Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi is a megbocsátás valójában

2016. november 06. 03:00 - Babacson

"Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek." (Lukács 23:34a., NIV fordítás)

Azt, hogy mit jelent valakinek megbocsátani, nagyon sokszor félreértjük manapság. Azt gondoljuk, hogy tudjuk, mi a megbocsátás, de valójában nem így van. Mielőtt tovább olvasnál, csinálj meg egy rövid tesztet, és döntsd el, igaz vagy hamis a következő öt állítás:

  1. Addig nem kell megbocsátani egy személynek, amíg ő nem kért bocsánatot. 
  2. Ha valaki megbocsát, azzal csökkenti az őt ért sérelem vagy fájdalom jelentőségét.
  3. A megbocsátás magában foglalja a bizalom és a kapcsolat helyreállítását.
  4. Addig igazán meg sem bocsátottál, amíg el nem felejtetted a sérelmet.
  5. Amikor látod, hogy valakit sérelem ért, a te feladatod megbocsátani az elkövetőnek.

Ha elolvasod a Bibliát és megnézed, hogy Isten mit mond a megbocsátásról, rájössz, hogy mind az öt állítás hamis. Te hogyan válaszoltál?

Az elkövetkező pár napot azzal fogjuk tölteni, hogy megvizsgáljuk,  mi az igazi megbocsátás, mert a legtöbb ember nincs ezzel igazán tisztában.

Először is, az igazi megbocsátás feltétel nélküli. Nem lehet megdolgozni érte, nem lehet kiérdemelni, és nem lehet alkudozni rá. A megbocsátás nem  egy "soha többet nem fogom ezt tenni" ígéretre épül. A megbocsátás belőlünk fakad, és egy felajánlás a másik ember felé, függetlenül attól, hogy ő bocsánatot kért vagy sem.

Amikor Jézus kinyújtotta a kezét a keresztfán és azt mondta, "Atyám, bocsáss meg nekik, mert  nem tudják mit cselekszenek," senki sem kért tőle bocsánatot (Lukács 23:34a, NIV ford.). Senki sem mondta, "Kérlek bocsásd meg nekünk, Jézus, amit most veled teszünk." Ő volt az, aki ezt felajánlotta, ő kezdeményezett.

Másodszor, a megbocsátás nem csökkenti a sérelem nagyságát vagy jelentőségét. Amikor valaki bocsánatot kér tőled és te azt mondod, "nem olyan nagy dolog, nem is bántottál meg annyira", akkor azzal valójában a megbocsátásnak is csökkented az értékét. Ha nem volna nagy dolog, akkor nem kérnének arra, hogy megbocsáss.

A megbocsátás a nagyobb horderejű dolgokhoz kapcsolódik, és nem a kisebb vagy jelentéktelenebb problémákhoz. Ha valamiért valóban meg kell bocsátanod, akkor ne csökkentsd annak a jelentőségét, amikor bocsánatot kérnek tőled. Ne mond azt, hogy "nem nagy dolog", mert igenis az. Ha csak valami kisebb problémáról van szó, akkor mond csak egyszerűen azt, hogy "nem kell bocsánatot kérned". Viszont, ha valóban komoly dologról van szó, akkor ismerd el azt. 

Nagyon sok fontos és komoly dolog van az életben, észrevetted már? De különbség van aközött, hogy valakit megsértettek vagy megbántottak, és aközött, hogy valaki ellen valami szándékos vagy súlyos sérelmet követtek el. Ha valakit megsértettek vagy megbántottak, akkor inkább türelemre és elfogadásra van szükség, és nem feltétlenül a megbocsátásra, mert a másik személy nem szándékosan tette, amit tett. Azonban ha valaki ellen valami szándékos vagy súlyos sérelmet követnek el, akkor szükség van megbocsátásra. 

Ne felejtsd el soha, hogy Isten mindig kegyelmet ad arra, hogy megbocsáss másoknak, ha hitben jársz Ővele. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Melyek azok a sebek, amelyek miatt várod, hogy valaki bocsánatot kérjen?
  • Miért olyan nehéz valakinek megbocsátani akkor, ha ő nem kért bocsánatot? Hogyan tudsz ezen túllépni?
  • Hogyan változik meg a megbocsátáshoz való hozzáállásod, ha figyelembe veszed, hogy Krisztus megbocsátott neked?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.10.30.)

 

Save

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása