Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem mindig azt kapod, amit megérdemelsz

2016. március 13. 03:00 - Anika Enikő

„Ami most vagyok, mind azért van, mert Isten kiárasztotta rám jóságát és kegyelmét." (1Kor 15,10a TLB fordítás)

Ha az USA-ban nőttél fel, akkor bizonyára már hallottad ezeket az állításokat:

  • Ha túl jónak hangzik, hogy igaz legyen, akkor az is.
  • Régimódi eszközökkel keresünk pénzt – megdolgozunk érte.
  • Ingyen ebéd – ilyen nem létezik.
  • Fájdalom nélkül nincs növekedés.
  • Segíts magadon és az Isten is megsegít.

Az amerikai életstílusban minden arról szól, hogy azt kapod az életben, amit megérdemeltél. Értéknek tekintik a munkát, izzadtságot, fáradtságot, a dolgokba belefektetett erőt és a teljesítményt. Ezt nevezik amerikai munkaetikának.

Általánosan tetszik az ilyen erős munkaerkölcs. Isten azt akarja, hogy úgy dolgozzunk, mint akik Neki tesszük. Viszont Isten soha nem a teljesítményünk alapján viszonyul hozzánk. A Biblia azt mondja, hogy minden, amit Isten tesz az életünkben – az összes áldás és minden ajándék – kegyelemből van.

Más szóval: azt kapjuk, amit nem érdemlünk meg.

Lehet, hogy most azt mondod: De álljon meg a menet! Mindenért megdolgoztam, amim van és fáradozással szereztem meg! De az igazság az, hogy ha Isten nem adta volna hozzá az erőt és az elméd, akkor semmid nem lenne. Minden lélegzeted Isten ajándéka. Nem tartozik neked a következő lélegzetvétellel. Pusztán ajándék a részéről.

Megváltásunk kegyelemből van. Isten megáld bennünket a kegyelmével. Kegyelme által tanít bennünket. Kegyelméből használ minket. Kegyelméből jutunk a Mennybe.

A Biblia világosan írja, hogy mindenünk, amink van, azt Isten kegyelméből kaptuk: „Ami most vagyok, mind azért van, mert Isten kiárasztotta rám jóságát és kegyelmét." (1Kor 15,10a TLB fordítás).

Szükséged van Isten erejére az életedben. Szükséged van Isten elveire, amelyek szerint éld az életed. Szükséged van az Isten tervére, ami szerint működni tudj. Szükséged van Isten céljára, amiért élj.

De ezeket nem tudod kiérdemelni. Habár te is és én is sokkal rosszabbat érdemlünk, mindezeket mégis kegyelemből kapjuk meg. Ajándékok ezek.

Beszéljetek róla

  • A hamis feltételezésre alapozva, hogyan torzult el az Istenről alkotott képed, miszerint ki kell érdemelned Isten jóindulatát?
  • Isten az áldásait saját kegyelmére alapozza, és nem arra, hogy mi mennyit érünk. Mi kell akkor, hogy ösztönözzön bennünket, hogy azt tegyünk, amit Ő szeretne?
  • Az a ráeszmélés, hogy az életben minden Isten kegyelméből van, hogyan változtatja meg az Istenhez és másokhoz való kapcsolódásodat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.03.06)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása