Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bölcs emberek kérdeznek, azután pedig odafigyelnek a válaszra

2016. szeptember 13. 03:00 - K. Juc

„Az emberek gondolatai olyanok, mint a mély kút, de az értelmes megtalálja benne a bölcsességet.” (Példabeszédek 20:5, NCV fordítás)

Ha bölcs szeretnél lenni, akkor meg kell tanulnod bölcs kérdéseket feltenni.

A Példabeszédek 20:5 szerint: „Az emberek gondolatai olyanok, mint a mély kút, de az értelmes megtalálja benne a bölcsességet.” (NCV fordítás). Másként fogalmazva: mindenkitől tanulhatsz valamit. Olyan ez, mint a kút mélyén a víz, amit ki kell merítened belőle.

Hogyan tudod mindenkiből felszínre hozni a bölcsességet? Úgy, hogy megtanulsz okos kérdéseket feltenni.

Utazásaim során taxisofőröknek és miniszterelnököknek is tettem fel kérdéseket, és mindegyiküktől tanultam valamit. Ha a megfelelő kérdéseket teszed fel, bárkitől tanulhatsz.

Többek között arra is rájöttem, hogy amíg én beszélek, semmi újat nem tanulok. Amíg mozog a szám, addig nem tudok meg semmi újat. Beszéd közben képtelenség tanulni. Azáltal tanulsz, hogy másokra figyelsz. Ezért meg kell tanulnod odafigyelni arra, amit hallasz.

Rengeteg interjút adtam az évek során és feltűnt, hogy mennyire megváltoztak az interjús show műsorok. Többé már nem a vendégről szólnak, sokkal inkább a kérdező van a középpontban. Az egész interjú célja, hogy a műsorvezető magára vonja a figyelmet.

Hiányoznak Larry King rádiós műsorai. Ugyan nem mindig értettem vele egyet, de tetszett, hogy miután feltett egy kérdést, végighallgatta a válaszodat. Tudta, hogy az emberek csupán Larry King miatt nem hallgatnák a műsort. Azért kapcsolták be a rádiót, mert kíváncsiak voltak elbűvölő vendégei mondanivalójára és tanulni szerettek volna tőlük.

Larry King jegyezte meg egyszer, hogy ha egy interjúban az idő 50 százalékában a házigazda beszél, akkor valami nagyon nincs rendben. Neki kellene a legtöbbet hallgatnia és a legkevesebbet beszélnie. Egy jó tévés műsorvezető csak felteszi a kérdéseket és utána odafigyel arra, ami elhangzik.

Bárkitől tanulhatsz, de hajlandónak kell lenned kérdéseket feltenni és utána végighallgatni a válaszokat. Ez jellemzi a bölcs férfiakat és nőket.

Beszéljetek róla:

  • Próbálj meg egy egész napot úgy tölteni, hogy a többiek mondanivalójára figyelsz, ahelyett hogy te beszélnél. Milyen változást érzékelsz?
  • Mit üzensz azzal a másiknak, ha miután feltetted a kérdésed, odafigyelve és érdeklődéssel végighallgatod a válaszát?
  • Tudnál-e példát mondani bölcs kérdésre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.06.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása