Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ismerd meg Istent, mint mennyei Atyádat

2016. június 09. 03:00 - mintyovanviki

„Ti tehát így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved.” (Máté 6:9)

Az Ószövetség több ezer éves történetében mindössze hét alkalommal nevezik Istent „Atyának”. Az emberek nem gondoltak Istenre, mint Atyára. Úgy gondolkodtak róla, mint Alkotó, Mindenható, stb…De nem gondolkodtak róla, mint Atya. Aztán jött Jézus és azt mondta, hogy így imádkozzunk: nevezzük Atyánknak. Jézus több mint 150 alkalommal használja ezt a kifejezést Istennel kapcsolatban.

Amit Ő tett az egyenlő volt a sztereotípiák teljes lerombolásával. Isten nem egy ideges zsarnok. Isten nem egy kozmikus rendőr. Nem egy ünneprontó. Nem egy személytelen erő. Isten egy személyes Isten. Kapcsolatba szeretne lenni velünk és úgy alkotott meg minket, hogy meglegyen a képességünk ennek a kapcsolatnak a felvételére.

Csak egy probléma van. Nagyon sok ember számára az „apa” szó negatív hangzású. Az „apa” szó rossz emlékeket is felhozhat bennünk. Sok ember azt mondja: „Mi atyánk, aki a mennyekben vagy?” Ha Isten olyan atya, mint az én apám, akkor köszönöm, de nem kérek abból az Istenből.

Az igazság az, hogy sok valódi apa már a Földön képes pokollá tenni az életet. A valódi apák lehetnek ingatagok, szeszélyesek, bántóak, szigorúak vagy akár erőszakosak is. Vagyis az a szó, hogy „mi Atyánk, aki a mennyekben vagy” nagyon sokfélét jelenthet az emberek számára.

Az ok, amiért sok ember soha nem kerül kapcsolatba Istennel az lehet, hogy azt gondolják Isten hasonlít a földi édesapjukra, aki számukra elfogadhatatlan. Így azt gondolják Isten sem fogadható el számukra. Vagy talán az édesapjuk megbízhatatlan volt, így azt gondolják Isten is az. Nyakába varrjuk ezeket a vegyes érzéseket és érzelmeket Isten nyakába és így nem is lehet csodálkozni azon, hogyha nehezen tudunk kapcsolatba kerülni vele.

Sok mai gyereknek kevés kapcsolata van az édesapjával. Miért lenne elvárható az, hogy kapcsolatuk legyen a mennyei Atyjukkal? Ne csodálkozzunk, ha nem értjük Istent!

El kell engednünk az Istennel kapcsolatos elképzeléseinket és téveszméinket, hogy megérthessük azt az igazságot, amit Isten, a mennyei Atyánk valójában szeretne bemutatni nekünk. Mert az igazság szabaddá tesz minket! A tévhiteink elválasztanak Istentől. De ha valóban meg szeretnéd ismerni őt, szeretned kell.

Beszéljetek róla:

  • Milyen más tényezők vagy emberek tudják befolyásolni a téveszméinket Istenről?
  • Milyen kapcsolatod van édesapáddal? Istent is hasonlóképpen ismerted meg?
  • Hogyan ismerheted meg, hogy kicsoda valójában Isten, a mennyei Atyád?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.06.02.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása