Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan legyen marandandó változás az életedben

2016. augusztus 22. 03:00 - Anika Enikő

„Ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával." (Róma 12,2a)

Ha maradandó változást szeretnél az életedben, akkor szükséges átprogramoznod az elmédet.

Különösen a gondolatsémákat kell megváltoztatni és nem arra összpontosítani, amire nem szeretnél összpontosítani; hisz arra veszed az irányt, amerre összpontosítasz.

A mai ige egy tervrajzot állít elénk arról, hogy hogyan változtassuk meg a gondolkodásunkban létrejött sémákat.

  • „Ne igazodjatok..." Milyen gyakran hagyjuk, hogy mások alakítsák az életünket? Isten nem szeretné, hogy valaki máshoz hasonló legyél; hanem azt szeretné, hogy azzá légy, akivé teremtett. Tehát, ne utánozz, ne igazodj, és ne próbálj meg a másikhoz hasonló lenni.
  • „...e világhoz..." A minták képezik az alapját mindannak, amit megtanultál az életben. Ha változni szeretnél, akkor szükséges megváltoztatni a sémákat és a mintákat. A korábbi, régi és egészségtelen sémát vagy szokást egy újjal, a Krisztusival kell helyettesítened.
  • „Változzatok meg értelmetek megújulásával." A „megváltozni" szó ugyanaz a szó, amit a metamorfózisra használunk; az a fajta átalakulás, illetve annak a folyamata, amikor a hernyóból pillangó lesz. Ugyanilyen értelemben, Isten egy teljesen új emberré szeretne átváltoztatni, a gondolkodásod megújítása által.

Hogyan történik meg mindez? A Biblia az Efézus 2,22-24-ben azt mondja: „Hagyjátok el a korábbi gonosz életmódotokat, és vessétek le a régi emberi természetet, amely már teljesen megromlott a saját rossz irányba vezető vágyai miatt. Teljesen újítsátok meg a gondolkozásotokat, és öltsétek fel az új embert, akit Isten úgy teremtett, hogy őhozzá hasonlítson, igazságosságban és szentségben éljen."

Ez azt jelenti, hogy némi levetkőzést és felöltözést kell végrehajtani – és a levetkőzés előbb kell megtörténjen a felöltözésnél. Ugyanúgy, mint mikor ruhákat próbálsz egy ruhás üzletben. Mielőtt felpróbálod az új darabot, le kell vedd a régit.

El kell hagyd a régi viselkedésmódot, a régi gondolkodásbeli sémákat, a régi elképzeléseket, amelyek szerint éltél, ahhoz, hogy felöltsd az új ruhákat, melyeket Isten szabott rád.

Beszéljetek róla:

  • Mit jelent a gyakorlatban megújítani az elmédet?
  • Hogyan jellemeznéd a szokásaidat, amelyeket az eddigi életed során megtanultál?
  • Mi az a „régi dolog", amit le kell vetkőznöd ahhoz, hogy Isten meg tudja újítani az elmédet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.08.15)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása