Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan kaphatod meg Isten erejét az életedhez

2016. január 10. 03:00 - FodorImi

„Isten erőt ad a megfáradtaknak és a kimerülteknek, és felkínálja erejét a gyengéknek.” (Ézsaiás 40,29 – NLT fordítás, második kiadás)

Amikor hiszel Jézusban, megkapod Isten erejét a mindennapjaidhoz.

Régebben azt gondoltam, hogy ez nem nagy dolog. Felismertem azonban, hogy a legtöbb ember első számú problémája az életben nem az aggodalom, nem a félelem, a bűntudat vagy a keserűség. A legnagyobb problémájuk a fáradtság.

Mikor emberekkel beszélgetek, mindig van, aki azt mondja, „Állandóan olyan fáradt vagyok. Sosem tudok mindennel végezni. Belefáradtam és belebetegedtem abba, hogy mindig fáradt és beteg vagyok.”

Állandó fáradtságod oka az erő hiánya. És azért nincs erőd, mert nem csatlakoztál Isten erőforrására. Saját erődből próbálod élni az életed.

Nincs lehetőséged betöltened életed célját anélkül, hogy Isten erőforrásához kapcsolódnál. A kenyérpirító hasznavehetetlen, ha nincs bedugva a konnektorba. Ugyanígy a mixert sem tudod használni csatlakozás nélkül. A porszívó sem tölti be a célját, ha nincs csatlakoztatva az áramforráshoz.

Az Ézsaiás 40,29 azt mondja: „Isten erőt ad a megfáradtaknak és a kimerülteknek, és felkínálja erejét a gyengéknek.” (NLT fordítás, második kiadás).

Sokkal több területen van szükséged Isten erejére, mint gondolnád. Pál így ír erről: „Van erőm szembenézni minden körülménnyel, azzal az erővel, amit Krisztus ad nekem.” (Filippi 4,13 – TEV fordítás).

Ez nem pozitív mentális hozzáállás. Nem önsegítő filozófia. Nem az a fajta gondolkodás, hogy „kihúzom saját magamat a hajamnál fogva”. Nem. Ez természetfeletti erő.

Mit jelent „minden körülménnyel”? Erő a magány kezeléséhez, amikor egyedül maradsz. Erő a stressz kezelésére, amikor nyomás alatt vagy. Erő, hogy kezelni tudd a bűntudatot, a félelmet, az unalmat, a keserűséget, az elutasítást. Erő a pénzügyi katasztrófák kezeléséhez. Erő az egészségi krízisek kezeléséhez. Erő a kellemetlen helyzetek kezelésére kapcsolataidban.

Honnan jön ez az erő? Istentől jön – hogyha hiszel Jézus Krisztusban!

Beszéljetek róla:

  • Mit jelent Isten erőforrására csatlakozni? Hogyan erősít és bátorít Ő téged?
  • Mit gondolsz, mit vár Isten tőled, hogyan töltsd az idődet úgy, hogy még inkább hozzá kapcsolódhass, és ne legyél fáradt? Hogyan kell változtatnod a fontossági sorrendeden?
  • Minek az elvégzéséhez van szükséged Isten erejére ma? Mit gondolsz, mit akar Isten, hogy először megtegyél?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2016.01.03.)

Szólj hozzá!
Címkék: Isten ereje

Akarod tudni a célodat? Kérdezd a Teremtődet!

2016. január 09. 03:00 - magyarosijulia

„Minden, teljesen minden... Istenben kezdődött és benne találja meg a célját.” (Kol 1,16 MSG fordítás)

Amikor Jézus Krisztusba helyezed a bizalmadat, megtudod Isten életedre vonatkozó tervét.
Legtöbb ember nem tudja, mi az élete értelme. Ha nem ismered az életcélodat, egész életedben csak sodródsz. Mindenfelé himbálózol. Nem te irányítod az életedet: az életed irányít téged!
Egyetlen egy úton tudhatod meg az életed értelmét. Beszélned kell a Teremtőddel.
Sokszor az emberek azt mondják, ha szeretnéd megtalálni életed értelmét, nézz magadba. Én megtettem. Nem működött! Nem tudod megmondani, hogy mi a célod, mert nem te teremtetted magad. Egyedül a Teremtő tudja megmondani, hogy milyen céllal teremtett. Soha az életedben nem fogod megtudni az életed értelmét, ha nem hiszel Jézus Krisztusban, mert Ő a te Teremtőd!
A Biblia azt írja: „Minden, teljesen minden... Istenben kezdődött és benne találja meg a célját.” (Kol 1,16 MSG fordítás).
Manapság nagyon sok ember össze van zavarodva az identitását és célját illetően. Azt mondják, hogy nem tudják, hogy kicsodák is valójában, és mit kellene kezdeniük az életükkel. Ez azért van, mert rossz helyen keresgélnek. Egyetlen egy hely van, ahol megtalálhatod az identitásod és az életed értelmét, ez pedig a Teremtőddel, Jézus Krisztussal való kapcsolat.
„Krisztusban találtuk meg, hogy kicsodák vagyunk és miért élünk... annak a célnak a részeként, amit mindenben és mindenkiben kimunkál." (Ef 1,11 szabadon angolból).

Beszéljetek róla:
  • Hol kerested az identitásodat eddig? Mi lett az eredménye?
  • Mivel megváltott vagy, hogyan ismered meg Istent?
  • Miért fontos számodra megtudni az életed értelmét?
*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.01.02)
Szólj hozzá!

Isten mindenre igényt tart, ami a tiéd

2016. január 08. 03:00 - hofgartekesnoemi

„Honnan vegyünk annyi kenyeret, hogy mindannyian ehessenek?” Csak próbára akarta tenni, mert ő maga jól tudta, mire készül." (Jn. 6:5b-6)

Emlékszel arra a történetre, amikor Jézus 5000 embert vendégelt meg öt kenyérből és két halból? Döbbenetesnek találom, hogy 5000 emberből mindössze egy ember hozott magával ebédet. Úgy gondolom, sokan rejtegettek ott egy-egy piknik kosarat, csak nem akarták megosztani senkivel. Egyetlen kisfiú azonban felajánlotta a kenyeret és a halat, amit ebédként csomagolt magának. Odaadta Jézusnak azt a keveset, amije volt, és Isten ezt felhasználta nem csak arra, hogy jóllakasson vele 5000 embert, hanem azt is megmutatta, hogy mennyire gondoskodó és hatalmas Isten ő. 

Istennél minden azzal kezdődik, amid van. Lehetséges, hogy nincs sok időd. A pénzügyeid talán nem állnak túl jól. Esetleg azt gondolod, nem vagy elég tehetséges. 

Odaadhatsz azonban neki mindent, amivel rendelkezel az életedben. Add neki a szívedet. Add neki a hírnevedet. Add neki a múltad, a jelened, a jövőd. Talán nem sok, de neki adhatod az öt kenyered és két halad.

János evangéliuma 5:5-6-ban Jézus azt kérdezi: „Honnan vegyünk annyi kenyeret, hogy mindannyian ehessenek?” Csak próbára akarta tenni, mert ő maga jól tudta, mire készül."

Jézusnak nem kellett sokat töprengenie azon, hogyan fog ellátni 5000 embert. Már régen tudta, mit fog tenni. Látta, hogy mire van szükség, mielőtt bárki észrevette volna. Volt egy terve is erre vonatkozóan.

Meg kell ma értened ezt az igazságot: Istennek már azelőtt van válasza, mielőtt te egyáltalán tudomást szerzel a problémáról. Ő nem rágódik az életed megoldatlan kérdései fölött. Sokkal előtted látja a gondjaidat, tudja, hogy jönni fognak, és már van rá megoldása. Isten tudja a megoldást már azelőtt, hogy te észrevennéd, van egy problémád. 

Miért aggódsz hát? Csak ismerd el, hogy van egy megoldatlan ügyed, és adj neki mindent, amid van.

Beszéljetek róla

  • Ha egy megoldatlan problémával találkozol, elsőként Isten ígéreteire vagy a saját erőforrásaidra támaszkodsz? Miért?
  • Mit jelent Istennek adni valamit? 
  • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy átadjuk neki, amink van, mielőtt csodát tesz?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.01.01.)

 

Szólj hozzá!

A csodához vezető út első lépése

2016. január 07. 03:00 - Á. Bözse

"Amikor Jézus kiszállt, és meglátta a nagy sokaságot, megszánta őket...és kezdte őket sok mindenre tanítani. De amikor az idő már későre járt, odamentek hozzá a tanítványai, és ezt mondták neki: "Lakatlan hely ez, és az idő már későre jár. Bocsásd el őket, hogy ...ennivalót vegyenek maguknak." Ő azonban így válaszolt nekik: "Ti adjatok nekik enni." Mire ők ezt mondták neki: " Az több, mint egy fél évnyi fizetésbe kerülne!"" (Mark 6,34-37 NIV)

Ha azt szeretnéd, hogy Isten csodát tegyen az életedben, először be kell ismerd, hogy van egy megoldhatatlan problémád.

A Márk 6,34-37 azt mondja: "Amikor Jézus kiszállt, és meglátta a nagy sokaságot, megszánta őket...és kezdte őket sok mindenre tanítani. De amikor az idő már későre járt, odamentek hozzá a tanítványai, és ezt mondták neki: "Lakatlan hely ez, és az idő már későre jár. Bocsásd el őket, hogy ...ennivalót vegyenek maguknak." Ő azonban így válaszolt nekik: "Ti adjatok nekik enni." Mire ők ezt mondták neki: " Az több, mint egy fél évnyi fizetésbe kerülne!"" (NIV)

Ebből a részből megtanulhatjuk életünk megoldhatatlan problémára adott három tipikus választ. Halogatunk, másra hárítjuk át a felelősséget és aggódunk.

Először is halogatunk. Már késő volt azon a napon, amikor a tanítványok Jézushoz hozták a problémát. Ott volt az egész napjuk arra, hogy kitalálják, hogyan adjanak enni 5000 embernek. Amikor adódik egy olyan problémánk, amit képtelenek vagyunk megoldani, folyamatosan félrerakjuk. Elodázzuk. Úgy teszünk, mintha nem is létezne. Másfelé fordítjuk a fejünket.

Milyen problémát akarsz elkerülni a házasságodban? Milyen anyagi problémát halogatsz? Milyen problémával küzdesz a testedben, amit folyamatosan halogatsz megnevezni? A halogatás csak rosszabbá teszi a problémákat.

Másodszor, áthárítjuk a felelősséget. Másokat hibáztatunk. Ahelyett, hogy megbirkóznának a problémával, a tanítványok el akarják küldeni az embereket. Azt gondolják, "Nem mi hívtuk ide ezeket az embereket. Nem ígértünk nekik ételt." Így nem vállalják a felelősséget a szükségletek betöltésére. Tettél már ugyanígy egy problémával?

A harmadik dolog pedig az aggodalom. Idegeskedünk, bosszankodunk, nyugtalanok leszünk, és kikészülünk. Amikor Jézus azt mondta a tanítványoknak, hogy adjanak enni a sokaságnak, a nyugtalanságuk elérte a csúcspontot. Csak elképzelni tudom, ahogy Péter számolja a költségeket. "Ötezer ember! Hogyan fogunk ennyi ételt szerezni, melegen tartani, szétosztani és utána összetakarítani?"

Akárcsak mi  - amikor szembetalálkozunk egy megoldhatatlannak tűnő problémával, - úgy a tanítványok is halogattak, másra hárították a felelősséget és aggódtak. Mi a probléma ezzel a helyzettel? Jézus mellett álltak – a mellett a férfi mellett, aki könnyen kenyérré változtatja a köveket, ha akarja, és amikor ő mondja nekik, hogy tegyenek valamit, azt válaszolják, "Uram, ez gyakorlatilag, anyagilag és emberileg is lehetetlen."

Kért téged Isten valaha lehetetlen dolog megtételére, amire így válaszoltál: "Uram, nincs rá időm. Nincs rá pénzem. Nincs hozzá energiám. Nincs meg hozzá a képzettségem."

Isten a lehetetlent akarja veled elvégeztetni, mert ki akarja szélesíteni a hitedet. Amikor van egy megoldhatatlan problémád, csak ismerd be, és aztán figyeld, hogy Isten hogyan változtatja csodává.

Beszéljetek róla

  • Mi az a probléma az életedben, ami megoldhatatlannak látszik?
  • Mit gondolsz, mi az amit Isten szeretne, hogy tegyél ahelyett, hogy aggódsz a probléma miatt?
  • A Biblia azt mondja, hogy Isten soha nem ad többet, mint amivel meg tudunk birkózni. Mit gondolsz erről?

 

(Daily Hope by Rick Warren — 2015.12.31.)

Szólj hozzá!

Növekedj, vess és járj hitben

2016. január 06. 03:00 - DóriUtazik

„Gyökerezzetek meg mélyen őbenne, engedjétek, hogy életetek épüljön Rá. Akkor hitetek megerősödik abban az igazságban, amire tanítottak benneteket, és hálaadásotok túlcsordul majd.” (Pál levele a Kolosséiakhoz 2:7, NLT, második kiadás)

Isten azt akarja, hogy minél nagyon figyelj a növekedésre, vetésre és a hitben járásra.

Először is, Isten azt akarja, hogy növekedj a hitedben. Nem akarja, hogy egy szellemi kisbaba légy! A Biblia azt írja a Kolossé 2:7-ben:

„Gyökerezzetek meg mélyen őbenne, engedjétek, hogy életetek épüljön Rá. Akkor hitetek megerősödik abban az igazságban, amire tanítottak benneteket, és hálaadásotok túlcsordul majd.”

Isten azt is akarja, hogy hitben vessél. Azt akarja, hogy tanulj meg nagylelkű lenni, mert nem lehetsz olyan, mint Krisztus, amíg nem válsz nagylelkűvé. A Biblia így szól, „Tudjuk pedig, hogy aki szűken vet, szűken is arat, és aki bőven vet, bőven is arat.” (2Kor. 9:6)

Ez a vetés és aratás törvénye, és ez az élet minden területére igaz. Ha kritizálást vetsz, kritizálást aratsz. Ha szeretetet vetsz, szeretetet aratsz. Ha kedvességet vetsz, kedvességet aratsz. Mindig többet aratsz majd, mint amennyit korábban vetettél. Amikor egy kukoricamagot elvetsz a földbe, nem egy szem kukoricát kapsz majd vissza, hanem egy egész kukoricaszárat. Mindig többet kapsz vissza abból, – legyen az pozitív, vagy negatív - amit az életeddel közvetítesz.

Aztán Isten azt is szeretné, hogy hitben járj.

A Zsidókhoz írt levél 11:8 ezt mondja: „Hit által engedelmeskedett Ábrahám, amikor elhívta Isten, hogy induljon el arra a helyre, amelyet Isten megígért neki. Elhagyta hazáját, nem tudva, hova kell mennie.” (NCV fordítás)

Te megtennéd ezt? Ábrahám már idős volt. Nyugdíjas korú volt, készült, hogy végre befejezze a munkát, és megpihenjen, amikor Isten így szólt hozzá: ,,Nem. Porold le magad, és készülj fel életed legnagyobb utazására.” Amikor hitben élsz, gyakran megesik, hogy valahová el kell menned, gyakran olyan helyekre, ahová sosem terveztél menni.

Miért olyan fontos, hogy fejlődj a hitedben?

Mert minden, amit Isten cselekszik az életedben, azt az ő kegyelme által, a te hiteden keresztül teszi:

„Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt..." (Zsidókhoz írt levél, 11:6a)

„Legyen a ti hitetek szerint!” (Máté 9:29b)

„Mert mindaz, ami nem hitből van, bűn.” (Róma 14:23b)

 

    Beszéljetek róla:

  • Hogyan növekedtél a hitedben az elmúlt hat hónapban?
  • Mit mondanának a hozzád közel állók, mit vetsz most az életedben?
  • Történt már veled, hogy Isten megkért, hogy hitben menj el valahová, te azonban nem engedelmeskedtél neki? Milyen hatásai voltak számodra az engedetlenségednek?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.12.30)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása