Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Legyen időd kikapcsolódni a családoddal

2016. május 15. 03:00 - torokaron

„Az embereknek az életük minden napját élvezniük kellene, függetlenül attól, hogy meddig élnek.” (Prédikátor 11:8, NCV fordítás)

A nagyszerű családok egyik legfontosabb ismertetőjele az, hogy ezek a családok vidámak. Tudják, hogyan kell játszani, hogyan kell kikapcsolódni. Egész egyszerűen, élvezik egymással az életet. Ez sok családból hiányzik manapság. Mostanában a családok túlságosan is elfoglaltak és fáradtak, a hozzáállásuk nagyon negatív, és túl sok aggódás és komolyság van az életükben. Ki szeretne ilyen helyre hazajönni az iskolából? A család az örömről és a vidámságról kellene, hogy szóljon.

A Biblia beszél erről, sőt fel is szólít erre. A Prédikátor 11:8 azt mondja, hogy „az embereknek az életük minden napját élvezniük kellene, függetlenül attól, hogy meddig élnek” (NCV fordítás).

Miért fontos az, hogy minden napot élvezz? Azért, mert nem tudhatod, hogy meddig fogsz élni. Nem tudhatod, hogy megéred-e a következő hetet vagy hónapot. Még csak azt sem, hogy a holnapot megéred-e. Szóval bármi is legyen az, amit meg szeretnél tenni, jobb, ha még ma megteszed.

Amikor a gyerekeim még kicsik voltak, a legfontosabb dolog, amit szerettem volna, hogy a családunkról tudjanak, az nem az volt, hogy jók vagy okosak vagyunk. Inkább azt szerettem volna, hogy tudják, hogy szeretjük őket, és hogy élvezzük az együtt töltött időt. Mindenféle dolgot kitaláltam, csak hogy jól érezzük magunkat.

Ezek közül az egyik az Apa varázslatos és rejtélyes utazása játék volt. A gyerekek rajongtak érte, és a családunk állandó szokásává is vált. Most már az unokáimmal játszom ezt! Amikor a gyerekek általános vagy középiskolások voltak, éjfél körül kiabálva felkeltettem őket álmukból:  „Ébresztő! Indulás Apa varázslatos és rejtélyes utazására!” Izgatottak voltak, mivel tudták, hogy akkor aznap nem kell iskolába menniük, és hogy valami igazán izgalmasat fogunk együtt csinálni. Ilyenkor például elmentünk egy olyan hotelbe, aminek volt úszómedencéje, vagy egy jégkrém-maratont rendeztünk.

 Jegyezd meg jól, hogy az emberek nem azt jegyzik meg, amit mondasz nekik, hanem azt, hogy milyen érzelmeket váltottál ki belőlük. Ez egy nagyon fontos tanács, ha főnök, barát, barátnő, szülő, férj vagy feleség vagy.

A gyerekeim semmire sem emlékeznek abból, amit kisgyerekkorukban mondtam nekik, de arra igen, hogy hogy érezték magukat, amikor velem voltak. Emlékeznek rá, hogy nagyon jól éreztük magunkat együtt.

A nagyszerű családok vidámak és jól érzik magukat együtt.

„Azt tanácsolom, legyetek vidámak és érezzétek jól magatokat … Így lesz némi örömötök is aközben a kemény munka közben, amit Isten ad (nektek).” (Prédikátor 8:15, NLT fordítás, második kiadás)

 Beszéljetek róla:

  • Milyen feladatok vagy egyéb tényezők akadályozzák a családodat abban, hogy együtt kikapcsolódjatok?
  • Mire figyelsz a gyerekeiddel kapcsolatban, arra, hogy mit mondasz nekik, vagy hogy milyen érzéseket keltesz bennük? Említs példákat erre.
  • Mit fogsz ma tenni azért, hogy a családod jól érezze magát és vidám legyen?  Mit tervezel annak érdekben, hogy biztosítsd, hogy a családodban öröm és vidámság legyen?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 05. 08.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása