Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne engedd, hogy a megszokás ellopja a karácsonyodat!

2016. december 27. 03:00 - Lilla:)

„Az elméjük tele van sötétséggel; eltávolodtak attól az élettől, amit Isten adott nekik, mert lezárták az elméjüket, és megkeményítették a szívüket vele szemben." (Eféz 4:18, NLT-fordítás)

Valószínű, hogy az életed nagy részében ünnepelted már a karácsonyt. Több mint valószínű, hogy korábban már hallottad a karácsonyi történetet. Mindent tudsz Máriáról, Józsefről és a kis Jézusról. Hallottál már a pásztorokról és a bölcsekről. Énekeltél róluk dalokat. Láttad őket karácsonyi darabokban.

Ez ismerős.

Lehet, hogy többé ezek már nem inspirálnak, és nem nyűgöznek le.

Ezzel viszont nem vagy egyedül. A legelső karácsony idején volt egy csoport, amelynek tagjai lemaradtak Jézus születéséről a szokás miatt... Jeruzsálem vallási vezetői.

Észre fogod venni a karácsonyi történetben, hogy amikor Isten Fia megszületett, egyetlen vallási személyt sem hívtak meg oda. Akiknek a legtöbbet kellett volna tudniuk Jézus születéséről, Izráel lelki és vallási vezetőinek, fogalmuk sem volt az egészről.

A bölcsek, akik tanulmányozták a zsidó Írásokat, eljöttek keletről (nem Izráelből), mert látták a csillagot. Tudták, hogy a világ Megmentője megszületett. Csak azt nem tudták, hogy hol.

Amikor megkérdezték Izráel királyát, Heródest, fogalma sem volt semmiről. Ő megkérdezte a vallási tanítókat, akik pontosan tudták, hogy miről beszél. Évszázadok óta vártak erre. Megtárgyalták, megvitatták, részletezték, és kielemezték.

A Biblia azt mondja, hogy Heródes király „összehívta a főpapokat és vallási tanítókat, aztán megkérdezte őket, »Hol kell a Messiásnak megszületnie?« A júdeai Betlehemben – felelték –, ezt írja a prófécia." (Máté 2:4-5., NLT-fordítás, második kiadás)

A három bölcsmind külföldi nagyúr – nagy utat tett meg, talán olyan messziről is, mint Kína, hogy tanúi legyenek Jézus születésének. A királyt annyira nyugtalanította ez, hogy összehívott egy rendkívüli gyűlést. Mégis, a vallási tanácsadói, akik eleve Izráelben tartózkodtak, még csak le sem akarták ellenőrizni a hallottakat. Izráel vallási vezetői századok óta várták Jézus eljövetelét. Idővel azonban elkezdtek egyre nagyobb figyelmet fordítani a hagyományra, mint a Messiás várására.

Ismerősen hangzik, nem igaz? Olyan sokféle keresztény hagyományunk van, ráadásul csak egyre több lesz, Mikulás, Rudolf, hóember, manók. Sorban jön az újabb és újabb hagyomány, de senki sem beszél ennek az időszaknak az igazi okáról.

A hagyomány közül egyik sem ad igazi, maradandó változást az életednek. Viszont az Istennel való kapcsolat igen!

A Jézus korabeli vallási tanítók fejből tudták az összes hagyományt, de nem voltak képesek öt mérföldet megtenni Jeruzsálemtől Betlehemig, hogy tanúi legyenek Isten Fia születésének. Az emberek manapság fényforrásokat raknak fel, partit rendeznek, ajándékoznak, és képeslapokat küldenek. Részesei minden karácsonyi hagyománynak, amit csak be lehet préselni decemberbe.

Ne legyél olyan, mint a vallási vezetők, akiket jobban érdekelt a hagyomány. Kövesd a bölcsek példáját, és keresd Istent ezen a karácsonyon. Ezért ünnepeljük a karácsonyt... Isten kapcsolatba akar lépni veled!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen karácsonyi hagyomány tartja távol az embereket attól, hogy megtapasztalják a karácsony igazi jelentését?
  • Te hogyan tapasztalhatod meg valamilyen új módon a karácsonyi történetet?
  • Hogyan tudnál kiszabadulni a szokásos ünnepi rutinodból, hogy még jobban megtapasztalhasd Jézust mindenben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.12.20.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása