Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amennyiben szeretnél megváltozni, kezdd a gondolkodással

2016. augusztus 18. 03:00 - csmsdvd

"Hagyjátok, hogy a Lélek megújítsa a gondolataitokat és a hozzáállásotokat."  (Ef. 4:23 - NLT fordítás, második kiadás)

A változás új gondolkodást, vélekedést jelent. Ahhoz, hogy változás következzen be, meg kell ismernünk az igazságot, jó választásokat kell tennünk, és nem utolsósorban gondolkodásunkon kell változtassunk.

Ahogyan vélekedünk és gondolkodunk az meghatározza azt ahogyan érzünk. Ahogyan érzünk az határozza meg hogyan cselekszünk. Amennyiben szeretnél változtatni cselekedeteiden, változtatnod kell azon, ahogyan rájuk gondolsz. Sőt, ha meg szeretnéd változtatni azt ahogyan érzel, változtasd meg ahogyan vélekedsz, gondolkodsz felőle.

Például, mondhatod: Jobban kellene szeretnem a férjemet! Azonban ez nem fog működni. Az érzést nem tudod erővel kiváltani magadban. Azon kell változtatnod ahogyan a férjed, gyermeked, feleséged felől gondolkodsz, vélekedsz. Ez meg fogja változtatni, ahogyan érzel irántuk, és azután ahogyan cselekszel. A Biblia azt mondja: "Hagyjátok, hogy a Lélek megújítsa a gondolataitokat és a hozzáállásotokat."  (Ef. 4:23 - NLT fordítás, második kiadás)

Küzdünk a bűnünkkel, vívódunk életünkben azokkal a hiányosságainkkal, hibáinkkal, amiket mi sem szeretünk magunkban. Amint a viselkedésünkön, vagy bármilyen érzelmi viszonyuláson változtatni szeretnénk, kezdjük a gondolatainkkal, vélekedésünkkel és a hozzáállásunkkal.

A gondolataid, vélekedésed megújulása a bűnbánáshoz kapcsolódik. A bűnbánás sokaknak egy keserű, szégyennel terhes szót jelent. Azt gondolják valami rosszat jelent, valamit, amit nem szeretnének megtenni, valami fájdalmas. Egy olyan emberre gondolnak, aki a sarkon áll egy táblával: Bánd meg bűneid! Hamarosan itt a világvége.

A  bűnbánat inkább a viselkedésed megváltozásáról szól. Arról, hogy hogyan változik meg a vélekedésed, hogyan kezdesz el megtanulni másképpen gondolkodni. A megbánás egy 360° fokos fordulatot jelent. A bűntudattól a megbocsájtás felé fordulsz. A zaklatottság felől a szabadulás felé, a sötétség felől a világosság felé, a gyűlölet és keserűség felől a szeretet felé kezdesz fordulni.

Valószínűleg meg kell változtasd azt is, ahogy Isten felől gondolkodsz. Ő nem őrülten haragszik rád, hanem őrülten szeret téged. Mélységesen hibás vagy, de mélységesen szeret.

Elmédben kezd el, és aztán változtass azon, ahogyan gondolkodsz a kapcsolataid felől, gazdaság-politikáról, a világról, a múltadról, jelenedről és jövődről. Amint változik vélekedésed, az befolyásolja aztán a lelkületed és viselkedésed.

Beszéljetek róla

  • Honnan lehet erőt meríteni ahhoz, amit magadtól nem tudsz megváltoztatni ?
  • Miért gondolod, hogy a bűnbocsánat szükséges a lelked megújulásához ?
  • Hogyan kellene megváltozzon vélekedésed a legfontosabb kapcsolataid felől ?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.08.11.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása