Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szükséged van egy tervre...

2016. április 29. 03:00 - mintyovanviki

„Az eszes emberek mindig gondolkodnak mielőtt cselekszenek, az esztelen emberek tudatlanságot terjesztenek.” (Példabeszédek 13:16 TEV fordítás)

nature.jpg

Ha egy általad kitűzött célt akarsz érni, tervre lesz szükséged, amely tartalmazza azt, hogy hol vagy most és hova szeretnél eljutni. Tervre lesz szükséged, hogy le tudd győzni az esetleges akadályokat, amelyek út közben jöhetnek szembe veled. Terv nélkül minden célod köddé válik.

Mózes 1.könyvének 24.fejezete leírja Eliazar leleményes tervét, amelyben feleséget akart találni mestere fiának, Izsáknak. Eliazarnak két nagy akadállyal kellett megküzdenie, hogy célt érjen. Hol találhat feleséget Izsáknak mestere szülőföldjéről? És hogyan fog megfelelő jellemű nőt találni hosszú ideig tartó megfigyelés nélkül? Eliazar kidolgozott egy előre meghatározott tervet, hogy mindkét problémát megoldja.

Először Eliazar elment arra a helyre, ahol a leányok rendszerint össze szoktak gyűlni. Sokkal nagyobb esélye volt feleséget találni itt, mint egyéb más helyen, ahova mehetett volna.

És Eliazar pontosan tudta, hogy milyen típusú nőt keres feleségként Izsáknak. Egy együttérző leányt akart találni, ezért olyan valakit keresett, aki felajánlja, hogy felhúz akár 15 gallon vizet a 10 tevének. Micsoda vízmennyiség!

Eliazar nem bízta a véletlenre, hogy célt érjen. Ehelyett imára alapozta a tervét és végül sikerrel járt. Tettével igazolta, amit a Biblia mond a Példabeszédek 13:16-ban: „Az eszes emberek mindig gondolkodnak mielőtt cselekszenek, az esztelen emberek tudatlanságot terjesztenek.” (TEV fordítás)

A jó tervezésnek – legyen ez akár a családoddal, akár a munkáddal, akár a szolgálatoddal vagy életed bármely területével kapcsolatos – három területe van:

  • Lépések: Meg kell állapítanod hogyan szeretnél eljutni a mostani helyzetedből a célig. Írd le ezeket a lépéseket.
  • Határidők: Dátumozd be az egyes lépéseket. A cél annak a hitnek az alapja, amelyben megállapítod, hogy hiszel abban, hogy Isten célhoz akar juttatni téged egy bizonyos időpontig.
  • Ütemterv: Írd be ezeket a dátumokat a naptáradba. Ne rejtsd el egy iratszekrényben vagy a polcon. Mutasd meg a naptáradat és én megmondom mik a fontos dolgok számodra.

Tanulmányok bizonyítják, hogy az amerikaiak mindössze 5%-a írja le az életével kapcsolatos céljait.

Ugyanez a tanulmány megmutatja, hogy ez az 5%, a legjobban kereső emberek között van Amerikában. A sikeres emberek kitűzik a célt és haladnak felé. A sikertelen emberek sodródnak. Az élet csak zajlik körülöttük. Nincsenek céljaik. Nem tudják merre haladnak az életben. 2016 vége egy újabb sikertelen év vége számukra.

Ne hagyd, hogy ez történjen. Készíts tervet, hogy elérd a céljaidat ebben az évben.

Beszéljetek róla:

  • Végigtekintve néhány célt, amelyet magadnak terveztél, mik voltak azok a részletes tervek, amelyek elvezettek a célig?
  • A tervezésnek mely részével vagy részeivel vagy a legnagyobb bajban: a lépések leírásával, az ütemterv készítéssel, vagy a határidők betartásával? Mit gondolsz miért?
  • Mit gondolsz Isten miért értékeli a jó tervezést?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.04.22.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása