Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi a legnagyszerűbb képességed?

2015. november 22. 03:00 - Lilla:)

"Felelősségtudóan éljétek az életet, ne úgy, mint akik nem ismerik az élet értelmét, hanem úgy mint akik ismerik." (Efézus 5:15. Phillips fordítás)

Te is és én is rengeteg nagyszerű képességet birtoklunk. Néhányunknak jól megy a matek, van aki számítógépeket javít vagy van aki varrni tud. Mindannyiunknak vannak képességei - még akkor is ha vannak időszakok, mikor másoknak kell erre rávilágítania.

Te tudod, hogy mi a legnagyszerűbb képességed?

A felelősség.

A felelősséggel tudsz válaszolni az életre. Ez tesz téged emberré - ez Isten ajándéka. Az életed nagy részét nem tudod az irányításod alatt tartani. Nem választhattad meg, hol születtél. Nem választhattad meg kiket szeretnél a szüleidnek. Nem választhattad meg, hogy kik neveljenek fel. Nem választhattad meg azokat a személyes ajándékokat és tálentumokat, amikkel a világra jöttél.

Felelősséggel tudsz minden mást kezelni. Isten szabadságot adott neked arra, hogy válaszolhass az utadba kerülő dolgokra. Így választhatsz azokra a támadásokra, amiket az élet szór rád, amik az életedet jobban támadják mint bármi mást.

Sőt, az élet több szempontból is egy teszt, hogy hogyan kezeled a felelősséget. Az örök életünknek csak egy töredékét éljük itt le. Istent nem érdekli az, hogy miket érünk el itt a földön. Őt a jellemünk érdekli.

Az elmúlt 3-4 évtizedben nagyon meredek visszaesést láthattunk kultúránkban a felelősséget tekintve. A világon sokan a következő mottó szerint élnek: "Nem vagyok felelős semmiért. Ez nem az én hibám."

Ez a nézet határozottan összefügg azzal, amit a Biblia mond: "Felelősségtudóan éljétek az életet, ne úgy, mint akik nem ismerik az élet értelmét, hanem úgy mint akik ismerik." (Efézus 5:15. Phillips fordítás)

Ha Jézus követője vagy, tudod, hogy ő az egyetlen, aki értelmet adhat az életednek. Felelősségtudóan élhetsz, mert tudod, hogy te gondoskodsz arról az életről, amit kaptál. A felelősségtudó emberek tudják a legtöbbet kihozni abból az életből, amit kaptak.

Te hogy fogod használni azt az életet, amit kaptál?

Beszéljetek róla:

  • Milyen területeken figyelted meg azt, hogy a felelőtlenség hatással van azoknak az életére, akikkel törődsz?
  • Mik azok a területek, amik hatással vannak a te életedre is? Az életednek mely területén (pl. anyagi, nevelési, kapcsolati, stb.) lehetnél sokkal felelősségteljesebb? 
  • Hogyan válhatnál sokkal felelősségtudóbbá ezen a területen?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015. 11. 15.)

Szólj hozzá!

Megismerheted az igazságot, ha Istenre nézel

2015. november 21. 03:00 - Florabell

"Isten megmutatja, hogy válaszd el a jót a rossztól, és hogyan hozz mindig jó döntést." (Példabeszédek 2:9 TLB fordítás)

Ahogy tegnap említettem, három elmélet - az individualizmus, a szekularizáció és a relativizmus - teljesen tönkretette társadalmunk erkölcsi mércéjét az utóbbi évtizedekben. A következmények mind a társadalomra, mind az egyéni életünkre nézve drámaiak.

Mihez kezdjünk ezzel?

Istennél kell kezdened. Ő testesíti meg az igazságot. A jó és rossz jelentését az ő jellemének tükrében érthetjük meg. A tisztességtelenség helytelen, mert Isten becsületes. A hűtlenség rossz, mert Isten hűséges. Abból ismered meg az igazságot, hogy megfigyeled, hogyan bánik Isten velünk.

Ha egyszer találkozunk az igazsággal, Isten igazságával, felismerjük, hogy két fontos jellemzője minden esetben megmutatkozik.

  1. Egyetemes. Egyformán vonatkozik mindenkire. Ha nem alkalmazható mindenkire, akkor nem igazság, hanem egy választási lehetőség.
  2. Állandó. Nem változtatják meg aktuális divathullámok vagy hóbortok. A házasságtörés rossz volt kétezer éve, rossz ma is, és négyezer év múlva is az lesz.

Tiéd a választás. Néhány éve a Newsweek magazin a címlapján fogalmazta meg a kérdést. Azt kérdezték: "Kinek az igazsága? Kinek az erkölcse? Kinek a közössége? Kinek a családja? Kinek az értékei?"

Te is ez előtt a választás előtt állsz nap mint nap. A mai világ három utat kínál az igazság megismerésére. Az erkölcsünk alapulhat azon, amit gondolunk, amit más emberek gondolnak, vagy amit Isten gondol. Több opció nincs.

A választásunk fogja meghatározni, hogyan élünk, hogyan szeretünk, és hogy egyszer hogy fogunk meghalni. De a választás a mienk.

Te mit választasz?

Beszéljetek róla:

  • Hogyan próbál a kultúránk meggyőzni arról, hogy az igazság változik?
  • Miért kell minden nap úgy döntened, hogy az erkölcsi értékeid Isten igazságán alapulnak?
  • Miért van arra szükséged, hogy jobban megismerd Isten jellemét szaván, a Biblián keresztül?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.14)

Szólj hozzá!

Az életedet az formálja, amiben hiszel

2015. november 20. 03:00 - Florabell

"Ha az élet alapjait aláássák, mit tehet akkor az igaz ember?" (Zsoltárok 11:3, GW fordítás)

Amit a körülöttünk lévő világról hiszünk, alapvetően befolyásolja az életünket. Ezt már sokszor megosztottam veletek ezekben az áhítatokban. Az, hogy miben hiszel, meghatározza a viselkedésedet. A viselkedésed meghatározza, kivé válsz, ennek pedig közvetlen hatása van arra, milyen irányba fog menni az életed.

Ugyanez igaz egy országra, vagy magára a világra; sorsukat azok az értékek alakítják, amelyekben hiszünk.

A gond az, hogy az igazság helyett három rendkívül romboló elméletet tettünk a magunkévá.

  1. Individualizmus: bevettük azt a hazugságot, hogy saját magunk számára mi vagyunk a norma. Néhány éve olvastam egy cikket a Wall Street Journalban, amiben az állt, hogy a vezetők 44 százaléka legelőször önmagával konzultál, ha etikai krízisbe kerül. Ez nem új dolog. Az izraeliták is keresztülmentek ezen, a Biblia erről beszél a Bírák könyvében: " Azokban a napokban Izraelnek nem volt királya; minden ember azt tette, ami igaznak tűnt a szeme előtt." (Bírák 21:25, NLT fordítás, második kiadás). Ez sem akkor, sem ma nem működőképes.
  2. Szekularizáció: három szóban összefoglalhatod: Isten nem fontos. Az elmúlt fél évszázadban szisztematikusan kipakoltuk Istent az életünkből: az iskolákból, a kormányból és a médiából. Istent, ha még egyáltalán számításba jön, szorosan a vasárnap délelőttre korlátoztuk.
  3. Relativizmus: azt mondták nekünk, nincsenek abszolút igazságok - ami igaz számodra, az számomra nem feltétlenül az. Ez nagyszerű módja a bűntudat elkerülésének. Ha nem érsz fel Isten mércéjéhez, egyszerűen megváltoztatod a mércét. Nem logikus és irracionális, de rendkívül gyakori jelenség napjainkban.

Ne engedd, hogy becsapjon az individualizmus (önmagad szeretete), a szekularizáció (Isten nem fontos), vagy a relativizmus (nincsenek abszolút igazságok).

Ha beleesünk ezekbe a hibákba, akkor a társadalom szintjén, de egyéni szinten is tévelyegni fogunk. Ha nem köteleződünk el az igazság és Isten tekintélye mellett, a kultúránk széthullik.

A holnapi áhítatban elkezdjük felderíteni Isten válaszát az erkölcsi összeomlásunkra.

Beszéljetek róla:

  • Milyen hatással van az individualizmus, a szekularizáció, vagy a relativizmus az általad ismert családokra?
  • Mit gondolsz, milyen összefüggés van Isten tekintélyének társadalmunkban fellelhető hiánya, valamint az erkölcsi hanyatlásunk között?
  • Melyek ennek az erkölcsi hanyatlásnak az egyértelmű következményei?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.13)

 

Szólj hozzá!
Címkék: hit életút

Tégy jót azokkal, akik ellened vannak

2015. november 19. 03:00 - magyarosijulia

“Szeressétek ellenségeiteket! Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket. Áldjátok azokat, akik átkoznak titeket. Imádkozzatok azokért, akik bántanak. Ha valaki megüti az egyik arcodat, tartsd oda a másikat is. Ha valaki elveszi a kabátodat, add oda az ingedet is!" (Lk 6,27b-29 NLT fordítás, második kiadás)

Amikor üldöznek, zaklatnak és ellenállásba ütközöl, reagálj áldással.

Jézus azt mondja a Lukács 6,27-29-ben: “Szeressétek ellenségeiteket! Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket. Áldjátok azokat, akik átkoznak titeket. Imádkozzatok azokért, akik bántanak. Ha valaki megüti az egyik arcodat, tartsd oda a másikat is. Ha valaki elveszi a kabátodat, add oda az ingedet is!" (Lk 6,27b-29 NLT fordítás, második kiadás).

Ki tesz ilyet? Valójában nem sok ember. Ez különbözteti meg a keresztyéneket, mert ez nem egy természetes, népszerű vagy egyszerű válasz ez.

Nagyon sok bátorságra van szükség! Minden ostoba vissza tud ütni, minden félős megbosszulhat, minden idióta tud valami gonoszat visszamondani. Még a papagájokat is meg lehet tanítani, hogy káromkodjanak.

Isten azt akarja, hogy szeressük ellenségeinket, tegyünk jót azokkal, akik bántanak, áldjuk azokat, akik átkoznak, imádkozzunk azokért, akik bántanak és fordítsuk oda a másik arcunkat is. Könnyű ez? Nem! Egyedül csak Isten szeretetétel betelve tudjuk ezt megtenni! És ez a legerősebb mód a tanúságra.

A komornyik című filmben a szabadság lovasai, akik a rasszizmus ellen harcoltak délen a civil jogokért való mozgalomban, arra nevelik az embereket, hogy ne bosszulják meg, ha megütik, leköpik, átkozzák, lökik, vagy étellel dobálják őket. Ez egy nagyon erős jelenet arról, hogy hogyan reagáljunk erőszak nélkül.

Amikor ezt a részt néztem, el kezdtem könnyezni. Arra gondoltam, hogy ilyen ember akarok lenni Jézusért! Ilyen bátor akarok lenni! Olyan bátor szívet akarok, amelyik nem adja be a derekát a rossznak, akármivel is dobnak meg. Egyedül szeretettel akarok felelni.

Amikor nem a bosszút választom, hanem helyette szeretettel válaszolsz a munkában vagy valakinek, aki nem kedvel téged, Isten örülni fog, te pedig áldott leszel.

„Boldogok, akiket az igazságért üldöznek, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket, és mindenféle rosszat hazudnak rólatok. Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben.” (Mt 5,10-12a).

Jézus árat fizetett érted, és azt mondja, hogy annak is ára van, ha Őt akarod követni. A Földön való népszerűség nem hozadéka annak, hogy keresztyén vagy, de a Mennyben biztos jutalma van.

Beszéljetek róla:

  • Neked mit kell fizetned a hitedért?
  • Hogyan vagy kész szenvedni Jézus Krisztusért? Hogyan befolyásolja a válaszod azt, ahogyan a sértéseket és a rosszallásokat kezeled?
  • Miért a szeretettel való reagálás, és nem a megtorlás a legerősebb módja annak, hogy Krisztus mellett tanúskodj?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.12)

Szólj hozzá!

Maradj hűséges akkor is, amikor szenvedsz

2015. november 18. 03:00 - angie.keyr

"Azok, akik Isten akaratából szenvednek, kötelezzék el magukat hűséges Alkotójuk mellett, és tegyék továbbra is azt, ami jó." (1Péter 4:19, NIV fordítás)

Vannak emberek, akik azt mondják, hogy Isten azt akarja, hogy mindenki milliomos legyen, hogy Isten nem akarja, hogy bárki is rákos legyen, vagy hogy Isten azt szeretné, ha nem lennének problémák az életedben. 

De a Biblia azt mondja, hogy a szenvedés néha Isten akarata az életünkben. Miért? Mert ettől még inkább olyanná válunk, mint Jézus; mert elmélyíti a hitünket; mert mennyei jutalmat kapunk majd érte; mert építi a személyiségünket; és megtanít arra, hogy dicsőítsük Istent ahelyett, hogy aggódnánk.

Háromféle szenvedés létezik a világban. Az egyik az általános szenvedés. Ez az, amit mindenki átél, legyen az baptista, buddhista, muszlim, ateista vagy bárki. Mindenki szenved bizonyos dolgok miatt. Ha hurrikán csap le egy városra, az nem csak a keresztényeket fogja érinteni. Vannak szenvedések, amik a világon minden embert sújthatnak.

A második fajtája a szenvedésnek a testi szenvedés, ami legtöbbször a bűneink következménye. Például ha kicsapongó erkölcsi életet élek és emiatt nemi betegséget kapok, akkor az az én hibám, és nem Istené vagy másé. Csakis az enyém. Ha többet költök, mint amennyit keresek, és adósságba kerülök, aztán anyagi csődbe megyek, az se másnak a hibája, hanem az enyém. Ilyenkor a szenvedés tehát a saját bűneim és a rossz döntéseim miatt van az életemben.

De nem a bűn okoz minden szenvedést. A Biblia azt mondja, a szenvedés néha Isten akarata, mert őt jobban érdekli a személyiséged fejlődése, mint a kényelmed. 

A Biblia azt mondja az 1Péter 4:19-ben "Azok, akik Isten akaratából szenvednek, kötelezzék el magukat hűséges Alkotójuk mellett, és tegyék továbbra is azt, ami jó." (NIV ford.)

Bármilyen nyilak is repülnek feléd, bármilyen szenvedéseken mész át a hited miatt, Isten azt akarja, hogy hűséges maradj hozzá és továbbra is tegyél jót másokkal. Könnyű ez? Nem mindig. Kell hozzá hit? Mindenképp. Megéri? Nagyon.

Beszéljetek róla

  • Amikor szenvedésen mész keresztül, hogyan segít változtatni a nézőpontodon az, hogy segítesz másokon és jót teszel másokkal?
  • Milyen élethelyzetekben kell kiállnod Krisztus mellett még akkor is, ha ez ellenállást vált ki másokból? 
  • Mit jelent az, hogy elkötelezed magad Isten mellett?

*(Daily Hope by Rick warren, 2015.11.11.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása