Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A változáshoz szükség van a közösségre

2016. április 17. 03:00 - torokaron

„Ahogyan a testünknek is megvannak a maga részei és minden résznek megvan a maga feladata, úgy van ez Krisztus testével is. Egy testnek vagyunk a részei, és mindannyian összetartozunk.” (Róma 12:4-5, NLT fordítás, második kiadás)

fellowship.png

Egyedül nem fogod tudni véghezvinni azokat a változásokat, amikre szükséged van, amiket meg akarsz tenni, amiket meg szeretnél tenni, amiket tervezel megtenni vagy amikre vágysz, hogy megtörténjenek. Ha megtudnád, akkor megtennéd. De nem tudod, ezért nem fogod megtenni. 

A Bibliában, Róma 12:4-5-ben azt olvassuk, hogy „Ahogyan a testünknek is megvannak a maga részei és minden résznek megvan a maga feladata, úgy van ez Krisztus testével is. Egy testnek vagyunk a részei, és mindannyian összetartozunk.” (NLT fordítás, második kiadás)

Isten úgy szerkesztette össze az univerzumot, hogy szükségünk van egymásra. Nekem szükségem van rád, neked pedig rám. Az „egymás” kifejezést 58 alkalommal használja az Újszövetség: szeressétek egymást, gondoskodjatok egymásról, bátorítsátok egymást, támogassátok egymást, imádkozzatok egymásért, üdvözöljétek egymást, osszátok meg egymás között. Isten sosem akarta, hogy egy magányos lovasként utazd át az életedet. Még a magányos lovasnak is ott volt Tonto! (Tonto a Magányos lovas című film egy kitalált bennszülött indián alakja – a fordító.) Nem arra lettél teremtve, hogy egyedül éld végig az életedet. Ha házas vagy, ha nem, ez nem számít – szükséged van egy lelki családra, egy kis közösség részese kell, hogy legyél.

Neked szükséged van rám, nekem szükséged van rád. Szükséged van a körülötted lévő emberekre, és nekik is rád. Mind összetartozunk.

Számos olyan önsegítő könyv van, ami megmondja neked, hogy mit tegyél, azonban ezek nem látnak el két olyan dologgal, amikre a Biblia szerint szükséged van: Isten hatalma és a közösség. Ezek azok, amikre valóban szükséged van a változáshoz. A változáshoz szükség van a közösségre.

A Saddleback gyülekezetben sokféleféle háttérrel rendelkező ember megfordul. 65 nyelven beszélünk a gyülekezetünkben, nagyon sokféle vallási és etnikai hovatartozású, nemzetiségű tagunk van.

Ami közös bennünk, az az Isten iránt érzett szeretetünk. Ez egyesít minket és segít abban, hogy kisegítsük egymást.

A Galata 3:28-ben azt olvassuk, hogy „Krisztusban nincs különbség zsidó és görög között, rabszolga és szabad között, férfi és nő között. Mindannyian ugyanazok vagytok Krisztus Jézusban!” (NIV fordítás)

Beszéljetek róla:

  • Milyen változásokat szeretnél véghezvinni az életedben idén? Milyen célokat tűztél már ki?
  • A hozzád közel álló személyek hogyan tudnak segíteni ezeknek a céloknak az elérésében?
  • Mi tart vissza attól, hogy elfogadd, vagy kérd más emberek segítségét?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.04.10.)

Szólj hozzá!

Csak azt irányíthatod, amit ismersz

2016. április 16. 03:00 - Lilla:)

"... ne gondoljátok magatokat többnek, mint amennyinek gondolnotok kell, hanem arra igyekezzék mindenki, hogy józanul gondolkozzék az Istentől kapott hit mértéke szerint." (Róma 12:3b)

28b5fd8.jpg

Az első és legnagyobb korlát, amely útban áll az életed bármely területének megváltoztatásánál: a büszkeséged.

Tény, hogy senki sem tökéletes. Én sem vagyok tökéletes. Te sem vagy tökéletes. A pápa sem tökéletes. A Biblia szerint semmi sem tökéletes a földön kivéve Isten Szavát. A bűn miatt minden sérült ezen a bolygón.

Ennek ellenére megpróbálunk mindenkit lenyűgözni és úgy csinálunk, mintha minden tökéletesen rendben lenne. A gond az, hogy ha maradandó változást szeretnél az életedben, akkor először is alázatosan fel kell mérned a jelenlegi körülményeidet és elfogadni azt, hogy nem vagy tökéletes. El kell fogadnod, hogy neked is vannak problémáid a pénzügyeiddel, az egészségeddel, vagy bármivel, amivel éppen küzdesz az életedben.

A Róma 12:3-ban azt olvassuk, hogy "... ne gondoljátok magatokat többnek, mint amennyinek gondolnotok kell, hanem arra igyekezzék mindenki, hogy józanul gondolkozzék az Istentől kapott hit mértéke szerint."

Készen állsz arra, hogy feltedd azt a kérdést a hozzád legközelebb állóknak, hogy "Miben kellene megváltoznom?" Van bátorságod hozzá, hogy megkérd a többi embert, hogy legyenek őszinték veled ezzel kapcsolatban?

Miért olyan fontos ez? Mert csak azt tudod irányítani, amit ismersz is. Ha nem ismered a hited mértékét, akkor az nem tud növekedni. Ha nem ismered az egészségi állapotodat, akkor nem tudod azt jobbá tenni és növelni. Ha nem ismered az anyagi helyzetedet, akkor nem tudsz kitűzni magad elé pénzügyi célokat. Ha nem tudod, hogy hol tart a lelki életed, az elhivatottságod vagy a kapcsolataid, akkor ezeken a területeken nem tudsz fejlődni. Csak azt tudod irányítani, amit ismersz.

Szintén fontos, hogy rögzítsd a haladásod, az elért célokat egy naplóban, egy felvételen vagy bármilyen egyéb módon. Ha kitűzöl magad elé néhány egészségügyi, pénzügyi vagy bármilyen más célt, rögzítsd az évek során történt haladásod, így láthatod majd, hogy hogyan fejlődtél.

Nézd meg, hogy hol vagy most és megismerheted merre akarsz menni.

Beszéljetek róla:

  • Kik azok az emberek az életedben, akiknek meg tudsz nyílni, akikkel őszinte tudsz lenni?
  • Az életed mely területeit kellene felmérned, hogy reális célokat és változásokat tudj kitűzni magad elé?
  • Milyen módokon tudod nyomon követni a növekedésed és haladásod?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.04.09.)

Szólj hozzá!

Vessétek le a régit és öltsétek fel az újat

2016. április 15. 03:00 - mintyovanviki

„Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságot miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.” (Efézus 4:22b-24)

0e1139979_blog-putoffoldself.jpg

Ha tartós változásra vágysz életedben, a testeddel kell kezdened, ami azt is jelenti, hogy meg kell változtatnod a gondolkodásodat, hogy amit beengedsz az elmédben és ahogyan gondolkodsz, azok Istenhez méltóak legyenek.

Efézus 4:22-24-ben azt olvassuk, hogy „Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságot miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.” (Efézus 4:22b-24)

Figyeld meg, hogy levételről és felöltésről van szó. Az egészséged úgy áll helyre, ha néhány dolgot abbahagysz és bizonyos dolgokat pedig elkezdesz megtenni. Hagyd abba a negatív, káros dolgok felvételét és állj neki felölteni azokat a dolgokat, amelyek hasznosak.

Hagyd abba a negatív, káros dolgok felvételét az elmédbe és állj neki nézni és hallgatni olyan dolgokat, amelyek hasznosak és segítenek abban, hogy Krisztus tetszése szerint való legyél. Az elméd megújulásához előbb le kell vetned dolgokat, majd fel kell öltened.

Tegyük fel, hogy elmész egy boltba, hogy vásárolj magadnak egy új kabátot. Találsz is egyet és bemész vele egy próbafülkébe. Ha már kabátban érkeztél az üzletbe, akkor nem fogod felpróbálni az új kabátot a régire. Butaság lenne, hiszen akkor nem tudnád, hogy valóban jól áll-e az új kabát. Teljesen logikus, hogy leveszed a régit mielőtt felvennéd az újat.

Le kell vetned a régit mielőtt felvennéd az újat. Ez igaz lelkileg, érzelmileg és szellemileg is.

Beszéljetek róla:

  • Mik azok a „régi dolgok”, amelyeket el kellene távolítanod az életedből, az elmédből, a testedből?
  • Mik azok az „új dolgok”, amelyekkel meg kellene töltened az elmédet és testedet? Mik azok az új szokások, amelyeket fel kellene venned ennek érdekében?
  • Hogyan akarsz egyre jobban hasonlítani Istenre „valóságos igazságosságban és szentségben"?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.04.08.)

Szólj hozzá!

Ha meg akarod változtatni az életed, kezd a testeddel!

2016. április 14. 03:00 - magyarosijulia

„Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek." (Róma 12,1)

Hogy bármilyen változás történjen az életed bármelyik területén, legyen az pénzügyi, hivatásbeli, oktatásbeli, szellemi vagy kapcsolati, a fizikai változással kell kezdened.

Miért? Mert a tested hatással van a viselkedésedre. Az izmaid hatással vannak a hangulatodra és a motiváltságodra. A fizikai valód hatással van a lelkire.

A Róma 12,1 ezt mondja: „Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek." (Róma 12,1).

Az a gond az élő áldozattal, hogy le tud mászni az oltárról! Állandóan ezt csináljuk. Felajánljuk önmagunkat Istennek, utána meg visszavesszük magunkat. Ez nem egy egyszer s mindenkorra szóló ajánlat, hanem meg kell tennünk négyszer, ötször, vagy talán tízszer is naponta!

Tehát mi a te igazi, élő és szent áldozatod? A Biblia három dolgot említ, ami által dicsőíteni tudjuk Istent a testünkkel:

  1. Tisztítsd meg a tested! A Biblia azt írja a 2Kor 7,1-ben: „Mivel tehát ilyen ígéreteink vannak, szeretteim, tisztítsuk meg magunkat minden testi és lelki tisztátalanságtól, és Isten félelmében tegyük teljessé a mi megszentelődésünket." Úgy tisztítod meg a testedet, hogy kontrollálod, hogy mi kerül be az elmédbe azáltal, hogy mit nézel és hallgatsz; hogy figyelsz arra, mit eszel és iszol.
  2. Törődj a testeddel! Az Efézus 5,29-ben ez áll: „Mert a maga testét soha senki nem gyűlölte, hanem táplálja és gondozza, ahogyan Krisztus is az egyházat." Ha formában tartod a testedet, Istent magasztalod!
  3. Kontrolláld a tested! „Mindegyikőtöknek meg kell tanulnia kontrollálni saját testét olyan módon, ami szent és tiszta." (1Thessz 4,4 NIV fordítás). Kontrolláld a tested, hogy ne a tested irányítson téged! Nem mondhatod, hogy "nem tehetek róla!"

Bármilyen változást szeretnél az életedben, energiára lesz szükséged. Hogy meglegyen az energiád a céljaid eléréséhez, a változásnak a testeddel kell kezdődnie!

Beszéljetek róla:

  • Milyen gyakorlati módon tudod ma dicsőíteni Istent a testeddel?
  • Milyen apró dolgokban kell változtatnod, hogy kontrollálni tudd a tested? És milyen nagy dolgok jöhetnek számításba?
  • Hogyan táplálja és gondozza Krisztus az egyházát? Szerinted miért akarja Isten, hogy ugyanezt tedd a testeddel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.04.07.)

Szólj hozzá!

Az Istentől rendelt célok egy ígérettel kezdődnek

2016. április 13. 03:00 - FodorImi

„Az Úr, a menny Istene, kihozott engem atyám házából és rokonságom földjéről, és megígérte nekem: „a te utódaidnak adom ezt a földet!” (1 Mózes 24:7a, NCV fordítás)

A Bibliában több mint 7000 ígéret van Istentől számodra – siker, bizonyosság, egészség, bővölködés, erő, bölcsesség és sok más dolog ígérete. Miért teszi Isten ezeket az ígéreteket?

Mert azt akarja, hogy megtanulj bízni benne!

Mikor egy célt tűzöl ki magad elé, ne a problémákra, hanem az ígéretekre fókuszálj. Keress ígéretet Isten Igéjéből, ami segít a célod elérésében.

Ezt teszi Ábrahám is, amikor Eliézer, a szolgája aggódni kezd, hogy vajon véghez tudja-e vinni a kapott küldetést. A mai igeversben Ábrahám beszél Eliézernek az ígéretről, amit Istentől kapott: „Az Úr elküldi majd angyalát előtted, hogy onnan szerezz a fiamnak feleséget.” (1 Mózes 24:7b, NCV fordítás)

Neked nincs szükséged angyalra, mert a Szentírásban több tucatnyi helyen Isten maga mondja, „Veled leszek, bárhol is jársz!” Isten mindig veled van, akár érzed, akár nem. Csak csatlakoznod kell az Ő erejéhez.

A te Istened nagysága meghatározza céljaid nagyságát, és egy isteni cél kitűzése mindig Isten ígéretével kezdődik. Ne nézd a korlátaidat, nézd Isten ígéretét!

Beszéljetek róla:

  • Milyen ígéretet találtál ma Isten Igéjében?
  • Hogyan inspirál ez az ígéret téged egy Istentől rendelt cél kitűzésében?
  • Miért kellene, hogy megváltoztassa a céljaidat Istennek az az ígérete, hogy mindig veled lesz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.04.06.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása