Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Két lépés, hogy megtudd Isten akaratát

2016. november 30. 03:00 - Lilla:)

Ha tudni akarjátok, hogy mit vár el tőletek Isten, kérdezzétek meg tőle, Ő pedig örömmel válaszol nektek, hiszen Ő mindig kész arra, hogy megossza a bölcsességének tárházát azokkal, akik kérik tőle." (Jak 1:5/a, TLB-fordítás)

Ha tudni akarod Isten akaratát, meg kell tenned néhány dolgot!

 1. Fogadd el, hogy útmutatásra van szükséged! Ezt nem nagyon akarjuk elfogadni, amikor össze vagyunk zavarodva. Főleg a férfiak! Nem vall rám, hogy azt mondjam, Hé! Elvesztem!" Azután megálljak, és irányítást kérjek. Ezért amikor eljön az idő, hogy megtudjuk Isten akaratát, igazán bátornak kell lennünk elfogadni azt, miszerint összezavarodtunk, és iránymutatásra van szükségünk. A 25. zsoltár 9. verse ezt mondja. Az alázatosakat igazságosan vezeti, és az Ő útjára tanítja az alázatosakat." Ha arrogáns vagy, és azt gondolod, hogy te majd mindent megoldasz, Isten azt mondja, Legyél a vendégem. Küzdj meg ezért!" Voltak, akik azt mondták nekem, Húsz éve keresztény vagyok, és sosem éreztem Isten útmutatását." Mi a válaszom erre? Talán sosem fogadtad el, hogy szükséged van arra. Elmész dolgozni, azt feltételezve, nem kell imádkoznod azért, hogy tudd, mit csinálj. Pénzügyi döntést hozol, anélkül, hogy imádkoznál azért. Tervezgeted a nyaralásodat, anélkül, hogy imádkoznál azért. Döntést hozol a karriereddel kapcsolatban, anélkül, hogy imádkoznál azért. Ha egyedülálló vagy, randira hívsz embereket, anélkül, hogy imádkoznál azért. Lehet, egyedül is boldogulsz, de meg kell állnod, és el kell fogadnod, útmutatásra van szükséged, mert ez az első lépés afelé, hogy meg tudd Isten akaratát az életedre vonatkozóan.
 2. Hittel kérj Istentől útmutatást! A Biblia ezt mondja Jakab apostol levele 1. fejezetének 5-6. versében. Ha tudni akarjátok, hogy mit vár el tőletek Isten, kérdezzétek meg tőle, Ő pedig örömmel válaszol nektek, hiszen Ő mindig kész arra, hogy megossza a bölcsességének tárházát azokkal, akik kérik tőle; nem tagadja meg. Amikor azonban kéritek tőle, legyetek biztosak abban, hogy valóban elhiszitek, elmondja nektek. A kétség közt vergődő elme olyan, mint a nyugtalan, hullámzó tenger, amit a szél irányít és dobál." (TLB-fordítás) Jegyezd meg, két kulcsa van annak, hogy megismerd Isten bölcsességét. Először is, a megfelelő személyt kell kérdezned, Istent. Nem szabad a manikűrösödet, a csapost vagy más megbízható" szakértőt (mint például egy rádiós talkshow vendégét) kérdezned. A megfelelő személyt kell kérdezned! Aztán pedig a megfelelő hozzáállással kell feltenned a kérdést; azt várva, hogy Isten válaszol. Kérted valaha Isten vezetését úgy, hogy igazából nem is számítottál arra? Biztosan. Ezért nem kapsz semmit. Válaszra várva kell feltenned a kérdést. Isten megbecsüli a hitet, és bölcsességet ígér az életed következő lépéséhez.

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Milyen fontos döntést hoztál mostanában az életeddel kapcsolatban? Honnan tudtad, hogy az volt Isten akarata? Milyen hatással volt az ima a döntésedre?
 • Kihez fordulsz, amikor segítségre van szükséged Isten akaratának megértésében? Hogyan mutatott vissza ez a személy Isten szavára és az imára?
 • Miért gondolod, hogy Isten reményteljes imát vár tőled?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.11.23.)

Szólj hozzá!

Miért nem közli Isten a következő lépést?

2016. november 29. 03:00 - mintyovanviki

Amikor ígéretet teszel Istennek, ne halaszd megtenni. Istennek nem telik öröme a bolondokban.” (Préd 5:4a; NLT-fordítás, 2. kiadás)

Bizonyára sokféle dologgal tisztában vagy azzal kapcsolatban, amit Isten szeretne elvégezni az életedben. De akkor miért nem teszed meg azt? Isten nem fog kötelezni téged a második lépés megtételére addig, amíg az első lépést nem tetted meg. Néhányan azt mondják, „Tudni szeretném Isten tervét a karrieremmel / házasságommal kapcsolatban”, Isten azonban így fogalmaz. Térjünk vissza az alaphoz. Olvasod a Bibliát? Jársz házi csoportba? Fizeted a tizedet? Beszélgetsz velem?” Azzal kell kezdened, amiről tudod, hogy Isten elvárása az életedre nézve.

Szóval, mi az, amit már tudsz, hogy meg kellene tenned, de még nem tetted meg? Mi a következő lépésed?

Lehet, hogy már több mint egy éve jársz gyülekezetbe, és meg kellene tenned a következő lépést azzal, hogy hivatalosan is a tagjává válsz. Lehet, hogy a bemerítésért imádkozol, de szükséges lenne ezt a naptáradban is feltüntetni. Lehet, hogy egy olyan közösséget keresel, amelynek tagjaival meg lehetne osztani az életed történéseit; és az is lehet, hogy ezt a házi csoportot neked kellene elindítani a saját otthonodban! Lehet, hogy Isten már megmutatta az ajándékodat, és tudod, hogyan találd meg az útját annak, hogy másokat szolgálj.

Továbbra is arra vársz, hogy megtedd ezeket a jövő hét vagy a következő év végén, mindamellett, miszerint tisztában vagy azzal, amit Isten már kijelentett neked?

Mire vársz?

A prédikátor könyve 5. fejezetének 4. verse ezt mondja. „Amikor ígéretet teszel Istennek, ne halaszd megtenni. Istennek nem telik öröme a bolondokban.” (Préd 5:4a; NLT-fordítás, 2. kiadás)

Ne késlekedj! Tedd meg azt, amiről tudod, hogy meg kell tenned!

Imádkozz ma így! Uram, az útmutatásodra van szükségem az életemben. Hiszem, hogy te vezetsz engem. Segíts, hogy halljam a hangodat, és ne siessek annyira sose, amikor már nem hallak téged. Atyám, amikor nem is értem, akkor is segíts nekem, hogy benned bízzam, és megértsem, a te utad az én javamat szolgálja. Uram, mi az én következő lépésem? Segíts nekem megtenni azt, amit már régóta tudok, hogy meg kellett volna tennem. Segíts nekem, hogy ne keseredjek el. Segíts hogy ne féljek, hanem benned bízzam. Jézus nevében kérlek. Ámen.”

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 11. 22.)

 

Szólj hozzá!

Háromféle hiba, amit kerülj el, amikor Isten akaratát keresed

2016. november 28. 03:00 - magyarosijulia

„Az ember lépteit Isten alakítja... Amikor elesik, nem zuhan el, mert az Úr az, aki fogja a kezét." (Zsolt 37:23a-24, NASB-fordítás)

Lehet, éppen most olyan időszakban vagy, amiről azt gondolod, hogy zsákutca. Lehet, hogy ezt mondod. „Sosem fogunk kimászni az adósságból!” Vagy Sosem lesz gyerekem!” Sosem fog valóra válni az álmom!” Vagy Hogyan fog ez a dolog valamikor is megoldódni?"

Most lehet, hogy nagyon sötétnek látszik minden, legyőzöttnek érzed magadat, és nem tudod, hogyan fognak alakulni a dolgok. Majd egy napon az örökkévalóság fényében meg fogod látni, hogyan áll össze minden Isten tervében. De addig el kell kerülnöd háromféle hibát, amikor Isten akaratát keresed, és ez segíteni fog abban, hogy bízz Istenben, még akkor is, ha nem érted a helyzetet.

 1. Ne legyél fatalista! A fatalizmus – vagyis az a nézet, hogy minden, ami történik, Isten akarata – önsajnálathoz vezet. Istent hibáztatjuk minden rosszért, ami az életünkben történik, ahelyett, hogy vállalnánk a felelősséget a problémáért. Emellett a fatalizmus passzivitáshoz is vezet. Az ember mindig csak Istenre vár, hogy cselekedjen. Például valaki nem tesz semmit, csak Istenre vár, hogy vezesse hozzá azt, aki a felesége lesz, vagy hogy munkát szerezzen neki.  De Isten válasza ilyenkor ez. Adtam neked értelmet, észt és lábakat, úgyhogy menj, és tegyél valamit te is ezzel kapcsolatban!"
 2. Ne legyél csalódott! Ha mindent te akarsz megoldani az életedben, akkor nagyon frusztrált, csalódott leszel. Van, amikor azt teszed, amiről azt gondolod, hogy Isten akarata, és mégis elbuksz. „Azt hittem, Isten akarja, hogy elindítsam ezt a vállalkozást, de csődbe ment!" Mit teszel, amikor nincs válasz? Továbbra is bízz Istenben, tudva azt, hogy minden élethelyzetben Ő a jellemedet formálja, és jó terve van a számodra.
 3. Ne félj! Mi húzódik meg az Isten akaratától való félelem mögött? A probléma gyökere az, hogy kételkedsz Isten szeretetében. A Biblia azt mondja, hogy „A szeretetben nincs félelem. A tökéletes szeretet kiűzi a félelmet." (1Ján 4:18a, NASB-fordítás) Mindig bajt okoz az, amikor kétségbe vonjuk Isten szeretetét, hiszen amikor nem bízunk benne, nem engedelmeskedünk neki.

A 37. zsoltár 23-24. versében ez áll. „Az ember lépteit Isten alakítja... Amikor elesik, nem zuhan el, mert az Úr az, aki fogja a kezét." (Zsolt 37:23a-24, NASB-fordítás)

Isten akarata az Ő szeretetének kifejeződése. Amikor nem érted, mit tesz Isten, legyél türelmes. Ő tudja, hogy mi a legjobb neked. Te nem láthatod a végeredményt, Ő viszont látja. Lehet, Isten útja időnként fájdalmas, és nagy nehézségen és problémán vezet keresztül, de ez mind a jellemedet formálja.

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Hogyan válaszolnál arra a kérdésre, hogy „Miért történnek rossz dolgok jó emberekkel?"
 • Mi az, amivel kapcsolatban Istenre vártál az életedben? Mit gondolsz, mit szeretne Ő, hogy tegyél te?
 • Szerinted mit jelent az, hogy „Isten akarata az Ő szeretetének kifejeződése?"

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 11. 21.)

Szólj hozzá!

Hogyan találod meg Isten akaratát?

2016. november 27. 03:00 - FodorImi

„Isten… meghívott titeket az ő Fiával, a mi Urunk, Jézus Krisztussal való csodálatos közösségre.” (1.Korinthus 1:9 – TLB fordítás)

Isten nem játszik veled. Azt akarja, hogy megértsd az életedre vonatkozó akaratát, célját és tervét.

Lehet, azt mondod most, „Igen, akarom, hogy Isten vezessen, de egy kicsit össze vagyok zavarodva, nem tudom, mit kell tennem.” Gyakran az a probléma, hogy rossz dolgot keresünk. Tudnod kell, hogy mit keresel ahhoz, hogy megtaláld.

Mi Isten akarata?

Isten akarata nem egy érzés.

Néhányan valami érzést vagy természetfeletti jelet keresnek. Azt akarják, hogy Isten húzza meg szívük húrját, hogy pontosan tudják, mit kell tenniük.

Az a baj, hogy az érzések nem megbízhatóak és gyakran tévútra vezetnek. Bizonyos érzéseket okozhat  a fáradtság, a hormonok, sőt egy éppen átélt esemény is. A Jeremiás 17:9 azt mondja, hogy a szívünk becsaphat bennünket. Egyrészt tehát a szíved  is becsaphat, aztán az ördög is felkelthet érzéseket bennünk. Ha az érzéseimre hallgattam volna, soha nem vettem volna feleségül Kay-t. Egy nappal a menyegzőnk előtt az érzéseim ezt mondták: „Fuss! Menekülj!” Ez azonban nem Isten akarata volt, hanem a félelem.

Ne érzéseket keress tehát, amikor Isten életedre vonatkozó tervét akarod megismerni.

Isten akarata nem is egy képlet vagy séma.

Ma azt akarjuk, hogy minden könnyű legyen. Azt akarjuk, hogy egy egyszerű séma alkalmazásával azonnal megváltozzon az életünk. Azt akarjuk, hogy valaki lépésről lépésre vezessen minket.

Van azonban egy probléma ezzel a megközelítéssel: nem lehet hibázni. Ha Isten akarata olyan, mint egy recept, akkor mi történik, ha kihagysz egy összetevőt? Ha kihagyod például sütéskor a sütőport, akkor láthatod, mi a különbség egy születésnapi torta és egy palacsinta között. De mi történik akkor, ha Isten akaratának megismerése mondjuk 52 lépésből áll, és te kihagyod a 37. lépést?

Isten akarata nem egy zárt rendszer, hanem nagyon is dinamikus! Nem arról van szó, hogy csak A vagy B között választhatsz. Sok esetben választhatsz bármit A-tól egészen Z-ig, és bármelyiket választod is, az jó lesz. Te vagy az, aki döntesz. Miért adott volna Isten észt és értelmet neked, ha nem várná el, hogy használd? Megengedi, hogy válassz, aztán ad második esélyt is.

Ha Isten akarata nem érzés és nem valami képlet vagy séma, akkor mi?

Isten akarata a kapcsolat!

Az 1.Korinthus 1:9-ben azt mondja a Biblia, hogy „Isten… meghívott titeket az ő Fiával, a mi Urunk, Jézus Krisztussal való csodálatos közösségre.”

A Biblia nagyon keveset ír Isten akarata megismerésének a technikájáról. Ugyanakkor több ezer vers szól arról, hogyan lehet kialakítani egy szeretetteljes kapcsolatot Jézus Krisztussal. Miért? Mert Isten akarata maga ez a kapcsolat.

Minél jobban megismered őt, annál világosabb lesz számodra Isten akarata. Ismerd meg Istent, és minden egyéb másodlagossá válik.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

 • Mit akar Isten, mit tegyél, ha egy olyan érzésed támad, amiről úgy gondolod, hogy Isten akaratáról mond neked valamit?
 • Mit gondolsz, miért engedi Isten, hogy válasszunk, sőt hibázzunk, amikor az Ő akaratát keressük?
 • Hogyan ismerheted meg még jobban Istent?

 

+(Daily Hope by Rick Warren, 2016.11.20.)

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: Isten akarata

A pozitív ima erős kapcsolatot teremt

2016. november 26. 03:00 - Á. Bözse

 

„És az az imám, hogy a szeretetetek egyre gazdagabb legyen ismeretben és az éleslátás mélységében, és képesek legyetek megérteni, mi a legjobb; és hogy tiszták és hibátlanok lehessetek a Krisztus napjára, tele a megigazulttá válás gyümölcsével, amely Jézus Krisztuson keresztül terem, Isten dicsőségére és dicséretére.” (Fil 1:9-11, NIV-fordítás)

Kérlek, most gondolj valakire, aki  idegesít, például valaki olyanra, akivel feszült a viszonyod, vagy aki egyszerűen csak bosszant. Két kérdésem van. Imádkozol ezért az emberért? Vagy csak panaszkodsz, morgolódsz, és a kákán is csomót keresel vele kapcsolatban? Ha többször imádkoznál, sokkal kevesebb okod lenne ezt tenni. Ez a te döntéseden múlik.

Működik a panaszkodás és morgolódás? Nem. Az ima működik? Igen. Akkor miért teszed gyakrabban azt, ami nem működik, mint azt, ami működik?

Pál ezt mondja A filippiekhez írt levél 1. fejezetének 4. versében. „Amikor imádkozom, örömmel mondom el a kérésemet veletek kapcsolatban.” (NLT-fordítás, második kiadás)

Pál nemcsak imádkozott a környezetében levő emberekért, hanem örömmel imádkozott értük!

A pozitív ima sokkal hatékonyabb, mint a pozitív gondolkodás. A pozitív gondolkodás nem fogja megváltoztatni a férjedet vagy a feleségedet, sem a gyermekedet, a barátodat vagy a helyzetedet. A pozitív gondolkodás téged megváltoztathat, de mást nem. A pozitív ima viszont változást tud hozni egy másik ember életében.

Szeretnéd tudni, mi a leggyorsabb módja annak, hogy egy rossz kapcsolat megjavuljon? Kezdj el imádkozni a másikért! Ez meg fog változtatni téged is, és képes megváltoztatni a másik embert is.

Pál még azt is elmondta nekünk, hogyan imádkozzunk másokért. „És az az imám, hogy a szeretetetek egyre gazdagabb legyen ismeretben és az éleslátás mélységében, és képesek legyetek megérteni, mi a legjobb, és hogy tiszták és hibátlanok lehessetek a Krisztus napjára, tele a megigazulttá válás gyümölcsével, amely Jézus Krisztuson keresztül terem, Isten dicsőségére és dicséretére.” (Fil 1:9-11, NIV-fordítás)

Ezekből a versekből megtudhatjuk, hogyan imádkozzunk a környezetünkben levő emberekért.

1. Imádkozz azért, hogy növekedjenek a szeretetben. És az az imám, hogy a szeretetetek egyre gazdagabb legyen ismeretben és az éleslátás mélységében.”

2. Imádkozz azért, hogy jó döntést hozzanak, „…és képesek legyetek megérteni, mi a legjobb...”

3. Imádkozz azért, hogy tisztességesen és becsületesen éljenek, „...hogy tiszták és hibátlanok lehessetek a Krisztus napjára...

4. Imádkozz azért, hogy olyanná váljanak, mint Jézus, „...tele a megigazulttá válás gyümölcsével, amely Jézus Krisztuson keresztül terem, Isten dicsőségére és dicséretére.”

Kezdj el így imádkozni magadért és másokért, és látni fogod majd, ahogy Isten változást hoz abban a kapcsolatodban, amit te már reménytelennek gondoltál. Istennél semmi sem lehetetlen!

Segítő kérdések az elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Kik azok az emberek az életedben, akikkel feszült vagy rossz a viszonyod, és akikkel kapcsolatban az előbb említett négyféle módon kellene imádkoznod?
 • Hogyan változtat meg téged is a pozitív ima, és nem csak azt, akiért imádkozol?
 • Mi „a megigazulttá válás gyümölcse”, amely Jézus Krisztuson keresztül terem (lásd Gal 5:22-23)?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016. 11. 19.)

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: ima kapcsolatok