell keresned, hogy meggyőződj Isten szeretetéről?
  • Mit gondolsz, hogyan jutalmaz meg téged azért Isten, mert szenvedsz a jó ügyért?
  • Milyen szembenállással találkoztál már a hited miatt?

*(Daily Hope By Rick Warren, 2015.11.07)

Szólj hozzá!

Az ellenzék három haszna

2015. november 13. 03:00 - Babacson

"Boldogok, akiket az igazságért üldöznek, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket, és mindenféle rosszat hazudnak rólatok. Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben, hiszen így üldözték a prófétákat is, akik előttetek éltek." (Máté 5,10-12 NIV fordítás)

Amikor a világ által nyomást érzel, mert te szereted Jézust, más emberek pedig nem, három dologra kell emlékezned:

  1. Az ellenzék sokkal inkább Jézushoz hasonlóvá tehet. Jézus a János 15,18-20-ban azt mondja: „Ha gyűlöl titeket a világ, tudjátok meg, hogy engem előbb gyűlölt, mint titeket. Ha a világból valók volnátok, a világ szeretné a magáét, de mivel nem a világból valók vagytok, hanem én választottalak ki titeket a világból, azért gyűlöl titeket a világ. Emlékezzetek arra az igére, amelyet én mondtam nektek: Nem nagyobb a szolga az uránál. Ha engem üldöznek, titeket is üldözni fognak, ha az én igémet megtartották, a tieteket is megfogják tartani." (NIV fordítás). Ha érett felnőtté és Jézus Krisztushoz hasonlóvá válsz, akkor ugyanazokon kell keresztül menned, mint Jézusnak, beleértve a magányt, bátortalanságot, stresszt és a kísértést. Miért gondolod, hogy Isten megóvna téged ezektől a dolgoktól, ha a saját fiát sem kímélte?
  2. Az ellenzék mélyebbé teszi a hited. A hited olyan, mint egy izom. Ücsörgéstől és pattogatott kukorica evéstől nem fognak az izmok növekedni. Az izom attól nő, ha nyújtják, terhelik és tesztelik. Soha nem lesznek izmaid, ha nincsenek súlyok, amelyek az ellenkező irányba húznák. Ha nincsen ellenzék az életedben, akkor a hited nem növekszik. Ebben a pillanatban a világban azok a legerősebb keresztyének, akiknek a hite a leginkább próbára van téve. A Biblia az 1Péter 1,7-ben azt mondja: „S hogy miért van ez így? Mert szükséges, hogy ezek a nehézségek próbára tegyék a hiteteket, vajon valódi-e. Az igazi hit ugyanis értékesebb a színtiszta aranynál. Az aranyat tűzzel tisztítják meg, még sem marad meg örökké. Hitetek viszont, miután kipróbálták és valódinak bizonyult, dicséretet, elismerést és dicsőséget szerez nektek, amikor Jézus Krisztus megjelenik." (EFO fordítás).
  3. Az ellenzék örökké való jutalmakat ad majd neked. A Máté 5,10-12 azt mondja: „Milyen boldogok és áldottak, akiket azért üldöznek, mert igazságosak! Övék Isten királysága! Boldogok és áldottak vagytok, amikor miattam üldöznek, bántanak titeket, vagy mindenféle rosszat mondanak rólatok ok nélkül. Örüljetek és ujjongjatok, mert igen nagy jutalom vár rátok a Mennyben! Így üldözték azokat a prófétákat is, akik előttetek éltek." (EFO fordítás). Isten mindenkit meg fog áldani, akit azért üldöznek, mert érte él. Figyeld meg, hogy nem azért leszel megjutalmazva, ha tiszteletlen vagy ellenszenves vagy. Ha egy önelégült életet élsz, amikor üldöznek, nem mártír, hanem csak egy bunkó leszel.

Nem ezért kapsz jutalmat. Azért kapsz jutalmat, ha olyan vagy, mint Jézus. Amikor megosztod a hited, kedvességgel és tisztelettel kell tenned, mint ahogyan Jézus is tette, és akkor megjutalmaznak érte a Mennyországban.

Erre a három dologra kell emlékezned, amikor a hited miatt zaklatnak: Sokkal jobban Jézus képére formálhat, mélyebbé teheti a hited és az örökkévalóságban megjutalmaznak érte.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan reagáltál a hited próbáira? Mit gondolsz, hogyan érez Isten a válaszaiddal kapcsolatban?
  • Milyen üldöztetés van a mi kultúránkban?
  • Hogyan szeretné Isten, hogy imádkozz azokért az emberekért, akiket üldöznek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.06)

Szólj hozzá!

A konfliktus megoldásához igazíts látásmódodon!

2015. november 12. 03:00 - Szíj Melinda

 

„Ne csak a saját érdekeiteket keressétek, hanem másokkal is törődjetek. Ugyanaz a jellem legyen bennetek, ami Jézus Krisztusban is megvolt.” (Filippi 2,4-5 NLT fordítás, második kiadás)

look-through-god-colored-glasses.jpg

Ha valakivel rendezni szeretnél egy konfliktust, először saját hibáddal kell számot vetned a kialakult problémában. Azután meg kell hallgatnod a másik fél szempontját és sérelmét.

Úgy gondoljuk, hogy eszmék fölött vitázunk. Ám vitáink valójában érzelmi indíttatásúak. Valahányszor konfliktus üti fel a fejét, valaki megsérül érzelmileg, megbántódik, megalázottnak érzi magát. A konfliktust nem az eltérő nézetek, hanem az azok mögött meghúzódó érzelmek idézik elő.

Sérült emberek sértenek meg másokat. Minél sérültebbek az emberek, annál indulatosabban lépnek fel mindenki mással szemben. Azok az emberek, akik nem hordoznak magukban sérelmeket, nem bántanak másokat. A szeretetteljes emberek kedvesek másokkal szemben. A vidám emberek örömöt sugároznak mások felé. A béketűrő emberek mindenki mással is békességben vannak. Ám akik sérültek belül, azok bántani fognak másokat. Ők intrikálnak.

Ha kötődni akarsz az emberekhez, akkor az ő igényeiket, az ő nehézségeiket és az ő érdekeiket kell előtérbe helyezned. Ha jó kereskedő akarsz lenni, akkor nem a saját termékedből, hanem a vásárlói keresletből, elszenvedett kárból és a vásárló érdekeiből indulsz ki. Ha jó professzor, pásztor vagy bármi más szeretnél lenni, akkor az emberek szükségleteivel, nehézségeivel és érdekeivel kezded.

A Filippi 2,4-5 így ír: „Ne csak a saját érdekeiteket keressétek, hanem másokkal is törődjetek. Ugyanaz a jellem legyen bennetek, ami Jézus Krisztusban is megvolt.” (NLT fordítás, második kiadás).

Gyakran annyira el vagy foglalva azzal, hogy egy konfliktusban megpróbáld megértetni helyzetedet a másik féllel, hogy te nem hallgatod meg az ő érveit? Túlságosan el vagy telve a magad mondandójával, miközben nem hallgatod meg a másikat, és végeredményben csak egyre inkább eltávolodtok egymástól.

Ezért szánt szándékkal át kell állítanod látásmódodat saját szükségleteidről a másikéra. A konfliktus megoldása ott kezdődik, milyen módon tekintünk a helyzetre. A „tekint” szó kifejezésére a Filippi 2,4 a görög „scopos” szót használja. Ebből származnak a mikroszkóp és teleszkóp szavaink.

A „scopos” jelentése összpontosítani. A következő igeszakasz azt taglalja, hogy hozzáállásod ugyanolyan legyen, mint Jézus Krisztusé. Akkor hasonlítasz legjobban Jézusra, ha inkább összpontosítasz másvalaki fájdalmaira, mintsem a magadéra.

Van egy régi kínai közmondás, mely így szól: „Keresd a mások megértését, mielőtt azt keresnéd, hogy megértsenek.” Ha figyelmed középpontjában a másik fél igényei állnak, nem pedig a tieid, akkor képes leszel jobban átlátni a helyzetet, és közelebb kerülsz a konfliktus megoldásához.

Beszéljetek róla:

  • Milyen példát mutatott nekünk Jézus, hogy mások érdekeit keressük először?
  • Milyen a gyakorlatban, amikor érdeklődést mutatsz mások szükségletei iránt?
  • Mielőtt belefognál a konfliktus megoldásába, hogyan kell ráhangolnod magad, hogy készen állj a másik felet is meghallgatni, és rá összpontosítani?

*(Daily Hope by Rick Warren (2015.11.05)

Szólj hozzá!

Az első lépés a konfliktusok megoldása felé

2015. november 11. 03:00 - Molyhoslepke

„Miért látod meg a szálkát testvéred szemében, ha a saját szemedben még a gerendát sem veszed észre? Hogyan mondhatod testvérednek: »Engedd meg, hogy kivegyem a szálkát a szemedből!«, amikor a te szemedben egy gerenda van! Képmutató! Először vedd ki a gerendát a saját szemedből! Azután majd elég tisztán látsz ahhoz, hogy kivehesd a szálkát a testvéred szeméből!” (Máté 7,3-5 Egyszerű fordítás).

Az egyik legfontosabb készség, amit az életben meg kell tanulnod, a konfliktuskezelés. Ha nem teszed meg, életed igen nagy részét boldogtalanságban fogod tölteni, hiszen gyarló voltunk miatt életünk majdnem minden napján konfrontációkkal kell szembenéznünk.

Ha meg akarsz oldani egy konfliktust, neked kell megtenned az első lépést. Ez azt jelenti, hogy Isten segítségét kell kérned, hogy adjon bátorságot, hogy az illetőt megkeresd, és megbeszéljétek a problémát.

A beszélgetést nem kezdheted azzal, hogy a másik fél mit hibázott el, mivel sértett meg téged, nem kezdhetsz el vádaskodni. Első lépésként valld be, miben hibáztál!

Talán az egész helyzet 99,99%-ban a másik hibája, de minden esetben fogsz találni olyasvalamit, amit meg kell vallanod. Talán éppen a reakciód, még ha védekezésből is fakadt, nem volt helytálló. Lehet, hogy a hozzáállásod volt a baj, vagy nem megfelelően zártad le a konfliktust.

Vannak olyan gyengeségeid, amikkel mások tisztában vannak, de magad talán soha nem veszed őket észre. Olyanok ezek, mint a vakfoltok. Talán nem is sejted, hogy ezeket a tulajdonságokat hordozod. Pont emiatt fontos, hogy azzal kezdd, amit elrontottál, és alázatos szívvel közeledj embertársadhoz.

Jézus ezt mondta: „Miért látod meg a szálkát testvéred szemében, ha a saját szemedben még a gerendát sem veszed észre? Hogyan mondhatod testvérednek: »Engedd meg, hogy kivegyem a szálkát a szemedből!«, amikor a te szemedben egy gerenda van! Képmutató! Először vedd ki a gerendát a saját szemedből! Azután majd elég tisztán látsz ahhoz, hogy kivehesd a szálkát a testvéred szeméből!” (Máté 7,3-5 Egyszerű fordítás).

Ezzel azt üzeni számodra, hogy a magad részével kell elsőként elszámolnod. Mi az a gerenda, ami miatt nem tudsz tárgyilagosan tekinteni a nézeteltérésre? Amíg ezt nem találod meg, nem hozakodhatsz elő azzal, miként bántott meg a másik fél.

Talán érzéketlenségeddel okoztad az összetűzést? Vagy éppen túlságosan érzékenyen reagáltál? Nem mutattál a másik felé együttérzést, amikor szüksége lett volna erre? Esetleg követelőztél? Mik a te vakfoltjaid? Ha egyszer megtalálod és megvallod ezeket, kész leszel arra, hogy továbbhaladj a konfliktusmegoldás további lépéseivel.

Beszéljetek róla:

  • Mi gátol meg, hogy tisztán lássuk saját bűneinket?
  • Mit gondolsz, milyen hatást gyakorol a másik félre, ha saját hibáid felől, nem pedig vádaskodással közeledsz?
  • Hogyan kezdesz neki legközelebb egy összetűzés megbeszélésének? Milyen lépést teszel meg elsőként?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.04.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása