Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem kell tökéletesnek lenned, elég csak tisztává válnod, hogy Isten használhasson

2016. szeptember 26. 03:00 - torokaron

„Ha tisztán tartod magadat, akkor egy különleges eszközzé válsz egy tiszteletreméltó cél elérésében. Az életed tiszta lesz és készen állsz majd arra, hogy a Mester használjon téged minden jó feladatra.” (2Timóteus 2:21, NLT fordítás, második kiadás)

Ha azt akarod, hogy Isten használjon téged, akkor meg kell tisztítanod a szívedet.

Nem kell tökéletes legyél, de a szívednek tisztának kell lennie. A Biblia azt mondja a 2Timóteus 2:21-ben, hogy „Ha tisztán tartod magadat, akkor egy különleges eszközzé válsz egy tiszteletreméltó cél elérésében. Az életed tiszta lesz és készen állsz majd arra, hogy a Mester használjon téged minden jó feladatra.” (NLT fordítás, második kiadás).

Isten mindenféle embert használ. Használja a félénk, de a társasági embert is. Minden népet használ, fajra, korra, életszakaszra és háttérre való tekintet nélkül. Használ férfiakat és nőket is, átlagos edényeket és díszedényeket is. Képes együttműködni kis és nagy edényekkel egyaránt. Egy dolog van azonban, amit Isten nem tud használni: a piszkos edényeket. Tisztának kell lenned belülről.

Hogy tudod ezt megtenni? Hogyan tudod megtisztítani magadat? Egy egyszerű szón keresztül megteheted mindezt, ami nem más, mint a megvallás. Augustinus azt mondta, hogy „a rossz dolgok megvallása a jó dolgok kezdete”. A Biblia az 1János 1:9-ben azt mondja, hogy „ha megvalljuk a bűneinket Istennek, Ő betartja az ígéretét és azt teszi, ami igaz: megbocsátja a bűneinket és megtisztít minket minden rossz tettünktől” (TEV fordítás).

A „megvallani” szó megfelelője a görögben a homologeo. A homo azt jelenti, hogy „ugyanaz”, a logeo pedig hogy „beszélni”. A homologeo szószerint tehát azt jelenti, hogy „ugyanúgy beszélni a bűneimről, mint ahogyan Isten beszél róluk”. Ez azt jelenti, hogy egyetértesz vele: „Istenem, igazad volt, ez nem egy baklövés, sem pedig egy hiba. Ez bűn volt, rossz cselekedet.” Ez nem azt jelenti, hogy alkudozol Istennel („sosem fogom ezt tenni többé”). Azt sem jelenti, hogy megvesztegeted Istent („ígérem, hogy ha megbocsátasz, akkor minden nap olvasni fogom a Bibliámat”).

Egyszerűen csak bevallod.

Ez lehet, hogy túlságosan is egyszerűnek tűnik számodra. Lehet azt kérdezed, hogy „csak annyit kell tennem, hogy megvallom és Isten megbocsát nekem?” Igen! Ezt hívják kegyelemnek!

A következőt javaslom, ha tényleg azt szeretnéd, hogy Isten használja az életedet: szánj időt arra ezen a héten, hogy leülsz egy adag papírral és azt mondod: „Istenem, mi rossz az életemben? Mutasd meg. Le fogom írni és be fogom vallani neked.” S amikor Isten ad egy ötletet, leírod.

Az első alkalommal, amikor ezt csináltam, azt hittem, hogy egy egész könyvet fogok írni. És ezt számos alkalommal megtettem azóta. Készíts egy listát és írd fölé az 1János 1:9-et, s mondd, hogy „Istenem, megvallom ezeket neked. Ezek a dolgok rosszak, és nem akarom, hogy az életem részét képezzék!” Kérd Istent, hogy tisztítsa meg az életedet. Isten meg fog bocsátani neked!

Ez a kezdőlépés ahhoz, hogy Isten használjon téged. Meg kell tisztítanod a szívedet.      

Beszéljetek róla:

  • Mit kell megváltoztatnod a heti időbeosztásodon ahhoz, hogy legyen időd minden nap leírni a megvallásaidat?
  • Lehet, hogy nem tudod majd leírni az Istennek tett megvallásaidat életed minden napjáról, azonban melyek azok az egészséges minták, amiket követve könnyebbé válik ezt megtenned?
  • Mi a különbség a hiba és a bűn között?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.19.)

Szólj hozzá!
Címkék: bűn megvallás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása