Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ami egy helyreállított kapcsolathoz szükséges

2016. május 01. 03:00 - torokaron

„Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott.” (Róma 8:28)

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy mindenféle változtatás nélkül újrakezdünk egy kapcsolatot. Megbocsátani, és újrakezdeni egy kapcsolatot két különböző dolog. A megbocsátás az, amit te megbántott félként gyakorolsz. A kapcsolat újrakezdése pedig az, amit a másik fél tesz annak érdekében, hogy visszaszerezze a bizalmadat. Pusztán annyit mondani, hogy „sajnálom”, nem elég.

A Biblia három dologról is beszél, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy megtört kapcsolatot újra lehessen kezdeni. Ezeket kell megtennie a hibás félnek.

  1. Egy kapcsolat újrakezdéséhez megbánásra van szükség. Másképp megfogalmazva: valóban bántania kell annak, amit tettél. És ez nem azt jelenti, hogy annyit mondasz, „sajnálom”. Ez azt jelenti, hogy azt mondod: „Hibáztam, kérlek, bocsáss meg!” Azt sajnálkozásod esetleg a rossz időjárásnak, vagy valami hasonló kaliberű dolognak szólhat. A megbánás azt jelenti, hogy beismered a hibádat és valóban bánod is azt.
  2. Egy kapcsolat újrakezdéséhez kárpótlásra van szükség. Van, amikor fizikai, vagy egyéb kézzel fogható kárpótlásra van szükség. Még ha meg is bocsátottak neked, ez nem jelenti azt, hogy kint vagy a slamasztikából. Meg kell fizetned az adósságodat a társadalomnak, vagy valaki másnak azért, amit tönkretettél a tetteiddel.
  3. Egy kapcsolat újrakezdéséhez a bizalom újraépítésére van szükség. Barátom, ez nagyon hosszú folyamat. Ha valaki megbánt téged, akkor azon nyomban meg kell neki bocsátanod. Azonban nem kell feltétlenül újra azonnal bíznod benne. A megbocsátás a kegyelemre épít és feltétel nélküli. A bizalmat újra kell építeni az idő múlásával.

A társadalmunk többnyire nem érti, mi a különbség egy kapcsolatban a megbocsátás és a bizalom újraépítése között. Amikor egy politikai vagy vallási vezető botrányba keveredik, mindig is lesznek olyan emberek, akik azt mondják: „Senki sem tökéletes. Mindannyian emberek vagyunk. Csak meg kell bocsátanunk neki, és folytatni mindent tovább.”

Ez nem így van! Meg kell bocsátanod azonnal, de nem kell újra bíznod benne. A Biblia azt mondja, hogy a bizalomhoz idő kell. A szavahihetőség az, amivel egy vezető vezet. Minden vezetőnek szüksége van a bizalomra, mert ebből élnek. Ha elveszted a bizalmat, akkor a vezetésre szóló jogot is elveszted abban a pillanatban. Lehet, hogy a címed megmarad, de amíg nem érdemled ki újra a bizalmat, nem vagy vezető. Ez pedig nem fog egyhamar bekövetkezni.

Beszéljetek róla:

  • Mire van szükség ahhoz, hogy valaki visszanyerje a bizalmadat? Te mit teszel azért, hogy más bizalmát visszaszerezd?
  • Mondj néhány olyan példát az életedből, amikor valamit sajnáltál, és amikor valamit igazán megbántál!
  • Ebben a három dologban, ami a kapcsolat újrakezdéséhez szükséges, mi a megbántott fél felelőssége?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.04.24.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása