Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Emlékezz a legjobbra, és a többit felejtsd el!

2016. november 20. 03:00 - Babacson

„Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok." (Fil 1:3; NIV-fordítás)

Mire emlékszel az emberekkel kapcsolatban? A jó élményre, vagy a rosszra? Pál apostol azt mondta, hogy a jó dolgokra szeret emlékezni az emberekkel kapcsolatban, az együtt töltött jó időre és a pozitív élményre összpontosítva.

Amikor Pál ezt mondta, nem volt könnyű dolga Filippiben. Az apostolok cselekedetei 16. fejezete azt mondja el nekünk, hogy amikor Filippiben járt, illegálisan elfogták, megkorbácsolták, megalázták, és börtönbe vetették, majd el kellett hagyja a várost. Mégis, ezt mondja. „Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok." (Fil 1:3; NIV-fordítás)

Pál panaszkodhatott volna a rossz dolgok miatt. Emlékezhetett volna a fájdalmas megtapasztalására. Azt választotta viszont, hogy nem a fájdalmas dolgokra emlékezik, hanem azokra összpontosított, amelyekért hálás lehetett. 

Talán a múltban megbántott egy szűlőd vagy egy társad, és még mindig tartogatod azt a fájdalmat. Ennek eredményeképpen nem tudod élvezni annak a személynek a társaságát. Még mindig a negatívumra összpontosítasz.

Legyél hálás a jóért az emberekben. A kellemes emlék választás. Megválaszthatod, hogy mire emlékszel a múltból. 

Nem azt mondom, hogy tagadd le a fájdalmadat, vagy igazold mások gyengeségét. Ez pszichológiailag egészségtelen. De válaszd azt, hogy a jóra emlékszel, kihangsúlyozva az erősséget.

Hallok feleségeket azt mondani, „Jó ember, de ..." Valahányszor meghallod a „de" kifejezést, tudod, hogy a hangsúly a negatív dolgokon van, és nem a pozitívakon. Legyél hálás azért, amid van! Mister Tökéletes nem létezik! Ugyanezt hallom férjektől is, de Missis Tökéletes sem létezik!

Ha élvezni akarod mások társaságát, az erősségükre kell összpontosítanod, és nem a gyengeségükre. Néhány ember esetében bőséges kreativitás szükséges, de mindenkiben találhatsz valami jót.

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a fájdalmas emlékképek, amelyek meggátoltak abban, hogy teljes szeretetet mutass valaki felé?
  • Mit fogsz ma imádkozni, hogy el tudd engedni az ilyen fájdalmat, és továbbléphess az életeddel?
  • Miért lehetsz hálás abban a személyben?

*(Daily Hope by Rick Warren 2016.11.13)

Save

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása