Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Legyél nagylelkű, ahogyan Isten is nagylelkű hozzád

2015. március 01. 03:00 - FodorImi

„Légy nagylelkű: Fektess jó cselekedetekbe, a jó cselekedetek hozama magas. Ne halmozd fel a javaidat, oszd szét magad körül. Légy áldássá mások számára!” (Prédikátor könyve 11:1-2 – MSG fordítás)

donate-thumb.jpg
Isten azt akarja, hogy a pénzed egy részét a szükségben élők megsegítésére használd. Isten nem azért helyezett e világba, hogy csak önmagunknak éljünk. Azért áld meg, hogy áldássá lehessünk mások számára.

Mindez része annak, hogy Isten egyre inkább önmagához hasonlóvá formál minket. Isten nagylelkű. Mindenünk, amink van az életben, azért van, mert Isten nagylelkű. Semmink sem lenne – még csak nem is élnénk – Isten nagylelkűsége nélkül. És Isten azt akarja, hogy mi is legyünk olyan nagylelkűek, mint Ő.

Képzeld el, hogy édesapád egy milliárdos, és meg akarja osztani veled a vagyonát. Előbb azonban próbára akar tenni, képes vagy-e kezelni.

Ezért ad neked egy bizonyos pénzösszeget, és ezt mondja: „Azt akarom, hogy tanulj meg kevesebből megélni, hogy a maradékot mások megsegítésére használhasd. Figyelni foglak, hogy lássam, hogyan kezeled, hogyan osztod be az erőforrásaimat. Ha jól csinálod, az egészet odaadom neked.”

Hogyan használnád ezt a pénzt?

Isten azt akarja, hogy légy különösen nagylelkű a szegényekkel. Végig az egész Biblián, Isten azt mondja, hogy figyeli, hogyan segítünk a szegényeken, és rengeteg ígéretet kapcsol hozzá, ha így teszünk. Például:

"Adj a szegényeknek, és soha nem leszel szükségben. Ha becsukod a szemed a szegény előtt, sokan fognak átkozni" (Példabeszédek 28:27 – TEV fordítás).

"Amikor a szegénynek adsz, az ÚRnak adsz kölcsön, és az ÚR fogja visszafizetni." (Példabeszédek 19:17)

Minél többet segítünk másoknak, annál inkább megáld bennünket Isten. Ő ad nekünk, így tudunk mi is adni másoknak.

Miért? Mert Isten azt akarja, hogy legyél olyan, mint Ő, és Isten adakozó!

Beszéljetek róla

  • Szánj rá időt, és vedd számba Isten áldásait! Hogyan áldott meg Isten a családodban, a munkádban és a szellemi életedben?
  • Ha meg kell állnod Isten előtt, hogy számot adj, hogyan használtad fel az Ő áldásait, vajon szégyenkeznél vagy büszke lehetnél? Miért?
  • Hogyan használhatnád a forrásaidat, hogy ezen a héten áldás legyen valakinek, aki szükségben van?


*(Daily Hope by Rick Warren,  2015.02.22.)

Szólj hozzá!
Címkék: áldás adakozás

Hogyan szerezhetsz mennyei kincseket?

2015. február 28. 03:00 - hofgartekesnoemi

 „Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is.” (Máté 6:21)

A mennybe való befektetéseidet örökké élvezni fogod, és mindig, amikor valami jóra használod a pénzed, ilyen befektetést teszel.

Már említettük, hogy az örökkévalóságba úgy fektethetünk be, ha a pénzünket saját fejlesztésünkre és épülésünkre, mások szükségeinek betöltésére és a Jézus Krisztus testében való közösség építésére használjuk. Van még két másik lehetőség is mennyei befektetésre, ami után majd az örökkévalóságban kapod meg a jutalékot:

Az egyik a világba való befektetés. Ilyenkor a pénzed abba fekteted, hogy az evangélium terjedhessen és embereket hozz Jézushoz. A Lukács 16:9-ben ez áll: „Használjátok a világi vagyonotokat arra, hogy barátokat szerezzetek magatoknak, hogy amikor az már nincs, örök lakóhelyeteken üdvözöljenek benneteket mások.” (NIV fordítás) Sok ember nem tudja, mit jelent ez az igevers. Arról lenne szó, hogy barátokat vásárolhatunk magunknak? Természetesen nem. Azt jelenti, hogy Isten azt akarja, hogy olyan dolgokba fektess, ami által mások is a mennybe juthatnak, hogy amikor te oda kerülsz, üdvözölhessenek téged. Ez az életed legnagyobb befektetése. Ott lesz valaki a mennyben te miattad?

A másik befektetési lehetőség pedig az, hogy Isten kincstárába fektetsz be. Amikor Isten kincstárába helyezel el pénzt, akkor azzal dicsőíted és imádod Istent. Isten a Példabeszédek 3:9-ben tesz egy ígéretet: „Tiszteld az Urat vagyonodból és egész jövedelmed legjavából, akkor bőségesen megtelnek csűrjeid búzával és árpával, és must árad sajtóidból.” A tized az, amikor a bevételed 10 százalékát az Úrnak ajánlod fel. Az e fölötti felajánlást adománynak nevezzük. Igazából mi semmit nem adhatunk az Úrnak, mert minden az övé. Gondolj arra, hogy amikor gyerek voltál, abból a pénzből vettél édesanyádnak születésnapi ajándékot, amit ő adott neked. De emiatt ő talán nem örült annak az ajándéknak annyira? Dehogynem! Őt jobban érdekelte az, amit az ajándékkal kifejeztél: azt, hogy gondoltál rá és szereted őt. Isten is ugyanígy érez a te ajándékoddal kapcsolatban.

A Biblia azt mondja, hogy ahol a kincsünk, ott a szívünk. Ha az e világi dolgok a legfontosabbak számodra, minden nappal egyre messzebb és messzebb kerülsz a kincsedtől. Minden nappal, amit a Földön eltöltesz, eggyel kevesebb lesz az itt hátra lévő napjaid száma. Egyre távolabb fogsz kerülni a dolgoktól, amelyeket végül majd magad mögött hagysz.

Viszont ha az Úr ügyébe fekteted a pénzed és Isten szolgálatára fordítod azt, mennyei kincseket szerzel minden nap. Egyre közelebb és közelebb kerülsz ehhez a kincshez, ahelyett, hogy távolodnál.

Jim Elliot egyszer azt mondta: „Nem bolond az, aki feladja, amit nem tarthat meg azért, amit nem veszíthet el.”

Mondd el ezt az imát magadban vagy hangosan: „Istenem, kérlek bocsásd meg nekem, amikor olyan dolgokra költöttem, amelyek nem tartanak örökké. Szeretnék mennyei dolgokba fektetni, Isten dolgaiba. Úgy akarom használni a pénzem, ahogyan azt te szeretnéd. Ma elkötelezem magam, hogy a pénzem arra fogom használni, hogy növekedjek jellemben, szellemi erőben, bölcsességben és tudásban, valamint arra, hogy azzá váljak, amilyenné te akarod, hogy legyek. Segíts meglátni, hogyan erősíthetem a kapcsolataimat és hogyan mutathatom ki a szeretetemet Krisztusban való testvéreim iránt. Úgy akarok az örökkévalóságba fektetni, hogy a pénzemet mások szolgálatára használom. Szeretném megtanulni, hogyan tudok nagylelkű lenni. Áldássá akarok válni mások számára, és a pénzem által másokat is hozzád akarok vezetni. Szeretném, ha más emberek is bejutnának a mennybe azért, mert tudtam adni nekik. A te evangéliumodat akarom terjeszteni a szolgálatommal és a cselekedeteimmel. Mennyei Atyám, szeretném megmutatni, hogy hol a kincsem azáltal, hogy az adományaimmal és az ajándékaimmal az örökkévalóságba fektetek be. Tisztelni akarlak téged úgy is, hogy minden jövedelmem első részét neked adom. Fel akarom adni a pénz utáni vágyakozásom, hogy maga a Mindenható legyen az én kincsem. Segíts emlékeznem a következőre: "Nem bolond az, aki feladja, amit nem tarthat meg azért, amit nem veszíthet el." Jézus nevében kérlek. Ámen. 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 02. 21. )

Szólj hozzá!

Isten befektetési alapjai örök osztalékot hoznak

2015. február 27. 03:00 - BenedekDávid

 “…legyenek gazdagok a jó cselekedetekben, adakozzanak szívesen, javaikat osszák meg másokkal, gyűjtsenek maguknak jó alapot a jövendőre, hogy elnyerjék az igazi életet.” 1Tim 6:18b-19)

istock_000015151608small_lsvpzpdlde_l.png
A Biblia az 1Tim 6:18b-19-ben azt írja, hogy “legyenek gazdagok a jó cselekedetekben, adakozzanak szívesen, javaikat osszák meg másokkal, gyűjtsenek maguknak jó alapot a jövendőre, hogy elnyerjék az igazi életet.”

Amikor a pénzed jó dolgokra használod, akkor a Mennyországba fektetsz be, és ezt örökké élvezni fogod.

De mégis, hogy lehet ezt megvalósítani? Minden pénzügyi szakértő azt tanácsolná, hogy ne tegyél minden tojást egyetlen-egy kosárba, hanem több helyre fektesd be a pénzt, hogy kiegyensúlyozott legyen a befektetési portfóliód.
 
Tudtad, hogy Isten több olyan befektetési alapot hozott létre, melyekkel az örökkévalóságba fektetsz be? Ezekből megvizsgálunk ma hármat és holnap kettőt, hogy meglássuk, ezek tényleg bizonyított befektetési alapok, van múltjuk, védettek, kockázatmentesek és hihetetlen hozammal rendelkeznek.

1.    Isten Növekedési Alapja.  Ebbe az alapba fektetsz be, amikor a személyiséged fejleszted. A Példabeszédek 10:16 azt mondja, hogy „Az igaznak a keresetéből élet lesz, a bűnösnek a jövedelméből vétek.” Hogyan lesz tehát élet a pénzedből, hogyan erősítheted ezzel az életed? Úgy, hogy arra használod, hogy lelkileg, intellektuálisan és emocionálisan épülj. Amikor arra használod a pénzed, hogy készségeket fejlessz ki magadban és éretté válj, akkor az örökkévalóságba fektetsz be.

2.    Isten Kapcsolati Alapja. Ebbe az alapba fektetsz be, amikor a pénzed barátságok megerősítésére és keresztyénekkel való kapcsolatépítésre használod. A Róma 12:13-ban azt találjuk, hogy „A szentekkel vállaljatok közösséget szükségeikben, gyakoroljátok a vendégszeretetet”. Miért akarja Isten, hogy a pénzeddel is kimutasd más keresztyének felé a szereteted? Három oka is van: először, mert ez bizonyítja, hogy Isten családjába tartozol, továbbá, mert ez formálja az egységet, végül pedig mert bizonyságtétel a hitetlenek felé.
 
3.    Isten Szolgálati Alapja. Ha a pénzeddel másokat szolgálsz, akkor ebbe az alapba és az örökkévalóságba fektetsz be. Isten azt akarja, hogy a pénzed arra is használd, hogy a rászorulókon segíts.

A Példabeszédek 11:24 azt írja, hogy „a bőkezű világa egyre csak gyarapszik, a fösvényé pedig egyre csak kisebb lesz.” (MSG fordítás). Más szavakkal tehát, minél többet segítesz másokon, annál inkább megáld Isten is. Tudod miért? Mert Isten adakozó és nagylelkű, és azt szeretné, hogy te is hasonlóvá légy Hozzá. Akkor teszed ezt, ha befektetsz a személyiséged növekedésébe, más keresztyénekkel való kapcsolataidba és a rászorulók megsegítésébe.

Beszéljetek róla:

  • Milyen dolgokra költesz pénzt, melyek a személyiséged fejlődése ellen vannak? Milyen képességeidet szeretnéd fejleszteni, melyekről úgy gondolod, hogy Isten dicsőségére vannak?
  • Mi motivál téged, hogy adakozó légy? Miért szeretnéd, hogy mások adakozó embernek tartsanak téged?
  • Mit gondolsz, miért fontos másoknak is megmutatni, hogy Isten családjába tartozol, azáltal is, hogy más hívőkről gondoskodsz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.02.20)

Szólj hozzá!

A pénzügyi áldás gondos tervezést igényel

2015. február 26. 03:00 - Á. Bözse

"Tervezz gondosan és sok mindened lesz." (Péld 21,5a TEV fordítás)

Ha szeretnél megerősödni pénzügyileg, azzal kell kezdened, hogy leírod mennyit költesz, egészen addig, míg meg nem tudod, hová is tűnik a pénzed: ez a könyvelés alapszabálya. Számon kell tartanod a pénzügyeidet!

A Példabeszédek 21,5 azt mondja: "Tervezz gondosan és sok mindened lesz." (TEV fordítás). Ha nincs sok mindened, nem tervezel gondosan. Nem hibáztathatsz másokat, csak saját magadat.

Talán azt mondod: De hát vészhelyzet volt! Mindenkinek vannak vészhelyzetei. Bárkit elbocsájthatnak, vagy adódhatnak váratlan kiadások. Azok között az emberek között, akik átvészelik ezeket, és akik nem, az a különbség, hogy hogyan terveztek előre ezekre a vészhelyzetekre. Ha nem számítasz rájuk, természetes, hogy feldúlják az életed.

Volt már olyan, hogy a hónap végén ott álltál csodálkozva: Hová ment el minden pénzem? A pénzügyi helyzeted figyelmen kívül hagyása és egy könnyen elérhető hitel katasztrófát eredményezhet. Hallottad már ezt a mondást: A pénz beszél. Nem beszél, csak halkan elsétál, és nem mondja meg merre megy. Tehát neked kell pontos feljegyzéseket készítened, hogy tudd, hová is ment.

Négy dolgot kell mindig jól feljegyezned: amid van, amivel tartozol, amit keresel, és hogy az hová megy. Sok módja van annak, hogy ezeket vezesd, neked kell kitalálnod, hogy melyik a legjobb számodra. Fel kell menned a netre, be kell menned a bankba, be kell menned a könyvelőd irodájába, bele kell nézned a könyvelésbe – bármit meg kell tenned, hogy képbe kerülj és megértsd, hogy hogyan dolgozhat a pénzed érted, és nem ellened.

A Példabeszédek 23,5 azt mondja: A pénzed egy pillantás alatt eltűnhet, mintha szárnyra kelne, és elrepülne mint egy sas. (TEV fordítás). Ez egy nagyon kifejező kép. Ha nem tudod hová megy a pénzed, egyszerűen el fog szállni, mint egy sas.

Szerencsére a magyar kormány kedvesen emlékeztet minket erre, ugyanis az 50 forintos hátoldalán egy kerecsensólyom látható. Tehát minden egyes alkalommal, amikor ránézünk egy 50 forintos érmére, legyen ez egy emlékeztető, hogy miként száll el a pénzünk, hacsak meg nem mondjuk neki, hogy merre menjen.

Beszéljünk róla:

  • Ugyanazon az állásponton vagy, mint a házastársad, amikor a pénzügyeitekről van szó, és mind a ketten tudtok mindenről? Miért fontos, hogy a pénzügyek intézése egy közös erőfeszítés legyen?
  • Milyen lépéseket kell tenned ma, hogy jobban átlásd a pénzügyeidet, és beoszd a pénzed?
  • Hogyan akarod, hogy Isten megáldjon téged az anyagiakban? Hogyan tudsz hűséges lenni Hozzá a pénzügyeidben?

*(Daily Hope by Rick Warren 2015.02.19.)

Szólj hozzá!

A tized ígérete, célja, helye és ideje

2015. február 25. 03:00 - Habakuk

A tized célja, hogy megtanítson mindig Istent helyezni az első helyre. (5Móz 14:23b, TLB fordítás)

Bármit is szeretnél, hogy Isten megáldjon, előbb Őt kell az első helyre helyezned. Tehát ha azt szeretnéd, hogy Isten áldja meg az anyagi helyzeted, akkor Istent kell az első helyre helyezned a pénzügyeidben. Ez a tized alapelve: add vissza jövedelmed első 10 százalékát Istennek.

3251638636_daba98c965_z.jpg

Van négy vers, ami elmagyarázza a tized ígéretét, célját, helyét és idejét.

Elsőként a a Példabeszédek 3:9-10 írja le az ígéretet: „Tiszteld az Urat vagyonod legjavából, akkor gabonával telik meg éléskamrád, szőlőprésed a legjobb borokkal" (TLB fordítás). Isten azt mondja, hogyha jövedelmed legjavából megtiszteled Őt, akkor megáldja pénzügyeidet.

Kay és én 36 évvel ezelőtt elhatároztuk, hogyha bárki felé is lesz tartozásunk, Istennek soha ne legyünk adósai. Istennek fizetek először. Ha keresek 10 dolcsit, az első dollárt Istennek fogom adni, ha 100 dollárt keresek, akkor tízet fogok visszaadni Neki. Alapjában minden Istentől jön, és az Ő áldását várom a többire is.

Miért szólít fel Isten a tizedre? Az 5Mózes 14:23 azt mondja: "A tized célja, hogy megtanítson mindig Istent helyezni az első helyre" (TLB fordítás). Istennek nincs szüksége a pénzedre, csak azt akarja, amit az képvisel – a szívedet. Azt akarja, hogy bízz Benne.

De hova add a tizeded? Adakozz alapítványoknak? Vagy talán add a testvérednek, aki 3 éve munkanélküli? Nem. Ez csupán jótékonyság. A tized egyben dicsőítés is, és Istennek szól.

A Malakiás 3:10 ezt mondja: ,,Hozzátok be a raktárba mindennek a tizedét, amit kerestetek – ezzel tegyetek próbára – mondja a mindenség Ura. Aztán figyeljétek meg, hogyan nyitom meg nektek a mennyei ablakokat, és hogyan árasztalak el benneteket áldásaimmal!” (NCV fordítás). A raktár az a templom vagy hely, ahol Istent dicsőíted.

Mikor add a tizedet? Azon a napom, amikor az Urat dicsőíted. A Biblia azt mondja az 1Korinthus 16:2-ben:  "Minden hét első napján tegyetek félre annyi pénzt, amennyit erre tudtok szánni. Így gyűjtsétek össze amit tudtok, annak megfelelően, hogy mennyi a jövedelmetek.”  Amikor a hét első napján adsz az Úrnak, a napod első részében és az pénzed első részéből, akkor valóban ezt mondod Neki: Te vagy az első az életemben!

Vedd észre, hogy a versben ez szerepel: „tegyél félre”, tehát meg kell tervezned! A tized nem egy hirtelen dolog, hanem meg kell tervezned, hogy tiszteletbe tartsd Isten tervét és célját a tizeddel. Ezek után megláthatod, hogy miként áld meg és használ fel téged Isten és teljesíti be ígéreteit az életedben.

Beszéljetek róla:

  • Mit jelent számodra a gyakorlatban Istennek adni jövedelmed első részét?
  • Szerinted miért akarja Isten, hogy a saját gyülekezetedbe adakozz és ne máshová?
  • Hogyan tervezhetsz ma, hogy hűséges legyél a tizeddel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.02.18)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása