Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szeretet kiűzi a félelmet a kapcsolataidból

2016. május 25. 03:00 - magyarosijulia

„A szeretetben nincs félelem, mert a tökéletes szeretet kiűzi a félelmet. Hogyha félünk, ... az azt jelenti, hogy nem tapasztaltuk még meg az Ő tökéletes szeretetét." (1 János 4:18, NLT fordítás)

perfectlove.jpg


„Gyűlöllek!”

Amikor ezt mondja valaki egy kapcsolatban, az általában annak a jele, hogy valaki uralkodni akar, és irányítani akarja a másikat. De mi van az uralkodás mögött? Félelem. A bizonytalanság okozza azt, hogy másokat akarunk irányítani, vagy ellenálljunk annak, hogy más irányítson minket. Amikor annyira bizonytalan vagy, hogy csak arra gondolsz, hogy mit gondolnak mások rólad, akkor tönkreteszed a kapcsolataidat és megbénítod az életedet.

Csodálatos dilemmában vagyunk, mi emberek: vágyakozunk a közelségre, de ugyanakkor rettegünk tőle. Vágyunk arra, hogy bensőséges viszonyunk legyen másokkal, de ugyanakkor halálra rémülünk tőle.

A bizonytalanság megakadályozza az intimitást és tönkreteszi a kapcsolatot. Nem kerülhetsz közel valakihez, ha félelem van a kapcsolatban. Ha a bizonytalanság tönkreteszi a kapcsolatot, akkor mi építi? A szeretet! A szeretet építi a kapcsolatokat!

A Biblia azt írja az 1 János 4:18-ban: „A szeretetben nincs félelem, mert a tökéletes szeretet kiűzi a félelmet. Hogyha félünk, ... az azt jelenti, hogy nem tapasztaltuk még meg az Ő tökéletes szeretetét." (NLT fordítás).
De hogyan működik ez? Hogyan űzi ki a szeretet a félelmet?

A szeretet nem téged, hanem másokat helyez a fókuszba. Nagyon sokszor kérdezik tőlem: „Izgulsz, amikor nagyon sok ember előtt beszélsz a Saddleback-i gyülekezetben?” A válasz, hogy persze, hogy igen! De tudod, mi okozza a különbséget? Nem magamra fókuszálok, hanem az előttem levő embereket helyezem központba. Ha úgy állnék ott, hogy vajon mit gondolnak a frizurámról, akkor lenne amiért aggódjak, nemde? De amint arra gondolok, hogy mennyire szeretem a lelki családomat és hogyan szolgálunk Istennek együtt, a félelmeim nyomban megszűnnek.

Ugyanez a helyzet bármilyen kapcsolatban. Ha a másik emberre fókuszálsz, erőt kapsz majd, hogy kit tudd hajtani az életedből a félelmet.

Tehát hogyan kapod meg azt az erőt, hogy másokra fókuszálj? Úgy, hogy felismered, hogy mennyire szeret Isten. Amint el kezded megérteni, hogy mennyire szeret Isten, megszűnik benned az a kényszer, hogy bizonyíts. Nem kell azzal töltened az életed, hogy másokat lenyűgözz, mert már tudod azt, hogy Isten szeret.

Tudod mennyire szabad és élvezetes így élni az életet? Az identitásod és önértékelésed nem attól függ, hogy mit gondolnak rólad mások. Amikor bizonyos vagy a Krisztussal való kapcsolatodban, nem nyomaszt mindenki más elvárása. Isten szeretete felszabadít, hogy másokat is félelem nélkül szeress!

Beszéljetek róla:

  • Milyen bizonytalanságok vagy félelmek akadályoznak meg abban, hogy megnyisd az életed és a szívedet valaki előtt, legyen az egy barát, házastárs vagy családtag?
  • Hogyan tesz a kultúránk bizonytalanná a kapcsolatainkban?
  • Szerinted mit gondol rólad Isten? Mit lát, amikor rád néz?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.05.18.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása