Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Készíts költségvetést, hogy tudd, hogy állsz anyagilag

2016. július 29. 03:00 - kennedymárti

 “Minden vállalkozás egy jól átgondolt  tervre épül, józan ésszel való irányítással erősödik meg, és nagy profitot hoz a tényekhez igazodó döntések által.” (Példabeszédek 24:3, TLB fordítás)

A pénzügyi biztonsághoz vezető egyik legfontosabb lépés az, ha számba veszed, mid van, mik a tartozásaid és mennyit keresel. Vagyis nyilvántartást vezetsz ezekről. Ilyen elv alapján működik a számvitel is.

A Biblia azt mondja, „Bölcsességgel épül a ház, és megértéssel van megvetve az alapja” (Példabeszédek 24:3, NIV fordítás). Okosan és bölcsen akkor bánsz a pénzeddel, ha tudod, hogy hol és mennyi van, mire megy el, és honnan folyik be.

Azt mondják, a pénz beszél. Pedig nem, a pénz nem beszél! Hanem csak szép lassan elfolyik. Ha jártál már úgy, hogy hónap végén azt kérdezted, „Hova tűnt a pénzem?”, akkor az azt jelenti, hogy nem egy előre elkészített költségvetés keretein belül élsz. Amikor van egy költségvetési terved, te szabod meg, hogy a pénzed mire menjen el, és nem azon tűnődsz, hogy vajon mire ment el. Tehát a költségvetés lényege, hogy előre megtervezed, mire költöd a pénzed.

Miért jó nyilvántartást vezetni és tudni, hogy mid van, mik a tartozásaid és mennyit keresel? Mert ha ezeket figyelmen kívül hagyod, és mellé még hitelt is felveszel, az egyenlő a katasztrófával. Igen, az katasztrófa!

Amikor bemész egy boltba, ne vidd magaddal a hitelkártyádat. Ha nem vagy benne biztos, hogy bizonyos dolgokat megengedhetsz-e magadnak vagy sem, akkor máris nagy bajban vagy. Butaság meghozni a döntést még azelőtt, mielőtt tudnád a tényeket. Nem bölcs dolog úgy vásárolni, hogy nem tudod, ki tudod-e fizetni. Tehát az egyetlen módja annak, hogy számon tudd tartani a pénzügyeidet az, ha nyilvántartást vezetsz és költségvetést készítesz.

A Példabeszédek 24:3-nak egy másik fordítása így szól: „Minden vállalkozás egy jól átgondolt  tervre épül, józan ésszel való irányítással erősödik meg, és nagy profitot hoz a tényekhez igazodó döntések által.” (TLB).

Készíts listát, légy tisztában a tényekkel az anyagi helyzeteddel kapcsolatban, és élj annak megfelelően.

Beszéljetek róla:

  • Mi tart vissza attól, hogy őszintén szembenézz a pénzügyi helyzeteddel? Mit kell tenned ennek érdekében?
  • Melyek azok a területek az életedben, ahol a legnehezebb megzaboláznod a kiadásaidat?
  • Mit gondolsz, Isten milyen fontossági sorrendet szeretne látni a kiadásaid terén?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.07.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása