Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A rövid távú tervezés távol tart a tisztánlátástól

2016. július 16. 03:00 - kennedymárti

“A [Jézus] követői tanakodtak egymás között, 'Azért mondta ezt, mert nincs kenyerünk.' Tudva, hogy miről beszélnek, Jézus azt kérdezte tőlük, 'Miért beszéltek arról, hogy nincs kenyerünk? Hát még mindig nem értitek? Az elmétek ennyire be van zárva?'” (Márk 8:16-17 NCV fordítás)

calendarblue-960x250.jpg

Elmulasztjuk azt, amit Isten tervez számunkra akkor, amikor a fókuszpontban az itt-és-most áll és nem az, amit Isten hosszútávra tervez a mi életünkben.

Amikor a kényelmet helyezzük előtérbe a változás helyett, amikor a saját boldogságunkra összpontosítunk a szentté válás helyett, amikor élvezzük az életet az örök életre való felkészülés helyett, akkor rövidtávra tervezünk és ez távol tart bennünket attól, hogy tisztán lássuk az életünket.

Ez történt a tanítványokkal is. Jézus a büszkeségről tanított egy példázaton keresztül, miközben a kovász metaforáját használta. A Biblia azt mondja a Márk 8:16-17-ben,“A [Jézus] követői tanakodtak egymás között, 'Azért mondta ezt, mert nincs kenyerünk.' Tudva, hogy miről beszélnek, Jézus azt kérdezte tőlük, 'Miért beszéltek arról, hogy nincs kenyerünk? Hát még mindig nem értitek? Az elmétek ennyire be van zárva?'” (NCV fordítás)

Jézus tanítani próbálta a tanítványokat és ők azt hitték, Jézus arról beszél, mit fognak enni ebédre! Ő az érettség fontosságáról beszélt, míg a tanítványok a következő étkezésről; ez rövid távú gondolkodás.

A rövid távú gondolkodás attól tart távol minket, hogy lássuk Isten munkáját. Ez az egyik legnagyobb gyengesége a nyugati kultúrának. Nagyon nehéz napjainkban hosszú távon gondolkodni, mert a társadalomban minden ennek az ellenkezőjére tanít minket. Megraboljuk a jövőt, hogy élvezzük a mát. Kifizetetlen hiteleket halmozunk fel a jövő generációnak hosszú évekre, csak azért, hogy most megkapjuk azt, amit mi akarunk.

Amikor rövidtávon gondolkodsz, nem látod Isten munkáját az életedben. Nem látod a hosszú távú terveit az életedre nézve, amikor csak a saját kényelmedet keresed. Kérd Istent, hogy adjon betekintést az örökkévalóságba és hogy adja meg azt a reménységet, amit akkor nyerünk, amikor látjuk az Ő hosszú távú terveit.

Beszéljetek róla:

  • Mik azok az apró lépések, amik a hosszú távú, örök életre figyelő magatartás felé vezetnek a mindennapok során?
  • Hogyan néz ki a hosszútávra való tervezés a családodban, karrieredben, lelki életedben?
  • Hogyan látod, Isten mely területén dolgozik az életednek?

 

* (Daily Hope by Rick Warren - 2016. Július 9)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása