Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A legjobb csak most következik

2016. május 08. 03:00 - Á. Bözse

"Az Úr házában fogok élni örökké." (Zsoltárok 23,6b NLT fordítás, második kiadás)

Amikor Dávid király azt mondja, hogy "Az Úr házában fogok élni örökké." (Zsoltárok 23,6b NLT fordítás, második kiadás), arra utal, hogy Isten helyet készített neki a mennyben.

Ez az egyik legfontosabb összefüggés, amit a Bibliában látunk. Összeköti a tegnapot a mával, és aztán ezt a kettőt a holnappal.  

Isten azt mondja: "Van egy nagyszerű tervem számodra, melyen a jóság és a kegyelem fog végigkövetni. De ez nem a vég! Van számodra valami más is a tarsolyomban!" Isten fokozatosan építkezik.  

Tehát Dávid így fejezi be a zsoltárát: "A mennybe megyünk!" Isten a legjobbat tartogatja a végére. Vele minden egyre csak jobb és jobb lesz.

Élhetsz úgy, hogy bízol az ígéretében. A legjobb csak most következik.

"Tudjuk, hogy ha a földi sátrunk lerombolódik, lesz egy épületünk Istentől, egy örök ház a mennyben, amit nem emberi kezek építettek." (II. Korinthus 5,1, NIV fordítás)

Beszéljetek róla

  • Hogyan változtatja meg egy el nem múló perspektíva azt, hogy miképp éled az életed?
  • Ki az az életedben, akinek hallania kell az Isten által felajánlott örök otthonról a mennyben? Mit fogsz tenni ezzel kapcsolatban?
  • Mit gondolsz, milyen helyet készített neked Isten?


(Daily Hope by Rick Warren, 2016.05.01.)

Szólj hozzá!
Címkék: otthon menny

Isten szeretete mindig veled van

2016. május 07. 03:00 - Bolbásné Viola

"Bizony, el nem múló szereteted üldöz engem életem minden napján." (Zsoltárok 23:6a, NLT fordítás)

4.jpg


Ugyanúgy, mint ahogyan Isten jósága, az Ő el nem múló szeretete is követ minket egész életünk alatt.

Dávid Király azt mondja, hogy üldöz minket! Képzelj el egy szülőt, aki követi kisgyermekét mindenhová és felszedegeti utána a dolgokat. Amikor fájdalmakkal, szokásokkal és gátlásokkal küzdünk, Isten azonnal mellénk szegődik, segít nekünk eltakarítani a rumlit és elmondja, hogy az Ő el nem múló szeretete mindig velünk van.

Ez azt jelenti, hogy nem kell kérdőjellel belépned a jövőbe, helyette mehetsz bátran felkiáltójellel! Bármi is történjen, Isten veled lesz. Ő ki fog segíteni: "Bizony, jóságod és el nem múló szereteted üldöz engem életem minden napján és az Úr házában lakom örökre." (Zsoltárok 23:6a, NLT fordítás)

A jóság az a tény, hogy Isten olyan jó dolgokat ad nekünk az életben, amelyeket nem érdemlünk meg. Az irgalom azt jelenti, hogy Isten visszatartja a kárhoztatást, amit megérdemlünk.

Emlékezz ezekre:

  • Isten jósága gondoskodó és védelmez.
  • Isten irgalma (el nem múló szeretete) felment és megbocsát.
  • Isten jósága ellát.
  • Isten irgalma megnyugtat.
  • Isten jósága segít.
  • Isten irgalma és szeretete meggyógyít.


Számíthatsz rá!


Beszéljetek róla:

  • Milyen nagy álmot követnél, ha teljesen elhinnéd azt, hogy Isten jósága és szeretete betölti az életed minden napját?
  • Mit jelent számodra az, hogy a jövőbe felkiáltójellel léphetsz be?
  • Hogyan tudod másokkal megosztani Isten feléd való jóságát, és azt, hogy Ő számukra is ugyanezt kínálja?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.04.30.)

Szólj hozzá!

Isten a javadra munkálkodik

2016. május 06. 03:00 - Anika Enikő

"Bizony, jóságod és szereteted kísér életem minden napján." (Zsoltárok 23:6a) 

capture.JPG


Isten a fájdalmaid, szokásaid és elakadásaid közepette őriz és vigyáz rád.

Amikor Dávid király azt mondja, hogy "Bizony, jóságod kísér engem..." akkor nem azt mondja, hogy "Bizony, csupán csak jó dolgok fognak történni velem!" Tudta, mint ahogy mindenki tudja, hogy rossz dolgok is történnek a jó emberekkel.

Amiről Dávid király itt beszél az az, hogy Istent követi az Ő jósága. Nem számít, hogy valami mennyire rossznak vagy gonosznak tűnik, Isten a javadra fogja fordítani azt.

Ez Isten egyik legnagyszerűbb ígérete, amit a hívőknek adott: Tudjuk, hogy minden, ami velünk történik azt Isten a javunkra használja – ha szeretjük Istent és ha beleillenek a terveibe. (Róma 8:28) Ha hívő vagy, akkor a Biblia azt mondja, hogy minden a javukra szolgál. Nem azt, hogy minden jó, hanem hogy a javunkat szolgálja.

Nincs olyan nehézség, kényszerhelyzet, vereség vagy szerencsétlenség egy hívő ember életében, amit Isten végső soron ne tudna a saját céljaira fordítani.

Beszéljetek róla

  • Milyen olyan nehézséggel, kényszerhelyzettel vagy vereséggel találkoztál, amivel lehetetlen volt szembenézni?
  • Mit gondolsz Isten hogyan szeretné, hogy válaszolj ezekre, ha hiszel a Róma 8:28-ban leírtaknak?
  • Gondolj, egy olyan helyzetre, amikor Isten az életedben lévő rosszat jóra fordította. Miért fontos emlékezni arra, hogy Isten hűséges volt hozzád a múltban?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.04.29.)

Szólj hozzá!

Ne félj!

2016. május 05. 03:00 - K. Juc

„Még ha a legsötétebb völgyön megyek is át, akkor sem félek, mert szorosan mellettem vagy. Pásztorbotod és pálcád megvéd és megvigasztal.” (Zsoltárok 23:4, NLT fordítás, második kiadás)

i_am_with_u-even_in_darkest_hour.jpg

Mik azok a dolgok, amik miatt aggódsz? A választások? Az egészséged? A számláid? A gyerekeid? Aggódsz a jövőd miatt? Az az igazság, hogy a mai világban rengeteg okunk van az aggódásra. Isten viszont azt ígérte, hogy életed legsötétebb völgyében is ott sétál melletted.

Érdemes megjegyezni, hogy a Bibliában 365 olyan igerész van, amely azt mondja: „Ne félj!”. Isten az év minden napjára biztosított számunkra egy ilyen üzenetet. Úgy gondolom, Isten ezzel hívja fel a figyelmünket, hogy értsük már meg az üzenetét és ne féljünk. Érdekes, hogy szinte minden alkalommal, amikor Isten valakihez szól a Bibliában, az első dolog, amit mondd, az az, hogy: „Ne félj!”.

Miért? Mert a sérüléseink és a gyengeségeink miatt gyakran úgy gondoljuk, hogy Isten le akar ránk csapni. Úgy gondoljuk, hogy csak arra vár, hogy elítéljen és megbüntessen bennünket. De ez egyszerűen nem igaz. Jézus rá a bizonyíték.

Amikor megértjük Isten kegyelmét és jóindulatát, akkor többé már nincs miért félnünk a jövőtől. Isten nem akar bosszút állni rajtad. Jézus magára vette minden rossznak a büntetését, amit valaha tettél vagy tenni fogsz. Kifizette az árát a kereszten. Ezért ha valami rossz történik, nem kell arra gondolnod, hogy: „Isten most bosszút áll rajtam”. Ehelyett emlékezz arra inkább, hogy „Még ha a legsötétebb völgyön megyek is át, akkor sem félek, mert szorosan mellettem vagy. Pásztorbotod és pálcád megvéd és megvigasztal.” (Zsoltárok 23:4, NLT fordítás, második kiadás)

Beszéljetek róla:

  • Isten mely ígéreteire támaszkodhatsz, amikor kísértést érzel arra, hogy aggódj valami miatt az életedben?
  • Isten milyen módokon véd meg?
  • Hogyan tarthat vissza a jövőtől való aggódástól az, ha megérted Jézus áldozatát a kereszten?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.04.28.)

Szólj hozzá!

Te hogyan bocsátasz meg?

2016. május 04. 03:00 - Szíj Melinda

„Isten mindent elrendezett! Elküldte Krisztust, hogy kibékítsen minket önmagával, és azt a feladatot tűzte ki számunkra, hogy másokkal is kibékítsük őt. Ez annyit jelent, hogy Isten maga öltött testet Krisztusban, békét és megbocsátást ajánlva minden embernek a világon. Minket pedig azzal bízott meg, hogy hirdessük békeüzenetét. Krisztus követeiként küldettünk, és Isten könyörög hozzátok, hallgassátok meg jó hírünket. Krisztus nevében szólunk, és szívből kérjük, béküljetek meg Istennel” (2Korintus 5:18-20 CEV-fordítás).

break-chain-freedom.jpg

 

Mintegy 60 esztendővel ezelőtt öt amerikai misszionárius az Ecuador területén lévő kelet-amazóniai esőerdőbe indult, hogy másodszori látogatást tegyen a Huaorani törzsnél, amely antropológusok elmondása szerint a legelvetemültebb, legerőszakosabb emberi közösség volt a föld színén. Kultúrának számított náluk a gyilkolás, és tanulmányok kimutatták, hogy a néptörzs 60 %-a emberölés áldozata lett. 

Amint a misszionáriusok kiszálltak a repülőgépből, a törzs tagjai lándzsákkal halálra sebezték őket. A brutális gyilkosok hírül adták tettüket a világnak, és címlapon hozta a Life magazin, a Time és a Newsweek is. Számos újság beszámolt ezeknek az embereknek a haláláról, akik közt ott volt Nate Saint és Jim Elliot. 

Pár évvel később Jim felesége és lánya, Elisabeth és Valerie Elliot, továbbá Nate húga, Rachel Saint szeretetük és megbocsátásuk jeléül elköltöztek a Huaorani kis faluba, hogy lelki szolgálatot nyújtsanak azoknak az embereknek, akik meggyilkolták a családjukat. Történetesen Mincaye, a törzs elöljárója valamint a misszionáriusok meggyilkolásában részt vett öt férfi valamennyien keresztyénekké váltak. 

A megbocsátásnak az a formája, amit Elisabeth Elliot és Rachel Saint példázott, mindaddig értelmetlen, amíg magad is bocsánatot nem nyertél Isten által. Ha egyszer ezt megtapasztaltad, hogyan bocsátasz meg? Megteszed azt a négy dolgot, amit ezek az asszonyok megtettek: 

Leteszel a bosszúállás jogáról. A Rómaiak 12:19 azt mondja: „Ne próbáljatok bosszút állni. Hagyjátok Istenre, hogy elégtételt vegyen (CEV-fordítás). Bízd rá Istenre. Ő majd gondot visel rá, és sokkal hatékonyabb megoldást talál, mint amilyet te valaha is képes lennél kitalálni.  

A rosszra jóval válaszolsz. Hogyan juttathatod kifejezésre, ha teljesen megbocsátottál valakinek? Ténylegesen fohászkodhatsz Istenhez, hogy áldja meg azt az embert, aki bántott téged. A Biblia így ír erről: „Tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket, áldjátok azokat, akik átkoznak, imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket (Lukács 6:27b-28 NIV-fordítás). 

Ismétled ezeket a lépéseket mindaddig, amíg szükséges. Péter így kérdezte Jézust a Máté 18:21-22-ben: „Hányszor kell megbocsátanom annak, aki valami rosszat cselekszik ellenem? Hétszer elég? Jézus ezt válaszolta: „Nemcsak hétszer, de még hetvenhétszer is!” (CEV-fordítás) A megbocsátásnak olykor folytonosnak kell lennie. 

Megmentesz másokat az isteni megbocsátás Jó Hírével. A Biblia a 2Korintus 5:18-20-ban így fogalmaz: „Isten mindent elrendezett! Elküldte Krisztust, hogy kibékítsen minket önmagával, és azt a feladatot tűzte ki számunkra, hogy másokkal is kibékítsük őt. Ez annyit jelent, hogy Isten maga öltött testet Krisztusban, békét és megbocsátást ajánlva minden embernek a világon. Minket pedig azzal bízott meg, hogy hirdessük békeüzenetét. Krisztus követeiként küldettünk, és Isten könyörög hozzátok, hallgassátok meg jó hírünket. Krisztus nevében szólunk, és szívből kérjük, béküljetek meg Istennel”.

Beszéljünk róla: 

  • Mit gondolsz, miért olyan nehéz megálljt parancsolni bosszúvágyunknak, vagy azon igényünknek, hogy „miénk legyen az utolsó szó”?
  • Mivel tudnád példázni a megbocsátást a saját életedben?
  • A te életedben kinek van szüksége rá, hogy meghallja Istennek a békét és üdvözülést hirdető üzenetét?

Daily Hope by Rick Warren (2016.04.27.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása