Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mielőtt bosszút állnál, gondold végig, hogy mibe kerülhet!

2016. október 31. 03:00 - FodorImi

„Az értelmesek uralkodnak a haragjukon, de a hirtelen természet óriási bolondságot mutat.” (Péld 14:29, NLT fordítás)

how-to-control-your-anger.jpg

Ha kiszámolod a harag árát, akkor kisebb valószínűséggel fogsz haragra lobbanni, amikor valaki megbánt vagy felbosszant.

A Biblia nagyon világosan beszél a kontrollálatlan haragról.

 • „A haragos ember csak gondot okoz, a hirtelen természetű sokféle bűntettet követ el.” (Péld 29:22, NCV fordítás)
 • „A forró természet vitát szít.” (Péld 15:18a, TEV fordítás)
 • „A hirtelen természet óriási bolondságot mutat.” (Péld 14:29b, NLT fordítás)


Amikor dühös leszel, annak ára van. Bajba fogsz jutni. Vétkezni fogsz. Vitát, veszekedést okozol majd. Hibát követsz el.

Amikor háttérbe szorul a higgadtságod, mindig veszítesz; lehet, hogy tiszteletet, a családod szeretetét, az egészségedet vagy a munkahelyedet.

Lehet, hogy a haragot az emberek motiválására használod, hogy jobban tegyék a dolgukat. Ne tedd ezt! Lehet, hogy rövid távon eredményes, de hosszú távon még nagyobb haragot szül; elidegenedés, közöny lesz az eredménye.

Mennyi kisgyerek idegenedik el az apukájától és az anyukájától a kontrollálatlan haragja miatt. Mennyi ember idegenedik el a barátjától, barátnőjétől, férjétől, feleségétől, mert nem tud uralkodni magán. A harag minden másnál gyorsabban rombolja a kapcsolatot.

Tehát, amikor valaki elkezd felidegesíteni, kérdezd meg magadtól a hirtelen reakció előtt, „Valóban vissza akarok ütni? Valóban akarom a szükségtelen vitatkozást? Tényleg valami bolondságot akarok tenni, el akarom veszíteni a fejemet?"

A példabeszédek könyve 14. fejezetének 29. versében úgy olvassuk, "Az értelmesek uralkodnak a haragjukon, de a hirtelen természet óriási bolondságot mutat.”

Amikor valaki megbánt, a megtorlás helyett kérd Istent, hogy segítsen uralkodni a haragod felett. Ő bizonyosan veled lesz, megsegít, hogy elengedd a haragodat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Milyen módszert használsz, hogy megőrizd a nyugalmadat, amikor valaki dühös lesz rád, vagy megbánt?
 • Milyen kárt okozhat a harag a kapcsolatodban?
 • A harag és megfélemlítés helyett milyen jobb módszer van az emberek vezetésére?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.24.)

Szólj hozzá!
Címkék: reakció harag

Személyesítsd meg Isten igéjét, hogy megváltoztassa az életed

2016. október 30. 03:00 - Á. Bözse

„Biztos vagyok benne, hogy Isten, aki elkezdte benned a jó munkát, be is fejezi amíg véglegesen meg nem valósul, arra a napra, amikor Jézus Krisztus visszajön." (Filippi 1:6 NLT fordítás, második kiadás)

Isten igéje soha nem fogja megváltoztatni az életed, amíg nem válik személyessé. Nem a szomszédodról, a barátodról, a házastársadról vagy egy utcán sétáló idegenről szól. Isten igéjét a te életedre kell alkalmaznod. A Biblia nem lesz erőteljes, amíg nem lesz egyéni.

Hogyan teszed Isten igéjét személyessé? Próbáld ki a „személyesítsd meg" bibliai elmélkedő módszert. Bárki meg tudja csinálni. Nem kell semmilyen különleges eszköz hozzá és nem szükséges semmilyen magasfokú teológiai tréninget elvégezni az elsajátításához.

Egyszerűen tedd a neved a főnevek és névmások helyébe az igében. Például, ha megszemélyesíteném a János 3:16-ot, akkor valami ilyesmit írnék: „Mert Isten úgy szerette Rick-et, hogy odaadta az egyszülött Fiát, hogy ha Rick hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen"

Vagy például a Filippi 1:6-nál: „Ő, aki elkezdte a jó munkát Rick-ben, be is fogja fejezni a Krisztus Jézus napjára."

Helyettesítsd be a neved a szövegbe, és megerősíted a hited, valamint bátorítod magad.

Úgy is átírhatod a verseket, mintha Isten közvetlenül hozzád szólna. Például, a Filippi 1:6 így nézne ki: „Én, aki elkezdtem benned a jó munkát, Rick, be is fejezem teljesen."

Próbáld ki ezt, és sok rész az Igében szó szerint könnyeket fog csalni a szemedbe. Úgy fogod olvasni a Bibliát, mint Isten szerelmes levelét hozzád. Ez lesz Isten ajándéka neked! Az, hogy olvasod a Bibliád, nem csak arról szól, hogy megértsd az Ige lényegét. Arról szól, hogy megismerd az Ige szerzőjét – személyesen!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Gondoltál már valaha úgy a Bibliára, mint egy neked szóló szerelmes levélre?
 • Hogyan hat rád, ha azt gondolod, hogy Isten a Bibliát csak neked írta? Hogyan hat rád, ha a Bibliát a csendességed során egy személyes beszélgetésnek és egy életre szóló tanításnak látod?
 • Hogy fogod megszemélyesíteni, amit ma olvasol?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.23.)

Szólj hozzá!

Mit tegyünk a Bibliai alapigazságokkal?

2016. október 29. 03:00 - mirjam07

„Továbbra is higgyetek ebben az igazságban és álljatok meg erősen. Ne engedjétek elsodorni magatokat attól a bizonyosságtól, amit akkor kaptatok, amikor meghallottátok az Evangéliumot." (Kolossé 1:23a, NLT fordítás)

Amikor felfedezed az Isten Igéjében levő igazságot, az alábbi 4 feladatod van vele:

1. Hidd el! A Kolossé 1:23 ezt mondja: „Továbbra is higgyetek ebben az igazságban és álljatok meg erősen. Ne engedjétek elsodorni magatokat attól a bizonyosságtól, amit akkor kaptatok, amikor meghallottátok az Evangéliumot." (NLT fordítás). A Biblia azt mondja, hogy higgyünk és álljunk meg erősen hitben.

2. Tedd meg! Az igazság nem csak egy szellemi gyakorlat, hanem valami olyasmi, amit tesz az ember. Gyakorolod. Alkalmazod. Megéled. Engedelmeskedsz neki. Mielőtt nekiállnál megatnulni bármilyen másik igazságot, miért nem kezded alkalmazni azokat, amiket már tudsz? A Biblia azt mondja a Filippi 3:16-ban: „Amit viszont már megértettünk, azt az igazságot követnünk is kell."

3. Állj ki érte! A Biblia azt mondja: „mindig ki kell állnunk az igazságért" (2Kor 13:8b). Ne szégyelld magad ebben a posztmodern világban, ami azt mondja, hogy semmi sem számít igazán. Állj ki az igazságért. A Biblia azt mondja, a mi felelősségünk, hogy soha ne álljunk szembe az igazsággal, hanem álljunk ki mellette mindig. Egy relatív korban az igazság embereinek kell lennünk.

4. Terjeszd! A Biblia azt mondja János 3. levele 1:8-ban: „Ezért nekünk, hívőknek kell őket segítenünk, hogy munkatársaik legyünk az igazságban." Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy figyeled, hol munkálkodik Isten és csatlakozol hozzá ott. Azt jelenti, hogy mész, amikor azt mondja, hogy menj és szolgálsz, ahol azt mondja, hogy szolgálj. Milyen ötletek vannak a gyülekezetedben, amit támogatni tudsz? Milyen szolgálatba hívott el Isten téged? Engedelmeskedj ebben Istennek, és így leszel segítség az igazság terjesztésében.

Őszinte leszek: sok dolog van a Bibliában, amit nem értek. És sok dolog van, ami nem kényelmes számomra. A valóság azonban az, hogy az Ige az igazság. Mindig arra vezet, amerre mennem kell, és mindig megmondja, mi a helyes. A Titusz 2:7-ben ezt olvassuk: „Minden, amit teszel, sugározza az igazságszeretetedet és a tényt, hogy halálosan komolyan veszed." (TLB fordítás).

Nos, akkor most már te is tudod, mi az igazság. Mit fogsz kezdeni vele?

Elmondanád ezt az imádságot? „Istenem, ma átlépem a határaimat. Jézus Krisztus, hinni akarom, hogy Te vagy az út, az igazság és az élet. Ismerni akarom az igazságot, hogy az igazság szabaddá tegyen. Hinni akarom. Tenni akarom. Ki akarok állni érte. Terjeszteni akarom. Benne vagyok! Beléd vetem bizalmamat. A te nevedben imádkozom. Ámen."

Ha elmondtad ma ezt az imát, írj nekem a rick@PastorRick.com címre. Ha szeretnél többet tudni Jézus követéséről, keresd fel ezt a weboldalt: www.PastorRick.com, majd ott klikkelj a "Know God" ablakra. Találsz ott egy videót és egy leírást arról, hogy mit jelent életedet Jézusra bízni.*

*az oldal csak angol nyelven érhető el (Napi Remény szerkesztők)

*(Daily hope by Rick Warren, 2016.10.22)

Szólj hozzá!

Gyakorolj kegyelmességet másokkal szemben!

2016. október 28. 03:00 - kennedymárti

„A Mennyből jövő bölcsesség mindenekelőtt tiszta; ezenfelül békeszerető, figyelmes, engedelmes, telve van irgalommal, jó gyümölcsöt terem, pártatlan és őszinte.” (Jakab 3:17, NIV fordítás)

A Biblia azt mondja, hogy a bölcsesség telve van kegyelemmel és jó cselekedetekkel. „A Mennyből jövő bölcsesség mindenekelőtt tiszta; ezenfelül békeszerető, figyelmes, engedelmes, telve van irgalommal, jó gyümölcsöt terem, pártatlan és őszinte.” (Jakab 3:17, NIV fordítás)

Másképpen kifejezve, bölcs dolog irgalmasságot gyakorolni az emberek felé, amikor éppen hibáznak, amikor elrontanak valamit, amikor bűnbe esnek, amikor ügyetlenkednek, amikor tévednek, amikor elbuknak.

Ki a legbölcsebb személy az univerzumban? Isten. Ki a legkegyelmesebb személy az univerzumban? Isten. Tehát amikor én ítélkezem, bolond vagyok. Amikor kegyelmet gyakorolok, akkor Istenhez vagyok hasonló. És ezt tenni bölcs dolog! Bölcs dolog kegyelmesnek lenni másokhoz, mert Isten is az hozzád, minden nap.

Minden, amit kaptál az életben, ajándék Istentől; még a következő lélegzetvételed is. Ha azt kapnád, amit megérdemelsz, már nem is élnél. Mégis, Isten nem azt adja, amit megérdemelsz, hanem azt, amire szükséged van. Ez a kegyelem.

A bölcs ember azt adja a másik embernek, amire szüksége van, nem azt, amit megérdemel. Ez a kegyelem, és ez a bölcsesség. Az okos ember nem hangsúlyozza mások ballépését, hanem kegyelmet gyakorol.

A példabeszédek könyve 17. fejezetének 9. verse azt mondja, „A szeretet megbocsátja a hibát; az amiatt való zsémbeskedés pedig szétszakítja még a legjobb barátokat is.” (TLB fordítás)

Engedd meg, hogy beszéljek egy párról; ők a Saddleback gyülekezet tagjai. Mike évek óta a Saddleback dolgozója. Azon a napon, amikor ő és a felesége, Sally az 50. házassági évfordulóját ünnepelte, láttam a parkolóban. Sally már majdnem indulni készült, amikor odamentem az autójához, hogy gratuláljak neki. Megkérdeztem, „Mi a titka az 50 éves házasságnak?” Ő rám nézett, és azt mondta, „Pásztor, az, hogy sosem próbáltam megváltoztatni őt.”

Amikor elhajtott az autójával, odamentem Mike-hoz, és ugyanazt kérdeztem. „Mike, mi a titka az 50 éves házasságnak?” Ő is azt válaszolta, „Sosem próbáltam megváltoztatni őt.”

A bölcsesség csordultig van kegyelemmel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Hogyan tudod a kapcsolatodban megmutatni a kegyelmességet?
 • Gondolj valakire, akinek szüksége van arra, hogy megtapasztalja az irgalmasságot. Hogyan tudsz ma irgalommal viselkedni azzal a személlyel?
 • Kik azok a személyek, akikről úgy vélekednél, hogy bölcsek, a fenti leírás alapján? Hogyan mutatják be azok az emberek a bölcsességet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 10. 21.)

Szólj hozzá!

A bölcs emberek figyelmesek mások érzéseivel szemben

2016. október 27. 03:00 - Anika Enikő

„A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató." (Jakab 3:17)


A két legnagyobb hiba, amit a kapcsolatainkban elkövetünk az az, hogy egyből arra reagálunk, amit mondanak az emberek, és nem arra, ahogyan éreznek; és ilyenkor érvénytelenítjük mások érzelmeit, mert mi magunk nem érzünk hasonlóképpen.

Tudod, hogy mi az ellenszere mindkettőnek? Az, hogy egyszerűen csak figyelmesek és tapintatosak legyünk.

Első hiba: Megértés nélkül reagálunk.

Túl sok figyelmet szentelünk az illető szavainak, ahelyett hogy a szavak mögötti érzelmekre figyelnénk. Az emberek olyan dolgokat mondanak, különösen ha dühösek, amiket tulajdonképpen nem is úgy gondolnak; vagy olyan szavakat használnak, amik csak úgy kijönnek, mindenféle szándék nélkül; és van amikor túloznak. Ám a szavak mögé kell nézni, az érzelmekre, mert az emberek nem mindig azt mondják, amit gondolnak, de az érzés mindig az, amit éreznek.

Tehát, ha a kapcsolataidban bölcs vagy, akkor nem arra figyelsz, amit a gyerekeid, barátod, férjed, feleséged vagy a főnököd mond és amivel kiakaszt, hanem elkezdesz figyelmes és tapintatos lenni. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy tekintettel vagy mások érzelmeire. A kellemetlen emberek többnyire azok, akiknek a leginkább kedvességre van szükségük. Amikor az emberek durvák és kellemetlenkedők, akkor tulajdonképpen azt ordítják a világba, hogy: „Telve vagyok fájdalommal!” A sérült emberek mindig megsértik az embereket.

Második hiba: Minden olyan érzelmet érvénytelenítünk, amit mi magunk nem érzünk.

Ez az, amikor valamiről azt gondold, hogy béna, ésszerűtlen vagy logikátlan, mert te nem úgy érzel azzal kapcsolatban, és ezért elutasítod. Hadd kérdezzem meg, hogy lehet-e az egyik embernek melege, a másik meg fázik? Igen. Tehát, akkor miért is próbálsz arról vitatkozni, hogy ki hogyan érez?

Amikor elutasítjuk valakinek az érzéseit csupán azért, mert mi nem érzünk hasonlóképpen, akkor lekicsinyítjük a másik embert. Srácok, ha a barátnőtök vagy a feleségetek azt mondja: „Csúnyának érzem magam!” akkor ne oszlasd el azzal, hogy: „Nem vagy csúnya!” Ez egyáltalán nem segít. Hanem inkább kérdezd meg: „Miért érzel így? Mi történt, hogy ezt mondod?“ – mert a szavak mögé kell nézni és meglátni az igazi okot.

Az érzelmek se nem jók, se nem rosszak; egyszerűen csak vannak. Nem szükség, hogy az érzelmeinket megmagyarázzuk vagy megvédjük. Csupán arra van szükség, hogy a másik reakciója ez legyen: „Értelek.” És ez férfire és nőre egyaránt vonatkozik.

A Biblia ezt mondja: „A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató." (Jakab 3:17).

A felülről jövő bölcsességgel nem fogod leértékelni, illetve minimalizálni mások érzelmeit. Hagyod, hogy fáradtnak érezze magát, amikor fáradt, és nem fogod lebeszélni őt erről az érzésről. Hagyod, hogy lehangoltnak érezze magát, amikor lehangolt, és nem beszéled őt le erről az érzéséről. A bölcs emberek figyelmesek mások érzéseivel szemben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Mit veszel észre, hogyan reagálnak az emberek, amikor kedvességgel fordulsz feléjük fájdalmuk idején?
 • Milyen szokásokat kell megváltoztatnod vagy alkalmaznod, hogy figyelmesebbé és tapintatosabbá válj az emberek érzelmeivel szemben?
 • Mennyire fontos a meghallgatás, amikor az emberek érzelmeiről van szó?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.20.)

Szólj hozzá!