Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ints búcsút a félelemnek!

2016. december 28. 03:00 - torokaron

„Ezek közül egyesek kihagyták az élet legfontosabb részét – nem ismerik Istent.” (1Timóteus 6:21, TLB fordítás)

Vannak emberek, akik félnek a karácsonytól. Küszködnek a betlehemes játékokkal és azokkal, akik „Boldog Karácsonyt” kívánnak. Küszködnek a karácsonnyal, mert félnek tőle.

Ez történt a legelső karácsonykor is. Nézzük csak Heródest. Ő paranoiás volt, félt a karácsonytól, mert félt mindenkitől, aki veszélyt jelenthetett a királyságára. Amikor megjelentek a bölcsek és a kisded Jézus holléte felől érdeklődtek, Heródes dührohamot kapott. Meg kellett találnia Jézust, mert nem akart senkit sem, aki átvehette volna tőle a helyét. Annak érdekében, hogy minden ellenfelét kiiktassa, Heródes hozott egy olyan törvényt, melynek értelmében minden két éven belül született betlehemi fiút meg kellett ölni. Nagyon félt a közelgő karácsonytól.

Lehet, hogy nincs benned ekkora félelem, azonban én sok olyan embert ismerek, akik félnek attól, hogy megismerjék Istent. Alapvetően háromféle félelem van bennük. Sokan attól tartanak, hogy ha beengedik Jézust a szívükbe, akkor ő elveszi minden vidámságukat, elveszi az összes szabadságukat, és fanatikussá változtatja őket.

De amikor beengeded Jézust az életedbe, ő nem szeretne még vallásosabbá tenni téged. Ő még inkább emberivé tenne téged. Szent Iréneusz azt mondta, hogy „Isten dicsősége az, ha egy emberi lény teljes életet él”. Nem is igazán élsz addig, ameddig nem kapcsolódsz a Teremtőhöz, aki alkotott téged.

A lényeg a következő: Isten hozott létre téged Isten számára. Amíg ezt nem érted meg, az életednek nincs igazán értelme. Megpróbálhatod megtalálni az életedet a pénz hajhászásában, az élvezetekben vagy a hatalom iránti vágyban, de akkor is lesz egy Isten-alakú űr a szívedben. Csak Isten tudja betölteni ezt a szívedben. Amíg ezt nem érted meg, az életednek nincs értelme.

Heródes legnagyobb félelme az volt, hogy nem akarta senkinek átadni az uralmat. Engedte, hogy ez a félelem megakadályozza a Jézussal való találkozását. A hatalom gyakorlásából való kimaradás miatti félelem minket is befolyásol. Nem akarjuk, hogy bárki más uralkodjon rajtunk, csakis saját magunk.

Ints búcsút ezeknek a félelmeknek ezen a karácsonyon. Emlékezz arra, mit mondott az angyal a pásztoroknak: „Ne féljetek!” – mondta. „Örömhírt hozok nektek, ami nagy örömet hoz majd minden embernek!” (Lukács 2:10, NLT fordítás, második kiadás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen félelmet láttál embereknél, amik távol tartották őket Istentől?
  • A hatalom iránti vágy hogyan befolyásolja az Istennel való kapcsolatodat?
  • Milyen félelmeid akadályoztak meg abban, hogy jobban megismerd Istent?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.12.21.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása